Uitbundigheid

Uitbundigheid

Het element 4-hout roert zich in al haar uitbundigheid.

Uitbundigheid is namelijk een van de kenmerken van dit element. De natuur is nu eenmaal uitbundig. Uitbundige regenval. Uitbundige zomerwarmte. Uitbundige bosbranden. Uitbundige onderdrukking en agressie. Uitbundige losgeslagenheid, 4-hout draait haar hand er niet voor om.

Nu zijn dit allemaal, wat wij beschouwen als, vrij negatieve vormen van uitbundigheid.

Da’s logisch. In dat grotere proces waar we ons doorheen worstelen, komen eerst die dingen boven drijven die we het langst en met veel moeite onderdrukt hebben, losgeslagenheid bijvoorbeeld. Voeg daar de uitbundigheidstendens van 4-hout aan toe en het kan, op thema’s, finaal uit de hand lopen. Iets waar sommigen overigens weer dankbaar gebruik van maken om hun eigen verborgen agenda gerealiseerd te krijgen.

De positieve kant van die uitbundigheid ziet er heel anders uit.

Dat is waarin de natuur zich op haar best laat zien in totale overvloedigheid. Een overvloed aan heerlijke, sappige bramen. Een overvloed aan beweging, vernieuwing en verbinding. En ook een overvloed aan levensvreugde.

Die twee kanten van 4-hout, die twee kanten van uitbundigheid, wedijveren momenteel enorm met elkaar.

Ook, en misschien wel vooral, op persoonlijk niveau. Het levert een interessante worsteling op tussen een overvloed aan negatieve uitbundigheid die zich in je leven kan laten zien. Misschien toont het zich als beperking; als het onvermogen om verder te ontwikkelen; als het ervaren van gebrek aan verbinding (met jezelf en met de kosmos); of als het gevangen zitten in een oude vorm van leven.

Terwijl de positieve uitbundigheid uitnodigt om vooral jezelf tot bloei te laten komen.

Om in volledige overgave de totale uitbundigheid van je ware zelf tot wasdom te laten komen. Vanuit die overvloed opent zich een totaal nieuw perspectief op de toekomst. Het Grote Thema van dit jaar 2023!

Dat openen, eigenlijk dat open knappen, van wat veilig was, is eng.

Doodeng! Maar als je in je volwassen leven nog steeds in kinderschoenen loopt, doe je jezelf niet alleen pijn. Je belemmert jezelf ook! Stel je toch eens voor dat je nog in maat 26 rond moest lopen! Niet te doen. En toch doen we het psychisch en emotioneel aan de lopende band.

Goede vraag is dan ook waarom je nog steeds in maat 26 rond wilt lopen!

Uitbundigheid is eigenlijk een vorm van bevrijding.

Het kan niet plaatsvinden in een keurslijf van regels en beperkingen. Dat keurslijf kan er voor iedereen anders uitzien, maar de energetische tendens van dit jaar nodigt uit dit te onderzoeken en onverbloemd voor jezelf te benoemen. Breng het onder woorden! Alles wat eenmaal benoemd is kan nooit meer onbenoemd raken. Met het onder woorden brengen begint de bevrijding. Want woorden en expressie zijn een andere vorm waarin de energie van het element 4-hout zich tot uitdrukking brengt.

Zeg, hardop, wat je op je hart hebt!

En luister voor een keertje naar jezelf.

Ik hoorde mezelf zeggen dat ik meer eenvoud en meer ruimte in mijn leven wil.

Ruimte om me verder te ontwikkelen en ontplooien. Eenvoud om het leven lichter te maken. Dus heb ik mijn huis aan de wilgen gehangen en woon nu in mijn tiny boshuis. Scheelt een stuk ballast! En geef ik het lesgeven op. Ik heb nooit een leraar willen zijn, veel meer een gids, maar als je lesgeeft ondervindt je onherroepelijk projecties van leraarschap. Ook die last wil ik niet langer dragen. Los van het lesgeven kan ik weer meer de gids zijn die ik ben. De wegbereider die graag ontdekt en die ontdekkingen deelt, bijvoorbeeld in de persoonlijk Nine Star Ki consulten die ik geef.

Dus stop ik met fysiek lesgeven.

De lichting die nu in september start, zal de laatste zijn die ik live geef. Wat er daarna gebeurt weet ik niet. Een volledig digitale online versie is een optie. Ik laat “[…] things flow naturally forward in whatever way they like.” en ga ontdekken wat het universum nog meer aan uitbundigheid voor me in petto heeft.

5 gedachten over “Uitbundigheid”

 1. Yvonne de Haan-Moorer

  Laat het maar lekker komen Nina!
  Nog niets bedenken en stiekem al gaan invullen, want dan gooi je de deur op een grote kier en hij moet zo lang mogelijk helemaal open blijven staan, zodat er plaats is voor heel veel nieuwe impulsen. En dan ben jij wijs genoeg om daar het breiwerk van te maken, waar jij helemaal voor gaat en gelukkig van wordt. Ik wens je veel wijsheid, kracht en inspiratie. Geniet er ook van. Het is ook spannend. Maar voornamelijk reuze leuk. Hou vertrouwen. Ik heb in ieder geval alle vertrouwen in jouw diversiteit aan talenten. Nieuwe wegen brengen zoveel . Ga ervoor.
  Ik ben benieuwd.
  Liefs
  Yvonne

 2. Elly Limbourg-Stoel

  Lieve Nina,

  Fantastische stappen gezet ; uit keurslijf regels gestapt en opnieuw verbindibg met de natuur met heel je hart.

  Dank voor het delen van je kennis en voor mij inspirerend !

  Op je nieuwe pad , een mooi leven ☀️

 3. Ik wilde gewoon even laten weten dat ik het een fijn bericht vind 🙂 En dat ik je helemaal snap wat betreft lichter willen leven en minder ballast.
  Ben benieuwd hoe of wat en blijf je volgen. Succes en vooral plezier!
  Liefs, Janette

  1. Ha Janette, dank je! Dat lichtere leven heeft inmiddels al behoorlijk vorm aangenomen en ik heb er geen moment spijt van. Het is echt heel erg fijn.. Voel mezelf ook zoveel fijner, minder bezwaard door van alles. Dank en jij ook veel plezier! Harte groet, Nina

 4. Hanneke Galesloot

  Beste Nina, al jarenlang volg ik jouw berichten en daardoor ook jouw persoonlijke ontwikkeling/groei. Nu ik las dat de komende cursus de laatste is die door jou gegeven wordt is het voor mij tijd om NU jouw opleiding te gaan volgen. Hoop dat ik er nog bij kan, veel zin in dit avontuur! hartegroet, Hanneke Galesloot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *