2023: Onvoorwaardelijke Familie

2023_Onvoorwaardelijke_Familie

2023: Onvoorwaardelijke Familie

Alle uitdagende tendensen van afgelopen jaar hadden gelukkig ook een tegenhanger.
Dit jaar wordt die tegenhanger gevormd door het element 3-hout in de positie van 4-hout. Beide houtjes zijn enthousiast en altijd in beweging. Die behoefte aan beweging is zo sterk, dat als er geen beweging is, deze wel gecreëerd of geforceerd wordt.

4-Hout is het element waar het levensaspect ‘weelde’ bij hoort.

‘Weelde’ wordt vaak verward met veel geld op de bank hebben en er bestaat daardoor dan ook een grote misvatting over dit element. Menig goedkoop Feng Shui boekje adviseert om deze positie in je huis te versterken als je over meer financiële middelen wilt beschikken. Dat dat dan niet lukt verbaast mij niet: je ‘financiën’ ‘wonen’ ergens anders in de Ba Gua, niet in de positie van 4-hout!

‘Weelde’ heeft namelijk betrekking op het gevoel ‘genoeg’ te hebben.

Het gaat er dus om het gevoel te hebben en te ervaren van overvloed en overvloedigheid. Het is de natuur (hout) die overvloedig is, weelderig. Altijd. Het toont zich in een overvloed aan graan dat geoogst kan worden, of in een overvloed aan regen die valt. Of in een overvloed aan muggen, zon, sneeuwval, stormen, lieveheersbeestjes of plantengroei. Overvloed is per definitie verbonden met de natuur en haar beweeglijkheid. Het mag duidelijk zijn dat de vorm waarin die overvloed zich toont, niet altijd iets is waar wij blij van worden. Maar Moeder Natuur kan daar niet wakker van liggen, die vraagt enkel om onvoorwaardelijkheid daarin.

3-Hout is het element waar het levensaspect ‘familie’ bij hoort.

Meestal denkt iedereen hierbij aan de eigen familie, de bloedverwanten. Dat klopt ook dat dat bij dit levensaspect hoort. Tegelijkertijd is ‘familie’ ook zoveel meer dan dat. Als mensheid zijn we een grote familie. We ervaren mensen waar we nauw mee verbonden zijn via bijvoorbeeld werk of sport, via school of hobby’s, soms ook als ‘familie’. Dit levensaspect reikt dus verder dan familie op basis van bloedverwantschap. Het omvat die mensen waarmee je je verwant voelt. Die je als verwanten, als naasten ervaart. Op een dieper (of hoger) niveau zijn dat je zielsverwanten.

Nu is 4-hout naast weelderig en overvloedig, ook totaal onvoorwaardelijk.

Ze vraagt die onvoorwaardelijkheid van ons, maar toont die zelf ook. 4-Hout is bereid om zich onvoorwaardelijk met iedereen te verbinden (verbinding is een belangrijke hout kwaliteit) en hen onvoorwaardelijk te laten delen in haar weelderige overvloed.

Nu 3-hout en 4-hout dit jaar in een samenstand staan, kan 3-hout met deze houding kennismaken.
Hoe zou het zijn als we ons wat onvoorwaardelijker opstellen naar familie en verwanten? En hoe zou het zijn als we ons realiseren dat we als mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en hoe zou het zijn als we dat in onvoorwaardelijkheid kunnen ervaren? Hoe zou het zijn als we mensen als familie gaan accepteren, waar we geen bloedverwantschap maar zielsverwantschap mee ervaren? En, ook niet onbelangrijk, hoe zou het zijn als we de weelderigheid van deze onvoorwaardelijke verbinding kunnen ervaren? Als we daardoor in een permanente staat van gevoelde overvloed kunnen verkeren. Niet door het hebben van bezit, maar door het in verbinding zijn met anderen!

Daarnaast biedt deze tendens de aanzet om in verbinding te komen met de natuur en het natuurlijke.

Ik schreef daar begin van dit jaar over:

“3-Hout in de positie van 4-hout gaat over een belangwekkende tendens die op de achtergrond de jaartendens van 4-hout in 5-aarde een enorme impuls geeft. 3-Hout stimuleert 4-hout om tot een grotere en krachtiger verbinding met de natuur te komen. Het heeft betrekking op je vermogen om natuurlijke processen nieuw leven in te blazen en deze een plek te geven in je leven. Het versterkt de impuls van 4-hout in 5-aarde om de wereld eerlijker en gelijkwaardiger te maken.

4-Hout in de positie van 3-hout is een impuls die uitnodigt tot ontwikkeling van nieuwe kansen waaruit nieuwe vormen van (samen)leven en samenwerken kunnen voortvloeien.

We zijn er nog niet, maar er wordt dit jaar veelbelovend zaad gezaaid dat de mogelijkheden voor toekomstige ontwikkelingen in zich draagt. 3-Hout doet dat, met hulp van 4-hout, door te praten over mogelijkheden, over ideeën, over wat je bezighoudt en door onder woorden te brengen hoe je de verbinding met de ander ervaart.

Het is achter de schermen van dit zware jaar een impuls om ons verder te brengen en een evolutionaire stap te maken.

Om samen een nieuwe mythe te creëeren, een nieuw narratief te schrijven. […] Het creëren van die nieuwe mythe ontstaat niet vanzelf. Langzaamaan, woord voor woord, stap voor stap, wordt er gebouwd aan een nieuw narratief dat op een meer natuurlijke wijze bij ons aansluit. Het duurt even voordat dit voor iedereen het nieuwe narratief wordt, het wachten is op de ‘honderdste aap’ die gaat begrijpen hoe het werkt. […]

3-Hout in 4-hout is als het ware een belofte naar de toekomst toe.

Een belofte die duidt op toekomstige groei en ontwikkeling, maar die er nu nog niet concreet is, alleen in aanzet. Dat is ondermeer ook de grote worsteling van 4-hout in 5-aarde dit jaar, om het beeld van de toekomst te laten landen en concreet te maken. Het is een tendens die een stip op de horizon zet zodat mensen er langzaam aan kunnen wennen, zodat ze langzaam, woord voor woord, een bijdrage kunnen leveren aan het nieuwe verhaal dat we aan het schrijven zijn.”

Nu het einde van het jaar nadert kun je eens voor jezelf onderzoeken of en hoe je relatie met de natuur en met je familie veranderd is dit jaar.

Zelf ben ik definitief in mijn huisje in het bos gaan wonen. Tussen de bomen, de muizen, de marters en de mossen. Het is er donker, stil (relatief stil dan want echt stil is het volgens mij nergens meer in Nederland) en puur. Die stap heeft ook mijn relatie met mijzelf veranderd en daarmee mijn visie op mijn persoonlijke toekomst.

Waar ik me naar toe ga ontwikkelen is niet gebeiteld in steen.

Wel is duidelijk voor mij dat er een behoefte gegroeid is om andere aspecten, talenten en vaardigheden van mezelf verder tot ontwikkeling te brengen. Ik sta er onvoorwaardelijk voor open en vertrouw ook op de natuurlijke ordening in deze ontwikkeling: mijn ziele-DNA weet wel welke kant het op moet. Zolang ik mezelf maar niet in de weg sta.

2 gedachten over “2023: Onvoorwaardelijke Familie”

  1. Goed zo Nina, ga door met je nieuwe pad! Het gaat je veel brengen…..

    Ik groet je vanuit mijn hart,
    Jacqueline

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *