Je verstand weet zich nu geen raad. Je ziel wel.

verstand, ziel

Verstand

Doen we het nog goed? Is het nog ok om onszelf zo op afstand te houden van elkaar? Het is vooral het verstand dat zich geen raad weet met deze vragen en dat ons in de weg zit als we de verbinding met andere mensen, met de wereld, maar vooral die met onszelf, kwijt raken, kwijt zijn. En dat is precies de bedoeling van het momentum van de energetische cyclus waar we in zijn aanbeland. Het zet aan tot actief kiezen om niet je verstand maar je ziel te volgen. De situatie is namelijk zo nieuw, en voor velen zo verontrustend, dat je verstand echt niet weet hoe het daarmee om moet gaan. Dus moet je de oplossing elders zoeken.

Experiment

We bevinden ons in een buitengewoon interessant experiment waarin we, door een situatie en overheden gedwongen, terecht zijn gekomen in een permanente staat van argwaan omdat je wordt aangeleerd om anderen te zien als bedreiging.

Saamhorigheid

Auteur Lionel Shriver zegt daarover in een interview in Trouw: “Het is letterlijk antisociaal. Het vernietigt ieder gevoel van saamhorigheid, want het is ieder voor zich. Je beschermt jezelf en je familie, alle anderen zijn vijanden.”

Perspectief

Daar wil ik heel graag een andere quote tegenover zetten, als een mooie stip aan de horizon die een geheel ander perspectief biedt dan wat nu van ons gevraagd wordt. Het is een quote van de Dalai Lama uit ‘Het boek van Vreugde’[1]:

“Alles wat in het leven gebeurt heeft veel verschillende invalshoeken. Kijk vanuit een breder perspectief naar dezelfde gebeurtenis en je gevoel van zorg en angst vermindert en je vreugde neemt toe. Ons perspectief, en de gedachten, gevoelens en daden die daaruit voortkomen, vormen de sleutel waarmee we het lijden kunnen omzetten in vreugde. Het ombuigen van emoties is moeilijk maar het veranderen van ons perspectief is relatief makkelijk omdat het hoort bij onze geest.”

Bewustzijn

Ja, er liggen grote uitdagingen die onze aandacht vragen. Je kunt deze uitdagingen als zo groot ervaren dat je ze met je verstand niet meer kunt bevatten en je daardoor niet meer weet wat je moet doen. Eckhart Tolle zegt daarover: “Doordat verstand en verzet synoniem zijn, bevrijdt aanvaarding je meteen van de overheersing van je verstand en zo krijg je weer contact met het Zijn. Het gevolg is dat de gebruikelijke drijfveren van het ego om ‘iets te doen’ – angst of begeerte de baas willen zijn en daardoor juist het verdedigen of voedsel geven aan het onware zelfgevoel – niet meer functioneren. Een intelligentie veel groter dan het verstand heeft het overgenomen en zodoende komt er een heel andere kwaliteit van bewustzijn in wat je doet.”[2]

Verbinding

Het is, kortom het verstand dat ons in de weg zit als we de verbinding met andere mensen, met de wereld, maar vooral die met onszelf, kwijt raken, kwijt zijn. En het is een dieper weten dat aangeboord kan worden, nee, dat nu aangeboord moet worden, om een andere vorm van verbinding tot stand te brengen. Om te beginnen met jezelf.

Zinnig

Want het is direct duidelijk waarom we in deze situatie terecht zijn gekomen. Als je de Nine Star Ki voorspellingen voor 2020 hebt gelezen, weet je dat ik genoemd heb dat het de uitdaging dit jaar is (en ook volgend jaar trouwens) om spiritueel volwassen te worden. Dat betekent dat het er eigenlijk niet meer om gaat of je nog wel begrijpt welke rare en verwarrende vormen van communicatie om ons heen hangen; maar om wat je raakt, wat voor jouw gevoel kloppend is en wat je, voorbij je verstand, als voor jou persoonlijk als juist en zinnig ervaart. En om zo (weer) in verbinding te komen met jezelf, met jouw Zelf.

Individuen

Het is dus een heel individuele uitdaging waar ieder van ons voor gesteld staat. Gelijktijdig is het goed je te beseffen dat ieder individu een bijdrage levert aan de kwaliteit van het collectief. Niet voor niets heb ik de volgende quote in mijn voorspellingen opgenomen: “De spil van de samenleving is de eenling. De samenleving bestaat uit individuen en niet uit nullen.” – Jevgeni Jevtoesjenko[3]

Wat heb jij nodig om verder te komen in je evolutie?

Je zult het, kortom, zelf moeten doen. Er is (dit keer) niemand die je komt redden. De vraag is dan ook wat jij nodig hebt om verder te komen in je ontwikkeling. Verder in de evolutie van je ziel in het proces van individuatie. Wat je ook doet, weet dat elke stap die jij zet er toe doet. Dat die waardevol is, wAARDEvol, vol waarde voor de AARDE, dus voor ons allemaal! Stop om je klein, angstig en afhankelijk te houden. Start met geloven, met voelen, dat je er toe doet. Dat jij er toe doet!

Ok, een beetje hulp in de goede richting lees je in deze blog.

 

Ik ben benieuwd wat deze mail bij je losmaakt. Durf jij je ziel te volgen, ook als je verstand er niets van begrijpt?
Deel je reactie hier onder het blog. Jouw ervaring en inzichten bieden wellicht steun voor een ander en samen leren we van elkaar!

 

 

[1] Het boek van vreugde – Dalai Lama en Desmond Tutu, HarperCollins Holland, 2016

[2] De kracht van het nu – Eckhart Tolle, Ankh-hermes, 2001

[3] https://raamoprusland.nl/dossiers/cultuur/524-dichter-jevgeni-jevtoesjenko-onsterfelijk-door-babi-jar

 


© Nina Elshof Feng Shui. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

4 gedachten over “Je verstand weet zich nu geen raad. Je ziel wel.”

 1. Hoi Nina,

  in jouw bericht herken ik mijn gevoel en ervaringen van de afgelopen tijd. Ik zie om me heen dat veel mensen de opgelegde regels langzaam maar zeker wat aan het loslaten zijn. In eerste instantie wist mijn hoofd daar geen raad mee, wat leidde tot onrust en spanning in mijn lijf. Het is toch veel veiliger om wel die afstand te bewaren? Hoe moet dat dan als niemand zich er meer aan houdt? Zit ik dan straks echt alleen nog maar thuis in mijn eigen wereldje?

  Vervolgens heb ik een paar heel onrustige dagen beleefd waarin ik mijn gedachten maar zoveel mogelijk uit heb laten razen terwijl ik urenlang met mijn handen in de aarde bezig was in onze tuin. Zijn met wat is, in het vertrouwen dat het vanzelf ook weer anders wordt.

  En dat is ook gebeurd. Ondanks alle ruis kan ik mijn Hart steeds beter horen en dat gaat inderdaad in tegen wat als ‘verstandig’ wordt gezien. Maar het geluid en het gevoel van binnen is zo vol en zuiver, dat ik het toch (bijna als vanzelf) volg.
  En dus heb ik me aangemeld voor een training die me raakt en ben ik bezig met een nieuwe baan die me is toegevallen.
  In beide gevallen weet ik dat het niet mogelijk zal zijn om altijd de voorgeschreven fysieke afstand te houden en dat vind ik aan een kant best wel spannend. Toch zet ik deze stappen vol overtuiging. Omdat ik voel dat het klopt. En daar is niets tegenin te brengen.

  Groeten Sandra

  1. Beste Sandra, wat een mooi veranderingsproces. Jouw innerlijk kompas lijkt telkens meer bepaald te worden door jouw gevoel. En daar is inderdaad niets tegenin te brengen. Succes met alle belofte-volle ontwikkelingen die je in gang durft te zetten.

   Hartelijke groeten,
   Jorien, team Nina Elshof, Feng Shui Academie

 2. Het is zo herkenbaar wat je schrijft.
  Want ik ervaar , hoor en zie de verschillen tussen mensen die leven vanuit hun ziel of vanuit hun verstand.
  Daarnaast zijn mensen zich idd meestal niet bewust van hun bijdrage aan het collectief.
  Want dan zou alle negativiteit minder aandacht krijgen want daar komen we niet mee verder.
  Iedereen draagt bij aan de broodnodige verandering zodat we weer meer in harmonie omgaan met de aarde, de natuur en met elkaar.
  Alleen samen kunnen we de wereld veranderen.

  1. Beste Tonnie, hartelijk dank voor je reactie. Het herkennen van gelijkgestemden en samen optrekken in verandering, zal de wereld echt gaan veranderen. Het is fijn dat je dit deelt in deze blog, dat is ook een bijdrage aan het collectieve proces.

   Hartelijke groet,

   Jorien, team Nina Elshof, Feng Shui Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *