Wat is jouw rituele vangnet?

rituelen, ritueel, veiligheid, vangnet

Heb jij al een ritueel voor jezelf vormgegeven?

Weven, verbinden, we kunnen het allemaal. Wat is jouw bijdrage aan het nieuwe weefsel wat aan het ontstaan is? Op welke wijze lever jij een concrete bijdrage aan dit spannende, confronterende, ongemakkelijke maar ook boeiende en avontuurlijke evolutionaire proces? Wat is jou nieuwe ritueel?

Rituelen beginnen klein, altijd. Doe wat jij kunt doen! Deel je het met ons onder dit blog?

Het begint dichtbij, bij je thuis

In Rituelen voor een nieuwe  toekomst heb ik je stappen aangereikt die je kunt gebruiken om nieuw emotioneel weefsel in je leven te weven. Als je er niet uit bent gekomen, of de opgave te groot of te abstract vond, helpt het om naar je huis te kijken.

Waarom? Nou, je huis laat één grote verzameling van sporen van rituele handelingen zien: je komt thuis, raapt de post van de mat of vist die uit de brievenbus, legt je sleutels ergens neer, hangt je jas op, schopt misschien je schoenen uit….

Je wordt ’s ochtends wakker en je komt uit bed, loopt naar de badkamer of de wc om een plas te doen, onderweg doe je een gordijn open, maak je de kinderen wakker…

Dan ga je naar de keuken, onderweg pak je de krant van de mat, je zet de waterkoker of het koffiezetapparaat aan en checkt je mobiel….

En zo zijn er nog wel ik weet niet hoeveel variaties van rituelen te bedenken waarin je jezelf kunt herkennen. In elk huishouden -hoe groot of klein ook- vinden dit soort kleine, dagelijkse rituele handelingen plaats. Ze scheppen orde en creëren houvast. Ze voorkomen onduidelijkheid want iedereen in het huishouden ‘knows the drill’.

Maar wat past er nu wel, en juist niet in jouw ritueel?

In de fase van het evolutionaire proces waar we ons nu dankzij Corona in bevinden, zijn er veel vaste rituelen overhoop gegooid. Je kunt ze niet langer uitvoeren zoals je gewend bent. Dat zorgt er ook voor dat je houvast verliest. Even gezellig op zaterdag naar de markt en aansluitend ergens een kopje koffie drinken, is een ritueel dat nu gepaard gaat met heel veel vragen. Kan het wel? Waar dan? Moet ik een mondkapje op? Of niet? Sterker nog, er wordt van je gevraagd dat je stukjes nieuw ritueel toevoegt die je niet zelf gekozen hebt, zoals het desinfecteren van je handen als je ergens binnen komt of altijd met een winkelwagentje winkelen, ook als je maar één krop sla nodig hebt.

Deze nieuwe rituelen kun je ervaren als een ‘fremdkörper’, als niet passen bij jouw rituelen. Het is belangrijk te beseffen wat dat doet: ze verstoren je basisgevoel van zekerheid, houvast en vertrouwen. Dat grijpt best diep in omdat je eigen rituelen door jezelf gecreëerd zijn en dus ook eigenlijk alleen door jou weer verandert kunnen worden. Als je dat wilt. Met een opgelegd ritueel kan dat niet en op een zeker moment gaat dat knellen.

Dat slaat het dragende weefsel stuk waardoor we diep van binnen voelen dat het vangnet ontbreekt waar je veilig op terug kunt vallen als je het zelf even niet meer weet.

De huidige situatie biedt kansen voor vernieuwing

Hoe groot de impact hiervan ook is. Hoe groot het gevaar ook dat we niet meer vanuit vertrouwen kunnen leven; het biedt ook een kans. Een grote kans. In een emotioneel weefsel dat ritueel geweven is, kun je namelijk ook verstrikt raken en blijven hangen. Kansen te over dus nu op het weven van een nieuw weefsel, op het maken van een nieuw vangnet dat niet langer zo grofmazig is dat grote groepen mensen erdoorheen vallen.

Hoe te beginnen?

Nou, allereerst is het goed je te beseffen dat een dragend weefsel niet vanzelf ontstaat. Je moet iets doen. De rituelen die in je huis zijn ontstaan door het herhalen van telkens dezelfde handelingen zijn daar duidelijke voorbeelden van. Door middel van die zich herhalende handelingen, eer je wat je doet. Want als het geen waarde zou hebben, zou je het niet meer doen. Het sterkt je om inzicht te verkrijgen in die patronen, zodat je vanuit bewustzijn er ook gericht iets mee kunt doen.

Nieuwe rituelen ontstaan door iets te doen.

Wat belangrijk is in het hele proces is dat je waardes gaat herijken. Als je iemand geen hand meer mag schudden als blijk van het je willen verbinden, van het kennis maken, wat is voor jou dan een goede, vervangende waarde, een vervangend gebaar?

Ik zie om me heen dat er vooral veel vrouwen zijn die begrijpen waar deze transitie over gaat. Die het vertrouwen op kunnen brengen dat deze zwangerschap en uiteindelijke geboorte van een nieuwe wereld, voorspoedig zal verlopen. Het zijn veelal deze vrouwen die achter de schermen werken, dragen, weven en een visie vast blijven houden die gericht is op een positieve uitkomst.

Ik wil dit eren, er blijk van geven hoe belangrijk ik dit vind.

Vanaf deze week ontvangt elke week een mooie, krachtige, sterke, wevende, spiritueel bewuste vrouw een bos bloemen van mij. Omdat veel van wat ze doet ongezien is en soms ook blijft. Maar dat maakt het niet minder belangrijk.

Weven, verbinden, we kunnen het allemaal.

Wat is jouw bijdrage aan dit nieuwe weefsel wat aan het ontstaan is? Op welke wijze lever jij een concrete bijdrage aan dit spannende, confronterende, ongemakkelijke maar ook boeiende en avontuurlijke evolutionaire proces? Wat is jou nieuwe ritueel?

Doe mee aan het gesprek en deel het in de reacties hieronder. Ik vind het leuk om van je te horen en samen leren we van elkaar!

Nina

 


© Nina Elshof. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

7 gedachten over “Wat is jouw rituele vangnet?”

 1. Mijn nieuwe ritueel. Ik begin en eindig elke dag met in stilte naar mijn hartenklop te luisteren en deze te voelen. Zo maak ik verbinding met het bewustzijn dat ik een levend wezen ben en dat het daarom gaat. Als reminder draag ik een hanger van een hartje, dit herinnert me eraan, dat het belangrijk is om vanuit mijn levend hart contact te maken met mijn omgeving.
  Dank je voor de mooie suggestie, Nina.

  1. Wat mooi Anita. Ik had nagenoeg hetzelfde bedacht om mijn dag mee te beginnen. Dan dmv het voelen van mijn hartslag via de pols. Even het voelen en weten dat het leven stroomt en klopt ;-). Dat wij allemaal levende wezens zijn, vol levensenergie, verbonden. En ik ben de momenten die me voeden, kaarsjes gaan branden. Bewust aandacht vestigen op dat wat ik aandacht wil geven. Dus als ik ga werken, leren, koken, samen eten aan tafel of ’s avonds gezellig samen een filmpje kijken, dan steek ik nu heel bewust een kaarsje aan. Ook al is het nog licht buiten.

 2. MarTine van de Coevering-Demmink

  Mijn nieuwe ritueel, is elke dag meerdere keren bewust dankbaarheid te voelen en de emotie te koesteren, de traan die in mijn oog springt te eren. Alles van mij is in mij verbonden en uit zich omdat ik het laat stromen, bewust. Ik probeer dit uit te stralen naar alles en iedereen om me heen in woord en daad, ondanks de afstand in deze tijden van beperkingen. Dankjewel lieve Nina, ik hou van je, liefs MarTine

 3. Dank allereerst voor jouw verwoorden. Het doet mij beseffen dat mijn rituelen er zijn en mogen zijn. En: thema mondkapjes ook creatief gaan aanpakken vandaag om vooral op pad te blijven gaan. No stop! En de flexible glas niet gevonden en wel een leuk design bij de Hema. Ik wil nl in het Concertgebouw zitten zondag om te luisteren naar Concert, dat mijn partner met zo veel liefde blijft organiseren! Petje af voor hem.

 4. Carlos Jilleba

  Mijn ritueel is geworden dat ik een bubbel om mij heen visualiseer van 1.5 mtr, uit respect voor eenieders ‘gezondblijfwens’.
  En daarbinnen tracht ik mijn authentieke zelf te blijven.
  De diversiteit van informatie welke op mij afkomt in deze vreemde wereld, wil ik niet toestaan om mijn zorgvuldig geweven netwerk -vangnet- te beschadigen.
  Dank voor deze vraag Nina

  1. Dag Carlos, wat goed om te lezen dat je dit met visualisatie neerzet. Wanneer meer en meer mensen dergelijke visualisaties neerzetten, zal zicht op een positievere toekomst toenemen. Daarbij is het ook verstandig om de veelheid aan informatie dusdanig te filteren dat het een maat krijgt die jij kunt behappen en incasseren. Goed bezig, ga zo door!
   Harte-groet,
   Jorien, team Nina Elshof, Feng Shui Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *