Kunst is Translation

Kunst_Is_Translation

Kunst is Translation

“Kunst is ‘translation’, vertaling.

Wat mij betreft heeft kunst dat gemeen met religie. Beide zijn vertaling: zij geven stem aan dat wat onuitsprekelijk is.” – Ēriks Ešenvalds, componist, Letland

Alleen door middel van kunst en religie zijn we in staat uitdrukking te geven aan het onbenoembare.

Aan dat wat creativiteit genoemd wordt en Goddelijke kwaliteiten wordt toegedicht. Aan dat wat inspireert en tegelijk ongrijpbaar is. Dat wat het hart beroerd, aandacht trekt, stil maakt, transformeert en ontroerd.

Het is voor de natuur een dagelijkse vanzelfsprekendheid.

Een krul aan het uiteinde van de meeldraad van een bloem, een trilling van een blad, de adembenemende kleuren van een zonsondergang of de iridiserende schittering van een dauwdruppel op het gras; Moeder Natuur draait haar hand niet om voor het tentoonspreiden van haar kunstzinnigheid. Zij is de koningin in het vertonen van het onbenoembare. Dat wat voor Moeder Natuur een dagelijkse vanzelfsprekendheid is, is voor de mens echter een grote worsteling.

Elke uitdrukking van creativiteit, klein of groot – gedicht, boek of Melkmeisje – heeft zijn worsteling gekend.

De worsteling van het vinden van het juiste woord, de juiste toon, de juiste kleur en lichtval. Het is een grote worsteling om dat wat onuitsprekelijk is, dat onbenoembare, te delen in de harde werkelijkheid van het wereldse bestaan.

Het vraagt een moedig hart om die worsteling aan te gaan.

Om de draken te verslaan die dat hart klein, angstig en bekrompen houden. Want alleen een groot en vrij hart is onbevreesd en goedmoedig genoeg om het wezenlijke van het leven te vertalen en te transformeren in een vorm die ook door anderen begrepen kan worden.

Afgelopen zondag was ik in Schipluiden bij de boekpresentatie van Melati Helmhout.

Mij viel de eer te beurt het eerste exemplaar van haar boek in ontvangst te mogen nemen. De speech die ik daar heb voorgedragen, vormt de basis voor dit Energetisch Week Bericht.
Melati is oud-student en betrokken deelnemer aan de Intervisie bijeenkomsten van de groep Feng Shui Specialisten. (Dat zijn mensen die zowel de opleiding Nine Star Ki & Feng Shui Professional als het Mentorjaar gevolgd hebben.) En nu heeft ze een boek geschreven: een Feng Shui boek! Ze heeft haar draken overwonnen en haar hart bevrijdt om het wezenlijke van Feng Shui te vertalen. Ze heeft het getransformeerd in een vorm, een boek, die ook door anderen begrepen kan worden. En daarmee heeft zij zich de kunst eigen gemaakt om uitdrukking te geven aan het onbenoembare.

Eigenlijk is het hele leven een grote uitdrukking van het onbenoembare.

Als je dat leven ook maar echt wilt leven. Als je maar bereid zou zijn om de worsteling aan te gaan, om je draken te overwinnen zodat het hart groots en vrij wordt. Vrij en groots genoeg om het onbenoembare in je tot uitdrukking te brengen.

Als dat lukt, verhef je het ordinaire leven tot kunst.

Dan verhef je jezelf uit de sleur van het gewone. Dan leef je kunst. En dan breng je dat wat onuitsprekelijk is, het onbenoembare, tot uitdrukking op elk moment van de dag, elk moment van jouw leven. Dan verhef je je leven tot een groot kunstwerk waarvan jij de kunstenaar bent! Het maakt kwetsbaar om je naakte echtheid van dat in jou wat onuitsprekelijk en onbenoembaar is, te tonen. Om dat onder woorden te brengen. Om het te leven. Maar:

“Without creativity, the world would be blank; every human being would be instinctively the same. Music wouldn’t make people emotional and words wouldn’t become literature.
In a world of quick responses and mangled thoughts, art allows people to slow down and discover their own wide range of emotions.” – McKenna Dirks, The Spectator

3 gedachten over “Kunst is Translation”

  1. Lieve Nina, wat een prachtige woorden. Fijn om ze hier te mogen herlezen en in alle volheid tot me door te laten dringen.
    Wauw 30 jaar ervaring en dat straal je aan alle kanten uit. Ik ben blij en trots om te kunnen zeggen dat ik door jou opgeleid ben en geniet van al jouw kennis en de manier hoe je dit weet over te brengen!
    Jij hebt die Feng Shui-vlam in mij aangestoken en ik hoop van harte dat er mede door mijn boek meer mensen de kracht van deze bijzondere leer mogen ervaren!
    Dankjewel voor dit bericht ♥️
    Liefs, Melati

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *