Vertrouwen in de onderstroom

vertrouwen, onderstroom

Eenvoudig

Eigenlijk was het tot nu toe allemaal nog redelijk eenvoudig; dit hele corona-proces was weliswaar een heftige confrontatie, maar het schiep een band. Want samen konden we het virus de baas. Alleen samen krijgen we corona klein zoals Rijkswaterstaat ons nadrukkelijk via tekstboodschappen langs de snelwegen duidelijk wil maken. Zo’n eerste reactie op een aanval op onze welvaartsstaat verbroederd en maakt in èèn oogopslag duidelijk wie en wat de vijand is. Waardoor WIJ ineens tot een collectief worden dat zich tegen deze vijand wapent. Althans, dat betreft de mensen die een beetje verder kunnen kijken dan hun eigen eigenwijze neus lang is.

Wij en Samen

WIJ en SAMEN zijn goud waard. Zijn geld waard! Er stroomt nu een stortvloed aan reclames over ons heen van collectiefjes die ons willen laten weten hoe goed ze zijn en hoe belangrijk ze zijn voor het voortbestaan van de mensheid. Pardon, van de economische welvaart. Walgelijk hoe een organisatie van beveiligers vindt dat zij het mogelijk maken dat mensen in de zorg hun werk kunnen doen! Pardon? Dit soort zaken valt in de categorie ‘nog steeds de les niet geleerd’. En juist vanwege dit soort denken, zijn we nog lang niet klaar met het corona-proces.

Moeilijk

Want nu wordt het moeilijk. Want het duurt immers al een tijdje, dit proces. De ergste crisis is weliswaar voorbij. Maar de gedachte dat we zo tegen eind april gewoon weer verder zouden kunnen met het ‘normale’ leven, blijkt nu toch een illusie. De beperkende maatregelen blijven nog even van kracht. Selectief weliswaar, maar toch. En daar begint de moeilijkheid. Want wat is van belang om weer opgepakt en in gang gezet te worden en wat kan nog even wachten. Tot augustus, of september of wie weet hoe lang.

Vraagtekens

Hoe lang kunnen mensen in verpleeghuizen nog verstoken blijven van sociale contacten? Hoe belangrijk is het dat de voetbalcompetitie weer opgepakt kan worden? En is dat een sportief belang of een economisch belang, want er wordt nu heel veel geld niet verdient. Als kinderen weer gedeeltelijk naar school moeten, wie bepaalt dan welk kind wanneer op school mag verschijnen? Ontmoet hij dan zijn vriendjes of juist zijn plaaggeesten? En hoe zit het met dat thuiswerken? Mag je van je baas al die online dingen doen die van je verlangt worden, in de uren dat je ook echt voor die baas aan het werk zou zijn? Of wordt je de godganse dag bestookt met wel 276 werk-gerelateerde appjes die ook buiten werktijden om je telefoon weten te vinden en waar je geacht wordt op te reageren?

De moeilijkheid zit hem er in dat er nu keuzes gemaakt moeten gaan worden. Door anderen, voor anderen. Door jezelf, voor jezelf. Maar hoe doe je dat als om je heen de wereld nog steeds onduidelijk is en het proces ongedefinieerd?

Nog een vraagteken.

Bekend en veilig

In de bovenstroom van het leven heb je de neiging om terug te vallen op wat bekend en veilig is. Om je daar op mee te laten drijven.

Onbekend en onbestemd

Gelijktijdig voel je de onderstroom die onbestemd is. Die nog geen vorm heeft aangenomen. Maar die onmiskenbaar laat weten dat in de bovenstroom de oplossing niet te vinden is. Dat er iets anders gevraagd wordt. Iets dat nog onbekend en ongrijpbaar is. Iets dat onderhuids voelbaar aanwezig is. In de onderstroom.

Vertrouwen

Hoe meer je terugvalt op de bovenstroom, hoe minder kans de onderstroom krijgt om boven te komen drijven. Vooruit plannen is een bovenstroom activiteit. In het nu een keuze maken is ruimte geven aan de onderstroom om zich te kunnen manifesteren.

In het nu een keuze maken vraagt vertrouwen in iets wat er nog niet is, maar wel onmiskenbaar voelbaar dit proces draagt.

Dat vraagt vertrouwen in je eigen vermogen om in het moment een keuze te kunnen maken en om de ruimte te nemen om toe te staan om het even (nog) niet te weten. Laat het gaan. Drijf mee. Maar doe dat volledig alert en aanwezig, zodat je, als het juiste nu voorbij komt, ook daadwerkelijk daar ja tegen kunt zeggen en daar op kunt reageren. Zelf, zonder dat een ander je dat voorschrijft. Zonder dat een ander dat voor je bepaalt. Nu.

 


© Nina Elshof Feng Shui. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

16 gedachten over “Vertrouwen in de onderstroom”

 1. Bedankt! Mooie tekst over de onder- en bovenstroom en vertrouwen….

  Quote from my website:

  The Land still speaks to us,
  and The Speaking Land
  will help us understand its language. *2

 2. Anne van Beusekom-Orange

  Dank je wel Nina voor je artikel! Wat je schrijft voel ik ook zo. Er is iets in mijn microwereld (en macrowereld) wat boven wil komen, alleen weet ik nog niet wat. Er pruttelt iets en dan is het iedere keer weer de uitdaging om vertrouwen en geduld te hebben dat het in zijn eigen tijd wel boven komt. Dat is wat ik telkens weer ervaar.
  Harte Groet,
  Anne

  1. Hi Anne, dankjewel voor je reactie. Mooi hoe je dat omschrijft dat er iets uit je microwereld boven wil komen… Vertrouwen en geduld zijn belangrijke woorden en waarden in dit proces inderdaad. Hang in there! We moeten nog wat langer weken in het sopje van deze crisis.
   Harte groet, Nina

 3. Lieve Nina,
  Ja ik herken dit. Deze onderstroom is voor mij al weken voelbaar soms sterker en soms minder sterk. De onderstroom roept mij om nieuwe paden te bewandelen alleen is de bovenstrooms nog sterk en dan ga ik weer in de angst en mijn oude patronen. Het is net een strubbeling in een wilde rivier, de onderstroom trekt je mee en dit voelt zo goed en juist en opeens heeft de bovenstrooms je weer te pakken en word je weer terug gesleurd.
  Ik ben mij bewust dat ik het zelf in de hand heb en mij alleen maar hoef over te geven. Maar blijkbaar mag ik nog aan mijn oude stukken werken. Dank je voor jou mooie blog.

  1. Hi Maria,
   Dank je wel voor je reactie. Bijzonder dat je die onderstroom al een tijdje voelt. Inderdaad vraagt deze onderstroom om het kiezen van nieuwe paden om te bewandelen. Heel belangrijk dat je je dan niet door angst laat leiden maar toch het vertrouwen en geduld kunt blijven voelen en opbrengen om het proces nog even z’n gang te laten gaan. Stroom, stroom mee, maar maak de keuze voor de juiste stroom. Dat is belangrijk.
   Harte groet, Nina

 4. Bedankt voor deze mooie tekst. Merk dat het afstand houden van anderen er ook voor zorgt dat er meer ruimte ontstaat voor jezelf, om zelf die onderstroom duidelijker te ervaren. Wat dat betreft een bijzondere tijd. En nog onzeker hoe het nieuwe normaal over een tijdje aan zal voelen.

  1. Hoi Silvia,
   Ruimte voor jezelf, dat is in de afgelopen jaren waarschijnlijk voor veel mensen een groot issue geweest waarin de ruimte vooral werd ingenomen door dingen om ons heen. Inderdaad een bijzondere tijd, een nieuw normaal dat zich gaat aandienen…. Het is spannend ook, verwachtingsvol. Maar mooi. Zolang je angst je leven niet laat domineren.
   Harte groet, Nina

 5. Marga van den Boom

  Zo waar, dat vasthouden aan de Oude Economie niet de toekomst is. Natuur, Economie en Welzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Go with the flow, onthaasten en niet meer meedoen met de ratrace is gezond, brengt geluk en zorgt voor een goed leven, zelfs met minder geld. Is mijn ervaring. De mindset die daarvoor nodig is kan iedereen op zijn eigen manier maken en invullen. Het feit dat veel bedrijven en mensen al na 1 maand in de financiele problemen komen zegt al genoeg dat de economische winstmaximalisatie al jaren gedoemd was onderuit te gaan en het leven van veel mensen een schijnzekerheid en veiligheid was. En dat de banken macht hebben. De overheid is goed bezig, de instanties daartussen hebben te maken met verouderde wet-en regelgeving wat botst wat nu nodig is voor de maatschappij. Geld, Tijd en Energie zijn alledrie ruilmiddelen en het blijkt dat je dat pas gaat beseffen als je zelf financieel economisch getroffen wordt door de crisis. Iedereen zijn eigen levenslessen en iedere dag zijn er voor iedereen nieuwe kansen om gewoon jezelf te blijven, met Respect voor anderen. Het mooie nu is dat er veel jongeren zijn die gewoon hun leven leven en begaan zijn met het klimaat en ondertussen projecten, innovaties en bedrijven opzetten op een duurzame, nieuwe vooruitstrevende manier. Dat biedt hoop. Door de eeuwen heen is er veel veranderd, nu ook en wat rigoureuzer voor iedereen. 0,00 euro =0,00 euro hoeveel of hoe weinig je ook verdient.
  Doen waar je energie van krijgt en bij je past heeft veel meer waarde. Talenten en kansen benutten.
  Leef je eigen leven, leef je leven goed, jij weet zelf wel hoe dat moet. Werken is een werkwoord, leven ook en iedereen heeft recht op een goed leven.

 6. Nina,
  Ik ben van 8 november 1963.
  Volgens de Nine Star Ki ben ik 1-9-6.
  Het is 2009 geweest dat jij en ik elkaar en dag bij jou thuis in Zutphen (?) hebben meegemaakt.
  Ik vond het leuk; ben deze dag nimmer vergeten.
  Omdat ik net een mail wegstuurde over overstroom, intuïtie, nieuwe maatschappij, de stillen die de leiding krijgen, vond ik het passen om jou te reageren.
  Genieten is mijn grootste talent.
  Dit doe ik iedere dag.
  Ik zie video’s van mensen die ‘het weten’.
  Mijn gevoel zegt me dat deze mensen uitsterven.
  Mensen als ik mogen hun rol pakken, niet weten, voelen, aanraken, wij Zijn, follow your heart.
  Ik heb vaak gedacht dat mijn rol klein is. Waar ‘we’ over een jaar zijn, of vijf jaar, geen flauw idee.
  Ik denk wel dat geld weg gaat vallen. Dat gelijkheid een nieuwe waarde gaat krijgen. Dat zorg hebben voor, een nieuwe betekenis krijgt. Er lijken mensen te zijn die denken dat de ander geen ontwikkeling heeft doorgemaakt. Deze mensen checken niet met jou af; ze denken de Waarheid. De waarheid hebben ze in pacht.
  Spreken is zilver, zwijgen is goud, denk ik bij deze mensen. Ik bidt iedere dag. Dit heb ik geleerd. Dankbaar ben ik voor alle schoonheid die ik zie. Liefde is het antwoord ongeacht de vraag, gaat door me heen. Mijn vermoeden is dat er veel zichtbaar gaat worden wat door anderen onzichtbaar is gehouden voor lange tijd. Planeet aarde zal blij zijn als de belasting op de planeet verminderd. Nu al spreekt men over verminderende belasting van onze planeet. De belangrijkste boodschap aan eenieder is: blijf bij jou.

  1. Dag Erik,
   Wat leuk om van je te horen! Dat is alweer een tijd geleden, 2009 inderdaad. En dat was in Doetinchem, waar ik toen nog woonde. Mooi om te lezen wat je schrijft… Iets van jouw ‘weten’ te mogen ervaren. Je rol is niet klein. Ze is ook niet groot. Ze is wat ze is in aanwezigheid van het nu. Daar kan ook de waarheid gevonden worden. Door jezelf, door niemand anders, want niemand anders kan jouw waarheid, jouw waarde bepalen. Maar goed, we bevinden ons in een grote transitie waarin boodschappen over elkaar heen buitelen, maar waarin het in essentie erom gaat wat je eigen boodschap is. Voor en aan jezelf. Inderdaad, blijf bij jou. Mooi!
   Harte groet, Nina

 7. Hallo Nina,
  Zo toepasselijk weer, wat je schrijft! Na een burn out (en daarna vele mooie lessen) ben ik nu aan het reïntegreren in mijn werk. Mijn nieuwe ik versus mijn oude ik, nieuwe patronen versus oude reflexen, er is veel in beweging. Wil ik dit werk eigelijk nog wel doen? Of is het mijn oude ik waar ik me tegen verzet? Wat schuurt er nu eigenlijk? Interessante tijden. Ik laat het zich aandienen. Dank voor je mooie woorden!

  1. Hi Femke,
   Dank je wel voor je reactie! Een nieuwe ik versus een oude ik… menigeen die een reïntegratie traject is gegaan zal dit gevoel kunnen herkennen. Interessant proces! Met veel kansen, als je die de ruimte geeft. Zie het als een inwijding, dit proces, een inwijding in jezelf, je Zelf.
   Harte groet, Nina

 8. De onderstroom is zo voelbaar voor mij. De vele dromen, die ik altijd al heb, geven me nu de aanwijzing daar waar er nog werk te doen is voor mezelf. En parallel hieraan kom ik in situaties / contacten waar hetzelfde speelt. Of dat nu projectie of gestuurd is door de kosmos laat ik voor nu even liggen. Gelijktijdig heb ik wat minder werk en heb dan ook tijd en ruimte om de verwerkingen en stapjes te zetten die ik zelf nodig heb. Best intensief, maar ook heel waardevol.
  Ook parallel aan het hele gebeuren is het voor mij voor het eerst mee doen met de blog en de course van Nina. Dank je Nina ik heb veel aan hetgeen je geeft.

  1. Hi Helene,
   Dromen zijn zo’n mooi communicatie middel van het onbewuste, van de onderstroom! Ze vertellen hele verhalen aan jezelf over jezelf. Maar er zijn maar weinigen die hiernaar luisteren en er zijn er nog minder die er iets mee doen. Heel mooi om te lezen dat je zo verbonden bent met je dromen en ze zo serieus nemen! Prachtig! Intensief ook, ondermeer, maar waardevol.
   Dank je wel dat je de Nine Star Ki course volgt en dat het je veel brengt. Dat is voor mij waardevol om te lezen.
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *