Vakantie is een mini-emigratie

Drie weken heb ik in Canada doorgebracht. Vanavond vlieg ik terug naar huis. Terug naar het land waar ik geboren ben en waar ik me thuis voel. Hoewel… in Canada voel ik me ook thuis. Net als in Engeland en Zweden. 😀

Thuis voelen

Terugkijkend op de afgelopen drie weken realiseer ik me weer eens te meer, dat je het gevoel van thuis met je meedraagt. Het zit van binnen; thuis zijn is je thuis voelen bij jezelf. Juist dat thuis voelen is niet een status die je kunt bereiken waarna het verlangen daarnaar ophoudt, althans niet in mijn ogen, maar een proces van een op weg zijn naar.

Omgeving

Zolang als ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door het gevoel dat opgeroepen wordt door de omgeving waarin je je bevindt. Soms is dat een omgeving waarin ik me thuis heb kunnen voelen. Soms was het een omgeving die ikzelf gecreëerd had, als hut in het bos. Soms ook, was er een omgeving waarin ik me niet op mijn plek en onbegrepen voelde, zoals op school.

Wasmand

Beide vormen van omgeving zijn nodig om je verder te brengen in je proces: zowel de omgeving waarin je je prettig voelt, als de omgeving die ongemak oproept. Als yin en yang horen die twee invloeden bij elkaar. Ze helpen je om te begrijpen wie je bent, wat je nodig hebt, waar je goed bij gedijt en waarbij niet en ze helpen je om je verder te ontwikkelen. Ze leggen uitdagingen op je pad die om je aandacht, je reactie, je actie en je bewustzijn vragen. Het zijn invloeden die zo groot kunnen zijn als die van het land waarin je verkiest te wonen. Het kunnen invloeden zijn die -ogenschijnlijk- zo klein zijn als de volle wasmand die om je aandacht en actie vraagt.

Olifantenpaadjes

Want emigreren, zoals twee van mijn dochters gedaan hebben, lijkt leuk, maar blijkt in de praktijk vooral een uitdaging te vormen voor het bewustzijn en de vraag wie je eigenlijk in dit nieuwe land, met zoveel nieuwe kansen en mogelijkheden, wilt en kunt zijn. Emigreren biedt je de kans je zelfgecreëerde en platgetreden olifantenpaadjes te verlaten en ingesleten keuzes en gedrag onder de loep te nemen. Om je identiteit onder de loep te nemen.

Nieuw

Waar haal je je boodschappen bijvoorbeeld? Ga je voor gemakkelijk, goedkoop en dichtbij, of kies je vanaf nu voor alleen nog maar biologisch en lokaal? Waar laat je je kinderen naar school gaan? Wil je nog wel twee auto’s of is het onvermijdelijk? Gaat de tv mee, de deur uit, of schaal je op naar een groter formaat? Een ‘nieuw’ begin in een ‘nieuw’ land biedt de kans en mogelijkheid jezelf opnieuw uit te vinden.

Fantasie

Nu zit niet iedereen er op te wachten om door middel van een emigratie te kans te creëren om zichzelf en het leven op een nieuwe wijze vorm te geven. Toch krijg je de kans om zo’n zelfde ervaring op te doen als mijn twee dochters. Weliswaar in het klein, maar met voldoende focus en fantasie kan het lukken. De zomervakantie is er namelijk ideaal voor.

Mini-emigratie

Met het begin van de zomervakantie begint een groot deel van Nederland ook weer aan een kleine emigratie. Met tent, caravan, op de fiets, met de auto of het vliegtuig: we verlaten huis en haard om elders een ander landschap, een ander klimaat en een andere cultuur op te zoeken. Enerzijds om te ontsnappen aan het mondaine leven en anderzijds om te kunnen ontspannen, misschien door te ontsnappen. Het lijkt een beetje op een mini-emigratie; voor een paar weken wordt een ander land, een andere plek je thuis.

Anders

Daar ligt dus de kans om na te denken over of en hoe je de dingen anders wilt doen in je leven. Hoe langer je weg bent van huis, hoe eenvoudiger het wordt om eerder gemaakte keuzes onder de loep te nemen en er, indien gewenst, afstand van te doen. Om je te helpen, heb ik een lijstje met vragen voor je gemaakt die je uiteraard naar believen kunt inkorten, wijzigen of uitbreiden. Doel is in ieder geval om je, vrij van de mores en regels van je thuis, eens vrij en blij na te denken om het anders te doen. Je leven anders in te richten en anders vorm te geven.

De vragen zijn vrij algemeen: voeg er naar smaak verdieping of uitbreiding aan toe. Vraag ook je gezinsleden om onderwerpen aan te dragen waarover je het samen kunt hebben. En als je het slim aanpakt, kan dit de dodelijk saaie reis naar je tijdelijke paradijs, een stuk interessanter maken. Oh, en schrijf alles op! Een vakantiehoofd verliest makkelijk zijn concentratie. 😀

Fijne vakantie!!

Onderwerpen van onderzoek tijdens je vakantie;

  • Eten:

    • Vraag je allereerst af of je tevreden bent met wat je eet en hoe je dat eten bereid. Denk daarbij ook aan de ingrediënten die je gebruikt.
    • Als er een onderdeel is wat je wilt veranderen, welke is dat dan. Wat zie je als aandachtspunt. Hoe wil je dat in de toekomst zien of aanpakken.
    • Welke concrete stappen zijn daarvoor nodig.
  • Slapen:

    • Ben je tevreden met hoe je slaapt en met de omstandigheden waarin je slaapt. Dat betreft dus je slaapkamer.
    • Waar ligt jouw behoefte, wat heb jij nodig.
    • Wat wil je daarin veranderen. Denk aan eerder/later naar bed. Eerder/later opstaan. De slaapkamer anders inrichten. De tv uit de slaapkamer. Apart gaan slapen of op een andere kamer gaan slapen.
  • Werk:

    • Is je werk nog ok voor je.
    • Welke wensen heb je ten aanzien van je werk en welke persoonlijke behoeften ervaar je wat dat betreft.
    • Passen de werktijden bij jou ritme van leven bijvoorbeeld.
    • Faciliteert je werkplek jouw behoeften om goed je werk te kunnen doen.
    • Wat is er nodig om jou en je werk beter bij elkaar te laten passen en beter op elkaar af te stemmen. Waar liggen jouw behoeften.
  • Relatie:

    • Hoe is de verbinding tussen jullie. Is die voldoende, teveel of is er te weinig verbinding.
    • Hoe zou je je relatie het liefste zien. Waar ligt jouw behoefte.
    • Waar lever je teveel in of vraag je teveel.
    • Is er voldoende ruimte om jouw ding te doen, is er meer ruimte voor nodig om in die behoefte te voorzien, of neem je teveel ruimte daarvoor.
    • Wil je meer, minder, vaker, spannender of betere seks. En hoe ziet dat er voor jou dan uit.
  • Kinderen:

    • Als die er niet zijn, wil je die dan. Zo ja, waarom. Zo nee, waarom niet. Wie ben je met of zonder kind.
    • Als ze er wel zijn, ben je dan blij met hoe het gezinsleven is georganiseerd.
    • De rol die je kinderen hebben in het gezin.
    • Hoe de opvoeding wordt vormgegeven.
    • Hoe er omgegaan wordt met lastig dingen als tv kijken, games spelen, wel/niet eten, op tijd naar bed: wat wil jij en hoe kan het anders.
    • Wat willen de kinderen, wat zijn hun behoeften.
    • Kun je daarnaar luisteren of moeten zij naar jou luisteren. Is er balans tussen je rol als opvoeder en vriendje/vriendinnetje spelen van je kind.

En zo zijn er vast nog veel meer onderwerpen te bedenken waar je het met jezelf en met elkaar over kunt hebben. Het begint met onderzoeken hoe het nu is, met selecteren van wat anders mag/kan/moet en vervolgens met het bedenken hoe de nieuwe vorm er uitziet. Schrijf het op! Aan het eind van de vakantie levert dat niet alleen een praktisch document op dat je helpt om ook echt de dingen anders aan te pakken; het zal je vakantie-energie-boost een extra dimensie geven!

Wil je nog meer onderzoeken?

Dat kan!  De opleiding tot Conceptual Feng Shui Professional gaat over het onderzoeken van de relatie die de mens heeft met zijn omgeving; het vormgeven van een omgeving op een manier dat de mens er zich volledig thuis in kan voelen en zich vrijelijk kan bewegen. Maar ook een omgeving die iemand verder helpt in zijn persoonlijke ontwikkeling. Precies zoals de opleiding ook doet.

 

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”10px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”center” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *