De uitdagingen van 2-Aarde

Een energetische Nine Star Ki terugblik op twee jaren vol uitdagingen

Jullie zijn van mij gewend dat ik jaarlijks, aan het eind van het jaar een korte impressie geef van wat zich in het jaar dat ten einde loopt heeft afgespeeld. Omdat 2020 en 2021 zulke impactvolle jaren zijn geweest (en nog zijn), lijkt het me verstandig om de terugblik wat serieuzer vorm en inhoud te geven.

In de komende terugblikken kijk ik wat die invloed van een bezoekend element op de energie van de positie zelf heeft gehad. Hiermee wordt een fundament gelegd voor de energetische tendensen van 2022.

Het helpt tevens om nu vanuit een andere invalshoek naar de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaren te kijken. Hopelijk helpt je dat om meer duidelijkheid te krijgen wat er energetische precies gebeurd is en geeft je dat inzichten in wat het voor jou persoonlijk betekend heeft.

In deze serie:


De uitdagingen van 2-aarde,

een en al ontwrichting.

Oh wat was het lastig dit jaar voor 2-aarde om zich in het gewoel van een wereld in verandering, overeind te houden. Niet alleen zorgde het 6-metaal in de positie van 5-aarde voor ontwrichting en ongemak, ook in de eigen positie heeft 2-aarde ontwrichting ervaren, maar dan op een andere manier.

Het bezoek van het conflicterende element 3-hout in het huis van 2-aarde is te vergelijken met een heftig puberende tiener die het huis, dat keurig opgeruimd en op orde is, van de ouder bezoekt en op stelten zet. Binnen no time is de orde verstoord en de ouder uit zijn comfortabele opgeruimde bestaan wakker geschud door vragen waar niet eerder over is nagedacht.

Want 3-hout doet dat, die is nieuwsgierig en wil alles weten.

Waarom doe je dat? Waarom doe je dat zo? Kan het ook anders? Mag ik nog wat te eten? Is er ruimte om het anders te doen? Waarom hou je daar zo aan vast? Waarom wil je niet veranderen?

Dat 3-hout kan ook behoorlijk recalcitrant zijn doordat het weigert iets te doen wat de ouder verlangt.

Ook weer door zich af te vragen waarom dat allemaal nodig en nuttig is. En dat treft 2-aarde in de ziel, want die heeft enkel het beste met je voor. Het beste dat op basis van wat gezien wordt als de norm, door iedereen gehanteerd wordt en dus ook door het behoudende 2-aarde nagestreefd wordt.

Dus als iedereen een prik haalt, dan vindt 2-aarde dat dat de norm is waar iedereen zich dus ook aan moet houden. Anders wordt het ongemakkelijk. En als het ongemakkelijk wordt voor 2-aarde, dan gaat het zich zorgen maken. En als 2-aarde zich zorgen maakt gaat het de normen en waarden die het wil hanteren en die het oplegt aan een ander, afdwingen. ‘Je doet wat ik zeg anders mag je niet mee op vakantie.’ Van dat soort dwang. De tendens van 6-metaal in 5-aarde op de achtergrond, die scherpe regels opstelt, geeft 2-aarde nog een flinke duw in die strenge richting.

Letterlijk schreef ik in de Nine Star Ki tendensen van 2021:

“2-Aarde oefent die vormkracht uit op het terrein van de voeding, de relatie, de zorg, de educatie en de opvoeding. Letterlijk zijn dat terreinen waarbinnen vormende krachten werkzaam zijn die nodig zijn om, bijvoorbeeld jonge kinderen, in een vorm te krijgen die past bij de culturele normen en waarden van het land of de stam waarin het kind geboren is zodat het een beetje aansluiting vindt. Daar botsen 2-aarde en 3-hout met elkaar. Waar 2-aarde de belangen van de cultuur voorop stelt en het streeft naar continuïteit van het bestaande. Daar is 3-hout meer gericht op de ontplooiing van het individu en de vernieuwing van het oude.”

En ook:

“Omdat 2-aarde eveneens de wereld van de gezondheidszorg beheerst, leidt deze tendens van 3-hout en 2-aarde dit jaar tot een clash als het gaat over gecontroleerde versus (2-aarde) een vrije keuze (3-hout) wat het zorg en gezondheid aangaat.”

Zorgen zijn er genoeg geweest afgelopen twee jaar.

En niet in de laatste plaats werd de bezorgdheid aangewakkerd over de zorg en de overbelasting van die zorg. Het ongemakkelijke van deze tendens is, dat 3-hout ook ten aanzien van de zorg, de nodige vragen heeft gesteld. Maar de 2-aarde behoudendheid, uit zich ook vaak in terughoudendheid, bijvoorbeeld in het verstrekken van (de juiste en volledige) informatie. In het positieve geval doet een ouder dat omdat die vindt dat een kind die informatie nog niet aankan. In het negatieve geval doet een ‘ouder’ dat omdat die vindt dat het het kind niets aangaat. Dan houdt die, oh zo bezorgde ouder, essentiële informatie willens en wetens verborgen.

Dat is een interessante tendens die normaliter vrij onschuldig is.

Een kind vertel je niet meteen als het vier geworden is, dat Sinterklaas niet bestaat. Of dat de tandenfee een verzinsel is. Het wordt pas kwalijk als, zoals de tendens van dit jaar duidelijk laat zien, de ouder daarmee de groei en ontwikkeling (hout energie) van de ander in de weg staat.

Illustratie Ba Gua. In vet de positie. In dun het bezoekend element.

Waar het al maar vragenstellende 3-hout dit jaar echter 2-aarde nog meer mee geconfronteerd heeft, is de vraag of preventie, dus werken aan je gezondheid, niet beter is dan defensie, het ten strijde trekken tegen een ziekte.

Ik schreef:

“De verbinding met de natuur is voor 3-hout een vanzelfsprekendheid. Voor 2-aarde is het dat allerminst. De invloed van 3-hout op de thema’s van 2-aarde zorgt er dit jaar voor dat er een uitnodiging ontstaat om meer natuurlijke hulpmiddelen in te zetten, bijvoorbeeld bij de aanpak en bestrijding van ziektes. Dit is een uitnodiging aan de wereld van de zorg, ook een belangrijke 2-aarde wereld. 3-Hout vindt dat de zorg zich ziek gedraagt door op geen enkele wijze aandacht te hebben voor preventie. Bijvoorbeeld door gezond (natuurlijk) te eten en je lichaam op een gezonde wijze te verzorgen. Bijvoorbeeld door het meer en vaker te bewegen. Beweging is een typisch hout thema dat lijnrecht staat tegenover het juist niet in beweging willen komen van 2-aarde.”

Beter naar je lichaam leren luisteren is een uitdaging die menigeen dit jaar voor een dilemma heeft geplaatst.

Ik schreef:

“3-Hout vraagt je dan ook eens waar te nemen bij jezelf hoe je lichaam voelt als je koffie hebt gedronken, een wortel hebt gegeten, brood hebt gegeten of een glas wijn hebt gedronken. Voel je je dan fijn? Of moe? Of geïrriteerd? 3-Hout gaat over communicatie en ten aanzien van het aspect gezondheid vraagt het je of je wel in voldoende mate en op de juiste wijze met je lichaam communiceert. Luister je überhaupt wel naar de signalen van je lichaam? Handel je er ook naar? De tendens van 3-hout in 2-aarde dit jaar is een uitnodiging om beter naar je lichaam te luisteren: ‘Ik wil beter mijn best doen om naar mijn lichaam te luisteren’.”

Mijn lichaam zegt ‘nee’ tegen een vaccinatie, het communiceert met me dat ik het niet moet doen. Maar aan de andere kant is er de druk van de sociale norm van de communicatie slogan ‘dat je het doet voor de ander’. Dat druist geheel in tegen het nemen van verantwoording (2-aarde) over het eigen lichaam (2-aarde). Tegen de signalen van het lichaam ingaan, is menigeen dan ook duur komen te staan; daar waar de communicatie van het lichaam niet serieus is genomen, heeft het conflict tussen 3-hout en 2-aarde zich ten volle uit kunnen leven.

Ik schreef hierover:

“Een grote botsing dus tussen hoe je beter om kunt gaan met het thema gezondheid en de krachten die er niets aan willen veranderen.”

En dan is er nog dat hele grote, belangrijke terrein van het levensaspect ‘relatie’.

Dit aspect hoort bij 2-aarde hoort en is dit jaar flink aangedaan door de conflicterende energie van 3-hout. Te beginnen met de relatie met jezelf.

“3-Hout daagt dit jaar het gewoontedier in je uit; het is een kans, maar ook een confrontatie. Een confrontatie die je uitnodigt op de 2-aarde terreinen je comfortzone te verlaten en eens iets nieuws te proberen.”

Want als de wereld in brandt staat en er alom verwarring en chaos heerst, dan kun je alleen nog veiligheid en zekerheid vinden bij jezelf.

Tenminste als je een goede relatie hebt met jezelf. Daar waar de 2-aarde zekerheid wankelt, en je dus niet zeker bent van een goede verbinding met jezelf en met je lichaam, ligt er werk te wachten. Doordat er zoveel van wat normaal was (2-aarde) radicaal doorbroken is door 6-metaal in 5-aarde, is het een kans om te werken aan de relatie met jezelf (2-aarde) zodat je jezelf, je lichaam en je set normen en waarden, klaarstoomt voor een hele nieuwe cyclus.

Ik schreef:

“Het nieuwe in je zoekt naar een passende vorm. Dat betekent dat deze vernieuwende impuls bereid moet zijn de energie van het doorbreken en losbreken dat door 6-metaal op de achtergrond gegenereerd wordt, te transformeren naar iets dat constructief (aarde) is. De tendens van 3-hout in 2-aarde laat zien dat als deze twee tegengestelde elementen leren het anders zijn van de ander te accepteren en leren om samen te werken, het de energie van 2-aarde is die 3-hout kan helpen zijn visie vorm te geven en concreet te maken zodat de vernieuwing zijn intrek kan nemen in je lichaam. Andersom kan 3-hout 2-aarde helpen de stugge onbuigzaamheid wat los te laten zodat er ruimte ontstaat om de omgang met de belangrijke 2-aarde thema’s, anders te benaderen.”

 

”When you feel powerless, that’s because you stopped listening to your own heart, that’s where true power comes from.”

– Gianni Crow

Ook als je het 2-aarde element niet in je profiel hebt, kun je deze energie wel zo ervaren hebben. Wat roept deze terugblik bij je op? Doe mee aan het gesprek en deel het in de reacties hieronder!

Dankjewel,

Nina

16 gedachten over “De uitdagingen van 2-Aarde”

 1. Dag Nina.
  Dank voor de heel herkenbare omschrijving van 3 hout. Ik heb precies zo op de situatie gereageerd.
  Ik stel alles aan de kaak, leef gezond, beweeg bewust en ben voor ontwikkeling van het individu.
  We zijn hier gekomen om iets van onze ziel te brengen. In liefde, licht en waarheid. Ik Ben.❤️

  1. Hi Ineke, fijn dat je herkent wat ik beschrijf. Mooi dat je het voelt dat je iets komt brengen. Dat op zich is al een heel andere houding dan de gedachte dat je ‘er iets uit moet halen’. Fijn dat je er zo in staat.!
   Harte groet, Nina

 2. Hallo Nina en team, ik ben zo’n strenge / opvoedende/ 2-aarde en werk ook nog eens bij een strenge overheid die regels moet uitvoeren. Dit jaar is er die rollercoaster voor mij. Helemaal van slag, BAM. Ben sinds de zomer steeds meer uit mijn comfortzone aan het stappen. In verbinding willen blijven met collega’s, elkaar steunen, in ieder geval diegene die willen. In verbinding met nieuwe mensen. Zelf wil ik totaal iets anders doen. Dat proces gaat met vallen en opstaan. Mijn gezondheid maakt dat ik in body en mind een shift aan het maken ben naar rust. (Ben al langer bezig met goede voeding voor body, mind en soul) Hoe dat uitpakt qua juiste baan voor mijn zijn? Heb wel vertrouwen in mijn body mind en soul. Ben veel aan het voelen wat goed voor me is. Bij beweging en buiten voel ik me goed. Het is goed genoeg voor nu en voor rest vertrouw ik stap voor stap op “ik ben “.

  1. Hi Marion, dank je wel voor je eerlijke reactie. Het is niet altijd eenvoudig om bij jezelf te herkennen waar je niet zo blij mee bent. Maar dat is wel het begin. En ik denk dat deze hele ontwrichting helpt om onze eigen cocon open te breken en het anders te gaan doen. Wat natuurlijk een heel proces is. Jee, het is ook echt een klus. Merk ik ook voortdurend. Maar bij elke stap die ik zet voel ik ook hoop. Niet over dat het de ‘goede’ kant opgaat, maar dat het in beweging is en dat die beweging me dichter bij mijzelf brengt. Daar ben ik blij om en het is heel troostend te lezen dat anderen zoiets ook ervaren.
   Harte groet, Nina

 3. Je beschrijft het heel pakkend, ik als 822 aarde mens ben totaal onder uit gegaan letterlijk en figuurlijk uit balans.
  Zoekende naar een andere verbinding met vriend met 4 hout.
  Ik ben stil gevallen in mijn werk, en kan niet anders dan diep naar binnen gaan om van daar uit wanneer de tijd rijp is mijn eigenwijsheid op nieuw in te zetten om gestaag door te pakken en te doen waar ik gelukkig van wordt.

  Dankjewel voor je mooie delen van deze wijsheid.

  1. Hi Johanna, oh, wat schrijf je dat mooi ‘stil gevallen in mijn werk’ en ‘mijn eigenwijsheid opnieuw in te zetten’, is dat niet precies waar deze tijd over gaat. De reactie van @Marion hier gaat er ook over. Dank je wel dat je dit deelt en fijn dat je wat hebt aan wat ik schrijf. Dank daarvoor!
   Harte groet, Nina

 4. Oh dank je wel dat je zo openhartig durft te schrijven en te interpreteren. Ik weet wat ik voel in mijn lichaam en sta daarvoor, en respecteer tegelijk ieders keuze voor zijn eigen lichaam, maar wat is het soms moeilijk. Gelukkig gaan er deuren open die ik niet had verwacht, dus voorlopig blijf ik bij mijn keuze. Iedereen veel sterkte komende tijd! Xxx Sandra

  1. Hi Sandra, dank je wel voor je reactie! Ja, het is hartstikke moeilijk soms, maar zo belangrijk, dat luisteren naar je eigen lichaam! Niemand anders kan dat immers voor jou doen! Houd moed!
   Harte groet, Nina

 5. Het is zo lastig om te vernieuwen in een tijd die niet voor en achteruit wil, die informatie achter houdt omdat die denkt dat t kind het niet begrijpt. Verschrikkelijk betuttelend ….
  Maar ik wil geen ruzie ik wil luisteren elkaar uit laten praten elkaar leren begrijpen…tsja ik hoop

  1. Hi Anne Mieke, de uitdagingen zijn best groot op dit moment. Tegelijkertijd is er wel degelijk beweging te bespeuren. Misschien niet om ons heen, maar wel in ieders innerlijk. Dat duurt even voordat dat zichtbaar is voor de buitenwereld. Het betekent echter ook dat je soms je oor te luisteren moet leggen bij hen die iets anders te vertellen hebben dan wat je gewend bent. Of dat je soms een andere kring moet vinden van mensen die op een andere manier het gesprek met je willen voeren. En ja, hoop is belangrijk!
   Harte groet, Nina

 6. Hi Twei, dank je wel voor je openhartige reactie. Het is niet eenvoudig soms om anderen te zien worstelen met de uitdagingen in hun leven. Tegelijkertijd is het getuige zijn van wat een ander te volbrengen heeft, het beste wat je kunt doen. Je erkent daarmee de ander en diens worsteling, maar grijpt niet in omdat je met je getuige zijn onuitgesproken vertrouwen laat zien in hun vermogen het proces tot een goed einde te brengen. Op hun eigen manier.
  Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: