LuniSolair Eert het Vrouwelijke

LuniSolair-Nina-Elshof-Feng-Shui

Kalender

Mijn agenda is behoorlijk vol, maar ook keurig geordend. Ritmisch en in nette regels staan afspraken, projecten en taken overzichtelijk en in verschillende kleurtjes gerangschikt, klaar om uitgevoerd te worden. Goed geregeld denk je misschien, maar soms bekruipt me het gevoel dat het een gouden kooitje is dat gecreëerd is om mijn creatieve, intuïtieve en chaotische kant in gevangen te houden.

Dat is nu eenmaal hoe agenda’s en kalenders werken. Ze brengen ordening aan waar anders chaos zou heersen. Ze creëren focus en brengen kaders aan waar anders vaagheid en onduidelijkheid zou kunnen ontstaan. Agenda’s en kalenders vertegenwoordigen de archetypisch mannelijke energie die hoort bij het denken, bij yang-energie en bij de zon.

Archetypisch Vrouwelijk

Het intuïtief volgen van meer cyclische processen daarentegen vertegenwoordigt de archetypische vrouwelijke energie die hoort bij het voelen, bij yin-energie en bij de maan. Een maan-maand is veel korter dan de maanden die bedacht zijn op basis van de invloed van de zon. De vrouwelijke menstruatie cyclus voelt zich helemaal thuis bij die maan-maanden, maar heeft het moeilijk in onze strakke agenda’s en kalenders. Alsof die maanstonden maar hun best moeten doen om zich te voegen naar het keurslijf van de ratio. 

LuniSolair

Sinds ik met Feng Shui en Nine Star Ki werk, weet ik dat het ook ander kan. In China wordt een kalender gehanteerd die lunisolair is en die rekening houdt met de zon én met de maan. Een kalender waarin het archetypische mannelijke met het archetypische vrouwelijke verenigd wordt. Precies om die reden valt het Chinese Nieuwjaar elk jaar op een andere datum. Dit jaar was dat op 5 februari. Met knallend vuurwerk verjagen de Chinezen dan de boze geesten en luiden hun Nieuwe Jaar in.

LuniSolair-Nina-Elshof-Feng-Shui

Gelijkwaardig

In een kalender die lunisolair is, worden de zon en de maan beide op waarde geschat en aan elkaar getoetst. Samen bepalen ze daardoor de start van het nieuwe jaar. De zon laat zich gelden doordat het winter solstitium, of de winterzonnewende, als ‘vast’ uitgangspunt wordt genomen. De maan danst om dat vaste uitgangspunt heen doordat haar maan-maanden korter zijn dan de maanden die door de zon bepaald worden. Het nieuwe jaar in een een kalender die lunisolair is begint op de tweede nieuwe maan na het wintersolstitium en dat is elk jaar op een ander moment. De zon, als vast punt, ankert de maan die samen met de aarde om hem heen danst. Dit principe van gelijkwaardigheid, vind je ook terug in de Nine Star Ki astrologie waar ik mee werk. Daar kun je in dit blog meer over lezen.

Ronde Zachte Dagen

De ontdekking van de Chinese kalender was een enorme eye-opener voor mij. Ongemerkt heb ik jarenlang mijn best gedaan om dat wat ‘rond’ was in mij, vierkant te maken zodat het beter in de agenda zou passen. De lunisolaire kalender heeft me ervan bewust gemaakt dat het ook anders kan. Sindsdien pas ik ‘zachte’ dagen toe waarvan de invulling lekker vaag en onduidelijk is. Ook heb ik elke dag even een ‘maan-moment’ van mijmeren en voelen hoe ik me voel, en is er ruimte voor vaagheid en vraagtekens in mijn agenda. Toen ik nog menstrueerde, blokte ik drie dagen van de maand met een rood kruis. Om ruimte te hebben om even niks te doen, te keutelen, te mijmeren, schoon te maken, los te laten. Nu ik niet meer menstrueer staat er nog steeds een rood kruis in mijn agenda: op die dag zit ik in de sauna, om weer zacht te worden, niks te doen, te mijmeren, schoon te maken, los te laten.

[inlinetweet prefix=”‘” tweeter=”” suffix=”‘”]Lang heeft wat ‘rond’ was in mij, zich vierkant gemaakt zodat het beter in agenda’s zou passen. De lunisolaire kalender laat zien dat het ook anders kan.[/inlinetweet]

Maandagen

Hoe zou het zijn als je wat meer ‘maan’ aan jouw agenda zou toevoegen?

 • Je kunt bijvoorbeeld beginnen door de maandag te omarmen als dag van de maan.
 • Onderzoek hoeveel ‘zachte’ dagen, waarvan de invulling lekker vaag en onduidelijk is, de ruimte krijgen in jouw leven.
 • Maak elke dag even ruimte voor een ‘maan-moment’ van mijmeren en voelen hoe je je voelt.
 • Voeg ruimte voor vaagheid en vraagtekens toe in je agenda.

2 gedachten over “LuniSolair Eert het Vrouwelijke”

 1. Edward Schoenmakers

  Die lunisolaire benadering, zoals besproken in jouw post van 10 maart 2019, spreekt me wel aan. Dat betekent dat NineStarKi toch iets is waar ik nog eens naar wil kijken. De westerse astrologie gaf me ooit een enkel inzicht evenals yotish( indiase astrologie). Maar in het algemeen had ik met die twee niet veel verbinding. Misschien dat die NineStarKi meer voor me kan betekenen. Misschien zorgt meer maan in je planning er voor dat je die ook gemakkelijker kunt volgen.

  1. Dag Edward,
   Nine Star Ki is een vrij yinne (meer ‘vrouwelijke’) vorm van astrologie. Er worden minder feitelijkheden als hoeken, graden en planeetstanden gebruikt, waardoor het meestal sneller en eenvoudiger te begrijpen is. Het uitgangspunt is heel anders waardoor het effect is dat als ‘dichterbij’ begrepen en ervaren kan worden. Als je belangstelling hebt: op 5 april start een cursus van 4 vrijdagmiddagen waarin ik de basis van Nine Star Ki uitleg aan de hand van je eigen geboortedatum. Kijk maar eens hier als je dat leuk lijkt: https://www.fengshuiacademie.com/52-agenda/345-cursus-praktisch-nine-star-ki
   Hartelijke groet,
   Nina Elshof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *