Herstellen van de Yin & Yang balans; in je leven én onze wereld

Zicht op de schaduwkant

We denken er niet graag over na, laat staan dat we er makkelijk over praten: de schaduwkant van het leven. Daar waar het rafelt, scheurt en schimmelt. Daar waar de dood loert en het leven eindigt. Waar we gedachten hebben die alleen een goede thriller schrijver onder woorden durft te brengen. Waar we alleen naar durven kijken als het tot kunst is verheven of journalistiek verantwoord is bijvoorbeeld. De World Press Photo tentoonstelling toonde wederom een aantal foto’s die ronduit gruwelijk waren. Ze maakten onverbloemd zichtbaar wat het resultaat kan zijn van de duistere krachten die mensen soms tot daden aanzetten.

Zolang het een boek is of het een prijswinnende foto betreft van uiteengereten lichamen, sussen we ons geweten met de gedachte dat wij tot zoiets toch niet in staat zullen zijn en ontkennen we graag onze eigen schaduwkanten. Het blijkt verre van eenvoudig om jezelf uiteen te zetten met die kanten van jezelf die je liever niet onder ogen ziet. Àls je je al bewust bent van hun aanwezigheid. Dat stemt tot nadenken. Over de dood bijvoorbeeld, of over de eigen duistere hoekjes van het onderbewuste. We houden het graag buiten de deur en besteden zelfs de omgang met de doden liever uit aan daartoe gespecialiseerde bedrijven.

Hoe anders was het in oude tijden waarin de dood, de schaduwkanten van het bestaan en het duister van de nacht onlosmakelijk onderdeel uitmaakten van het leven. Waarin deze kanten geëerd werden vanwege hun waardevolle aanwezigheid; alles had zijn plek en deed ertoe. De nacht werd gerespecteerd omdat zonder haar de dag zich niet kon ontvouwen.

Yin & Yang balans

In de al maar toenemende snelheid van het bestaan heeft een krankzinnige focus op ‘het licht’, ‘het goede’ en ‘het denken’ de overhand gekregen. Het is een wereld die meer en meer mannelijk en Yang is geworden. Een wereld waarin we de kwaliteiten van het Yin – het vrouwelijke – als minderwaardig zijn gaan beschouwen. Een wereld waarin het vrouwelijke het aflegt tegen zoveel mannelijke overheersing. Yin & Yang zijn daardoor ernstig uit balans geraakt.

Vrouwen, de ultieme vertegenwoordigsters van de Maan, de nacht, de hoedsters van dood en leven en het onderbewuste, worden niet meer geëerd maar gebruikt en verkracht. Hun intuïtieve en zorgende kwaliteiten worden miskend en niet op waarde geschat. Daardoor zijn we de verbinding met die andere kant, de Yinne kant van het leven kwijtgeraakt en kunnen deze nog slechts van een afstand beschouwen. Het is niet het licht, Yang, waar we naar dienen te streven, maar naar het opnieuw omarmen van Yin, het vrouwelijke, het onderbewuste, de dood en de schaduw die tot heelheid leiden.

Meer vrouwelijke yin in je leven

In haar blog de ‘Onstuitbare Vrouwelijkheid’ moedigt Nina je aan om de vrouwelijkheid in je leven toe te laten. Ze schrijft;

‘De aarde vraagt om het geboren laten worden van een andere samenleving. Een waarin de zachte, kwetsbare waarden beschermd en gekoesterd worden. Waarin kinderen gewoon bij hun ouders mogen blijven, ook al zijn dat immigranten. Een waarin de weerbaarheid van de natuur vertrouwd wordt zodat pesticiden niet langer nodig zijn. En waarin alles en iedereen op waarde geschat wordt, hoe klein of groot hun aandeel in en bijdrage aan de samenleving ook is. Want alles wat er echt toe doet kan niet gekwantificeerd worden. Een acupunctuurnaald die op het juiste punt geplaatst wordt, kan geboortes op gang brengen, hartfalen corrigeren en balans herstellen.

Ik wil je vragen de onstuitbare vrouwelijkheid toe te laten in je leven. Ik wil je vragen zacht te worden. Je gevoel weer in te zetten in alle denkbare situaties. Ik wil je vragen om eer te betonen aan dat wat weerloos is. Want “Alles van waarde is weerloos” zoals de grote dichter Lucebert al verkondigde. Koester wat weerloos is. Voor je het weet is het er niet meer!’

Aandacht voor de vrouwelijkheid in jezelf

Aandacht voor de Volle Maan is een manier om aandacht te ontwikkelen voor dat wat je onbewust bezig houdt. Staren naar een donkere sterrenhemel is een andere manier. Bijvoorbeeld zittend voor je tentje of gewoon in je achtertuin nu de zomerse nachten warmer zijn. En je opnieuw te verbinden met de diepe stilte in jezelf. Zodat jouw vrouwelijke kwaliteiten allereerst weer door jezelf gehoord en gezien worden en van daaruit gedeeld kunnen worden met de wereld.

We zijn benieuwd naar je reactie; (h-)erken jij jouw vrouwelijke kwaliteiten? Of wat neem je mee uit dit blog? Leuk als je het laat weten in een reactie!

1 gedachte over “Herstellen van de Yin & Yang balans; in je leven én onze wereld”

  1. Pingback: #1 Het gevoel van Thuis te midden van de Kerststress - Feng Shui by Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *