LuniSolair eert het vrouwelijke

Kalender

Mijn agenda is behoorlijk vol, maar ook keurig geordend. Ritmisch en in nette regels staan afspraken, projecten en taken overzichtelijk en in verschillende kleurtjes gerangschikt, klaar om uitgevoerd te worden. Goed geregeld denk je misschien, maar soms bekruipt me het gevoel dat het een gouden kooitje is dat gecreëerd is om mijn creatieve, intuïtieve en chaotische kant in gevangen te houden.

Dat is nu eenmaal hoe agenda’s en kalenders werken. Ze brengen ordening aan waar anders chaos zou heersen. Ze creëren focus en brengen kaders aan waar anders vaagheid en onduidelijkheid zou kunnen ontstaan. Agenda’s en kalenders vertegenwoordigen de archetypisch mannelijke energie die hoort bij het denken, bij yang-energie en bij de zon.

Archetypisch Vrouwelijk

Het intuïtief volgen van meer cyclische processen daarentegen vertegenwoordigt de archetypische vrouwelijke energie die hoort bij het voelen, bij yin-energie en bij de maan. Een maan-maand is veel korter dan de maanden die bedacht zijn op basis van de invloed van de zon. De vrouwelijke menstruatie cyclus voelt zich helemaal thuis bij die maan-maanden, maar heeft het moeilijk in onze strakke agenda’s en kalenders. Alsof die maanstonden maar hun best moeten doen om zich te voegen naar het keurslijf van de ratio.

LuniSolair

Sinds ik met Feng Shui en Nine Star Ki werk, weet ik dat het ook ander kan. In China wordt een kalender gehanteerd die lunisolair is en die rekening houdt met de zon én met de maan. Een kalender waarin het archetypische mannelijke met het archetypische vrouwelijke verenigd wordt. Precies om die reden valt het Chinese Nieuwjaar elk jaar op een andere datum. En die datum is vanuit de Nine Star Ki mede bepalend voor de energie die in dat jaar overheerst.

Gelijkwaardig

In een kalender die lunisolair is, worden de zon en de maan beide op waarde geschat en aan elkaar getoetst. Samen bepalen ze daardoor de start van het nieuwe jaar. De zon laat zich gelden doordat het winter solstitium, of de winterzonnewende, als ‘vast’ uitgangspunt wordt genomen. De maan danst om dat vaste uitgangspunt heen doordat haar maan-maanden korter zijn dan de maanden die door de zon bepaald worden. Het nieuwe jaar in een een kalender die lunisolair is begint op de tweede nieuwe maan na het wintersolstitium en dat is elk jaar op een ander moment. De zon, als vast punt, ankert de maan die samen met de aarde om hem heen danst. Dit principe van gelijkwaardigheid, vind je ook terug in de Nine Star Ki astrologie waar ik mee werk.

Ronde Zachte Dagen

De ontdekking van de Chinese kalender was een enorme eye-opener voor mij. Ongemerkt heb ik jarenlang mijn best gedaan om dat wat ‘rond’ was in mij, vierkant te maken zodat het beter in de agenda zou passen. De lunisolaire kalender heeft me ervan bewust gemaakt dat het ook anders kan. Sindsdien pas ik ‘zachte’ dagen toe waarvan de invulling lekker vaag en onduidelijk is. Ook heb ik elke dag even een ‘maan-moment’ van mijmeren en voelen hoe ik me voel, en is er ruimte voor vaagheid en vraagtekens in mijn agenda. Toen ik nog menstrueerde, blokte ik drie dagen van de maand met een rood kruis. Om ruimte te hebben om even niks te doen, te keutelen, te mijmeren, schoon te maken, los te laten. Nu ik niet meer menstrueer staat er nog steeds een rood kruis in mijn agenda: op die dag zit ik in de sauna, om weer zacht te worden, niks te doen, te mijmeren, schoon te maken, los te laten.

Lang heeft wat ‘rond’ was in mij, zich vierkant gemaakt zodat het beter in agenda’s zou passen. De lunisolaire kalender laat zien dat het ook anders kan.

Maandagen

  • Je kunt bijvoorbeeld beginnen door de maandag te omarmen als dag van de maan.
  • Onderzoek hoeveel ‘zachte’ dagen, waarvan de invulling lekker vaag en onduidelijk is, de ruimte krijgen in jouw leven.
  • Maak elke dag even ruimte voor een ‘maan-moment’ van mijmeren en voelen hoe je je voelt.
  • Voeg ruimte voor vaagheid en vraagtekens toe in je agenda.

Hoe zou het zijn als je wat meer ‘maan’ aan jouw agenda zou toevoegen? Ik ben benieuwd naar je ervaring, laat je het weten in een reactie hieronder?

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”15px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”left” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

2 gedachten over “LuniSolair eert het vrouwelijke”

  1. Ik lees nog maar net over deze materie. Wat wel erg mijn interesse heeft. Ik ben erg nieuwsgierig wat deze wijze van leven en inzichten je kunnen brengen. Ik hou erg van de maan en van astrologie. Ik hoop met de WvA deze opleiding te kunnen doen.

    1. Hi Sylvia, Het is heel interessant allemaal! Alhoewel ik al bijna dertig jaar hier mee werk en me er in verdiep, ben ik zelf ook nog steeds niet uitgeleerd. Het blijft boeien, ik blijf nieuwe inzichten verwerven. Ik gun het je dat je de opleiding kunt doen!!
      Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: