Spontaneous Changes

Spontaneous_Changes

Spontaneous Changes

“Life is a series of natural and spontaneous changes.
Don’t resist them – that only creates sorrow.
Let reality be reality.
Let things flow naturally forward in whatever way they like.” – Lao Tzu

Deze quote van Lao Tzu vormde een belangrijke leidraad voor mij tijdens het samenstellen van de Nine Star Ki Tendensen voor 2023.
Het is een quote die in belangrijke mate de energetische tendens van dit jaar omschrijft. En langzamerhand ontvouwt zich in menig leven die spontane veranderingen.

Mensen die hun huis verkopen en ‘anders’ gaan wonen.

Mensen die kiezen om een andere richting aan hun leven te geven. En mensen die stoppen met iets wat ze lang gedaan hebben.

Ik hoor bij die laatste categorie.

Na vele jaren lesgeven ga ik definitief stoppen met het live lesgeven van de Nine Star Ki en Feng Shui Opleiding. Het is nu 17 jaar geleden dat ik begon met wat is uitgegroeid tot een academie die veel impact heeft gehad op het op de kaart zetten van Conceptual Feng Shui en Nine Star Ki in Nederland. En die zonder meer ook veel impact heeft gehad op de levens van de honderden studenten die ik heb mogen ontmoeten.

Ik merk dat het veld veranderd is, dat het werk dat ik wil doen veranderd is.

“[…] spontaneous changes.”… naar mijn idee is dat wat je spontane veranderingen kunt noemen, slechts een uitdrukking van een beweging die je nog niet helemaal kunt overzien of begrijpen. Daarom worden ze maar spontaan genoemd omdat je misschien geen idee hebt waar ze vandaan komen. Ondertussen hebben de veranderingen zich al eerder, langzaam, aangediend en ineens zijn ze duidelijk, recht in your face.

Terwijl ik het eigenlijk voor mijzelf wel weet, voel is beter gezegd, maar dus niet altijd meteen duidelijk heb.

Ze komen van diep in mij en van ver weg vanuit een verbinding met iets dat vele malen groter is dan ikzelf. Het is de werking van de kosmische getijden die, of je je er nu bewust van bent of niet, invloed heeft op dit leven hier op deze planeet. Dat is meer dan ‘the flow of life’, het is een beweging, een flow die het leven overstijgt en eerder verbonden is met ‘the flow of the universe’ om het maar een naam te geven.

Ik was deze zomer weer even in Engeland.

Voor een weekje maar, maar dat was genoeg. Op de een of andere manier is die flow, die pulse van het universum voor mij makkelijker te voelen als ik daar ben. Misschien komt het wel omdat die pulse daar beter zijn werk kan doen vanwege de enorme dekkingsgaten in het 3, 4 en 5G netwerk 😉. Wie zal het zeggen?

Of misschien komt het omdat de frequentie van de aardenergieën beter aansluit bij die van mij.

Hoe dan ook, daar, bovenop de Tor in Glastonbury en in de tuin van Chalice Well; tijdens de fascinerende lezingen tijdens het Glastonbury Symposium; met vrienden gebogen over het BackGammon bord; en in de diepe meditatie in de kapel van Maria Magdalena werd wat nog troebel was helder. De kosmische eb en vloed spoelt aan, weekt los en neemt weer mee.

Ik laat de opleiding los.

De lichting die nu in september start, zal de laatste zijn die ik live geef. Wat er daarna gebeurt weet ik niet. Een volledig digitale online versie is misschien een optie. Ik laat “[…] things flow naturally forward in whatever way they like.” en ga ontdekken wat het universum nog meer voor me in petto heeft.

Oh, en deze wil ik je niet onthouden: Changes – David Bowie.

14 gedachten over “Spontaneous Changes”

 1. Ook ik voel de veranderingen duidelijker in Glastonbury….Na terugkomst altijd een of twee dagen mist om me heen. In mijn omgeving zijn de mensen in beweging. Een dochter is bezig met verhuizen naar Londen; de ander zat voor een half jaar in Zuid Korea. Ze komt een dezer dagen even thuis voor nieuwe studieboeken en winteerkleding en gaat dan weer voor een half jaar terug. Vrienden die zich aan het voorbereiden zijn op een emigratie; anderen die vervroegd met pensioen gaan omdat men iets zinnigers wil doen….Datzelfde geldt ook voor mij. Zoveel verandering. Maar wat mij opvalt : het zijn altijd veranderingen ingegeven door het hart, zonder angst. Na letterlijk opgesloten te zijn geweest, gaan we massaal op pad, zoeken we een nieuwe weg, geleid door het hart. We zijn lang genoeg “verstandig” geweest.

 2. Wat een krachtige moedige beslissing!!!
  Voor mij zit de beweging juist nog meer naar Feng Shui toe. Het interieurontwerpen is echt verleden tijd, losgelaten wat 25 jaar geleden begon.
  Dankbaar dat ik 15 jaar geleden door Joyce Jongen met Feng Shui in aanraking kwam.
  Voor mij een prachtige reis, die de vertaling kreeg in mijn bedrijf
  Dank Nina

 3. Ik werd deze keer aangeraakt door je heldere duidelijke bewoordingen.
  Wat al een tijdje leeft in mij, heb jij dus verwoord.
  Waardoor het nog duidelijker voor mij gaat worden welke richting ik op wil of mag gaan.
  Iets wat al langere tijd sluimerde, genoeg van alles wat ik gedaan heb, maar welke kant wil en ga ik op.
  Kon het en niet verwoorden en het bracht enigszins onrust maar ook weer rust teweeg. Wat een dubbel gevoel.
  De tijd is gekomen.

  1. Hi Francis, wat fijn om te lezen dat je je herkent in wat ik geschreven heb. Als veranderingen zich aandienen kan het soms heel lastig zijn om daarin voor jezelf wat helderheid en overzicht te krijgen. Maar, als je aangesloten bent op het collectief en je bent je daar ook maar een klein beetje bewust van, dan kan het zijn dat je de antwoorden en inzichten die je zelf zoekt, bij een ander kunt vinden die met een verwant proces als jij bezig bent. Mooi he! The time has come! Harte groet, Nina

 4. Wauw Nina wat een bijzonder en duidelijk statement.
  Als iets zo helder wordt en goed voelt is het klip en klaar.
  Ik ben heel dankbaar dat ik bij jou die live opleiding heb mogen volgen en inmiddels weten we dat je ook online een fijne inspirator en leraar bent met al jouw kennis en kunde.
  Geniet van die laatste en we zien elkaar via het scherm.
  CX

  1. Hi Claudy, ja, best wel he. Vind ik zelf ook wel; moest er ook nog een beetje aan wennen. Maar inmiddels zijn we alweer een tijdje verder en het voelt super goed! Dank, dank, dank voor je mooie woorden!! Harte groet, Nina

 5. MarTine van de Coevering

  Lieve Nina,

  Veranderen, is dat niet wat het leven in essentie is, dat wat we soms eng vinden, wanneer we het allerliefst de tijd even willen stoppen, vastzetten en is dat nu niet juist datgene wat ons blokkeert in ons groeiproces…….Leven is veranderen, is stromen , is constant aan verandering onderhevig, wanneer we dat beseffen en omarmen, is er slechts verwondering, nieuwsgierigheid, dankbaaarheid, vol verwachting elke dag je weg vervolgen, op weg naar wat komen gaat,
  Je doet wat je hart je ingeeft en daar is moed voor nodig en die heb je inmiddels in overvloed, al is het wellicht ook nog steeds afentoe spannend, het houd je niet tegen met de stroom mee te gaan , waarheen die je ook leiden zal, het zal goed zijn , mooi zijn, fraai zijn, fijn zijn! Het is een nieuwe weg ,een nieuw begin, laat het komen zoals het gaat , hoe heerlijk kan dat zijn, te weten dat wat je zoekt van binnen zit.. Stephanie Struijk hoorde ik dit nummer (Fijn zo) deze zomer zingen bij onze buren tijdens een huiskamerconcertje. Nu krijg je tijd, misschien zelfs om eens samen met mij naar zo’n concertje te komen luisteren en nachtje te blijven logeren……wie weet waar de weg je naartoe zal leiden, wie weet……………Alle liefde voor jou, het ga je goed <3
  Knuffel MarTine

 6. Margriet Kamperman

  Dag Nina,

  Stilletjes hoop ik dat je nu internationaal gaat.
  Je hebt de wereld wat te vertellen!

  Groetjes
  Margriet Kamperman-Verheij

 7. Het leven is continue aan verandering onderhevig. Een einde aan… betekent ook een nieuw begin van…
  Heel herkenbaar die energie van Glastonbury. In april met een groepje een 7-daagse Magical Mystery Tour mogen beleven en voelen. Ik wens je alle goeds met hetgeen op jouw pad komt Nina.
  Hartegroet,
  Bertie

 8. Dankje Nina voor je bericht, zo inspirerend en herkenbaar. Ik wil al zo lang naar de plekken die je noemde in Engeland.
  Ben je daar met een reisgezelschap geweest?

  1. Hi Jeanette, dankjewel. Fijn dat het inspireert wat ik schrijf en herkenbaar is. Engeland…. daar heb ik zelf Ervaringsreizen naar georganiseerd. Dus ja, met mijn eigen reisgezelschap. 😀 Wie weet zet ik dat nog weer eens op de agenda. Harte groet, Nina

 9. Marie-José Moens

  Wat een aankondiging Nina!
  Van vertrouwde paden afgaan en met open hart nieuwsgierig zijn naar de nieuwe beloftes die komen gaan, zijn heel herkenbaar voor mij als 4-5-4.
  Dank voor jou altijd ondersteunende en respectvolle feedback tijdens de opleiding en ja, ook de confronterende van mijn scriptie….;-)
  Ik heb het allemaal in mijn hart gesloten en ben heel dankbaar voor alle prachtig mooie kennis en wijsheid die conceptueel Feng-Shui mij gegeven heeft. Hier heb ik een heel leven iets aan!!

  Ik blijf je volgen en ben samen met jou benieuwd naar alle nieuwe ontwikkelingen in de toekomst.
  Wellicht zien wij elkaar weer!

  Harte groet Marie-José

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: