De opkomst van een nieuw tijdperk

nieuw tijdperk, aquarius, Nine Star Ki

Er is een werkelijkheid achter onze zichtbare en tastbare werkelijkheid.

Een werkelijkheid die altijd aanwezig is, maar waar we ons nog niet altijd zo bewust van zijn, laat staan dat we beseffen dat deze werkelijkheid er echt altijd is. Laat staan dat we beseffen dat we er altijd door omringd worden en van doordrongen zijn.

De winterzonnewende van 21 december j.l. markeerde een belangrijk moment in de tijd. Na een periode van pakweg 2000 jaar die zich in het sterrenbeeld Vissen heeft afgespeeld, zijn we een plekje opgeschoven in de dierenriem en zijn we in het sterrenbeeld Aquarius aanbeland, oftewel in Waterman.

Zo’n verschuiving verloopt heel geleidelijk; het is een overgang die niet abrupt plaatsvindt maar een beetje verloopt zoals een zonsopkomst. Langzaam wordt het licht. Langzaam wordt de invloed van de nieuwe dag -oftewel in dit geval van het nieuwe sterrenbeeld Waterman- zichtbaar, voelbaar en merkbaar.

Wie wel eens heel bewust een zonsopkomst heeft meegemaakt, weet dat het, voordat het licht wordt, het lijkt alsof de duisternis ineens intens donkerder wordt.

Vervolgens neemt de duisternis geleidelijk af en de vogels laten zich al een beetje horen. Ook andere geluiden zijn waar te nemen. Langzamerhand worden dingen ook zichtbaarder want het wordt almaar lichter.

Tot het moment vlak voor de zon ook ècht zichtbaar wordt boven de horizon. Ineens wordt het dan doodstil. Er is al licht, maar al het geluid verdwijnt, valt stil. Ook de vogels hoor je niet meer. Alsof de natuur en Moeder Aarde de adem inhouden. Zodra de zon daadwerkelijk boven de horizon zichtbaar wordt, kwinkeleren de vogels er weer lustig op los en worden ook andere geluiden weer hoorbaar.

Dat moment van stilte,

van de adem inhouden is een miniem maar magisch moment. Alsof het zo zou kunnen zijn dat de zon toch niet op zou komen. Alsof we eeuwig gevangen zouden kunnen blijven in een bijna zonsopkomst, een schemerzone waarin echt leven, echt tot leven komen, niet mogelijk is.

Op een vergelijkbare manier ervaren we de opkomst van een nieuw tijdperk.

Verwachtingsvol wachten we af en merken we dat deze nieuwe periode geleidelijk steeds duidelijker wordt en beter herkenbaar wordt. Maar net als bij de zonsopkomst, is er een moment van stilvallen. Een moment waarop we de adem inhouden en we beseffen dat het zomaar zou kunnen zijn dat het feestje niet doorgaat. Dat er even geen zon opkomt, geen nieuw tijdperk aanbreekt.

In de jaren zestig zongen de Mama’s and the Papa’s: “This is the dawning of the age of Aquarius” (even kijken, een hilarisch gedateerde clip :D). Nu, anno 2021, zestig jaar later, begint dat tijdperk van Aquarius boven de horizon uit te komen. Niet gek dus dat zo vlak voor die Aquarius ‘opkomst’ de natuur, Moeder Aarde en eigenlijk wij allemaal even de adem in hebben gehouden; ons gekwetter is verstomd in afwachting van wat er gaat komen. Letterlijk is sommigen de adem benomen. Zowel 2020 als 2021 spelen daar een cruciale rol in. Beide jaren vormen een omslagpunt dat te vergelijken is met de zon die definitief boven de horizon uitkomt: eindelijk wordt het licht. Eindelijk kunnen we alles gaan zien.

Wat heeft dat nu te maken met de werkelijkheid achter de tastbare werkelijkheid?

Het is precies die overgang, van het ene naar het andere tijdperk, die die onzichtbare wereld achter de tastbare werkelijkheid zichtbaar begint te maken. Het licht van een nieuw tijdperk maakt dingen zichtbaar die er al wel waren maar die alleen de nachtdieren konden zien.

Wij konden dat met onze fysieke ogen nog niet zien. Maar dat gaat nu veranderen.

Hierover meer in deel 2: Welkom in het veld

Ik ben heel benieuwd wat mijn schrijven bij je oproept en losmaakt.

Doe mee aan het gesprek en deel het in de reacties hieronder. Ik vind het leuk om van je te horen en samen leren we van elkaar!

Nina

 

 


© Nina Elshof. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

40 gedachten over “De opkomst van een nieuw tijdperk”

 1. Deze mail komt net binnen na het zien van de film “de celestijnse belofte” met op de achtergrond de donkere kant wart er nu op dit moment in de vs afspeelt…

  1. Hi! Ja, het loopt weer mooi parallel allemaal… En donkere kanten krijgen we momenteel volop te zien. Angst is een heel slecht antwoord daarop, vandaar dat het goed is om integer en onafhankelijk te zijn. Zodat je niet meegesleept wordt in het drama van iemand anders en je dus ook een andere bijdrage kunt leveren aan de creatie van de werkelijkheid.
   Harte groet, Nina

 2. psHet blauwe uur wordt het ook wel genoemd: s’avonds de overgang dag/nacht en ook de overgang nacht/dag:

  Ook bij de wisseling van getijden is het alom stil aan zee

  Lieve groet
  Hanneke

  1. Hi Hanneke, Het blauwe uur… mooi, dank je wel dat je dit deelt. Overigens heb ik dat echte moment van stilte ’s avonds niet zo duidelijk ervaren als ’s nachts. Maar ik zal er eens op gaan letten.
   Harte groet, Nina

 3. Wat dit mooie stukje bij me losmaakt is verwondering in afwachtendheid maar ook een soort strijdlust en deceptie. Want ja alles wat we eerder niet aankeken gaat gewoon met ons mee het nieuwe tijdperk in. Er is zo hard gewerkt en al wilde ik dat ik wist waaraan, soms bleef/blijft het onduidelijk wat het precies was, de essentie ervan. Ik wens dat me dat nu wel duidelijk mag worden en ik aan precies de juiste touwtjes kan gaan trekken.

  1. Hi Ethelka, Wat schrijf je dat mooi, ‘aan precies de juiste touwtjes kan gaan trekken’. Dat is bijna het thema van het komende jaar: heldere ingevingen vanuit je hart volgen, zodat je goed doordachte keuzes kunt maken. Het is allemaal nog wat schimmig en schemerig, dat duurt ook nog even. Hou vol! Langzaam wordt het lichter en kun je meer onderscheiden, meer zien! Ik ben wel benieuwd wat het is waaraan je hard gewerkt hebt, kun je dat omschrijven?
   Harte groet, Nina

 4. Hoi Nina en lezers,

  Ik zeg net tegen mijn partner Ron ; “op het moment dat Nina een blog schrijft of iets vertelt, is het net alsof de filmrol op mijn netvlies begint te draaien”. Jij triggert bij mij visueel en vertaald exact mijn gevoel. Je bent een magiër met woorden.
  Wanneer ik klaar ben met het lezen van ook dit bericht, denk ik “ja, dit is precies zoals ik het ervaar”. Dank je voor de woorden die jij voor mijn gevoel schrijven. Zo begin ik mijzelf elke keer meer en meer kennen. Ik kijk nu al uit naar het volgende deel.

  1. Hoi Tonny, Haha, movie-maker. Nieuwe carrière richting. 😀 Dank je wel voor je berichtje, fijn dat je deelt dat mijn woorden je helpen jezelf beter te leren kennen. Mooi! Ben benieuwd naar wat je dan ontdekt. Wil je dat delen?
   Harte groet, Nina

 5. We zitten nu in ‘Niemandsland’ en verkennen de omgeving en onze reacties op dit ‘onbekende’.
  Aan de orde is jezelf te leren kennen in een nieuwe onbekende wereld waar men niet op de oude voet verder kan gaan.

  1. Hi Gertrud, ‘Niemandsland’, ja, zo voelt het wel een beetje. Dat beteken dus ook dat het (nog) alle kanten op kan! Keuzes, keuzes, keuzes…. En hoe we omgaan met de keuzes die anderen maken. Het is een interessante tijd die me erg blij maakt moet ik eerlijk bekennen. Hoe ervaar jij dat?
   Harte groet, Nina

  1. Hi Melati, Ja, dat adem inhouden is zo te herkennen in het proces van afgelopen jaar. We hebben echt even de adem ingehouden. Sommige kunnen nu alweer uitademen, anderen houden de adem nog even vast. Het komt, die uitademing, het komt.
   Harte groet, Nina

 6. Het voelt voor mij als “vol verwachting klopt ons hart” enz.
  Ik merk dat ik bijna niet kan wachten dat de zon zich laat zien. Het donkere duurt nu al zo lang….
  Ik verlang naar de nieuwe tijd.
  En ik ben heel benieuwd naar deel 2 van volgende week ….

  1. Hi Hilde, Ja, dat is ook een beetje zo denk ik. Er komt iets, er dient zich iets aan, waarvan het nog niet precies duidelijk is hoe dat er uit gaat zien. Het grappige is dat het gevormd wordt naar ons evenbeeld. Dus hoe schoner, eerlijker, liefdevoller, helderder, meer integer wij worden, hoe schoner, eerlijker, liefdevoller, helderder en meer integer wordt ook dat wat komt. Mooi he? Welke woorden zou jij graag gerealiseerd willen zien?
   Harte groet, Nina

 7. Marga van den Boom

  Chaos blijkt nodig te zijn voor nieuwe inzichten. Je blik verruimen biedt hoop, moed voor wat is en op je pad komt. Kies de gulden middenweg en blijf vooral jezelf, dan kun je iedere dag opnieuw genieten van de overvloed want daar is/was iedereen aan gewend. Dat nu wereldwijd iedereen met Corona te maken heeft versnelt veranderingen, vandaar de Age of Aquarius Iedereen kan zelf kiezen tussen respect en vertrouwen of angst en wantrouwen. Dat zijn universele waarden. Iedereen wil een goed leven.

  1. Hi Marga, Ja, chaos is het breekijzer van de kosmos om vastgeroeste denkbeelden open te breken en ruimte te creëeren voor iets nieuws. En dat vraagt om het maken van keuzes. Persoonlijke en individuele keuzes. Dat levert weer het volgende leerproces op, namelijk dat we ieders keuze moeten leren respecteren. Mooie oefening. Dank voor je reactie!
   Harte groet, Nina

 8. Christel Putzeys

  O resoneert compleet met mijn ervaring in de volle maan wandeling die ik altijd s’ochtends doe. Uit de bron van stilte geboren.

 9. Het doet mij denken aan dit fragment: https://www.youtube.com/watch?v=fJ8p3L1OX-k
  Fotograaf Stephan Vanfleteren die het boek: Coronawandelingen, dagboek van een fotograaf heeft geschreven en uitgebracht in 2020 vertelt daarin over de ‘valavond’; het moment tussen dag en nacht, waarin ‘vreemde’ dingen gebeuren. Hij zegt: het doet iets met je geest. Angsten kwamen naar boven. Niet angsten buiten mij, maar in mij.
  Het intrigeerde me zo, dat ik het boekje had besteld en naar een vriend had gestuurd die ook veel wandelt, fotografeert én het heel moeilijk had/heeft in deze Coronatijd. Maar zoals altijd, iets wat ik tegen een ander zeg of aan een ander geef, zeg of geef ik eigenlijk tegen/aan mezelf. Ik zie deze tijd als een opening naar vele nieuwe mogelijkheden, maar het is ook heeeeel spannend…want wat gaat dit voor mij betekenen?? Alles komt in een ander (dag)licht te staan.

  1. Hi Biance, Wat een prachtige tip! Ik heb meteen gekeken en herken zo wat Stephan zegt. Ik loop ook graag (liefst ‘s-avonds of ‘s-ochtends heel vroeg, maar soms ook ‘s-nachts) door de stad, naar de rivier. Of als ik in mijn boshuisje ben, door het bos. Dat doe ik al heel lang, ver voor Corona en ervaar het als erg helend. Toevallig heb ik vandeweek nog een avond foto gepost op mijn FB pagina. Die overgangsgebieden, die overgangsmomenten, daar voel ik me zeer thuis. En ik kan beamen wat er gezegd wordt, soms komen er gekke dingen boven drijven. Of vinden er gekke ontmoetingen plaats met dieren bijvoorbeeld die de aanwezigheid van een mens op dat moment van de avond of ochtend, helemaal niet verwachten. Prachtig confronterend noem ik het. Heel erg veel dank dat je deze link hebt gedeeld!
   Maak jij ook wel eens een wandeling in de schemering?
   Harte groet, Nina

 10. De zonsopgang met diepe duisternis en ook kou is idd een heel mooi beeld dat past bij wat er nu allemaal te voelen is. Aan ons de schone taak om onze aandacht te richten op de positieve kant: het licht dat steeds terug komt. Dank je wel Nina, voor de boodschap die mij helpt om uit te zoomen en zo het breder perspectief te kunnen zien om niet gevangen te blijven in de egokramp en het denken

  1. Hi Sonja, Dank je wel voor je reactie. Uitzoomen helpt. Jezelf relativeren ook. Vandaar dat ik dus graag de schemering van de avond of ochtend, of het duister van de nacht opzoek om te wandelen. (Zie mijn antwoord op de reactie van Bianca). Het voelen en ervaren dat die wereld er ook is, helpt mij relativeren wat er overdag is.
   Harte groet, Nina

 11. Marie-José Moens

  Hee Bianca, bij jou verhaal moet ik denken aan een vision quest. Je gaat in het donker ergens zitten in de natuur en laat komen wat er komt aan projecties, want alles wat je denkt te zien en te voelen zit in jezelf. Heel spannend, maar ook heel krachtig en helend!

  En Nina, OWN YOUR SHIT vind ik prachtig en krachtig en laat mij glimlachen. Ik heb hier diep ingezeten, lang geleden met een groep theatermakers. Wij maakten theater op basis van de schaduw en lichtkanten en deze tijd heeft mij erg doen transformeren naar de puurdere vorm van mezelf, mijn Zelf! Dit ‘werk’ en deze bewustwording heeft nog jaren in mij doorgewerkt en doet dit eigenlijk nog steeds….Ook met alles wat er nu in de wereld gebeurd, word ons voelbaar en zichtbaar een mega grote spiegel voorgehouden. We kunnen niet meer wegkijken en moeten er ieder in ons eigen leven naar gaan handelen.

  Ik ben letterlijk 2020 met een knal geëindigd doordat ik mijn veronderstelde stabiele job verloor.
  En nu met een gloednieuw jaar wat open en klaar ligt om ‘met lust’ geleefd te worden, zoals jij het zo mooi verwoord, kan ik even niet anders om het gewoon ’s even open te laten. Ik kan makkelijk weer van het ene in het andere gaan, maar er is iets in mij wat zich roert en mij fluistert dat ik dichtbij mijn eigenheid mag blijven en vandaar uit mag gaan handelen en keuzes maken. Een nieuwe tijd…! 😉

  1. Hi Marie-José, Ik ben weliswaar Bianca niet, maar vind het wel fijn om even te reageren. Precies, een vision quest kan dit gevoel ook oproepen.
   Wat bijzonder dat je theater hebt gemaakt over schaduw en lichtkanten. Het is geen makkelijk werk, zal ook niet altijd makkelijk ontvangen zijn denk ik zo. Maar lust, voor het leven en alles wat daarbij hoort, maakt veel goed heb ik gemerkt. Jung noemt dat ‘eros’. Eros toelaten in je leven brengt je ook absoluut dichter bij jezelf. Mooi dat je de ruimte die gecreëerd is gebruikt daarvoor. Wil je delen wat het is dat zich in je roert en fluistert?
   Harte groet, Nina

 12. Hallo Nina,
  Ik wordt steeds weer even heel blij van wat je zegt en schrijft.
  Bijzonder hoe je schrijft over de zon en steeds meer licht dat komt. Dat alles zichtbaar wordt merk ik ook zeker maar hoop ook dat daarna het licht weer harmonie en vreugde kan brengen.
  De stilte, ja ik hou me op dit moment ook maar even stil. Blijf wel bij mijn eigen ideeën maar als mensen het niet willen horen moet je je misschien stil houden tot het wel weer mogelijk is om samen met elkaar van gedachte te wisselen zonder elkaar te veroordelen.
  De vogels die fluiten raakte mij. Zodra ik met mijn klein dochter van ruim 1 jaar buiten wandel laat ik haar genieten van de natuur, de takken de bomen de lucht de dieren. Zo ook de vogels en elke keer is ze weer blij als ze vogels ziet ze noemt dan ook : wauw vovel….zo mooi om te horen.
  Wat mij opvalt dat we een periode hebben gehad van mooie heldere zonnige dagen en nu al een tijdje mistige sombere dagen waar af en toe een stukje blauw doorbreekt waar de zon zich wil laten zien

  1. Hi Marjan, Wat fijn om te lezen! Dank je wel! De natuur is zo heilzaam, mooi dat je je kleinkind daarmee kennis laat maken. En als je veel buiten bent zul je merken dat de luchten iets vertellen over de energie die er op dat moment voelbaar is in en tussen mensen. Zo ook de zonsondergangen en de bijbehorende wolkenluchten. Als je er regelmatig naar kijkt kun je ze een beetje gaan ‘lezen’. Heel boeiend! Let jij wel eens op de zonsondergangen?
   Harte groet, Nina

 13. Ha Nina,

  Bij mij komt de “dark night of the soul” op. Dat energetische fenomeen, wat zich aandient bij diepe innerlijke transformatie. Dan lijkt het ogen-schijnlijk alsof je terug valt, maar het is een val vooruit! Omdat de kracht van de onderstroom (bewustzijn, liefde) juist zo sterk is geworden, dat het de confrontatie met de dieper verborgen stagnatie aan kan. En dan wordt het helder en hoef je geen keuze (meer) te maken op wilskracht, argumenten of intellect. of nog ergens aan te twijfelen. Dan kiest de keuze zichzelf, gewoon omdat het zo helder is, dat je het niet (meer) je systeem uit krijgt om nog vanuit het oude te denken en handelen. Daar voel ik dan pas echt de vrijheid.
  Nog niet zo makkelijk om dat in woorden te vertalen. Maar zo ongeveer is het mijn ervaring.

  En ….. ik moest ook denken aan deze versie van de Aqarius song, van Hair: https://www.youtube.com/watch?v=BTZArvbmG_o
  Echt mooi gezongen. Maar vooral ook echt actueel nog (donkere zangeres, luchtige uitnodigende confrontatie voor de “stropdassen oude economie” en politie te paard).

  Nou, en alvast een nieuwe stap gezet, door te reageren op je blog en daarmee iets van mezelf te laten zien. Dankjewel voor de uitnodiging daartoe.

  1. Hi Maneesha, Ja! The dark night of the soul… we moeten er doorheen om het licht te zien worden. Inderdaad een val vooruit! Mooi gezegd. Grappig dat je de link van deze clip toevoegt, het is precies waar ik ook aan refereerde: ‘It is the dawning of the age of Aquarius’. Episch!
   Echt fijn dat je reageert en iets van jezelf laat zien. Ga ik ook steeds meer doen :D. Blijf schrijven, ik waardeer je inbreng!
   Harte groet, Nina

 14. Hoi Nina,

  Ik ben afgelopen jaar vooral op zoek geweest naar mijn eigen waarheden en werkelijkheid. Gedurende deze ‘crisis’ ben ik steeds minder gaan geloven in wat de autoriteiten ons voor schotel(d)en. Als ik het nieuws kijk/lees moet ik nu altijd een beetje lachen. Er zit heel veel sensatie en de vaccinatiecampagne is een feestje. Ik voel dat het vooral op mijzelf aan komt. Ik ben zo blij dat dit platform er is en dat je ons inspireert Nina! Want ben wel een beetje eenzaam qua gedachten in dit hele proces. Voel me soms een beetje vreemd . Ik ervaar het leven een stuk luchtiger , trager en lichter dan voor corona. En echt eigen keuzes maken. Het heeft betekent dat ik bijv een aantal vriendschappen vaarwel heb gezegd vorig jaar. Ik hoop dit jaar meer open kan staan voor nieuwe mogelijkheden/vriendschappen die op mijn pad komen.

  Groeten,
  Ana

  1. Hi Ana, Wat jij beschrijft in je reactie zullen veel mensen met jou zo ervaren hebben afgelopen jaar. Wat is echt, wat is waar. Voor jezelf. Verschuiving van vriendschappen hoort daar bij.
   Fijn dat je inspiratie vindt hier. Ik doe mijn best om te delen en te inspireren. Dat is waar ik goed in ben (denk ik zelf dan) en waar ik plezier aan beleef. Dus fijn dat je mijn werk gevonden hebt en dat jij daar op jouw beurt plezier aan beleeft.
   Overigens, weet je dat ik afgelopen jaar begonnen ben met een online community waarin ik kennis, informatie in duiding van situaties en de energie van de volle maan deelt.m.v. een Nine Star Ki uitleg? Misschien vind je het leuk om de informatie daarover eens te lezen: https://www.ninaelshof.com/nine-star-ki-2021
   Harte groet, Nina

 15. Marie-José Moens

  Hallo nina,

  Je vraagt wat er zich roert en fluistert in mij….
  Het is inderdaad de schemering, de sluiers van de dag naar de avond die vallen en vragen om gezien en gevoeld te worden.
  De mooie en serene stilte van deze overgangen…..
  De vogels inderdaad, die vrolijk scharrelen en hun plekje zoeken.
  De prachtige zon die zich vandaag weer vol overgave liet zien!
  Dat ik al deze kleine momenten van het hier en nu tot mij mag nemen.
  Alleen even deze prachtige eenvoud en reuringen van de natuur…
  Ik hoef even niets en zink heerlijk in mezelf……

 16. Wat mooi Nina, je wandelingen in de schemer!! Ik vond het een tijdje heerlijk om bij zonsopkomst te gaan hardlopen, als de mensen nog sliepen en het dierenrijk langzaam ontwaakte..Tijdens de Corona tijd ben ik eigenlijk meer gaan uitslapen omdat de kinderen thuis waren en we dus lekker rustig aan konden/kunnen doen ’s ochtends, heeft ook wel wat…

  1. Hi Bianca, Het rustig aan doen ’s ochtends heeft inderdaad wat. Vroeg uit de veren maakt je de rest van de dag alerter is mijn ervaring. Als ik heel kalm aan doe ’s ochtends, dan blijf ik de hele dat een beetje in sluimer modus. 😀
   Harte groet, Nina

 17. Hoi Marie-José,
  Nog nooit van Vision Quest gehoord, maar het doet me denken aan iets anders wat ik regelmatig doe, nl telepatisch schrijven. Vision quest…hmm..je hebt me aan het denken gezet. Bedankt voor je respons! x

 18. Hoi Nina,

  Wat jij hier schrijft komt echt ’thuis’ bij mij.
  Ik ben er helemaal stil van en voel: dit is zoals het is!

  1. Dag Ilse, Dank je wel voor je mooie reactie! Stil worden is een mooie manier van ruimte maken om te kunnen horen wat er nog meer is. Wat er gebeurt er met je als je helemaal stil bent?
   Harte groet, Nina

 19. Hoi Nina, dank je wel nog voor de link naar het event! Wow wat mooi dat je dit allemaal doet. Opmerkelijk bij mijzelf tijdens deze crisis is dat meer behoefte heb gekregen aan immateriële zaken als zelfontwikkeling, dan het materiële. Ook bewuster geworden met bijv hoeveelheid van aankopen en wat betreft keuzes. Vooral eigen keuzes maken.

  As. zondag kan ik deze niet onlive volgen, zou ik hem met TICKET OPTIE 2: NSK 2021 onlive + community ticket, terug kunnen kijken? En hoe lang blijft de opname beschikbaar? Ik moet hier wel even de tijd voor nemen

  Groeten,
  Ana

  1. Tineke - Team NEFS

   Dag Ana, wat fijn dat je zo enthousiast bent over Nina’s werk en het aankomende Nine Star Ki 2021 event.

   En je hebt het juist. Met het NSK 2021 onlive + community ticket heb je een jaar lang te tijd om de opnamen van het event terug te kijken. Plus daarnaast alle aanvullende content en inzichten van Nina en mede NSK’ers te ontvangen.

   Aan je behoefte aan zelfontwikkeling, iets wat overigens direct in lijn is met de metaal energie van afgelopen en komend jaar, wordt met Nine Star Ki 2021 zeker voldaan! Hopelijk treffen we elkaar weer in die omgeving!

   Liefs Wenske
   Team NEFSA

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: