Hoe synthetisch is jouw inrichting?

Afgelopen weken zijn we met bijna de helft van ons Feng Shui team in Canada op tournee geweest. Yep, we zoeken de ruimte. We onderzoeken mogelijkheden om uit te breiden. En het is altijd goed om jezelf te prikkelen door kennis te maken met hoe mensen in andere landen omgaan met de begrippen wonen, huizen en woninginrichting. Deden we dat eerder in Zweden, nu is het dus de beurt aan Canada.

Vintage meubilair

In Zweden hebben we huizen gezien die zijn ingericht met authentiek en vaak ambachtelijk gemaakt meubilair van natuurlijke materialen. Zorgvuldig en liefdevol vormgegeven stoelen, kasten en banken die ook met zorg en aandacht zijn onderhouden. Prachtig vintage! Zo mooi dat Nina het ook is gaan importeren om het in haar winkel Feng Shui by Nina te verkopen!

Nieuw en industrieel vervaardigd

Het interieur in Canada staat daarmee in schril contrast. Canada is een relatief nieuw land. En dat nieuwe zie je weerspiegelt in de inrichting van de woningen en de keuze van materiaal. Veel nieuwe materialen hebben er een vaste plek verworven in het interieur; kunststoffen voor vloer- en wandafwerking, plastic voor serviesgoed en synthetische vezels voor de kussens op de bank, de plaids, de dekbedden en vloerkleden. Alles wat van kunststof of synthetische vezels gemaakt is, wordt niet ambachtelijk, maar industrieel vervaardigd. Met een andere vorm van aandacht dus.

Synthetisch en kunststof materialen

Wat doen die synthetische kunststoffen met je? Wat doen ze met de energie van je huis? De Feng Shui gebruikt de vijf elementen niet alleen om bijvoorbeeld de functies in een huis te begrijpen. Ze worden ook gebruikt om bijvoorbeeld kleuren of materialen te categoriseren. Zo hoort glas bij het element Water. Zijn producten en materialen van klei en steen onder te brengen bij het element Aarde. Vallen alle kleuren en alles wat met licht te maken heeft onder het element Vuur. Hoort hout ook daadwerkelijk bij het element Hout. En vallen alle metalen, alle kunststoffen en synthetische materialen onder het element Metaal.

De werking van het element metaal

Wat doet het element metaal? Het concept van het element Metaal laat vooral een element zien dat koel is. Dat zich wat afstandelijk opstelt; rationeel en koelbloedig. Het is ook een element dat zich niet makkelijk laat verbinden met andere elementen, maar juist zorgt voor scheiding en separatie. Het zijn heel nuttige eigenschappen die je enorm kunnen helpen als je keuzes moet maken bijvoorbeeld. Of als het beter is om even geen ruimte te bieden aan (hysterische) emoties en je je hoofd koel moet houden.

Energie en statische lading

Metaal is daarnaast ook het element dat alles weet van energie en dus ook van elektriciteit. Van alle elementen is Metaal de beste geleider voor elektriciteit. Alhoewel je zou denken dat kunststoffen heel erg goed elektriciteit kunnen isoleren, zijn ze tegelijkertijd erg goed in staat om een specifieke vorm van elektriciteit op te wekken. Namelijk de statische elektriciteit.

Synthetisch en kunststof materialen staan er om bekend dat ze, onder invloed van wrijving, statische elektriciteit kunnen opwekken. We denken daar vaak minderwaardig over omdat je er geen lamp op kunt laten branden of er de laptop mee op kunt laden. Toch kan er veel energie aanwezig zijn in statische ladingen. Die ladingen merk je pas op als je iets aanraakt, bij voorkeur weer van metaal, waarmee je de opgebouwde statische lading kunt ontladen.

Ontladen

Dat ontladen kan gepaard gaan met vonkjes, met knetteren en met stroomstoten. Het kan zelfs een pijnlijke ervaring zijn! En dat is ook niet zo gek omdat het soms ontladingen betreft van soms wel tienduizend volt! Ondanks het feit dat een risico voor de gezondheid van mensen niet is aangetoond, heeft de ‘gezondheid’ van elektronica er aantoonbaar wel onder te lijden; het kan de levensduur van bijvoorbeeld printplaten aantasten en de programmering van verfijnde elektronica in de war sturen.

Energiestress

Een huis dat gevuld is met overwegend synthetische materialen of kunststoffen, kan je daarom energiestress geven. Je haar verliest zijn vormkracht; mensen met gekruld haar ervaren in een synthetische omgeving dat dat haar behoorlijk onhandelbaar wordt. Energiestress ervaar je ook doordat je kleren pluis gaan aantrekken en je je zwarte broek voortdurend moet schoon borstelen. Door statische elektriciteit gaat stof ook ‘klonteren’; je ziet dat stof gaat vlokken en zich in de hoeken van de kamer verzamelt. Dat alles bij elkaar doet iets met de luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteit en je longen

Lucht is eveneens een aspect dat bij het element Metaal hoort en dat daardoor ook verbonden is met de longen en de huid. In een huis met energiestress is de lucht ook vaak van slechtere kwaliteit. Dat kun je merken aan je longen en luchtwegen die daardoor geïrriteerd kunnen raken. Ook kan het zijn dat je meer moeite krijgt met ademhalen en om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Wat weer kan leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn.

Woonbalans

Synthetische materialen en kunststoffen zijn soms super handig. We kunnen er ook bijna niet meer zonder. Maar om je huis uitsluitend hiermee in te richten zorgt voor een eenzijdigheid die merkbaar je gezondheid in disbalans brengt. Een gezonde mix van materialen is daarom aan te raden. Gebruik natuurlijke materialen zoals hout, katoen, linnen en zijde (element Hout). Voeg daar andere natuurlijke materialen zoals steen, wol, leer, leem en aardewerk aan toe (element Aarde). Zorg voor een inspirerend en blij makende toevoeging van kleur en verlichting (element Vuur). Zet de ruimte niet te vol en zet regelmatig een raam open zodat de chi vrij kan stromen (element Water). En dan is het prima om daarnaast nog synthetische materialen of kunststoffen toe te passen (element Metaal). Het is namelijk de eenzijdigheid die voor een ongezonde woonbalans zorgt.

 

 

 

 

 

Mis nooit meer iets! Schrijf je in voor onze mails en ontvang wekelijks praktische Feng Shui tips en Nine Star Ki inspiratie direct in je mailbox.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *