Ruimte voor het Archetypische Vrouwelijke. Of krabbel jij liever terug?

Archetypisch Vrouwelijke, Nina Elshof Feng Shui

Ik wil het hebben over het vrouwelijke. Het archetypisch vrouwelijke principe, dat wat diametraal staat ten opzichte van het archetypisch mannelijke principe en wat al heel erg lang door dat archetypische mannelijke in een verdomhoekje wordt gedrukt omdat de balans in onze wereld tussen deze twee krachten, ver te zoeken is.

Het archetypische vrouwelijke toont zich in berusting in plaats van vechten.

Het toont zich in het zorgen voor hen die zorg nodig hebben, terwijl het archetypische mannelijke zijn aandacht richt op wat bevochten en overwonnen moet worden. En het ondertussen zichzelf graag comfortabel maakt en zorgt dat het leuk blijft natuurlijk.

Het archetypische vrouwelijke vindt haar weg in aandacht.

Voor elkaar bijvoorbeeld, of voor de wereld. Het heeft oog voor het kleine en de details en koestert deze. En vooral doordat het signaleert wat nog onderhuids smeult en sluimert. Juist het archetypische vrouwelijke is dienstbaar aan dat wat door haar geboren wil worden en zich zo wil tonen aan de wereld. Of dat nu een misstand is, of een onderstroom van mooie ontwikkelingen. Het archetypische vrouwelijke houdt haar aandacht gericht op wat dichtbij maar misschien nog onzichtbaar is. Op dat wat in het nu maar ook in het verleden is.

Het archetypische mannelijke houdt de grote lijnen en het te behalen doel in het oog. Het focust op wat zichtbaar is en tastbaar. Daarmee richt het zijn aandacht op verder weg en in de toekomst.

Het archetypische vrouwelijke is echter niet voorbehouden aan vrouwen alleen. Iedereen staat er min of meer mee in contact en kan dit in zichzelf herkennen en omarmen. Ook mannen, kinderen, flora en fauna. Je herkent het in de fruitbloesem, op het moment dat zij bevrucht wordt en de belofte van een appel in zich ontwikkelt. Het is de vruchtbare aarde die de belofte van een rijke oogst mogelijk maakt. De mens die zich verbindt met het kind en voelt wat het nodig heeft. Het is te herkennen in de overgave aan een proces en het loslaten van de sturing. Het gaat kortom om sensitiviteit die zichzelf niet opdringt aan de wereld, maar deze juist ontvangt en er dienstbaar aan is.

Ten aanzien van dit prachtige archetypische vrouwelijke principe, zijn we massaal de weg kwijt geraakt.

Dat wat kwetsbaar en ontvankelijk is wordt verkracht, opgesloten, vernietigd, vergiftigd, gebombardeerd of weg bezuinigd. In de ruimte voor aandacht die een verpleger in de zorg voor zijn of haar patiënt wil hebben, gaat snoeihard het mes van bezuiniging. Het menselijke contact van een vriendelijke telefonist(e) die je geduldig te woord staat als je belt met een vraag of klacht, is vervangen door een keuzemenu waarin jouw keuze steevast ontbreekt. Bij het online bestellen ontbreekt iedere vorm van tactiliteit; je moet maar afwachten of de bestelde trui net zo zacht is als hij er op het plaatje uitziet.

[inlinetweet prefix=”‘” tweeter=”” suffix=”‘”]Het in contact staan met de werkelijkheid zoals die is, het je verbinden met je lijf en het voelen wat er allemaal in de interactie tussen die werkelijkheid en dat lijf gebeurt, dat is archetypisch vrouwelijk. [/inlinetweet]

Het je zorgen maken om iets geeft aan dat er geen ruimte is voor dit contact en om je lijf te voelen. Dat maakt onvrij en daardoor ook angstig. Het is ook beangstigend om, vervuld van vruchtbaarheid, erop te vertrouwen dat het geboorteproces goed en voorspoedig zal verlopen. Terugkrabbelen kan niet. Het enige wat je kunt doen is je volledig overgeven aan dat proces. Een proces dat zich niet laat sturen, niet laat versnellen of vertragen en zich zeker niet door jou laat commanderen.

 

Het archetypische vrouwelijke weet wat het is om zichzelf over te geven en mee te drijven.

Om te luisteren naar de stille signalen en de verborgen tekens en daar gehoor aan te geven en ze te volgen. Of dat nu een stroom van barensweeën is, of de volledige transformatie van jezelf. Stil worden. Stil zijn en blijven. Meedrijven en elk verzet laten oplossen vanuit een helder, innerlijk weten dat het goed is zoals het is. Ook als het niet goed is, is het goed zoals het is. Het is ergens voor nodig. Het is ergens nuttig voor. Het universum verspilt geen druppel levensenergie, daar is het te kostbaar voor.

In deze hectische tijden, waarin er onder de invloed van het element 9-vuur zo ontzettend veel transformeert, is het enige antwoord op een dergelijk proces die van de vrouw in barensnood. Onderga in stille overgave en verbonden met een diep vertrouwen in je eigen kunnen en je eigen kracht en vermogen, de transformatie naar een nieuw stadium van zijn. Ondanks dat je niet weet hoe die er uit zal zien. Welke vorm deze zal hebben. Wat die nieuwe vorm je zal brengen. Je kunt niet meer terugkrabbelen; dit is het. Het is. Jij bent. Nu. Die je moet zijn. Geef je over aan jezelf, zij weet waar je naartoe moet.

 

Ik ben heel benieuwd wat deze mail bij jou teweeg brengt. Laat je het weten in de reacties onder dit blog?

4 gedachten over “Ruimte voor het Archetypische Vrouwelijke. Of krabbel jij liever terug?”

  1. Anneke Klomp

    Och Nina wat prachtig verwoord zeg! Het raakt me diep in mijn kern, met dit proces wilde ik ook graag gaan dansen deze week dus het loopt mooi synchroon.
    Dank je wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *