Soms… Als je valt…

Soms_Als_Je_Valt

Soms… Als je valt… Dan zijn er van die momenten…

Dat er een soort meltdown plaatsvindt. Je ergens doorheen ademen, staande blijven in een moment van ontwrichting… het lukt even niet. Een uitdaging, hoe klein ook, die je de vaste grond onder je voeten laat verliezen. En je valt…Niet zo erg als Michael Douglas in ‘Falling Down’; een geweldige film overigens over een gewone man die enorm gefrustreerd raakt over sociale misstanden en zichzelf helemaal verliest in de reactie daarop. Maar je valt…

Tot je een haakje tegenkomt waar je aan blijft hangen; het ‘trauma haakje’. Niet het fraaiste haakje uit de collectie ijzerwaren. Wel ijzersterk in het teweeg brengen van een reactie.

Ik viel, donderdag.

Ik had mijn moment van meltdown na een zoveelste technische hapering rond het uitzenden van mijn wekelijkse ‘Nina Live’. Frustrerend machteloos kan het je maken als dus echt niet duidelijk is wat er nu niet werkt. Als alle instellingen gecheckt zijn, als je alle beschikbare microfoons en alle aanwezige computers geprobeerd hebt en uiteindelijk live kunt gaan via de alleroudste laptop die je in je bezit hebt.

En alleen bent.

Want die technische uitdagingen zijn nog tot daar aan toe. Wat mij deed struikelen was dat ik op dat moment, door vakantie en ziekte van teamleden, alleen was. Dat liet me vallen. Tot ik het haakje van mijn trauma tegenkwam en reageerde op een manier die me ligt: verbaal. Iedereen heeft andere vormen en manieren om zo’n punt van meltdown te ontladen. De een verdrinkt zich in alcohol. De ander gooit de ramen van de buurman in of gaat op de vuist met de eerste de beste die in de weg loopt. Ik word verbaal, ik ben nu eenmaal goed met woorden. Ook met scheldwoorden, vloeken en een furieuze litanie die ik richt tot niemand in het bijzonder. Als de woorden maar losgelaten mogen worden en de energie zich via de woorden mag ontladen.

Normaal gebeurt dat als ik, inderdaad, alleen ben.

Zoals donderdag. Dacht ik. Want alle technische glitches hadden nog een toegift in petto; het programma dat ik gebruik om uit te zenden, liet zich niet afsluiten. Dus was mijn meltdown live te volgen. Ik trok het rolgordijn op en er werd een stukje van een andere werkelijkheid zichtbaar. De werkelijkheid waarin ik bleef hangen aan mijn traumahaakje.

Dat traumahaakje is al oud.

Hij maakt al lang onderdeel uit van mijn leven. Hij is een deel van mij. Als een oude vriend die soms zijn kop om de deur steekt en je herinnert aan je kwetsbaarheden. Er is al ongelooflijk veel werk verzet waardoor dat haakje al lang niet meer zo groot en scherp is als het was. Soms zie ik hem ook aankomen en dan kan ik ervoor kiezen om er niets aan op te hangen. Maar soms, als je valt, zoals ik donderdag, blijf ik er toch weer aanhangen.

Ik was tien en stond alleen.

Het was winter en het regende, ik stond buiten voor het raam en keek naar binnen. Naar de ruimte waar mijn ouders mijn zieke broertje verzorgden. De witte muren, het ziekenhuisbedje, de schorten, het felle licht, dat kleine kindje… Het was een wereld waar ik geen deel van uit mocht maken. Ik stond buiten. Avond aan avond. En keek naar binnen. Ik bouwde een soort van relatie op met andere kinderen die daar in het ziekenhuis lagen, en soms alleen waren. Dan stond ik buiten en lieten zij mij dingen zien. Of ik keek alleen maar, naar de jongen die zeer ernstig verbrand was, maar ook altijd alleen was. Nooit zag ik, op al die avonden dat ik daar buiten stond, iemand bij hem. Hij is volgens mij later overleden aan zijn verwondingen.

Het maakt weerbaar, dat alleen gelaten worden.

Het maakt op momenten ook eenzaam. En nog steeds weet ik af en toe niet zo goed hoe het is om ‘binnen’ te zijn, terwijl daar wel een verlangen naar is. Het heeft me, als ‘buitenstaander’, ook tot een goede waarnemer gemaakt waar ik nu veel aan heb.

Dat meisje van tien is omarmd en geïntegreerd.

Ze is blij en volgt nu haar dromen die haar gelukkig maken. Ik volg mijn dromen die mij gelukkig maken. En ik voel dankbaarheid over mijn leven dat zo echt is, dat ik me een wond, die ooit zo’n diep gapend gat was, nog steeds kan herinneren en soms nog kan voelen. Deze heeft me mede gevormd tot wie ik nu ben.

Ik geef veel van mezelf bloot, maar heb ook zo mijn trots.

De video versie van de meltdown opname is aangepast. Wat gezien en gehoord werd was voor het moment. Dat moment is ook weer voorbij; het is niet een continue staat van zijn. Het heeft alleen nog waarde als het ook geaccepteerd en geïntegreerd wordt zodat het als voeding kan dienen voor iets wat volgt. Zoals zicht krijgen op de kracht van wat (nog) in de schaduw aanwezig is, op wat mensen niet (willen) zien van je; dat wat de anti-hero is.

Soms… Als je valt…

Soms… Als je valt… Zorgt dat voor een meltdown. En elke meltdown, van mij, van jezelf of van een ander, is goed.Het zorgt voor deflatie van wat te zeer opgeblazen is. Je ego, je zelfbeeld. Of het beeld dat anderen van je gecreëerd hebben. Hoe heilzaam zou het niet zijn als we de Tony Robbins, de Elon Musks en de Bill Gates’ van deze wereld even zouden kunnen zien in hun minst flatteuze, meest menselijke beeld? Hoe relativerend zou dat niet zijn. Ook voor henzelf. Net als voor mij.

De komende paar weken geef ik je wat minder lees- en denkvoer, zodat ik tijd, aandacht en energie kan besteden aan het onderzoek dat nodig is om de Energetische Tendensen van 2023 te schrijven. Het is geen geringe klus namelijk. Het resultaat presenteer ik op 22 januari 2023, LIVE!, tijdens het Nine Star Ki 2023 Event in Antropia in Zeist.
Hou de aankondigingen in deze mails of via social media in de gaten om op tijd je plek in de zaal te reserveren!

Of ik de komende weken mijn wekelijkse live doe, blijft ook nog even een verrassing. Ik stap nu even door de sluiers heen die deze werkelijkheid van de andere werkelijkheid scheiden om me te verbinden met die grotere cycli zodat ik straks kan uitleggen waarom ze zoveel impact hebben op deze tijd.

26 gedachten over “Soms… Als je valt…”

 1. Ja herkenbaar en soms onverwacht aanwezig, meestal getriggerd door iets of iemand wanneer ik het (natuurlijk!) niet verwacht…
  Laatst overviel me ook zo’n situatie en in plaats van er op af te gaan, kon ik afstand nemen… Even de natuur in, een rondje met m’n hondje. In plaats van boos en verbaal (die herken ik ook) er op af, even later wel er naar toe en voelen of het echt mijn oude pijn was of dat wat er gebeurde wel waar was, maar niet op de oude manier opgelost hoefde te worden.
  Toen gebeurde er iets bij de ander, zij werd zenuwachtig haar stem schoot 6 octaven omhoog. Op dat moment realiseerde ik me dat de oude pijn/ trigger ook werkt als zeer fijn afgestemde voelsnaar. Het klopte, maar wat er gebeurde mocht ik daar laten. Ik hoef het niet op de ‘oude’ manier op te lossen, ik mag de ander ruimte geven om haar eigen stuk hierin te ontdekken.
  Dat gaf mij ruimte…

  1. Lieve Yvonne, ja, zo gaat dat he, het overvalt je en voor dat je er erg in hebt stap je ergens in waar je eigenlijk niet in wilt stappen. Toch is dat ook meteen een weg die zich opent waarop je stappen kunt zetten naar een vergeten stukje pijn of verdriet of frustratie of verlangen. En als je dat door hebt kun je ervoor kiezen om het niet op de oude manier op te lossen inderdaad. Mooi hoe je ervaren hebt dat je dat ruimte gaf. Dat herken ik ook hoor. Ik val niet altijd, soms is het alleen een licht struikelen dat me eraan herinnert hoe het ook alweer werkt.
   Harte groet, Nina

 2. Ja vallen, het overkwam mij een maand geleden. Plotseling.boem, ja nu al enkele weken in het gips. Waarom…?
  Kennelijk, moest ik even stil staan. Geen been verzetten.
  Onwennig voor mij.

 3. Dankjewel voor je mooie schrijven over meltdown.
  Bij mij komt dit binnen…herkenbaar als diep oer gevoel dat in mijn wezen aanwezig is. Kwetsbaar, puur ,echt en enorm krachtig…als die meltdown zich aandient in m’n leven…Groei, leven, mens zijn.
  Dankjewel Nina

  Lieve groet Rita

  1. Hi Rita, dank voor je mooie reactie. Een meltdown… het smelt eigenlijk weg wat in de weg zat of zo. Dat is het beeld dat ik bij zo’n woord krijg. Dat levert ruimte voor groei en vrijheid op om helemaal mens te zijn inderdaad. Uit het keurslijf dat in de meltdown is opgelost.
   Harte groet, Nina

 4. Lieve Nina,

  Wauw wat een prachtig, krachtig en tegelijkertijd kwetsbaar stuk.
  Hoe mooi hoe je mij (ons) meeneemt in jouw val. Hoe jij je er doorheen beweegt
  en hoe je uiteindelijk ook weer hier boven uit stijgt. Dit als power, voeding gebruikt als
  brandstof tot groei. Het geeft mij stof tot nadenken en processen van mijn eigen
  eenzaamheids trauma. En de overdenking, wat het mij gebracht heeft in mijn leven.
  Welke aspecten ik hiervan kan gebruiken als “eigen” fuel.
  Thanks thanks thank.
  Dappere, sterke vrouw.

  1. Lieve Tonny, dank je wel. Kwetsbaar is het zeker. Het is zo stom eigenlijk dat we zo ons best doen om een beste versie van onszelf te laten zien, terwijl de gedeukte versie veel interessanter is. Daar valt wat te zien en te beleven namelijk. 🙂 En weet je, dat is wat het leven interessant maakt en inderdaad voor mij als brandstof werkt voor verdere ontwikkeling en groei. Niet voor verder verfraaiing, maar meer echtheid. Mooi dat jij kijkt hoe jouw deukjes ook tot brandstof kunnen zijn in jouw proces.
   Dank je wel lieverd, fijn dat je zo open gereageerd hebt!
   Harte groet, Nina

 5. Heel gezond af en toe, zo’n meltdown. Ontladen en loslaten x 100. En dan aankijken en helen wat er nog geheeld mag worden.

  Wat een prachtig, kwetsbaar stuk, Nina. Zo mooi verwoord en gedeeld. Dankjewel daarvoor.

  En ik kijk uit naar je Energetische Tendensen 2023. Veel succes. Neem de tijd die ervoor nodig is. Soms moet iets even sudderen voordat het gaar is.

  Liefs

  1. Lieve Martine, ja hoor, dat is het, heel gezond. Een soort ontlading inderdaad. Heilzaam, beter makend… dat soort dingen. Dank je wel voor je lieve reactie hierop! En die Energetische Tendensen voor 2023, die zijn bijna gaar. 🙂
   Harte groet, Nina

 6. Jou kwetsbaarheid,ik vond het krachtig,tegelijkertijd dacht ik..waarom doet niemand iets,niet wetende dat je alleen was!
  Je bent een mens,ook die momenten mag gezien worden!
  Lieve nina,ik ben je zo dankbaar voor alles wat je ons geeft,en daar mogen ook dit soort momenten bij zijn!
  Liefs Dini Medze

  1. Lieve Dini, dank je wel voor je fijne reactie. Ja, zo gaat dat soms in het mens zijn, die heeft soms ook gekreukelde, vies ruikende, zwetende en andere onaangename kanten. Goed om die te blijven zien. En dank voor je lieve woorden Dini, fijn dat je mijn werk waardeert!
   Harte groet, Nina

 7. Lieve Nina,
  Wat ben je toch een woordkunstenares. Je boek leest zo lekker relaxt en onbevangen. Ook je blogs.
  Ik geniet ervan en verbaas me elke keer over zoveel (verbale) wijsheid.
  Dat je nog veel inspiratie en wijsheid mag delen mrt ons.

  Linda

  1. Hi Linda, ha, een woordkunstenares. Dat is een mooi beroep! Misschien ga ik dat wel worden als ik groot ben. 🙂 Dank je wel voor je compliment en lieve reactie!!
   Harte groet, Nina

 8. Martine van de Coevering

  Lieve dappere Nina, vallen en weer opstaan, vol blauwe plekken, dat doet zeer, wrijven helpt niet indeze, aandacht in liefdevolle omarmimg van alles wat is, dat helpt je te helen. Er is weer wat losgekomen, klaar om te transformeren. Jij bent goed op weg, wat een power is er nodig dit zo aan te kijken en te beschrijven. Chapeau lieverd, chapeau en een dikke troostknuffel ❤️

 9. Lieve Nina, jij toont je mens zijn met alle kwetsuren die je hebt, die deel uitmaken van wie jij bent. Hoe mooi, bijzonder, krachtig en kwetsbaar jij bent, hoe jij je hierin opstelt en hoe je zo de spiegel voorhoudt aan een ieder van ons. Ik ben je daarvoor intens dankbaar ❤️

  1. Lieve Marina, yep, ik ben echt inderdaad. Dat voelt niet altijd eenvoudig, maar iets anders kan het niet zijn naar mijn idee. Dan zou ik mezelf verloochenen. Da’s in mijn agenda geen optie. Dank je wel voor je fijne reactie!
   Harte groet, Nina

 10. Heel mooi zoals je het verteld, dit hebben we allemaal wel eens. Dat vallen en terugvallen in situaties dat willen we liever niet, maar het gebeurt. En vervolgens er naar kijken en zien waar het vandaan komt zodat je je zelf beter begrijpt. En er zodoende van leert.

  1. Hi Ingrid, als het goed is hebben we dit inderdaad allemaal wel eens. Ik geloof alleen dat niet iedereen er zo rechtstreeks en plein public voor uit wil komen. Wat ook ok is. Zolang je het zelf maar kunt aanzien inderdaad..
   Harte Groet, Nina

 11. Meltdown kan ook volgen op het vallen door tijdslagen heen tijdens een energetische behandeling. Het gevolg bij mij was opnieuw oude stukken tegen het licht houden. Even weer voelen hoe het automatische reactiepatroon is om bewust te kiezen het te voelen en te erkennen dat het deel uitmaakt van wie ik ben. Me klein maken is onderdeel van wie ik ben en heeft heel veel aandacht gehad. Nu is het tijd om nog meer en steeds weer aandacht te geven aan mijn verlangens, aan mijn talenten en eige-n-aardigheden. Daarbij hoef ik niet per se in het felste licht te staan, helder zacht licht is voor nu goed.
  Dankjewel voor je openheid, Nina.

  1. Hi Ria, dit is interessant wat je schrijft. Daar was ik me niet bewust van dat dat kan gebeuren. Het is zo mooi om hier in de reacties te lezen hoe iedereen het herkent en daar op heel eigen wijze mee om gaat. In helder zacht licht gaan staan is ook een prachtig beeld! Dank je wel daarvoor.
   Harte groet, Nina

 12. Lieve Nina,

  Bedankt voor je openheid.
  De openheid over dat haakje dat soms zichtbaar wordt en soms voelbaar. Ik herken het. Net zoals je verhaal over het ziekenhuis. Alleen dan vanuit de binnenkant. Alleen voelend. Je soms een buitenstaander voelen. Dingen kunnen overzien, kunnen schouwen over een groter geheel, maar ook de details zien. Het is een gave en soms lastig. Of het vanuit die ervaring komt weet ik niet. Maar door je beleving van toen te delen word je nu gezien in dat stukje en mag je de verbinding weer voelen.
  En ik geloof oprecht dat je al zo veel gedaan hebt dat dit ook goed zo is. Dat je nu alleen nog die andere ervaring erbij mag zetten dat je hierin nu wel gezien wordt. Dit kan helend zijn en het haakje doen vervagen en laten vervangen door andere herinneringen. Onder andere dat je nu gezien wordt.

  Lieve groet Jolanda Pol

  1. Lieve Jolanda, wat mooi dat je dat schouwen zoals je het noemt, als een gave kunt zien die soms ook lastig is. Heel herkenbaar! Dank je wel hoe je reflecteert op de gezien worden en dat juist deze ervaring naast de oude gezet kan worden. Dit zijn helpende woorden. Dank daarvoor!
   Harte groet, Nina

 13. Wat een prachtig mooi en herkenbaar stuk. Ik val… door weer even te druk te zijn, met alle gevolgen van dien. Maar weet nu hoe ik er mee om kan gaan. Ik blijf je volgen via Instagram en hoop je te zien bij het live event

  1. Hi Bianca, dank je wel voor je reactie. Het kan van alles zijn he, wat maakt dat je valt of struikelt. In de basis gaat het eigenlijk altijd over het jezelf op de een of andere manier voorbijlopen.
   Wat superfijn dat je naar het event komt! Tot dan!
   Harte groet, Nina

 14. Een sterk en helder beeld: vallen en aan oud zeer ‘aanhaken’ . Zo menselijk en herkenbaar. Bewustzijn ervan is pijnlijk en helend. Jouw ‘exposure’ erbij deze keer, jouw Zelfrealisatie: je Bent gezien. Je mag er Zijn in al je krachtige kwetsbaarheid. Je hoeft alleen nog maar te Zijn.
  Dank je dat je er Bent Nina. Voor je zelf, voor ons
  Schrijfse! Je wordt gelezen, gezien en geliefd.

  1. Hi Lilly, het vallen struikelen is inderdaad zo menselijk. Misschien is dat wel wat ons echt tot mens maakt. Ik weet het niet. Dank je wel in ieder geval voor je lieve reactie.
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *