Onstuitbare vrouwelijkheid

Archetypisch vrouwelijk, Feng Shui, Nina Elshof

Ik heb het onlangs gehad over het principe van het archetypische vrouwelijke. En mijn blog over de energie van de volle maan van juni, ging over de onderstroom. Beide horen bij elkaar. Ze maken onderdeel uit van hetzelfde concept dat juist Conceptual Feng Shui zo mooi weet uit te leggen en daar ruimte aan weet te geven; de zachte kant van het leven, de yin kant van het zijn. Het is de kant van de ontvankelijkheid en de overgave die zich ondanks onderdrukking en overmacht door de tot mega proporties opgeblazen yang kant van de ego-maatschappij waar we momenteel in leven, zich staande weet te houden en met haar zachte, aanhoudende kracht zich terugvecht naar een plek op het podium.

Het archetypische vrouwelijke is overduidelijk bezig aan een terugkeer

Een prachtig voorbeeld hiervan is het initiatief Around the Corner van Tanja Abbas en Maresa Buijs waarin ambacht, design en aandacht voor mensen die maatschappelijk gezien het wat lastiger hebben, verenigd worden tot producten die met aandacht ontworpen en met zorg gemaakt zijn.

Sinds de #metoo discussie begon, zijn vrouwen massaal opgestaan tegen de onderdrukking van hun vrouwelijkheid, het archetypische vrouwelijke en hebben zij met zachte hand veel van de opgeblazen machtsego’s van grote namen van de troon gestoten.

[inlinetweet prefix=”‘” tweeter=”” suffix=”‘”]De opmars van het feminine is niet te stuiten; het archetypische vrouwelijke is overduidelijk bezig aan een terugkeer.[/inlinetweet]

Archetypisch vrouwelijk, Feng Shui, Nina ElshofGraancirkels als voorbode

Een dierbare vriend heeft een boek geschreven over deze terugkeer. Gary S. Bobroff heeft een master in Jungiaanse psychologie. Vanuit zijn fascinatie voor graancirkels heeft hij een boek geschreven over dit fenomeen waarin hij de graancirkels beschouwt als een voorbode voor de terugkeer van het archetypische vrouwelijke. Graan, immers, is verbonden met de vruchtbaarheid van moeder aarde. Het vertegenwoordigt de eindeloos geduldige kracht van de natuur om zich voort te planten en te zorgen voor het voortbestaan van het leven op aarde. Niet door te vechten of anderen te overheersen, maar door als zaadje de moed te hebben om te ontkiemen. Door als kiemplant de onbevangenheid aan de dag te leggen om tot in de hemel te willen groeien. Door als jonge plant stand te houden in wind en regen. En door als volwassen plant zich over te geven aan de warmte van de zon en het zaad goudgeel te laten worden. Vol overgave offert de graanplant zichzelf op ten behoeve van haar nakomelingen; het zaad dat wij zo rijkelijk oogsten.

Dienstbare kracht

Het is in dit graan dat formaties ontstaan die de fantasie ver overtreffen. Hoe deze formaties, deze graan’cirkels’ (er worden nog maar weinig echte cirkels gevonden) ontstaan is een grote vraag waar geen eenduidig antwoord op mogelijk is. Wel is vast te stellen dat het graan buigt voor de vorm die er ontstaat, letterlijk. De graanstengel knakt niet, de graankorrels blijven in hun aren zitten; niets wijst er op dat zo’n graancirkel door brute kracht gevormd wordt. En toch buigt het graan. Zoals een vrouwenlichaam zich rondt onder invloed van het groeiende kindje in haar buik.

Uit alles blijkt de dienstbaarheid van het archetypische vrouwelijke. Niet vanuit gebrek aan ruggengraat en slaafse volgzaamheid, maar juist vanuit kracht! De kracht en de wijsheid om te luisteren en te buigen voor een andere beweging die geboren wil worden.

Een andere samenleving; laat de onstuitbare vrouwelijkheid toe in je leven

De aarde vraagt om het geboren laten worden van een andere samenleving. Een waarin de zachte, kwetsbare waarden beschermd en gekoesterd worden. Waarin kinderen gewoon bij hun ouders mogen blijven, ook al zijn dat immigranten. Een waarin de weerbaarheid van de natuur vertrouwd wordt zodat pesticiden niet langer nodig zijn. En waarin alles en iedereen op waarde geschat wordt, hoe klein of groot hun aandeel in en bijdrage aan de samenleving ook is. Want alles wat er echt toe doet kan niet gekwantificeerd worden. Een acupunctuurnaald die op het juiste punt geplaatst wordt, kan geboortes op gang brengen, hartfalen corrigeren en balans herstellen.

Ik wil je vragen de onstuitbare vrouwelijkheid toe te laten in je leven. Ik wil je vragen zacht te worden. Je gevoel weer in te zetten in alle denkbare situaties. Ik wil je vragen om eer te betonen aan dat wat weerloos is. Want “Alles van waarde is weerloos” zoals de grote dichter Lucebert al verkondigde. Koester wat weerloos is. Voor je het weet is het er niet meer!

 

 


 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Feng Shui by Nina updates en ontvang mijn berichten direct in je mailbox.

 

 

 

2 gedachten over “Onstuitbare vrouwelijkheid”

  1. Tonny Lundahl

    Wat heb je dat prachtig beschreven Nina. Mijn ervaring is mijn keelshakra probleem (continue heesheid en ontbreken van stemgeluid) die opgelost wordt door de oorzaak aan te pakken middels acupunctuur en stembevrijdings coach. Want mijn buigzaamheid was een beetje te ver doorgevoerd en mijn verdriet en emoties niet uitgesproken. De oorsprong zat op de energetische/emotionele laag in longen. Mijn meridianen zijn weer redelijk in balans en stemcoach leert mij de kracht van mijn oergeluid en stem te herstellen. Ik was nogal bang om mijzelf te laten horen eo te zien. Mooi proces om mee te maken, maar niet altijd makkelijk.

    1. Dankjewel Tonny, voor je reactie en fijn dat dit blog je aanspreekt! Het is inderdaad niet altijd een makkelijk proces om je (vrouwelijke) energie te laten zien maar enorm waardevol als je zover bent om het wél te delen. Mooi dat je hierin jouw balans gevonden hebt, de wereld kijkt erna uit meer van je te horen! Team Nina Elshof Feng Shui

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *