Gras en Adders. Slangen en Ladders.

Gras_En_Adders_Slangen_En_Ladders_Volle_Maan_Mei

Gras en Adders. Slangen en Ladders. De energie van de Volle Maan van Mei.

Het gras is groen, de zon schijnt, het voorjaar is gearriveerd.

Wat is de valkuil? Is er een valkuil? Wat? Is er een valkuil? Hoe groen het gras ook lijkt, bij de buren bijvoorbeeld, er is altijd iets dat nog verborgen is dat minder fraai is. Of iets waar je je voor schaamt, waar je je ongemakkelijk bij voelt of nog niet hebt leren waarderen. Stukjes groen gras waaronder een heel insectenleven schuil gaat aan gevoelens en emoties die als slangen of regenwormen tussen de sprietjes glibberen.

Maar we hebben niet voor niets een Snakes and Ladders, een Slangen en Ladders-spel!

Dat spel laat zien dat je soms drie stappen vooruitgaat en vervolgens weer tien stappen terugglijdt naar een lager niveau dan waar je tijdens je spelbeurt begon. Om vervolgens weer rap op te klimmen en snel vooruitgang te boeken. Het is een verwijzing naar de glibberigheid van het levenspad dat we bewandelen. En naar de omleidingen die we op dat pad met grote regelmaat tegenkomen. Althans, denken tegen te komen! Want in retrospectie kunnen die omleidingen belangrijker blijken te zijn dan dat je denkt op het moment dat je die omleiding volgt.

Dit is, in kort bestek, de energie van het Nine Star Ki profiel van de Volle Maan van 5 mei.

Het profiel bestaat uit 4-6-3, dat wil zeggen 4-hout, 6-metaal, 3-hout. Het element 6-metaal neemt in dit profiel, net als in het profiel van de Volle Maan van april, een dominante positie in. Dit element staat in de middelste positie die de binnenwereld en de ziel vertegenwoordigt. Maar bovenal staat het ongeaspecteerd omdat metaal als element in conflict is met de energie van 4- en 3-hout en dus geen aspecten maakt met een van deze elementen. Het is er niet mee verbonden.
Concreet betekent dit dat het element 6-metaal ongrijpbaar en onbenaderbaar is in de positie van de binnenwereld die het in dit profiel heeft ingenomen.

In het beeld van de energie van deze maand zie je dat terug in dat insectenleven, die slangen en regenwormen, die aan het oog onttrokken rondkronkelen tussen de grassprietjes van het groene veld.

Zonder dat we er erg in hebben spelen we ons eigen Slangen en Ladders spel. Klimmen omhoog, glijden naar beneden. Blijven beurt na beurt staan. Of schieten ineens in volle vaart door naar de overwinning. Het lijkt alsof we overgeleverd zijn aan de willekeur van het spel en de dobbelsteen ons alle hoeken van het spelbord laat zien. Als pionnetjes worden we heen en weer geschoven, lijkt het, zonder duidelijke richting.

Tenzij…

De elementen hout in dit Nine Star Ki profiel, vertegenwoordigen alles wat groeit, bloeit en zich ontwikkelt.

Het element metaal vertegenwoordig alles wat die groei snoeit, remt of anderszins beperkt. Tegelijkertijd voorkomt het daardoor uitputting door wildgroei. Het is het 6-metaal dat helpt richting te kiezen en de focus scherp te houden. En om te verbinden met wat de intentie is van die groei.

Want, als alles mogelijk is, zoals 3-hout en 4-hout deze Volle Maan beloven, wat moet je dan kiezen?

Wat is daar dan de bedoeling van? Welk doel en welke intentie liggen daaraan ten grondslag? Als er vele deuren zijn die zich voor je openen, welke kies je dan? Daar komt de hulp van 6-metaal als geroepen die helpt om niet in oude valkuilen te stappen. Om je oude huid, als een slang, af te stropen zodat de verharding en verstarring die op een bepaald niveau zijn intrede had gedaan, afgelegd kan worden.

Dat vraagt om onbevreesdheid.

En ook om de bereidheid dat te ondergaan. Tijdens het vervellen is een slang kwetsbaar, een makkelijke prooi. Het is een moment van crisis waarin de slang het ene stadium verruilt voor een volgend. Waarin de ene huid, als het ware de persona of de rol die je speelt, vervangen wordt door een nieuw exemplaar.

Het is een proces dat van binnenuit in gang wordt gezet.

Net zoals het element 6-metaal dat in dit Nine Star Ki profiel van de Volle Maan van mei doet. Hij doet dat geheel autonoom, want ongeaspecteerd. Geen van de andere elementen in het profiel heeft er invloed op. Maar wordt er wel door beïnvloed.

Dat is de energie van dit moment.

Dat kan verwarrend zijn en onbehagen genereren. Niet alleen vanwege de kwetsbaarheid van het moment. Maar ook vanwege het onbekende nieuwe vel dat tevoorschijn zal komen. Nog steeds met hetzelfde vertrouwde patroon. Maar toch anders. Met meer ruimte voor een zich ontwikkelend lichaam. Met hernieuwde soepelheid nu het verstarde en verouderde is afgelegd.

Tussen het groene gras is het heerlijk toeven.

Het is er koel en aangenaam. Het ruikt een beetje aards en zoet. Er valt eindeloos veel te ontdekken. Het is ook het leven aan de voet van de grassprietjes, die de gezondheid van dat gras mede bepalen. Het groene gras ontstaat niet enkel slechts door water geven. Het blijft vooral groen en gezond door de processen die niet zichtbaar zijn. De processen van levenskracht die zich niet laten temmen en als slangen (of draken zoals de Chinezen dat zeggen) door ons leven kronkelen. Niet om ons bang te maken. Maar ons te manen het leven trouw te blijven door te verwijderen wat niet langer levensvatbaar is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *