Je derde huid, dat is wat je huis feitelijk is.

Je_Huis_als_Derde_Huid

Je huis als derde huid.

We beseffen het niet altijd, maar je huis is eigenlijk je derde huid.

De eerste huid is je echte vel. De tweede huid zijn de kleren die je draagt en waarmee je jezelf omhult en die je veiligheid en bescherming bieden. Met de keuze van die kleding breng je tevens een stuk van je persoonlijkheid tot uitdrukking.

Je derde huid, je huis, heeft eigenlijk dezelfde functie.

Het omhult je. Het biedt veiligheid en bescherming. En je brengt via je huis eveneens je persoonlijkheid tot uitdrukking. In de vormgeving en inrichting van je huis druk je, bewust of onbewust, uit wie je bent, en waar je je goed bij voelt. Maar zo zorgvuldig als je misschien de juiste schoenen uitzoekt bij een bepaalde jurk of broek, zo weinig authentieke aandacht is er vaak voor het huis, voor je derde huid.

Dat is eigenlijk gek want er was nog niet eerder zoveel aandacht voor wonen.

De grote vraag echter is wat de kwaliteit van die aandacht is. Veel van die aandacht, in de vele media, is er op gericht om je een beeld voor te schotelen van hoe het zou moeten zijn. Wat je minstens in huis moet halen om aan dat beeld te voldoen. En wat jammer het toch is als je daar niet aan kunt of wilt voldoen.

Het huis en de inrichting als statussymbool.

Het is van alle tijden. Maar sinds de commercie hier vat op heeft gekregen, is het einde zoek geraakt en ben je jezelf daardoor ook misschien wel een stuk verloren. Want als je altijd maar bezig bent om te voldoen aan een plaatje buiten je, hoeveel ruimte is er dan nog om de plaatjes die in jouzelf aanwezig zijn tot uitdrukking te brengen?

Een andere benadering helpt!

Conceptual Feng Shui is een eeuwenoude filosofische kunst.

Het is een vaardigheid die de relatie tussen de mens en zijn omgeving onder woorden brengt en daar mee werkt. Eigenlijk een heel oude vorm van omgevingspsychologie dus. Het is een filosofie die je de verbazende invloed laat ervaren die kleuren, indelingen, materialen, functies en de juiste plaatsing van het meubilair op je leven hebben. Het is ook een manier van kijken naar wat jij zelf hebt gemanifesteerd en wat dat vertelt over jouzelf!

Conceptual Feng Shui is daarmee eigenlijk een heel spirituele manier van omgaan met je woonomgeving.

Eentje die aspecten als ‘mooi’ en ‘lelijk’ overstijgt. Het plaatst alles in een meer energetische en bewuste context. Conceptual Feng Shui gaat er namelijk van uit dat alles uit energie bestaat en alles ook wordt omringd door energie. Deze levensenergie, chi genoemd, stroomt door alle levende wezens, maar ook door gebouwen of door een stad of dorp. Dit wordt ook wel orgone energie of prana genoemd. De manier waarop deze levensenergie zich in onze woon- en werkomgeving voordoet, is sterk van invloed op onze stemmingen en gezondheid. Je zou kunnen zeggen dat de kwaliteit van chi tot uitdrukking komt in de ‘sfeer’ die voelbaar is en die je gemoed, je stemming, maar ook je levenslust en welbevinden beïnvloed.

De aanwezigheid van chi en de kwaliteit ervan, kun je daadwerkelijk ervaren.

Het kan soms bijna tastbaar en voelbaar zijn. Je kent waarschijnlijk wel het gevoel dat je overvalt wanneer je een ruimte betreedt waar zich net een hevige ruzie heeft afgespeeld. In zo’n ruimte is de levensenergie, de chi, negatief geladen door de spanning en stress van de ruzie. Maar in een ruimte waar mensen lachen en plezier hebben, of waar gemediteerd wordt is een heel andere kwaliteit van energie voelbaar die een positief geladen sfeer creëert.

Levensenergie beïnvloedt jou als mens.

De kwaliteit van het bloed beïnvloedt de stroom van levensenergie in het lichaam. Omgekeerd wordt de kwaliteit van het bloed beïnvloed door de werking van de verschillende organen. Op dezelfde manier wordt de kwaliteit van de levensenergie in een huis beïnvloed door vormen, kleuren en materialen. De verschillende functies die in het huis onderdak hebben gekregen, kun je vergelijken met de organen in je lichaam.

Maar net als in je lichaam,
wordt de levensenergie in een huis echter
vooral door jouzelf als mens beïnvloedt.

Net zoals je jezelf ‘ziek’ kunt eten door voedsel te nuttigen dat niet gezond is.

Of zoals je ‘ziek’ denken door middel van affirmaties kunt helen. Zo kun je ook keuzes maken en gedachtes vorm laten aannemen, die de kwaliteit van energie in een huis beïnvloeden. Elke keuze, elke gedachte laat zich vertalen naar energetische patronen en kwaliteiten die in je huis vorm aannemen en zich er concreet laten zien. Er zijn keuzes die de energie in het huis ongezond maken. Er zijn ook keuzes die juist de kwaliteit van energie in je huis verbeteren waardoor je eigen welbevinden ook toeneemt.

Je zou kunnen zeggen dat Conceptual Feng Shui voor een huis is, wat acupunctuur is voor het lichaam.

Het is een middel om inzicht te krijgen of het huis als ‘organisme’ gezond is, goed functioneert, geen blokkades heeft en over voldoende levenslust beschikt. En het leert je wat je kunt doen als er iets niet naar wens of naar behoren functioneert. Door middel van je huis krijg je zo inzicht in de onbewuste processen die werkzaam zijn in jezelf. Het zijn die onbewuste processen die in je huis tot uitdrukking komen en daar om bewustwording vragen.

In Conceptual Feng Shui sta jij als mens centraal.

Conceptual Feng Shui reikt je de handvatten aan om te analyseren hoe dat in zijn werk gaat en op welke wijze de invloed van jou als mens uitwerkt op de levensenergie in je huis. Een analyse vraagt ook om oplossingen als je constateert dat iets niet naar wens is. Dat laat Conceptual Feng Shui je ook zien; het reikt allerhande inzichten voor oplossingen aan waarmee je de energie in je huis verbetert, verandert of waar nodig corrigeert. Het resultaat is dat de kwaliteit van levensenergie in je huis verbetert. Maar belangrijker nog is dat je hierdoor meer inzicht krijgt in hoe je zelf onbewust de energie in je omgeving beïnvloedt. Conceptual Feng Shui helpt je je bewustzijn te vergroten!

Het mooie van Conceptual Feng Shui is dat je het kunt leren!

Bij ons, de eerste en enig volledig geaccrediteerde Nine Star Ki & Feng Shui Academie van Nederland! Lees er hier meer over.

2 gedachten over “Je derde huid, dat is wat je huis feitelijk is.”

  1. Pieter de Bondt

    Nina, zo helder las ik je nooit eerder! Kort en krachtig… bovendien weer meer verbinding gevoeld door de orgone energie er ook bij te benoemen , daar had ik al een tijd niet over gelezen en gehoord … mooi om die in dit verband tegen te komen Geeft aan dat er in alle tijden en plaatsen op aarde bewustzijn is geweest over energiëen die niet zichtbaar zijn maar wel veel invloed hebben. Daar weer bewust van zijn helpt ons “ heel” te worden. Dank voor je column. Pieter

    1. Hi Pieter, dank voor je reactie. Ja, ik kan ook heel vage dingen schrijven. Ja, er is absoluut heel erg veel bewustzijn geweest over de energetische ritmes en hun invloeden op het menselijk bestaan. Er is zoveel dat we wisten maar vergeten zijn volgens mij! Jung schreef: “Things have gone rapidly downhill since the Age of Enlightenment, for, once this petty reasoning mind, which cannot endure and paradoxen, is awakened, no sermoen on earth can keep it down. A new task then arises: to lift this still undeveloped mind step by step to a higher level and to increase the number of persons who have at least some inkling of the scope of paradoxical truth… We simply do not understand any more what is meant by the paradoxes contained in dogma;…” CG Jung, Collected Works, Volume 12. Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *