Form follows function; voor een huis om je Thuis te voelen

Anders

Op dit moment verblijf ik bij mijn oudste dochter en haar gezin in Canada. Zij hebben begin dit jaar de grote oversteek gemaakt en de tiende verjaardag van mijn oudste kleinkind was een extra goede reden om ze in hun nieuwe woonomgeving op te zoeken.

Het land is in vele opzichten anders dan Nederland; het is ruimer en grootser. Maar het kent ook een heel andere ontstaan geschiedenis die doorklinkt in de wijze waarop mensen hier wonen en leven. Naast de inbreng van de vele immigranten, is er de geschiedenis van de inheemse, native stammen die jarenlang in directe harmonie met het land en hun omgeving samen leefden.

Vorm volgt functie

Het Canadian Museum of History is gebouwd door architect Douglas Cardinal, met ‘First People’ roots. Hij is van mening dat moderne architectuur vooral technisch vernuftig is, maar geen aandacht heeft voor de mens.

Hij gaat uit van de functies die een plek moeten krijgen, en elkaar vinden in een natuurlijke ordening. Elke ruimte ziet hij als een cel van een orgaan. Alle organen tezamen vormen het organisme dat daaruit ontstaat.

Pas dan kijkt hij naar de plek en hoe die invloed inwerkt op dat organisme en zich daar naar voegt of aanpast. Zo mooi! ‘The spirit of creativity is in the Centre.’ Alle principes van Feng Shui herken ik hierin!

Form follows function. En dus niet andersom waarbij de mens zich in allerlei bochten moet wringen om zich aan te passen aan de vormendwang van een gebouw.

Thuis

Veel van onze huidige omgeving is bedacht achter een tekentafel of bureau vanuit functie, budget, ruimte en zeker ook efficiëntie. Dit levert prachtige plaatjes op; strakke gevels in het gelid, mooi gestyled woonkamers en intrinsiek meubilair. Maar in de praktijk biedt het vaak bar weinig ruimte voor ons alledaagse leven wat alles behalve rechtlijnig is en juist meer organisch, veranderlijk en cyclisch.

Dan woon je in een huis waarvan alles op papier perfect ‘klopt’ en aanwezig is, maar waarin het je maar niet lukt om je er echt thuis te voelen.

En dat is de essentie waarover het in de opleiding tot Conceptual Feng Shui Professional uiteindelijke gaat; het vormgeven van een omgeving op een manier dat de gebruiker er zich volledig thuis in kan voelen en zich vrijelijk kan bewegen.

Dit levert niet alleen maar meer woongenot op. Dit geeft je ook de steun en ruimte om, vanuit de veiligheid van je eigen woonomgeving, je plek in te nemen en de regie te voeren over je eigen leven.

 

 

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”10px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”center” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *