Doorbraakmomenten

Doorbraakmomenten

Doorbraakmomenten: het thema van 2024.

Doorbraakmomenten, zo nu en dan komen er van die momenten voorbij waarop zich iets belangwekkends aandient en een doorbraak plaatsvindt. Cruciale gebeurtenissen, die de wereld als geheel en lokale maatschappijen in het bijzonder ingrijpend hebben veranderd, herken je pas achteraf.

Zo’n cruciaal moment was bijvoorbeeld 20 juni 1789.

Dat was de dag waarop de Franse revolutie daadwerkelijk uit de startblokken schoot. Deze revolutie is in zijn geheel een van de belangrijkste historische gebeurtenissen uit de sociale en politieke wereldgeschiedenis. Nog zo’n ultiem cruciale doorbraakmoment is het moment waarop, ergens in de prehistorie, we begrepen hoe je vuur maakt en hoe je dat beheerst.

Als die momenten er niet waren geweest, dan…

Had de wereld er inderdaad heel anders uitgezien. Het probleem van dat soort doorbraakmomenten is echter dat je van tevoren niet kunt overzien welke impact zo’n doorbraak zal hebben. Je kunt ook niet overzien wat het in de slipstream van gebeurtenissen allemaal teweeg zal brengen. Wel kun je zien dat er altijd sprake is geweest van een aanloop. Altijd is een opbouw van druk, een toenemende pressie en een groei van ongenoegen te herkennen.

Hoe herkenbaar voor deze tijd!

Richard Tarnas heeft in zijn boek ‘Cosmos and psyche’ uitgebreid onderzoek gedaan naar de relatie tussen wereldgebeurtenissen en astrologische invloeden. In zijn voorwoord schrijft hij: “One need not be graced with prophetic insight to recognize that we are living in one of those rare ages, like the end of classical antiquity of the beginning of the modern era, that bring forth, through great stress and struggle, a genuinely fundamental transformation in the underlying assumptions and principles of the cultural world view.”

Ik gebruik Nine Star Ki met hetzelfde doel: duiding van de relatie tussen wat er in het leven gebeurt en de kosmische invloeden die door ons heenwerken.

En, als ik uitzoom, is het fantastisch om met hulp van Nine Star Ki boven de rokende puinhopen van onze eens zo prettig georganiseerde en geciviliseerde maatschappij te hangen en daar het grotere plaatje te herkennen. Dat plaatje laat zien dat doorbraakmomenten absoluut noodzakelijk zijn om een volgende fase van ontwikkeling te kunnen betreden. Psychische ontwikkeling welteverstaan.

Een transcendente, psychische ontwikkeling die helpt om oud gedachtengoed te overstijgen.

Die nieuwe fase is er een waarin een hogere vorm van bewustzijn getransformeerd wordt zodat deze onderdeel kan gaan uitmaken van het alledaagse bewustzijn. Anders gezegd zorgt deze fase ervoor dat een hogere vorm van bewustzijn niet langer een theorie is, of een uitzondering voor enkelen, maar dat het toegankelijk wordt voor iedereen. Als dat gebeurt heb je de illusie die gecreëerd is door bijvoorbeeld politiek gekleurde wetenschappers, of die je zelf gevormd hebt op basis van doorgeefkennis (wat dat is lees je in dit blog) niet meer nodig om een ware waarheid voor jezelf te ervaren. We verlaten, zoals ik al eens eerder schreef, Plato’s tweede grot; als je lid bent van de Kenniscollectie kun je dat artikel hier nog eens lezen.

Heraclitus van Ephesus (535-475 v.Chr.) zei overigens dat die transcendente staat binnen de natuur ontstaat.

Of beter gezegd, het komt tevoorschijn binnen de natuur omdat in de natuur sprake is van een voortdurende staat van het verenigen van tegenstellingen. Je zou kunnen zeggen dat dit een oneindig proces is in de natuur van waaruit beweging en creatie plaatsvindt. De vereniging van tegendelen, van yin en yang, creëert leven en levensenergie. En, als je dat vertaalt naar jezelf als mens, betekent dit dat het een proces is waarin je voortdurend jezelf in beweging brengt waardoor je jezelf opnieuw aan het ontdekken en uitvinden bent.

Het is onze natuur om ons te ontwikkelen!
Ondanks alles wat ons wordt wijsgemaakt.

De 3-hout energie die de energetische tendensen van 2024 bepaalt, vertegenwoordigt de natuur.

Dit element brengt door zijn karakteristieke eigenschappen dingen in beweging doordat het het natuurlijke proces van verenigen van tegenstellingen zichtbaar maakt. Zo’n hele grote tegenstelling is bijvoorbeeld dat iets nieuws alleen geboren kan worden als iets ouds sterft. Dat is de reden waarom 3-hout energie geassocieerd wordt met doorbraakmomenten. Op het moment van een geboorte breekt iets nieuws door en laat daarmee iets ouds achter.

Doorbraakmomenten zijn lastige momenten.

Juist omdat ze grote tegenstellingen teweeg brengen en je die laten ervaren. Het brengt onrust, onzekerheid en vooral ook een gevoel van onveiligheid. Maar besef alsjeblief, of neem in ieder geval even van me aan, dat dit jaar en deze doorbraakmomenten nodig zijn en onderdeel uitmaken van een groter proces van ontwikkeling die illusies doorbreekt en een grotere waarheid en een nieuwe vrede zichtbaar maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *