Nine Star Ki 2021 terugblik: de uitdagingen van 3-hout

de uitdagingen van 3-hout

Een energetische Nine Star Ki terugblik op twee jaren vol uitdagingen

Jullie zijn van mij gewend dat ik jaarlijks, aan het eind van het jaar een korte impressie geef van wat zich in het jaar dat ten einde loopt heeft afgespeeld. Omdat 2020 en 2021 zulke impactvolle jaren zijn geweest (en nog zijn), lijkt het me verstandig om de terugblik wat serieuzer vorm en inhoud te geven.

In de komende terugblikken kijk ik wat die invloed van een bezoekend element op de energie van de positie zelf heeft gehad. Hiermee wordt een fundament gelegd voor de energetische tendensen van 2022.

Het helpt tevens om nu vanuit een andere invalshoek naar de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaren te kijken. Hopelijk helpt je dat om meer duidelijkheid te krijgen wat er energetische precies gebeurd is en geeft je dat inzichten in wat het voor jou persoonlijk betekend heeft.


De uitdagingen van 3-hout

Gek genoeg heeft 3-hout in de eigen positie het dit jaar een stuk eenvoudiger gehad dan menig ander element. Natuurlijk staat 3-hout zelf dit jaar in de positie van 2-aarde, wat een ongemakkelijke positie is voor 3-hout. Maar in de eigen positie van 3-hout is dit jaar het element 4-hout op bezoek. En dat is fijn! 3-Hout en 4-hout zijn familie van elkaar. Ze zijn respectievelijk de jonge en de volwassen variant van hout energie. Hun verwantschap maakt dat ze het goed kunnen vinden met elkaar. 3-Hout krijgt dit jaar als het ware hulp van zijn volwassen variant die als een mentor kan dienen. Wat beteken dat concreet?

Letterlijk is dit een tendens die gestimuleerd heeft om de verbinding (een typisch 3-hout woord) te onderzoeken met hen die je familie zijn en met hen die je als zielsverwant beschouwt.

Voor sommigen heeft er door dit onderzoek een heling van en in de bloedlijn plaats kunnen vinden doordat verbindingen ineens in een ander daglicht zijn komen te staan. Het is een tendens die ervoor heeft gezorgd dat vriendenkringen en familieverbindingen in beweging zijn gebracht.

Soms zijn hierdoor kringen uiteen gevallen en verbindingen verbroken.

Soms ook zijn er nieuwe vriendenkringen ontstaan en is er nieuwe ‘familie’ gevonden waarin je je thuis voelt. De beweging heeft een soort migratie teweeg gebracht waarbij mensen de netwerken waarin ze verbleven hebben aangepast aan hun veranderende inzichten en bijbehorende behoeftes. Want door de grotere tendensen op de achtergrond zijn er verschillen in inzicht en in levenshouding zichtbaar geworden, die voorheen nog een beetje weggemoffeld konden worden.

 Lag voorheen de scheidslijn tussen jou en andersdenkenden, nog ver van je bed. Dit jaar hebben velen moeten vaststellen dat die scheidslijn ineens over de keukentafel liep.

Niet ieder contact is vanzelfsprekend ook je vriend.

Niet ieder familielid is vanzelfsprekend ook een zielsverwant, niet iedere vriend een soulmate.

Allemaal leuk en aardig die beweging, maar het verlaten van een gezin, een vriendenkring of het achter je laten van familie, is nou niet bepaald het leukste dat er is. In het licht van de overheersende invloed van 6-metaal in 5-aarde, die op de achtergrond het thema van het jaar domineert, is het echter alleszins begrijpelijk. Er moeten nu eenmaal op grotere schaal keuzes worden gemaakt en knopen door worden gehakt. En soms zijn dat knopen door middel waarvan je niet in verbinding was met andere mensen, maar in hun netwerk gevangen werd gehouden.

Het is die tendens van 6-metaal op de achtergrond, die dit jaar ook kritisch doorwerkt in alle andere posities, zoals in die van 3-hout. Ondanks de gunstige tendens van 4-hout in 3-hout, zorgt dit metaal ervoor dat er, om nieuwe groei mogelijk te maken, driftig gesnoeid dient te worden.

Ik schreef in de Nine Star Ki tendensen voor 2021:

‘ Hoe harder je tuiniert, hoe meer onkruid je wiedt, hoe harder je snoeit, hoe rijker de bloei zal zijn en hoe rijker de oogst. Dat is wat dit jaar van je  vraagt: hanteer je snoeischaar, schrap wat niet klopt, wat niet integer is, wat niet eerlijk is. Maak keuzes. Een roos bloeit vele malen mooier en rijker als ze flink is teruggesnoeid.’

Het meest zichtbaar en merkbaar is dat geworden in de ultieme 3-hout wereld van de sociale netwerken, de sociale media. Veel mensen hebben gesnoeid in hun contacten op Facebook, Twitter en Instagram omdat deze niet meer aansloten bij hun eigen gedachtegoed. En vele anderen hebben deze media achter zich gelaten en zich aangesloten bij nieuwe groepen op Telegram of Signal.

Het is typisch 3-hout om een probleem te omzeilen door een nieuwe oplossing te bedenken.

Het is via deze, relatief nieuwe, social media kanalen dat er vrij en ongehinderd gecommuniceerd wordt (3-hout is het element van de communicatie) over alles wat en iedereen die onze vrijheden wil beperken. Vorig jaar gingen die traditionele sociale media, door de beperkende tendens van 5-aarde in 3-hout, nog gebukt onder censuur, straf blokkade van een account en verwijderen van content. Dat is een tendens die ook dit jaar, door 5-aarde die nu in 4-hout staat, nog steeds wordt voortgezet. Echter heeft 3-hout, het element van de vernieuwing en de oplossingen, dankzij de hulp en steun van 4-hout al een andere manier gevonden om met mensen in verbinding te treden.

Ik schreef:

‘4-Hout in de positie van 3-hout is een impuls die uitnodigt tot ontwikkeling van nieuwe kansen waaruit nieuwe vormen van (samen)leven kunnen voortvloeien. We zijn er nog niet, maar er wordt dit jaar veelbelovend zaad gezaaid dat een belofte voor toekomstige ontwikkelingen in zich draagt.’

De vernieuwingsdrang van 3-hout heeft zich dit jaar getoond in allerlei nieuwe initiatieven.

Initiatieven die, gebaseerd op eerlijkheid, gelijkwaardigheid en verbinding, allerlei ideeën communiceren over hoe je een nieuwe economie kunt creëren bijvoorbeeld. Het werk van Ad Broere is daar een voorbeeld van.

Het is één bruisende brok hout energie die hierin doorklinkt.

De 4-hout in de middelste positie van Broere’s Nine Star Ki profiel verraad namelijk een onvoorwaardelijke passie voor gelijkheid en eerlijkheid. Ook in andere kringen steken heel veel impulsen her en der hun kop boven de grond die gericht zijn op samenwerken, delen en uitwisseling. Het zijn echter ook allemaal prille beginnetjes. Kwetsbaar nog, net uit de kiem en niet allemaal levensvatbaar.

Ik schreef;

‘4-Hout in 3-hout is echter ook een tendens die veel innerlijke ongedurigheid geeft. Het is te vergelijken met de energie van het sneeuwklokje, dat nog opgesloten in zijn bolletje, de drang voelt om te groeien. Het wil uit de grond knallen en laat zich niet tegenhouden. Net zo min als de geboorte van een kind zich laat tegenhouden. Die geboorte-energie, versterkt door de belofte van 4-hout waar die geboorte in de toekomst toe kan leiden, zorgt voor enorme ongedurigheid. Want 3-hout wil het nu.’
Ba Gua 3-hout
Illustratie Ba Gua. In vet de positie. In dun het bezoekend element.

Het element 4-hout brengt de belofte van toekomstige groei bij 3-hout onder de aandacht.

Dat maakt dat er dit jaar enorm veel ontkiemd is dat zich verder kan ontwikkelen naar de toekomst toe en daar voor overvloed kan zorgen. 4-Hout heeft 3-hout geholpen wat verder in de toekomst te kijken en de ongeduldige aandacht van het nu naar die toekomst te verleggen.

3-Hout is de impulsieve rebel die ten strijde trekt tegen onrecht, oneerlijkheid en onrechtvaardigheid.

Dat doet het door een eigen richting op te bewegen, door te breken met hoe het ging en door zijn stem te laten horen. 3-Hout doet dat graag als individu maar wel binnen een groep. Daarmee is de basis gelegd voor alle anti-Corona-maatregel-protesten die niet alleen in Nederland, maar wereldwijd om aandacht vragen voor een groot probleem. Het probleem van verlies van individuele vrijheid.

Met 5-aarde die op de achtergrond in de positie van 4-hout de ene na de andere belemmerende maatregel oplegt en vrijheden beperkt en verder en verder inperkt, en dat trucje vorig jaar uithaalde in de positie van 3-hout, is het logisch dat die invloed via 4-hout in 3-hout doorklinkt in de energie van 3-hout zelf.

3-Hout is boos!

Boos op wat er allemaal niet meer mag. Boos op de onvrijheid die gecreëerd is en heel erg boos op de ongelijkheid die langzamerhand aan het ontstaan is tussen mensen.

De grootste uitdaging van 3-hout dit jaar is dan ook geweest om die explosieve verontwaardiging te beteugelen en, met hulp van 4-hout, in de juiste banen te leiden.

Gericht op groei en ontwikkeling in de toekomst. Gericht op het ontwrichten van de foute fundamenten in het nu. Dat is niet overal even goed gelukt. Maar voor veel mensen ook wel! Niet vechten maar gewoon je eigen ding blijven doen en je niet laten beperken. Door bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan met de lokale horeca ondernemer en af te stemmen of je daar zonder code nog welkom bent.

In dat alles is communicatie van het grootste belang gebleken.

Binnen de kleine kring van vrienden en familie is het gesprek aangaan en over ongemakkelijke zaken praten ongelooflijk belangrijke voeding geweest voor het versterken van die banden. Ook het gesprek voeren met buren, de lokale horeca ondernemer en met je zakelijke relaties, heeft geholpen om duidelijkheid te krijgen, te zien dat je veelal niet alleen staat in je ideeën en ook, waar nodig, juist andere keuzes te maken en met bijvoorbeeld andere mensen te gaan samenwerken.

Op landelijk niveau is er ook het nodige te zeggen over het belang van communicatie.

Onze nationale, demissionaire Bassie en Adriaan bieden het, naar voeding voor hun angst hongerende, publiek op gezette tijden een thrillerverhaal aan dat juist door de setting van een ‘bijzondere persconferentie’ meer gewicht in de schaal moet leggen. Het is een bekende Hollywood-techniek; het is de belichting en de muziek onder de film, die de spanning opvoert en je op je nagels laat bijten. Een vorm overigens waarin gehoopt wordt dat het de aandacht afleidt van de inhoud die soms broodmager is of totaal niet zo spannend is als wordt voorgespiegeld.

Het journaille en de media volgen blind de instructies van ons komische duo lopen maar wat te roeptoeteren. Zij zijn het ook die andere geluiden overschreeuwen of monddood maken. Dat wil echter niet zeggen dat die andere geluiden er niet zijn.

Het zijn namelijk de vernieuwers onder ons, de mensen met een visie, die ondertussen druk doende om een beeld te schetsen van een nieuwe toekomst. En nee, die is er nog niet, maar de kiem is er dit jaar wel voor gelegd.

 

Zij rijgen de woorden aaneen voor een nieuwe mythe.

Een mythe die ons niet langer naar de onderwereld voert, maar die onderwereld zichtbaar maakt in de bovenwereld. Het slijk der aarde kan zich niet langer verstoppen; de maskers vallen af en onthullen hen die vijand zijn van de universele levenswetten. Hoe? Doordat er over gepraat en verteld wordt.

Het zijn de woorden die horen bij 3-hout die ervoor zorgen dat alles wat tot nu toe te afgrijselijk was, te onwerkelijk, om benoemd te worden, alsnog benoemd wordt. Het is juist daardoor dat het onbeschrijfelijke beschreven wordt en nooit meer kan verdwijnen. Dat is de mythe die de belofte naar de toekomst in zich draagt van het overwinnen van het kwaad. Dat is de belofte die 4-hout in 3-hout dit jaar nog hoopvoller maakt dan het al was.

Ook als je het 3-hout element niet in je profiel hebt, kun je deze energie wel zo ervaren hebben. Wat roept deze terugblik bij je op? Wat is de hoopvolle ontwikkeling die jij voorziet of ervaart op dit moment? Doe mee aan het gesprek en deel het in de reacties hieronder!

Dankjewel,

Nina

8 gedachten over “Nine Star Ki 2021 terugblik: de uitdagingen van 3-hout”

  1. Hi Gertrud, de herkenning is enerzijds fijn en anderzijds zou je die niet willen hebben denk ik zo. Toch helpt herkenning; het kan de zaken misschien wat helpen relativeren. Veranderen kunnen we het niet. Maar dat is ok; ook als het niet ok is.
   Harte groet, Nina

 1. Beste Nina,
  Jij hebt onmiskenbaar kennis en inzicht, en ik heb je blogs en online praatjes aanvankelijk (je mails sinds 2016 denk ik?) met veel belangstelling gevolgd. Wat ik ontzettend jammer vind is dat je het laatste jaar in je blogs in ‘wij-zij’ bent gaan spreken. Steeds opvallender sneren naar ‘de materialisten’ (zijn wij dat niet allemaal dan?), degenen die ons land besturen, degenen met andere opvattingen. Je moedigt aan om ons eigen pad te gaan, en voor menig volger van je is dat misschien een nuttig, nodig of welkom zetje in de rug. Wat ik mis is de verbinding, juist met de ‘zij’. De samenleving heeft het zo nodig dat we naar elkaar luisteren, dat de gelovigen de ongelovigen kunnen verdragen en andersom. Ik merk dat ik tegenwoordig dus afhaak bij je blogs. Jammer, want over nine star ki wist je zoveel moois te vertellen.

  1. Hi Jacqueline, dank voor je reactie. Als je mijn blogs leest en ook mijn lives volgt, weet je dat ik de focus leg op dat wat buiten ons gebeurt, een reflectie is van onze innerlijke processen. Het is wel interessant dat je leest dat ik in ‘wij-zij’ termen ben gaan schrijven, terwijl ik de beweging beschrijf die gaande is en waar iedereen als individu verantwoording voor dient te nemen. Maar om te herkennen en te erkennen wat er buiten je is, dien je dat eerst te beschrijven én dat te willen zien. Niet iedereen is daar altijd even goed toe in staat en dat is juist weer onderdeel van het proces lijkt me. Wat je als ‘wij-zij’ leest, zijn de twee kanten van onze eigen medaille. In verbinding zijn met elkaar, en een focus hebben op ‘samen’ vraagt er ook om dat je de ultieme vereniging met de schaduw (van jezelf a.k.a de maatschappij) niet uit de weg gaat.
   Harte groet, Nina

 2. Joyce van der Vliet

  Hallo Nina, deze terugblik bevestigt voor mij het overheersende gevoel van gaan staan voor wie je bent en dit ook uit te dragen.
  Met name dit uitdragen vind ik erg lastig . Het stemt mij zeer hoopvol dat alles wat bedekt was aan het licht komt en dat er meer mensen opstaan.
  Zeer zeker heb ik ervaren hoe alle verhoudingingen tussen mensen helderder zijn geworden. Mijn ninestarki profiel is eens berekend en is 5-8-2…
  Ik lees, ondezoek en probeer helder te krijgen wat er zich de afgelopen tijd afspeeld. Ik weet het gevoel wat dit oproept niet altijd goed onder woorden te brengen. Daarom zijn deze nieuwsbrieven en de fblives voor mij heel fijn en zorgen er voor dat ik blijf zien dat er een groter geheel wordt gediend. En dat er zaken op deze manier uitnodigen tot verschuiving. Dit geeft kracht om te gaan staan voor de inzichten die je hebt.
  Joyce

  1. Hi Joyce, dank je wel voor je reactie. Het uitdragen is lastig als je denkt dat je er veel voor moet ‘doen’. Het is beter gewoon dat waar je voor staat, te gaan leven. Dat is op zich al uitdaging genoeg lijkt me. Keep it simpel en gewoon bij jezelf. Dat is echt het beste dat je kunt doen in deze tijden.
   Harte groet, Nina

 3. Het afgelopen jaar was een beetje een vlak jaar voor mij (3-3-5).
  Niet echte hoogtepunten, wat voor mij vaak de manifestatie van één of meerdere initiatieven is, tegelijkertijd ook niet echte dieptepunten.

  Als ik dan toch een dieptepunt zou moeten noemen dan is het de herstructering van een gezondheidscollectief. Een modderpoel, waar verscheiden mensen zijn weggegaan een geen concensus is gevonden. Ik heb meerdere keren gedacht: opnieuw beginnen is makkelijker. Tegelijkertijd heeft het me ook geleerd hoeveel pijn er aanwezig is en lastig om vanuit liefde (dat is niet altijd lief) te handelen.

  Het hoogtepunt voor mij was dat ik met met zoon, die op zichzelf is gaan wonen, twee keer op vakantie ben geweest en ontdekt dat onze relatie een andere kleur heeft gekregen . Verder ook in de bloedlijn gedoken van moederskant en licht in de duisternis gebracht. Daardoor toch weer aspecten leren (her)kennen. Wat zit het leven toch ingenieus in elkaar.

  2021 was ook het jaar dat ik elke woensdag met een wisselen groep mensen bij elkaar om het gebied van blockchain te verkennen. Fundamentele vragen over eigenaarschap, autonome, waardesystemen en samenwerken. Voor veel mensen nog een brug te ver, maar heel gaaf wat er mogelijk is.

  1. Hi Bart, het is zo mooi hoe je schrijft dat vanuit liefde handelen niet altijd ‘lief’ is! Dat vergeten mensen nog wel eens. Eerlijkheid, duidelijkheid en bijvoorbeeld een grens aangeven, kan liefdevoller zijn dan alles met de mantel der liefde toe te willen dekken. Dat verzwakt alles.
   Ik begrijp dat je het een beetje een vlak jaar hebt gevonden. Op zich hadden jouw persoonlijke elementen niet te maken met conflicten of uitdagingen. Maar de grotere tendensen hebben er ook voor gezorgd dat de initiatiefkracht van 3-hout niet uit de verf heeft kunnen komen.
   De situatie die je beschrijft van het gezondheidscollectief, is een voorbeeld van een ontwikkeling van een nieuwe tendens (4-hout in 3-hout dit jaar) met betrekking tot de gezondheid (3-hout in 2-aarde dit jaar) die moeite heeft gehad om het conflict dat er bestaat tussen de elementen 3-hout (groei, vernieuwing) en 2-aarde (dragen, verzorgen, consolideren) dit jaar te overbruggen. Past bij het grotere proces waarin we als mens, ondanks onze goede bedoelingen, vooral onszelf en onze pijn tegenkomen.
   Mooi, mooi, mooi dat je de 4-hout in 3-hout tendens hebt gebruikt voor familieonderzoek en het aanhalen van de banden met je zoon!! Super goed gebruik gemaakt van die energie.
   En blockchain… dat is dus iets waar ik me nog eens in moet verdiepen. Lijkt me een goede ontwikkeling, maar ik kan er eigenlijk inhoudelijk niet op reageren. Volgend jaar misschien 🙂
   Dank voor je betrokken reactie! Fijne dagen en inzichtgevende Heilige Nachten gewenst! Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *