Lilith – NineStarKi profiel Volle-Maan-November

lilith-nina-elshof-feng-shui

14 november 2016 – 14:53 in Stier; over Lilith en het archetypisch vrouwelijke

Het Nine Star Ki profiel van vandaag is: 2 – 2 – 5. Het is de energie van de archetypische moeder (2-aarde) en de wijze waarop haar schaduw Lilith, zich op dit moment aan ons toont. 

Deze volle maan laat haar licht schijnen op het archetypisch vrouwelijke en alles wat in het licht van de zon normaal aan het oog onttrokken wordt. En dat zelfs dubbel! De 2-aarde moeder laat zich in volle omvang zien en haar aanwezigheid wordt versterkt door de ondersteuning van het autoriteit gevende element 5-aarde: moeders wil is wet in dit profiel.

Super Maan

Interessant is dat er juist vandaag sprake is van een super maan. Dat wil zeggen dat de volle maan zo dicht bij de aarde staat dat ze heel erg groot lijkt. Twee keer zo groot misschien wel 😉 Wat de fysieke maan, die verbonden is met vrouwelijke energie, laat zien wordt dus tevens zichtbaar in het Nine Star Ki profiel van vandaag. We kunnen er niet om heen, de energie van de archetypische moeder is een thema vandaag.

Overigens was het in 1948 de laatste keer dat de maan zo dicht bij de aarde stond en zal dit pas in 2034 zich weer herhalen.

Archetypische Moeder

Goede vraag is wat die vrouwelijke energie precies omvat, wat verstaan we onder een archetypische moeder? Een beeld doemt op van een stevige vrouw, gehuld in een schort, de mouwen opgestroopt. Het haar opgestoken, wat pieken hangen los in haar verhitte gezicht. Haar boezem is rond, haar heupen zijn rond, haar buik is rond. Zij is rond, warm, veilig en vol daadkracht. Ze kookt, bakt en braadt een verrukkelijk maal in elkaar. De hoeveelheid voedsel doet vermoeden dat er een weeshuis op bezoek komt. Een gebeurtenis waar ze misschien stiekem wel van droomt. Ze omarmt de geneugten van het aardse leven, inclusief het intense genot van fysieke, aardse liefde. Ondertussen voedt zij op en kneed zij haar kinderen in de haar gewenste vorm.

Moeder Theresa

Nee, zij is geen moeder Theresa die verlossing door lijden voor ogen had. Deze moeder zorgt, plakt pleisters, troost en laat je even je ellende vergeten door je helemaal tussen haar enorme borsten te smoren, je de adem te benemen en te verstikken met haar zorg. Want zij weet wat goed voor je is. Zij voedt en vormt je naar haar ideaalbeeld. Zij kadert, controleert en neemt je de maat. En zij maakt zich zorgen over je onbezonnen gedrag. Over je wens om uit de kaders te breken en een eigen leven te leiden, je eigen weg te gaan.

Ze vloekt en tiert als je je verzet tegen wat ze zo goed bedoeld heeft. Ze begrijpt niet waarom haar eeuwen beproefde receptuur voor jou niet goed genoeg meer is en aangepast wordt. Onbegrijpelijk vindt ze het dat je tradities de rug toekeert en zelf je eigen tradities in het leven roept. Want zij is het die het oude weten ankert en het je aanreikt om in te nemen. Nee, (jouw) weerwoord wordt niet geduld. Zij bewaakt de status quo en het eigen nest.

Yang

Zij is de moeder. Onze moeder. Wij zijn haar zelf als moeder, ongeacht je sekse. Zij is moeder als in moeder aarde en de volle maan zet haar vandaag in het ‘zonnetje’ met alle maanlichtkracht waar zuster maan over beschikt. Maan en aarde als gezworen metgezellinnen tegen de overheersing van de zon; het archetypisch mannelijke. Het yang dat ons ego opblaast en Trump macht geeft, maar ons ook transformeert.

De 5-aarde in dit profiel laat het zich aanleunen, toont zich soms mannelijk, soms vrouwelijk. Dan weer yang, dan weer yin. Het is de bi-seksueel die beide seksen lief heeft en in zichzelf verenigd heeft. In dit profiel is 5-aarde gehoorzaam aan de 2-aarde moeder, ondersteunt haar en hersteld haar kracht en macht die ze al zo lang onderdrukt heeft zien worden.

Matriarchaat

Dit profiel is het profiel van het matriarchaat. Niet dat we nu massaal allemaal aan het moederen moeten slaan! Wel roept dit profiel de vraag op in hoeverre je in staat bent voor jezelf en anderen te zorgen zonder hen of jezelf te beklemmen met een overdaad aan betutteling. In hoeverre ben je in staat om jouw geestelijke ‘kinderen’, dat wat jij hebt gerealiseerd in de wereld, te verzorgen zonder hun ontwikkeling in de weg te staan met overmatige zorg en bezorgdheid. In hoeverre kun je wat je al jaren op dezelfde manier gedaan hebt, een nieuwe jas aanmeten zodat dat wat veilig en vertrouwd is niet verwordt tot een beperkend harnas?

Een moeder moet na de zorg voor haar kinderen, ook het vertrouwen aan de dag leggen dat deze kinderen hun eigen weg weten te vinden in het leven. Dat ze op eigen benen kunnen staan en het leven vorm kunnen geven naar hun eigen ideaalbeeld. Zij moet erop leren vertrouwen dat haar kinderen zelf een fundament kunnen leggen onder hun bestaan en zich kunnen aarden en zich kunnen settelen. Zij moet erop leren vertrouwen dat haar kinderen voor zich zelf kunnen zorgen, hun eigen pleisters kunnen plakken als dat nodig is en zelf kunnen herkennen wanneer ze zichzelf in acht moeten nemen. Zij moet erop leren vertrouwen dat haar kinderen ook oog hebben voor de noden van anderen en hen kunnen verzorgen wanneer dat nodig is. Kun jij dat allemaal?

Een nobel profiel.

lilith-nina-elshof-feng-shuiLilith

Ware het niet dat de maan altijd datgeen verlicht wat liever niet gezien wil worden. Wat het daglicht niet verdraagt en zich liever in de donkerste uithoeken van onze psyche verstopt. Deze volle maan en het Nine Star Ki profiel dat daarbij hoort, gaat niet alleen over hetgeen ik hierboven geschreven heb. Maar ook over de zogenaamde schaduw moeder, Lilith.

Lilith is de oervrouw. Als eerste vrouw van Adam was zij gelijkwaardig aan hem. Ze eiste die gelijkwaardigheid ook op en weigerde tijdens de sex de onderliggende partij te zijn, wat haar niet in dank werd afgenomen. Omdat zij niet wilde buigen voor Adam, verliet zij het paradijs, waarna God voor Adam een tweede vrouw schiep die meer buigzaam en volgzaam was.

Lilith is zinnelijk en volgt vrijelijk haar seksuele lusten. Zij staat als vrouw op eigen benen en dwingt gelijkwaardigheid bij mannen af. Maar zij is enorm onderdrukt. Door de kerk, die haar heeft afgeschilderd als promiscue en als moeder der demonen. Maar ook door het beeld van Eva dat het oorspronkelijke vrouwbeeld van Lilith overvleugeld heeft. En als laatste door het patriarchaat dat liever een volgzame, buigzame vrouw ziet dan een krachtige, eigenzinnige en zelfstandige vrouw zoals Lilith. Dat heeft geleid tot onderdrukking van alles waar Lilith, als oervrouw, voor staat.

Mater

Alles wat onderdrukt wordt, trekt zich terug in de schaduwwereld. Het uit zich op een wijze die als het ware voor het bewustzijn ‘onder de radar’ blijft. Zo ook dit oer-archetype van het vrouwelijke. Daar waar de vrouw niet in haar kracht kan staan, gaat ze ‘ondergronds’. Ze bespeelt mensen en speelt hen tegen elkaar uit. Ze roddelt over datgeen wat haar in vertrouwen is meegedeeld. Ze konkelt zich met haar zorgzame belangstelling een weg door je kwetsbaarheden, om je er later mee om de oren te slaan. Ze koestert het lichamelijke en voedt zichzelf met materie, op het obese af. Moeder = mater = materia = materie.

Onze materialistische maatschappij laat een en al ‘schaduw moederschap’ zien. Weg van het oprechte zorgen voor en ondersteunen van elkaar, zoals een moeder die in balans is zou doen. De onderdrukte vrouw is de tomeloze feeks die emotioneel manipuleert en blinde volgzaamheid van haar kinderen eist, afdwingt. De echte vrouwelijke kracht die eeuwenlang onderdrukt is, toont zich nu in een tomeloos materialisme; het verzamelen van meer en meer materie, van meer en meer controle, van meer en meer geld en mooie spullen, van meer en meer zekerheden. Alles om haar eigen gebrek aan zekerheid te compenseren.

Ook daar gaat het Nine Star Ki profiel van vandaag over: over de macht van de onderdrukte vrouwelijke energie die onze wereld in zijn greep houdt. De supermaan brengt onverbloemd deze schaduw kant van dit super vrouwelijke profiel onder de aandacht. En het legt de vinger op die plekken waar controle en bezitsdrang, waar normatief denken en beknellende vormkracht, de creativiteit uit het leven heeft geknepen.

Vrouw!

Laaf je aan het licht van deze volle maan. Vul de spelonken van je hart en de krochten van je ziel met haar licht opdat duidelijk wordt welke schaduw vrouw, welke schaduw energie die zich aan de materie gehecht heeft, verborgen wil blijven. Ruim op! Maak schoon! Laat los! En voel hoe je de ware zachtheid van echte vrouwelijke kracht kunt omarmen en deze zonder macht en kracht in al haar weelderige rondingen kunt tonen. Wees zinnelijk. Wees sensueel. Wees vrouwelijk en maak zo de wereld een beetje mooier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *