huiselijk ritueel, zorgen, opruimen, mindfulness

‘Je zorgen maken is een teken van innerlijke onvrijheid.’

– Hans van den Muyzenberg

 

Als je je zorgen maakt, stop je actief energie in iets dat je niet verder helpt in je leven. Actief ja, want de zorgen maak je zelf.

Keutelen is een huiselijk ritueel om je van je zorgen te bevrijden.

Keutelen, een beetje prutsen en rommelen in je huis, laat je voelen en ervaren dat je niet alleen een lijf hebt, maar dat je dat wat dat lijf doet letterlijk zelf in handen hebt. In je handen hebt. Ook hoe je denkt en hoe je je zorgen maakt. Dus stop met denken en ga iets doen. Keutelen in huis bijvoorbeeld. Of het volgen van een e-cursus Conceptual Feng Shui.

De creatie kracht van je zorgen maken positief gebruiken.

Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel creatie kracht gaat zitten in het je zorgen maken? Hoeveel kracht er in je huist die maakt dat je in staat bent, om op eigen houtje, een enorm onoverkomelijk lijkend probleem te creëren! Dat is fenomenaal! Hoe zou het zijn als je die kracht anders in leert zetten?

Voor wie de nodige ervaring heeft opgedaan met het zorgen maken -en wie heeft dat niet- is het niet moeilijk om dit te zien en te herkennen. Te erkennen ook. Wat echter een uitdaging vormt, is hoe je daarvan af komt. Hoe je niet langer zórgen maakt, maar je beschikbare creatie kracht anders leert gebruiken.

“Ons leven is wat onze gedachten ervan maken.”

– Marcus Aurelius – Romeins keizer en filosoof (121-180)

 

De uitdaging van mindful iets niet meer doen

Therapieën, mindfulness (yep, gaat heel erg over je mind en daar gaat sowieso al genoeg energie naartoe), yoga, meditatie…. alles wordt uit de kast getrokken om maar van dat je zorgen maken af te komen.

Het zijn allemaal acties die een gericht besluit vragen. Eigenlijk vormen ze daarmee niet een afname van de stress die je door middel van het je zorgen maken creëert, maar juist een toename. Waarom? Omdat je je best doet om iets niet meer te doen. En daarmee bevestig je als het ware het bestaan van je vermogen om je zorgen te maken als een realiteit die bestreden dient te worden.

“Wanneer je probeert je geest tot rust te brengen, zal er alleen nog maar meer activiteit ontstaan.”

– Sengtsan – Chinese zenleraar (6e eeuw)

 

Behoefte aan een praktisch alternatief?

Ga keutelen in je huis. Een beetje rommelen in je boekenkast: de boeken op volgorde van grootte of kleur, of per onderwerp bij elkaar plaatsen. En gooi vervolgens de boel toch weer lekker door elkaar omdat dat er zo inspirerend en romantisch uit ziet. Geef de planten water en spreek ze allemaal, stuk voor stuk, bemoedigend toe. Schrijf nieuwe etiketjes voor je kruidenpotjes. Ga schatgraven in je rommeltjes la en vis meteen de troepjes eruit die weg kunnen.

Doen door niets te doen in de zin van iets doen dat voor velen geen doel heeft en voor hen niet nuttig lijkt, is heel erg nuttig.

 

Keutelen in je huis is een bevrijding.

Want keutelen in je huis is meer dan niets doen. Het opent het kanaal van je creatieve, zachte, scheppende vaardigheden en brengt je in contact met de schaduwkant van je mind: daar waar je niet denkt maar voelt. Alsof je je door de vernauwing van de zandloper hebt gewurmd en de wereld ineens van de andere kant bekijkt. Alsof je je innerlijke onvrijheid, bevrijdt van een last die je zelf gecreëerd hebt. In mijn boek Huis & Ziel heb ik de ervaring die ik daarmee als kind had, opgeschreven. Het eerste hoofdstuk lees je hier.

Vanuit je innerlijke in verbinding met de realiteit.

Letterlijk is dat ook zo. Via je lichaam de wereld voelen en ervaren door de boeken vast te pakken, de rommeltjes la op de kop te zetten, de planten toe te spreken, geeft een andere reactie dan òver boeken of òver rommeltjes te denken. Dat denken schept afstand en verwijdert je van de realiteit. Daardoor kunnen er vanuit de sluipwegen van je gedachten allerlei kleuringen, projecties en niet relevante informatie het denken binnen sluipen. Het voelen en ervaren echter zorgt voor verbinding.

Keutelen laat je voelen en ervaren dat je niet alleen een lijf hebt, maar dat je dat wat dat lijf doet letterlijk zelf in handen hebt. In je handen hebt. Ook hoe je denkt en hoe je je zorgen maakt. Dus stop met denken en ga iets doen. Keutelen in huis bijvoorbeeld.

Leer om je scheppende vaardigheden weer op een positieve manier in te zetten en gebruiken.

Wij bieden je, met de beroepsopleiding tot Conceptual Feng Shui Professional, de mogelijkheid om dat wat je voelt en ervaart met woorden te onderbouwen zodat je niet meer hoeft te denken, maar wèèt! Vanuit je innerlijk.

De eerste nieuwe groep van dit leerjaar is weer gestart. Een prachtige groep met vrouwen die hun sensitiviteit hebben ontwikkeld, daar ook niet meer aan twijfelen, maar tegelijkertijd zoeken om dit een plek te geven in de werkelijkheid. Hun reacties na de eerste lesdag: ‘Deze les, deze twee dagen, zijn èèn grote bevestiging van wat ik altijd al voelde. Altijd diep van binnen eigenlijk al wist.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *