We zijn meegezogen in een drama. En dat is goed.

We_Zijn_Meegezogen_In_Een_Drama_En_Dat_Is_Goed

We zijn meegezogen in een drama. En dat is goed.

Een drama is slechts een zoveelste verhaal.

Want een drama is slechts een verhaal dat op zich geen waarde heeft, tenzij je die er zelf aan toekent. Dat doe je doordat je bijvoorbeeld iets herkent in het verhaal dat wellicht een regelrechte trigger kan zijn voor iets dat onbewust in je sluimert.

Waarde toekennen aan een verhaal doe je zelf.

Dat inzien vormt de sleutel om te herkennen dat elk verhaal pas betekenis krijgt als je het je als het ware ‘toeëigent’. Een verhaal kan waarde krijgen omdat je je ermee identificeert bijvoorbeeld. Een deel van je persoonlijke identiteit ontleen je aan het verhaal dat verteld wordt. Of dat je zelf vertelt.

Elk verhaal zit vol plots, sleutelwoorden en spanningsbogen.

Het zit vol plotselinge veranderingen in de verhaallijn, onverwachte wendingen en karakters die de rol spelen die ze in het verhaal toegeschreven krijgen. Je speelt er zelf ook een rol in. De vraag is echter of je die rol altijd zelf gekozen hebt, of dat deze aan je is toegeschreven.

De verteller speelt ook een rol en kan een verhaal danig veranderen.

De verteller kiest intonatie, beklemtoning en dictie waardoor een sprookje in een thriller kan veranderen. Een verhaal kan daardoor zomaar in een drama veranderen. Als je je laat beïnvloeden door de kleuring die de verteller aan het verhaal geeft tenminste.

Daarmee wordt meteen duidelijk dat een verhaal kan veranderen door degene die het aanhoort.

Jij beslist wat je met een verhaal doet, ondanks het drama dat de verteller ervan wil maken. Jij beslist of je je laat meenemen in het verhaal van de ander of er afstand van neemt. Want jij beslist (weliswaar meestal onbewust) welk onderdeel je uit het verhaal je toeëigent. Het zijn jouw triggers die aangaan op onderdelen van het verhaal.

Een verhaal wordt daarom pas een drama als je er naar gaat handelen.

Dan wordt je meegezogen in iets dat, willens en wetens, door de verteller tot een drama wordt gepresenteerd zodat je bijna niet anders kan dan er door beïnvloed te worden en er in mee te gaan. Tenzij je je bewust wordt wat er eigenlijk verteld wordt.

Dat maakt het onderscheid!

Daar ligt namelijk een niet te onderschatten creatie kracht die alles, wat het drama wil bereiken, omver kan gooien.

Ondertussen creëert het drama een crisis.

Op de een of andere manier zijn mensen huiverig voor crises. Per definitie gooit een crisis namelijk de boel overhoop waardoor er verandering mogelijk gemaakt wordt. Verandering die vaak ook noodzakelijk is. Het is inherent aan het leven om crises door te maken; dat is hoe we groeien en ontwikkelen. Eckhart Tolle zei eens: “Als je momenteel geen probleem ervaart, zit je tussen twee problemen in.” Wat hij daarmee bedoelde is dat het leven bestaat uit een serie problemen (of noem het uitdagingen) die we moeten oplossen. Een crisis brengt als vanzelf een hele reeks van problemen teweeg die dus om een oplossing vragen.
Onbedoeld zijn de scheppers van het drama waar we ons momenteel in bevinden, daarmee tevens de scheppers van een crisis.

En dat is goed nieuws!

Waarom? Omdat een crisis ook een kans is om het anders te doen dan voorheen. Misschien dacht je eerst nog (onbewust) dat het leven prima te controleren valt en je volledige regie hebt over wat je allemaal overkomt. Inmiddels kan die gedachte door wat er de afgelopen jaren is gebeurd danig zijn bijgesteld. Of niet natuurlijk. Dat kan ook. Dan komt er vanzelf weer een volgend drama, een volgende crisis die je uitnodigt om te veranderen wat om verandering vraagt.

Het moment van nu vraagt dan ook om te zien waar jij bent meegezogen in het drama.

Wat heeft ervoor gezorgd dat dit drama voor jou is ontaard in een (persoonlijke) crisis? Het is een eerste stap in het anders omgaan met het drama.

Het is dus ook het beste moment om zelfonderzoek te plegen.

De vraag ‘voor wat ben ik dankbaar dat ik dat heb bereikt?’ kan je daarbij helpen. Ook is het goed om te kijken naar eerdere perioden in je leven waarin je in een crisis terecht kwam, doordat bijvoorbeeld zekerheden wegvielen. Wat heeft je op dat moment geholpen om verder te kunnen? Waar heb je toen vertrouwen in kunnen ervaren? Welke elementen in je Nine Star Ki profiel kunnen je helpen? Welke kwaliteiten van die elementen zitten je soms in de weg?

Ook is het goed om nieuwsgierig te blijven, te blijven onderzoeken en te blijven leren.

Door te leren, ontwikkel je kanten van jezelf die wellicht nog onontdekt zijn. Ieder mens beschikt over een enorme hoeveelheid talenten en vaardigheden waar we in het dagelijkse leven maar een klein deel van gebruiken. Hoe meer je op de automatische piloot leeft en in gewoontes vervalt, hoe minder het lerend en ontwikkelende vermogen gestimuleerd wordt. Daarom worden we nu ook massaal klaar gestoomd voor AI! Hoe meer AI, hoe dommer we als mens zullen worden. Puntje om alert op te blijven.

Blijven leren doe je ook door wijsheid en kennis op te doen.

Door werelden te ontdekken en kennisgebieden te onderzoeken die nog onbekend voor je zijn. Bijvoorbeeld door een cursus te volgen of je aan te melden voor een nieuwe opleiding. Wat ook helpt is om te rade te gaan bij mensen die je een ander zicht op de situatie kunnen helpen ontwikkelen.

Een drama, een crisis, helpt dus om slimmer te worden!

Je kunt niet meer doen wat je deed, het moet anders. En hoe dat anders eruit ziet, is onderwerp van onderzoek. Het vraagt om te oefenen, uit te proberen, te kijken hoe anderen het doen, te falen en er beter van te worden.

Het hilarische van de huidige staat waar de maatschappij zich in bevindt, is dus dat het hartstikke goed is!

Het is een grote, schitterende kans om te leren van het drama wat over ons is uitgestort. Om van de verschillende crises die gecreëerd zijn, kansen tot ontwikkeling te maken. Het is een grote kans om je veel bewuster te worden van jezelf dan je ooit had kunnen worden zonder al dit gedoe.

Dus dank, lieve mensen op jullie hoge Olympische berg in Davos.

Dank voor het geweldige Griekse drama dat jullie gecreëerd hebben. We hebben nog nooit zo’n grote kans gehad om ons vrij te maken van wat onmenselijk is. We hebben nog nooit zo’n grote kans gehad om elk als individu hierdoor een gezonde correctie toe te passen op een ziek systeem omdat we dat systeem niet meer volgen.

De kosmos helpt hierbij!

De 4-hout energie van 2023 leeft voor hoe een gezond systeem gebouwd wordt en hoe dat functioneert. Het is ook deze energie die hoop biedt op een weelderige ontwikkeling in de toekomst. Een toekomst die in het nu geworteld wordt, waar nu de fundamenten voor worden gelegd.

8 gedachten over “We zijn meegezogen in een drama. En dat is goed.”

  1. Beste Nina,

    Dank voor je inspiratieNina, precies op een moment (toeval bestaat niet) dat narratieve ontwikkeling op mijn pad komt en ik me de vraag stel of dit mij verder gaat brengen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik hoop dat mijn intuïtie de komende periode antwoorden gaat geven Dank voor de juiste timing van je artikel

    1. Hi L,
      Vanuit verbinding komt altijd precies dat op ons pad wat nodig is. Dat kan, spreekwoordelijk gesproken een dal zijn, een lawine, een zonovergoten sappig weiland of een zinderend strand. Op de een of andere manier klopt het altijd. Ik blijf me er zelf ook over verbazen! Ik wens je goede gesprekken met je intuïtie en het ontstaan van een voor jou waardevol narratief als ’tegenverhaal’.
      Harte groet, Nina

  2. Dank voor het brengen van dit positief verhaal. Deze crisis heeft me vooral geleerd dat we leven in diverse werelden. Ik denk dat beide hun waarde hebben maar dat deze wel volledig uit balans is geraakt. Vanuit men privé probeer ik deze te verzoenen, ik ga niet in debat, en kies geen kant, probeer wel deze werelden te verzoenen vanuit mezelf met respect voor natuur maar ook hoe nieuwe technologie en of gedachtengoed (klimaat) ons kan helpen naar een nieuw evenwicht. Ga zelf starten met een ‘landcape project in men buurt’ alsook ga ik van start met een ‘energie innovatie project. Weet niet wat de toekomst kan brengen. Maar in deze kunnen bepaalde dynamieken aangewend worden tot voordeel en vorming van mezelf en de buurt, gemeenschap waar ik woon.

    1. Hi Bernard,
      Dank je wel. We hebben zo geleerd dat een crisis niet goed is en we er bang voor zouden moeten zijn (maakt ons zo lekker manipuleerbaar). Terwijl het een groot geschenk kan zijn vol nog te ontdekken schatten. Mooi dat je start met waardevolle projecten…. Heel veel succes! Ze zullen ongetwijfeld geluk brengen.
      Harte groet, Nina

  3. Yvonne de Haan-Moorer

    Wat een heerlijk bemoedigende samenvatting. Ik kijk al een tijd zo tegen het leven aan (ja na een paar zeer intensieve leerprocessen, waar ik nog steeds heel dankbaar voor ben).
    Dank voor het weer onder de aandacht brengen van deze belangrijke en vaak levensreddende opdrachten in het leven. Mijn wijze moeder heeft op haar 82e nog transcendente meditatie geleerd, omdat zij nog steeds een beter mens wilde worden. Haar vaste uitdrukking was: als je denkt dat je niets meer te leren hebt, kun je beter bij Maria thee gaan drinken! Dat is zij gaan doen toen ze dik 90 was (zij ging heel tevreden met een kompleet heldere geest). Ik denk dat dit het geschenk is van een volwaardig leven.
    Ja humor blijft ook een goed medicijn als je het even moeilijk hebt.
    Dank Nina voor dit bijzondere onderwerp

    1. Lieve Yvonne,
      Dank je wel. Volgens mij is het heel heilzaam om tegen intensieve leerprocessen aan te lopen. Dat houdt de boel tenminste gaande :-).
      Prachtig dat je moeder nog heeft leren mediteren… Het is zoals het gezegde gaat: ‘Je bent nooit te oud om te leren.’
      Daar wil ik aan toevoegen dat je, door te stoppen met leren, wel heel jong oud kunt worden. Daar zie ik jou nog niet zo snel last van hebben!
      Liefs en harte groet, Nina

  4. Mooi Nina. Veel dank. Het is de manier van kijken wat maakt hoe we omgaan met de situatie. Mij helpt het om alles met het hart te zien. En het hoofd hier ondergeschikt aan te maken. (Naar De Kleine Prins). Over AI – luister wat Elon Musk hierover te zeggen heeft: https://youtu.be/a2ZBEC16yH4

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *