2023: Het vuur-water probleem

2023_Het_Vuur_Water_Probleem

2023: Het vuur-water probleem

Dit jaar staat het element 9-vuur in de positie van 1-water.
Water lost alles op; het maakt week en weekt los. Letters op papier worden wazig zodra er water op valt dat de inkt laat oplossen.

Op dit moment is wat ik eigenlijk wil schrijven over deze tendens in deze terugblik, nog te vaag om goed in woorden te vangen.

Alhoewel juist woorden, die bij het element hout horen, kunnen helpen om de kloof tussen vuur en water te overbruggen. Maar die zijn nog onvoldoende helder dus. Ik moet er nog een nachtje over slapen. Of twee.

In ieder geval is de tendens van 9-vuur in 1-water niet alleen een botsing tussen twee grootse elementen.

Ze representeren eigenlijk ook de botsing, of misschien beter gezegd de kloof, tussen linker (yang) en rechter (yin) hersenhelft. Die kloof was niet eerder zo groot als nu. Het is deze kloof die als het ware gerepresenteerd wordt door die energetische tendens van dit jaar. De kloof tussen vuur (yang) en water (yin).

Ik leg deze woorden alvast bij je in de week. 😀

Ze krijgen een verdiepend vervolg. Morgen. Of overmorgen. Water houdt het graag wat trager en vager, die is niet zo van het concrete. Dat merk ik: zodra ik me verbind met een van de elementen, hebben de kwaliteiten van die elementen ook invloed op me. Dus is deze terugblik nu nog niet af. Heb geduld… drupje voor drupje zullen de juiste woorden hun weg vinden in een vorm die de gevoelige wereld van water zichtbaar maakt.

Nine Star Ki Event

Menigeen gebruikt het traditionele Nine Star Ki Event als een houvast om energetisch door het nieuwe jaar te laveren. Ik krijg dan ook de nodige vragen van mensen of er nog een Nine Star Ki Event komt. Het antwoord: JA!

4 gedachten over “2023: Het vuur-water probleem”

 1. Wat er in opkomt is dat als de kloof tussen Water en Vuur groot is, is er ruimte om deze kloof t overbruggen door een ander medium, namelijk stoom.
  Om dit te creëren heb je water en vuur nodig, in mijn beleving is stoom sterker dan water of vuur.

  1. Dag Jos, dat klopt. Alleen dat vraagt wel om het vermogen om zowel water als vuur te beheersen. Anders wordt het niks met die twee. :D. En ja, als ze dan nader tot elkaar komen en bereid zijn tot samenwerking, dan ontstaat er een derde grootheid, een derde kracht: stoom. Vuur en water representeren daarmee de oerkrachten yang en yin en de symboliek van het ontstaan van creatiekracht zodra deze twee oerkrachten elkaar weten te vinden en samen weten te werken.
   Harte groet, Nina

 2. Wendela Zijlstra

  Nou begrijp ik beter waar ik dit jaar enorm “last” van heb.
  Met vuur in de tweede en water jn de derde positie. In een persoonlijk gesprek met mijn Zen leraar, verzuchtte ik “het lijkt wel of ik steeds gespleterer wordt. Enerzijds voel ik me meer één met alles, en daarbij ook gelukkiger en vrediger dan lange tijd. Anderzijds ervaar ik juist sterk mijn eigen donkere kanten. Boosheid, egocentrisme, a-sociaal zijn etc. Zelfs mediteren helpt niet”.
  Dit komt omdat er licht gaat schijnen op die donkere kanten, zei hij. Nodig ze uit en kijk ernaar zonder je te laten meesleuren.
  Ook de kloof tussen niet vooruit lijken te komen en tegelijkertijd als een gek hard werken aan allerlei denk dingen. Diepe creatiekracht voelen en tegelijkertijd er niets mee kunnen omdat zoveel dingen van buitenaf dwingend om aandacht lijken te vragen.
  Pfff een pittig jaar voor een 5 aarde. Veel van buitenaf dingen waren van een 6 metaal kwaliteit, dus ik kwam er ook niet onderuit en dat is GOED.

  1. Hi Wendela, inderdaad, als je deze twee elementen in je Nine Star Ki profiel hebt, vormen ze door hun aanwezigheid dus een voortdurende uitdaging op het thema wat ik in dit blog beschrijf. Tegelijk bestaat dus de kans dat je als geen ander de kwaliteiten van deze elementen leert kennen en ermee leert werken. Dit jaar is het voor deze twee elementen, en daarmee voor jou persoonlijk ook, extra interessant omdat het element 9-vuur in de positie van 1-water staat. Je moet het zien als het diepzeeduiken in je onbewuste en het donkere van de onderwereld, maar dan met hulp van 9-vuur die je een lampje meegeeft zodat je alles goed kunt zien en kunt onderscheiden. Dan ontdek je vanzelf dat het meeste waar je bang voor bent (angst hoort bij water) in het juiste licht eigenlijk niets voorstelt.
   Dank dat je dit hier deelt!
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *