Veranderen begint dichtbij

veranderen, verandering

Wetenschap

Academici hebben momenteel (of beter gezegd altijd) grote moeite om voorbij hun huidige invalshoek te kijken. Ondertussen gaat er veel, heel veel aandacht uit naar een wetenschappelijke en met cijfers onderbouwde berichtgeving. Iets wat de rationelen onder ons, inclusief de wetenschappers zelf, in jubelstemming brengt. De volledige impact van de corona crisis ontgaat hen daardoor.

Slimmeriken

Er zijn slimmeriken die bedenken dat een twee-stromen maatschappij de oplossing is voor het hernieuwd op gang brengen van onze economie. De ene stroom omvat de ‘niet kwetsbaren’ van onder de 70, die er lustig op los kunnen leven. De tweede stroom omvat ‘de kwetsbaren’ van boven de 70 die thuis moeten blijven en alleen tussen 7 en 9 hun boodschappen mogen doen.

Denkkracht

Het eenzijdig inzetten van denkkracht kan tot buitengewone dommigheid leiden. Op het enge af!

Als je alleen denkkracht inzet, raakt het hoofd als het ware los van het lichaam en kan het een geheel eigen leven gaan leiden.

Iets wat de hele contact-op-afstand maatregelen sowieso al in de hand werken. Het eenzijdig inzetten van denkkracht, zet de lichamelijke en emotionele beleving buiten spel.

Lichaam

Niet aangeraakt mogen worden, geen lichamelijke nabijheid mogen ervaren, laat je vervreemden van je lichaam en daarmee ook van je emoties. Met als resultaat dat we, als we niet oppassen, een hele generatie van letterlijk contactgestoorde mensen laten opgroeien om straks willoos en volgzaam, en vooral ook monddood -want de mond gesnoerd met een mondkapje- aanwijzingen van overheden op te volgen zonder ze ter discussie te stellen omdat ze niet meer goed kunnen voelen wat goed voor henzelf is.

Gevaarlijk dit!

Behoeften

Nu was het sowieso al een hele klus om te weten wat je eigen behoeften zijn. Om het lichaam te ervaren en in verbinding te staan met je emoties en emotionele behoeften. Maar doordat belangrijke fysieke triggers van nabijheid en aanraking, die je helpen om wel in verbinding te zijn met je lijf en met wat je voelt en ervaart, door de overheid -dus gedwongen- is uitgeschakeld, moet je wel van hele goede huize komen om nog wèl te weten wat je lijf nodig heeft, wat JIJ nodig hebt.

Vervuild

Wat alle wetenschappers en met cijfers onderbouwde berichten over het hoofd zien, of weigeren te erkennen, is dat het lichaam een factor van belang is in èlk ziekteproces, en bij èlke virus aanval. Een lichaam dat intern al vervuild is door vaccinaties, slechte voeding (veel suiker, alcohol, geraffineerde- en samengestelde producten), antibiotica, gechloreerd- en gefluorideerd water, en allerlei andere microscopische belastingen, is minder weerbaar en wordt eerder ziek. Het is een lichaam dat niet goed in staat is om een ziekte te doorstaan en gaat er eerder aan ten onder.

Angst

Daarnaast is er natuurlijk de factor angst die stress veroorzaakt in het lichaam, waardoor ook de weerstand in een krankzinnig tempo onderuit gehaald wordt. Angst is letterlijk een heel slechte raadgever en in een maatschappij, waarin we leven hebben overgewaardeerd en de dood ernstig hebben ondergewaardeerd, bestaat er een grote angst voor de dood. Aangewakkerd door maatregelen die ons vervreemden van ons menszijn, maatregelen die argwanend en achterdochtig kunnen maken, neemt angst voor de dood, voor elkaar, voor een onzichtbare ziekte toe. En daarmee neemt de stress toe. En neemt weerstand af.

Slachtoffers

Wellicht dat deze factoren mede een rol spelen in het relatief lage aantal slachtoffers op het Afrikaanse continent. Maar ook in bijvoorbeeld een land als Zweden, waar mensen het grootste deel van het jaar buiten leven, waar minder stringente maatregelen zijn toegepast en waar sterke drank, dus ook wijn!, alleen beperkt via staatswinkels verkrijgbaar is.

Verbinding

Ondertussen worstelen we met het in contact blijven met dat fysieke en o zo kwetsbare, gevoelige lijf. Het lijf dat zoveel kennis in zicht draagt; van generaties terug is er informatie opgeslagen in het DNA dat er op wacht, om hunkert, om gehoord, gevoeld, gezien te worden zodat het kan helpen. Ons kan helpen.

Het lijf kan helpen. Met al haar oude weten. Want het lichaam liegt niet!

En daarom is het zo gevaarlijk dat er door de corona maatregelen op zijn minst ruis op de verbindingslijn met dat dierbare, wetende lichaam ontstaat en dat in het ergste geval die verbinding helemaal verbroken wordt!

Hoofd

Deze hele tendens, van die wetenschap die zo nadrukkelijk dat wetende lichaam ontkent, wordt dit jaar gerepresenteerd door 8-aarde (het wetende lichaam, oude kennis) in de positie van 6-metaal (ratio, denken, cijfers, wetenschap). Het element 8-aarde stelt aan 6-metaal dit jaar de vraag, nee, daagt 6-metaal dit jaar uit om rekenschap te nemen van de fysieke component van het mens zijn. We zijn geen hoofd op pootjes! We zijn een lichaam met een hoofd er op!

Tao

In mijn Nine Star Ki voorspellingen voor 2020 heb ik geschreven dat in de tijd waar we nu in zijn aanbeland, er langzamerhand een einde gaat komen aan de overheersing van het yang, de archetypische mannelijke waarden, zoals wetenschap en denken. En dat er een terugkeer van archetypische vrouwelijke waarden, zoals verbinding met natuur en het lichaam gaat ontstaan. Echter betekent dit niet dat die archetypische vrouwelijke waarden die archetypische mannelijke waarden gaan verdringen! Geenszins! De opgave die nu voor ons ligt is die van intergratie van beiden. Van het samengaan van deze waarden zodat ze opgaan in het heilig huwelijk van samensmelting van yin en yang zodat tao ontstaat.

Druppel

Dat betekent niet meer en niet minder dan dat het individuele, dus het archetypische mannelijke en ook het archetypisch vrouwelijke, zich elk moeten opofferen voor het collectief. Niet doordat ze verdwijnen, maar doordat ze er in opgaan: in de druppel is de oceaan aanwezig en in de oceaan bevindt zich de druppel.

Dit vraagt om het ontwikkelen van het besef dat we uiteindelijk verantwoordelijkheid dragen voor onszelf, voor het eigen welzijn. En dat we tegelijkertijd gaan beseffen dat iedere individuele actie effect heeft op het geheel. Een besef dat helaas erg veel te lijden heeft gehad onder de yange hang naar individualisme. De wisselwerking tussen individu en collectief, tussen collectief en individu, is de ontwikkel opgave waar we nu voor staan. Deze verwevenheid echter maakt het nog ingewikkelder om enige mate van verbondenheid met het geheel te ervaren omdat dat juist vraagt dat je je bewust wordt van wie je zelf bent. De kip en het ei. Of was het toch andersom?

Dichtbij

Hoe je het ook wendt of keert, de ander kun je niet veranderen. Wel kun je het besluit nemen jezelf te veranderen. Om te besluiten met mijn favoriete quote van Krishnamurti: ‘Je komt niet ver als je niet dichtbij begint’. Het lijkt mij een goed plan om bij jezelf te beginnen.

 


© Nina Elshof Feng Shui. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

7 gedachten over “Veranderen begint dichtbij”

 1. Miriam Kuhle

  Hallo Nina,
  dank je wel voor je blog en ik vind hem heel mooi verwoord. Zelf volg ik veel Duitse nieuws en daar is nu ook de stem en de beweging in gang gezet lokale oplossingen voor de crisis te vinden. Van een bestuur voor de hele republiek terug naar de verantwoordelijkheid tot regio’s met de kennis ter plekke. Ook het belang van menselijk contact wordt luider in de maatschappij en politiek. Bijvoorbeeld het grensoverschrijdend verkeer was stopgezet en stellen die aan weerskanten van twee landen waren konden elkaar niet meer ontmoeten. Dat is binnen kort voorbij omdat de stemmen dat dit puur epidemiologisch wel zinvolle maatregelen waren, maar menselijk gezien niet houdbaar. Er waren vroeg politici die aangegeven hebben, dat de stem van de wetenschap wel belangrijk is, maar een gewogen besluit niet alleen afhangt van dit belang, maar dat het lichaam, ook in bredere zin: de fysieke maatschappij met haar essentiële functies ook belang hebben.

  En hoe omgaan met de kwetsbaren en ouderen, voor wie er echt gevaar is? Dat is voor mij ook nog een vraagstuk. Ga ik mijn familie bezoeken, direct fysiek contact met hen opnemen terwijl mijn vader zeer hoog risico loopt? Laat ik hem aangeven wat hij zou willen? Ga ik voor mijn wens om familie te zien zijn risico verhogen? Ik heb er zelf geen oplossing voor. Maar dat zorgt ervoor, dat ik niet ga en het risico niet verhoog. Dat is wat het nu is. En dat is ook ok.

  Liefs en leuk om het Nine Star Ki perspectief te lezen,
  Miriam

 2. Dank je Nina, Ik ben 76 jaar en voel me goed. Ik ben het helemaal met je blog eens. Soms heb ik de neiging om teveel achter Internet te zitten en alles te lezen wat er niet klopt in deze wereld. Als ik dat doe, krijg ik het vaak koud. Ik weet zelf als ik goed luister naar mijn lijf en stil word, ik precies weet wat ik op dat moment in het NU wil doen, mag doen i.p.v. moeten. Dus inderdaad veranderen begint bij mijzelf. Hartegroet Joke

 3. Dank Nina voor het delen van je gedachten.
  Ik ben 71 jaar en sinds een paar maanden ben ik onderwerp van gesprek als horende in de categorie “ouderen”. Net als iedereen wordt van me gevraagd me aan te passen aan de regels. Om ervoor te zorgen dat we niet ziek worden, en het zijn meestal ouderen die het treft. Door te ervaren dat iedereen zich moet aanpassen om ons ( vooralouderen, dus ik) langer te kunnen laten leven bevestigt dat nog eens extra de waarde ervan.
  Ik besef dat er een nieuwe eigen vorm aan mijn wereld gevraagd wordt: wat heb ik te leven, te brengen, te delen, lief te hebben en te creeeren in deze “geschrokken” wereld. Ik besef dat ik me jong en vitaal voel en dat er een nieuwe wereld aan mijn voeten ligt. Mijn wereld wordt rijker in de details, in het nog sterker beleven van de waarde van alles.

  1. Dag Lesley,

   Hartelijk dank voor je reactie. Wat een besef van rijkdom dat je je jong en vitaal voelt in deze tijden. Je reactie klinkt als een proces van verrijkende inzicht. De wens om betekenisvoller te leven, liefde te brengen en te delen en hierdoor bij te dragen aan de transitie naar een leefomgeving waar zachtere waarden ruimte krijgen, is er een die ik iedereen toe wens. Goed bezig.

   Hartelijke groet,
   Jorien, team Nina Elshof, Feng Shui Academie

 4. Hoi Nina,
  In mijn werk (thuiszorg) krijg ik nu te maken met “Burgerlijke Ongehoorzaamheid” De oudere, zogenaamde kwetsbare, komen in stil verzet. Stiekem laten ze kinderen en kleinkinderen in hun huis toe. En per ongeluk-expres geven ze je toch een hand. Ja en ik laat dit gebeuren en lach innerlijk.
  Want in de afgelopen weken heb ik het stille verdriet van hun gezien en gevoeld. Er zijn nu meer oudere lichamelijk en geestelijk achteruit gegaan dan anders. Te weinig beweging en contact maakt ze ziek. Oudere die redelijk zelfstandig waren moeten nu geholpen worden met het klaarmaken van maaltijden, anders eten ze niet.
  Laat alstublieft die mondkapjes weg! Die worden verkeerd gebruikt en zijn echt alleen nodig als iemand besmet is met het virus. Het maakt mensen angstig.
  En handschoen? Was gewoon goed je handen met water en zeep en afdrogen met een schone handdoek.
  Zorg voor de mens door een grapje, vrolijkheid en niet praten het virus. (Want wat je aandacht geeft groeit.)

 5. Hallo Nina, dank voor je blog.
  Hoe ikzelf deze periode ervaar, inderdaad dicht bij mijzelf te blijven. Wat mij vooral opvalt dat er continu de aandacht gevestigd wordt op hoeveel personen zijn overleden. Ik ruik en voel de angst bij mensen. Het elkaar niet mogen aanraken is uiterst funest voor mensen. Aanraken is al van groot belang wanneer je geboren wordt. Kijk eens naar de documentaire In Utero daar wordt heel duidelijk zichtbaar hoe belangrijk het is om liefdevol in contact ontvangen te worden. De Ted Talk van Anne Verwaal geeft ook heel duidelijk weer hoe belangrijk aanraken is. Wij mensen hebben serotonine nodig geen stress hormoon zoals cortisol. Dat verkrampt lichaam en geest.
  Helaas hebben wij te maken met een overheid die zelf heel angstig is, bang om stemmen te verliezen en verantwoordelijkheid te nemen voor de radicale bezuinigingen in de zorgsector, het onderwijs, plus steeds te roepen, ja de zorg wordt duurder doordat Nederland vergrijst?! Complementaire geneeskunde wordt met argusogen bekeken. Voedingssupplementen idem dito. Ieder Jaar overlijden er 20.000 mensen van het roken en de tabaks mafia kan gewoon doorgaan, 2 dames longartsen hebben enorm hun best gedaan om daar aandacht voor te krijgen. Ik zie of hoor deze damesmedici niet op dit moment, waar zijn de vrouwen. Ik zie alleen mannen met stropdassen van alles roepen terwijl zij helemaal niets weten en veroorzaken het angstvirus, hun glazen bol is heel troebel.Vandaag ontving ik van mij oudste dochter een helder artikel van 2 medisch specialisten die een oproep geplaatst hebben in Tubantia die duidelijk hun mening geven over de anderhalve meter samenleving etc. De longarts David Prins die eveneens de corona maatregelen als bizar ervaart. Ik hoop van harte dat er meer wakkere mensen op gaan staan en men niet langer accepteert gepiepeld worden door een overheid die angstig is en niet realistisch. Mijn oproep is blijf bij je gevoel, onderzoek je intuïtie, blijf vragen stellen en neem dan je besluit. De Intuïtieve geest is een heilige gave en de rationele geest is zijn trouwe dienaar.Wij hebben een samenleving gecreëerd die de dienaar eert en de werkelijke gave is vergeten. Quote Albert Einstein.

  1. Dag Mieke,

   Wat een prachtige quote van Einstein deel je (met ons) ter inspiratie. Dank daarvoor.
   Wat er nu in de wereld gebeurt vraagt van de mensen om bij zichzelf te blijven. Daar is moed voor nodig. Uit de observaties die je beschrijft kun je zien dat dat nog niet makkelijk is. Het past allemaal bij de energetische tendensen van dit jaar. Fijn dat je voorbeelden hiervan met ons deelt. Hoe meer mensen hier bewust van worden hoe beter. Ter info hoopvolle perspectieven in Canada: https://www.cbc.ca/news/health/women-chief-medical-officers-canada-1.5518974

   Hartelijke groet,
   Jorien, team Nina Elshof, Feng Shui Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *