Thuis als je kind gaat emigreren

Thuis, emigreren, Nina Elshof

Zigeuners

Ik ben in Canada momenteel. Er zit kennelijk een beetje zigeuner bloed in de familie, want nadat mijn middelste dochter naar Zweden is vertrokken, wil mijn oudste met man en kind naar Canada emigreren. Iets wat deze zomer geëffectueerd moet gaan worden. Nu zijn we hier en worden er scholen bezocht en beoordeeld. Buurten worden gescand en bekeken op bewoonbaarheid. En er worden contacten gelegd voor de toekomst. Spannend allemaal.

Netwerk

Ondertussen wordt het familie-netwerk hierdoor erg opgerekt. Ik betrap mezelf erop dat ik op websites speur naar de beste mogelijkheid om van Stockholm naar Ottawa of Toronto te vliegen. Hoe je met de trein van Toronto naar Ottawa komt. En of het allemaal een beetje betaalbaar blijft. Misschien is het een optie dat ik me laat omscholen tot piloot of stewardess. 😀

Thuis

Het begrip thuis verandert hierdoor. Het is niet meer verbonden aan één land. Het is ook niet langer verbonden aan één cultuur. En ik merk dat dat me bezig houdt. Waar voelen mijn kinderen en kleinkinderen zich straks thuis? Is dat in hun nieuwe land, of blijft er nog iets van het oude ‘thuis’ overeind? En wordt hun nieuwe thuisland straks ook een beetje een nieuw ‘thuis’ voor mij?

Locatie

Het hele proces maakt dat ik me meer nog dan voorheen bewust wordt van de criteria waaraan een ‘thuis’ dient te voldoen. En dat begint met locatie. Je kunt in een land zo groot als Canada onnoemelijk veel plekken, steden en regio’s kiezen om te gaan wonen. Maar niet alle plekken hebben een energetisch DNA-profiel dat aansluit bij dat van jou. Ben je een mensen-mens, dan is een plek in de middle of nowhere een no go! Overigens zijn er daar hier genoeg van te vinden. In Zweden trouwens ook.

Buurt

Dat energetische DNA-profiel van een buurt, een dorp of stad, laat zich zien in de wijze waarop mensen omgaan met vernieuwing bijvoorbeeld. Of met elkaar. Is er sprake van veiligheid en houvast biedende gemeenschapszin waarin mensen het fijn vinden om wat meer op elkaar te letten. Of is er heel veel vrijheid en ruimte voor zelfontplooiing zonder dat je de maat genomen wordt. Het eerste voorbeeld maakt de buurt wat behoudender en gelijkmatiger en biedt een emotioneel houvast. Het tweede voorbeeld maakt een buurt wat creatiever, artistieker en veranderlijker en werpt je terug op je eigen emotionele houvast. Het is maar net waar je je bij thuis voelt en waar je je gemakkelijker bij kunt aansluiten.

Een persoonlijk Nine Star Ki consult geeft onder meer inzicht in welke woonomgeving het beste bij jou past en kan enorm behulpzaam zijn in het vinden van een nieuw Thuis. Wanneer je wilt, ben ik je hiermee graag van dienst!

Thuiskomen

Ondertussen denk ik na over mijn eigen rol in dit dynamische leven van mijn kinderen. Als moeder zal ik (hopelijk) altijd een emotioneel anker voor hen zijn. Een waar ze op terug kunnen vallen in tijden van verandering, ontwikkeling, loslaten en vernieuwing. Mijn wens is dat ze altijd het gevoel zullen hebben dat ze bij mij thuis kunnen komen, waar ik ook ben. Dat ik een thuisbasis voor hen kan zijn.

Gelijktijdig denk ik dan onmiddellijk aan een plek, een huis dat aan dat thuiskomen onderdak kan bieden. Dat in fysieke zin de thuisbasis kan zijn. Waar een bed staat waar ze in kunnen slapen, een keuken waar ze als vanzelfsprekend hun weg in weten te vinden en een bank waarop ze zich knus in de hoek kunnen nestelen met een kop warme thee.

Thuisbasis

Een huis waarin ik me zelf niet thuis, niet welkom voel, kan daarmee nooit een thuisbasis voor mijn kinderen zijn. Misschien betekent het wel dat ik zelf ook op zoek moet naar een ander huis om te wonen. Om thuis te zijn. Die voldoet aan de eisen die ik daar aan stel, ongedeeld en onvoorwaardelijk. Zodat ik thuis kan zijn waar mijn kinderen thuis kunnen komen. Of misschien moet mijn huidige huis meer van mij worden, meer mijn thuis worden, moet ik het me meer eigen maken. Mag het zich ontwikkelen tot een onvoorwaardelijke thuisbasis, ook voor mij.

Wonen is een werkwoord. Het vraagt om liefde voor het huis en het creëren van een liefdevolle ruimte in het huis. 

Liefde

Wonen is een werkwoord. Blijkt maar weer eens. Je denkt dat je er mee weg kunt komen door maar wat te doen. Maar echt wonen, een thuis maken van je huis, gaat niet vanzelf. Een thuis hebben, een thuisbasis zijn, vraagt vooral moeite, aandacht en energie. Het vraagt om liefde voor het huis en het creëren van een liefdevolle ruimte in het huis. Een ruimte die gevuld is met de energie van je hart. Zoals mijn kinderen altijd bij mij thuis kunnen komen omdat ze in mijn hart wonen. Zo moet je in je huis thuis kunnen komen omdat de liefde er woont.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *