Wat is Jouw Woonhouding?

Wat is Jouw Woonhouding?

Rare vraag? Misschien is je de vraag nog nooit gesteld. Bij dezen dus. Mag ik je vragen wat jouw woonhouding is? Geen idee? In dit blog help ik je op weg naar antwoorden op deze vraag. Goed om dan eerst uit te leggen wat ik precies met ‘woonhouding’ bedoel.

Je woont. Iedereen woont! Over ‘wonen’ zegt Wikipedia: ‘Wonen of gehuisvest zijn is de benaming voor permanent op één vaste plek leven. Deze plek is meestal een of andere woning, maar kan in ruimere zin slaan op elke plek waar men langere tijd verblijft zoals een gevangenis of grot.’ Hah, toch maar liever een woning dan. In ieder geval hebben we het dus over een plek waar je langere tijd verblijft. Dat doe je op een bepaalde manier, je gedraagt je op een plek waar je langere tijd verblijft op een bepaalde wijze. Veelal ben je je niet bewust van de wijze waarop je woont en doe je dingen op de automatische piloot.

Gewoontes

Het begint – om maar ergens te beginnen – ’s ochtends al: je staat op en doet een plas. Je poetst je tanden (of niet). Drinkt een kop koffie en gaat je douchen. Of omgekeerd. Je ontbijt en leest er de krant bij. Of je eet je broodje in vliegende haast terwijl je op je fiets onderweg naar ergens sprint. Je neemt de tijd voor een ochtendritueel. Of er is niet eens ruimte om aan een ochtendritueel te denken! Kortom er zijn zo wat gewoontes, een volgorde van handelingen, die er in geslopen zijn of die je van huis uit meegekregen hebt. Vermoedelijke heb je er niet al te lang bij stil hebt gestaan of je het wel zo wilt of niet. Of dat het misschien anders zou kunnen. Of je het misschien anders zou willen!

Woonomgeving

Al die gewoontes, ook die die zich op andere momenten van de dag manifesteren, spelen zich in ieder geval af in een woonomgeving. Het is ook de woonomgeving waarin de gevolgen van die gewoontes zichtbaar worden. Althans, we beperken ons hier tot de woonomgeving. Een voorbeeld: als je ’s ochtends de tijd hebt (en neemt) om op te staan, is de kans groot dat je je bed opmaakt en de vuile was in de wasmand deponeert voordat je het huis verlaat. Misschien zet je de vaat nog in de vaatwasmachine of heb je zelfs nog de tijd om de afwas te doen. Is het echter je gewoonte om zo lang mogelijk in bed te blijven liggen, dan is de kans groot dat er helemaal geen tijd is om nog zorg en aandacht voor kleine huishoudelijke klusjes te besteden. Als je dan ’s avonds thuiskomt kan het zijn dat je, voor je op de bank kunt neerploffen, eerst wat vuile was aan de kant moet schuiven. Of eerst de afwas moet doen voor je wat te eten kunt maken.

Woonhouding

Hoe je woont wordt met andere woorden bepaald door je Woonhouding. De wijze waarop jij leeft, je je keuzes maakt en je leven vorm geeft. Daarin is overigens geen goed of fout vast te stellen! Wel kun je ervaren dat je misschien last hebt van de gevolgen van je eigen Woonhouding. Bijvoorbeeld doordat het je irriteert dat je ’s avonds eerst vuile was aan de kant moet schuiven voor je op de bank kunt gaan zitten.

Onderzoek

Er zijn een paar basis vragen die je meer inzicht kunnen geven in jouw Woonhouding. Je kunt zelf op onderzoek gaan met de Woonhouding Ontdekkingsvragen. Als je tevreden bent met de antwoorden die je geeft, is er niets aan de hand. Als je er juist niet blij van wordt, heb je nu een onderwerp te pakken waar je voor kunt kiezen om er anders mee om te gaan.

Veel plezier met je onderzoek!

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *