Van Feng Shui en Nine Star Ki naar het Keltische Beltane

Van_Feng_Shui_Naar_Het_Keltische_Beltane

Soms helpt het om verder weg te kijken zodat je kunt begrijpen wat er dichtbij gebeurt.

En dan blijkt de afstand helemaal niet zo groot te zijn om van Feng Shui en Nine Star Ki naar het Keltische Beltane te komen!

Sinds de Verlichting is de sterke neiging ontwikkeld om steeds dieper in de details van een onderwerp of van de materie te duiken om dat fenomeen te onderzoeken. Uiteraard levert dat informatie op, da’s mooi. Het kan er ook voor zorgen dat je de context, het geheel, uit het oog verliest. En da’s niet zo mooi.

Om Feng Shui en Nine Star Ki beter te kunnen begrijpen, kun je inzoomen op details.

Of je kunt uitzoomen en kijken of er misschien elders op de wereld, in andere stromingen en andere culturen, verklaringen te vinden zijn die een verwant perspectief laten zien in de uitleg van ‘hoe de wereld werkt’.

Door vanuit een andere traditie te kijken naar een van de vijf elementen waar Feng Shui en Nine Star Ki mee werken, hoop ik dat je je een wat beter beeld kunt vormen bij de kwaliteit van zo’n element.

Door het jaar heen laat ik je nader kennis maken met de andere vier elementen met hulp van een andere traditie: de Keltische. In de Nine Star Ki Community onderbouw ik dat door middel van een complete en inhoudelijke uitleg. Deze uitleg wordt voorzien van praktische onderzoeksvragen, oefeningen, gedichtjes, een altaarsuggestie, voorbeelden van een bijpassend ritueel en, als kers op de taart, met een online bijeenkomst, een ‘viering’.
Hier, in de Energetische Week Berichten, doe ik dat door je er kort kennis mee te laten maken.

Ik geef je een ander perspectief op de Feng Shui en Nine Star Ki elementen door deze te koppelen aan Keltische jaarfeesten te beginnen met Beltane.

Hierdoor kan, wat misschien theoretisch en abstract is, meer tot leven komen. Het kan je letterlijk een andere kijk geven op een element. Maar dat niet alleen, het maakt duidelijk dat de uitleg van kosmische bewegingen van energie, door het jaar heen, zowel in het Oosten als in het Westen een verwante uitleg heeft gekregen. Hooguit verschilt de vorm waarmee deze uitleg in de praktijk gebracht wordt. Dat is te verklaren door de verschillen in culturele achtergrond. De Oosterse mens was zich nu eenmaal eerder ‘bewust’ van het ‘geheel der dingen’ dan wij hier in het Westen.

In de traditie van Feng Shui en Nine Star Ki wordt het voorjaar geassocieerd met de energie van een boom, hout-energie genoemd.

Het belangrijkste kenmerk van hout is dat het het element is waardoor of waarin dingen tot leven komen, een kwaliteit die je kunt herkennen in de achtergrond van de Keltische Beltane viering. Het is een vrolijk en blij feest. Vrouwen en mannen komen met zonsopkomst bij elkaar om de ongetemdheid van het leven, om vruchtbaarheid, liefde, seksualiteit en schoonheid te vieren. Kortom, om het leven te vieren. Ze dansen om de Meipaal en vlechten er al dansend rode (Yin) en witte (Yang) linten omheen om de vereniging van het vrouwelijke en mannelijke te vieren. Een vereniging die tot nieuw leven leidt en het letterlijk alles weer tot leven brengt. Want het voorjaar is het moment waarop de natuur weer tot leven komt.

Het vieren van Beltane is dan ook een grote uitnodiging om de frisse, nieuwe energie van het voorjaar ons leven binnen te halen.

Net zoals het element hout helpt om nieuwe energie je huis of je leven binnen te halen. Het voorjaar en het moment van Beltane, is het beste moment om daarmee te beginnen. De godheid die verbonden is met Beltane wordt geassocieerd met de Wereldboom of Levensboom. Hout-energie vertegenwoordigt, net als de Wereldboom of Levensboom, naast verbinding en heelheid, ook groei, ontwikkeling, vernieuwing en beweging.

Beltane is misschien wel een goed moment om nieuwe energie in je leven toe te laten.

Een goed moment om een verbinding aan te gaan, met de Nine Star Ki Community bijvoorbeeld. Je krijgt er veel! Niet alleen deel ik daar veel van mijn kennis. Je krijgt er ook toegang tot de maandelijkse Volle Maan meditaties, de Volle Maan blogs en nog meer moois. Je kunt dit lidmaatschap nu een maand uitproberen voor 15 euro. Als je je voor 30 april aanmeldt, krijg je niet alleen toegang tot de volledige uitleg van het Beltane feest, je kunt ook aanstaande zondag aansluiten bij de online viering EN de Volle Maan meditatie van mei online bijwonen. Je krijgt er, kortom, heel veel! Kom en proef. Ik zie je er graag!

Oh, en met je lidmaatschap toon je niet alleen belangstelling voor mijn werk, maar is ook een blijk van support voor wat ik doe. Dankjewel dus daarvoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *