De geparfumeerde versie van onszelf. Het toilet deel 2

Losmaken en Loslaten

Het blog Bang voor het toilet, de Feng Shui van jouw WC heeft het nodige losgemaakt! En dat was precies de bedoeling! Losmaken en loslaten zijn vaak een ondergeschoven kindje in onze yange, op en naar de buitenkant gerichte maatschappij. Alles wat maar met een toiletgang te maken heeft, wordt geparfumeerd. En, zoals ik in dit blog uitgelegde, er zijn helaas veel mensen die het toilet als het ware demoniseren met hun negatieve projecties.

Gezond

Terwijl een gezond lichaam juist begint bij het loslaten van datgeen wat het lichaam ‘vergiftigd’ en vervuild. Dat doe je om te beginnen op het toilet en met het accepteren van de toiletgang als een gezond onderdeel van het leven.

De geparfumeerde versie van onszelf

Hoe zit dat dan met die negatieve projecties op de functie van het toilet? Wat doet dat met een mens, of beter gezegd met een maatschappij als het proces van loslaten op het toilet, met gêne is omgeven?

Het zorgt voor een maatschappij met een focus op mooi, beter, fraaier, groter, welriekender en succesvoller; iets moet beslist lekker ruiken anders klopt er iets niet. Deze focus leidt de aandacht weg van de minder fraaie, meer stinkende processen waar we als mens wel onlosmakelijk mee verbonden zijn. Hoe geparfumeerd de versie van onszelf ook is die we de buitenwereld tonen. Met al dat fraais willen we laten zien dat we geslaagd zijn in het leven. Dat we supergezond zijn. Dat ons niets kan deren. En dat wij dus ook niet stinken! Ben je betoeterd!

Audiëntie

Hoe anders was dat in de tijd van Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Zijn overbevolkte mega paleis in Versailles was berucht om zijn stank. Elke dag hield hij tijdens zijn stoelgang audiënties voor de mensen die zich gelukkig mochten prijzen om dichtbij de Zonnekoning te mogen komen. Het bijwonen van zijn dagelijkse poepsessie was een eer!

 Trots op het resultaat in je potje

Kleine kinderen kunnen enorm trots zijn dat ze een drolletje in hun potje kunnen doen. Voor het eerst worden ze zich bewust dat zij zelf met hun lichaam iets kunnen produceren. Wat een wonder! De ouders putten zich uit in het bevestigen van die trots en het vermogen van het kindje om, weliswaar nog niet echt bewust, controle te hebben over een lichaamsproces. Als ware aanbidders scharen ze zich om hun mini Zonnekoning of -Koningin om het proces van poepen op het potje te aanschouwen.

Gêne

Tegen de tijd echter dat het kindje de puberleeftijd heeft bereikt, sluipt gêne het toilet en de badkamer, en ook het leven van de adolescent binnen. Vooral meisjes krijgen te dealen met het feit dat hun lichaam niet alleen poep en plas produceert, maar ook nog bloed verliest. Wat toch vooral niemand in de gaten mag hebben, althans, zo wordt het voorgespiegeld door de reclameboodschappen. Alles wordt er aan gedaan om de menstruatie zo geruisloos, geurloos en kleurloos mogelijk, zonder overlast -vooral voor de omgeving- te doorstaan.

Energie

Juist menstruatie is, net als de stoelgang, een belangrijk proces van loslaten. Niet alleen van de voorbereidingen die het lichaam getroffen heeft om een eventuele bevruchte eicel te ontvangen. Maar ook van ongewenste energie en emotie die zich in het lichaam heeft genesteld. Vrouwen zijn veel sensitiever en gevoeliger dan mannen, juist omdat hun lichaam het teveel aan emoties ook maandelijks helpt af te voeren, waardoor er weer ruimte komt voor iets nieuws. Nieuwe emoties, nieuwe verbinding met allerlei energieën.

Ziekte

Terug naar het loslaten en het belang daarvan. In een maatschappij met een hyperfocus op gezondheid, is ziekte ‘slecht’. Ziekte wordt, net als de toiletgang, beschouwd als mislukking, als falen, als minderwaardig. Maar elke vorm van ziekte is slechts een symptoom van het proces van loslaten dat door het lichaam en de geest als noodzakelijk middel wordt ingezet om zich te kunnen ontwikkelen. Om te leren en zich te verbeteren door los te laten wat het systeem gevangen houdt in wat niet meer dient, past en ondersteunt. Zoals koorts wordt ingezet om een virus het hoofd te bieden en het lichaam uit te jagen.

Malaise

Elke vorm van negeren, controle of onderdrukken van deze natuurlijke processen van het lichaam, zorgt voor een blokkade, een stagnatie, een obstipatie. Wat weer kan leiden tot verergering van ziekte en malaise. Elke vorm van negeren of onderdrukken van het proces van loslaten zorgt voor het vasthouden van het oude waardoor er geen ruimte is voor ontwikkeling en vernieuwing.

Collectieve obstipatie

Collectief hebben we te maken met een ernstige vorm van obstipatie.

Processen komen tot stilstand doordat vastgehouden wordt aan wat inmiddels zijn waarde verloren heeft maar niet losgelaten wordt.

Daardoor zien we ons geconfronteerd met een ernstig gebrek aan ruimte voor het nieuwe. Voor iets nieuws dat ons helpt een noodzakelijke stap te zetten in zowel onze individuele als collectieve ontwikkeling.

Wezenlijk

Door de extreme focus op de buitenkant van het leven, zijn we namelijk vergeten contact te houden met de binnenkant. Met de innerlijke processen die borrelen en rommelen. Die gassen produceren en stinken. En die we liever negeren dan omarmen als wezenlijk voor ons bestaan. Daardoor zijn we vergeten om op tijd op te ruimen, los te laten en ruimte te maken. Het demoniseren van het toilet en alle processen van loslaten die daar plaatsvinden, getuigt daarvan.

Gulzig

In de grotere beweging van tijd en ruimte echter, vinden er processen plaats die ons nu dwingen om los te laten en ruimte te maken voor noodzakelijke vernieuwing. De grote, energetische, kosmische stuwing die dit jaar en volgend jaar domineert is het laxeermiddel dat maakt dat we niet anders kunnen dan loslaten. Voor degene die te gulzig is geweest, levert dat ernstige krampen op. Voor degene die voor zichzelf al veel keuzes heeft gemaakt, veel heeft losgelaten, is het veel minder ingrijpend.

Jouw keuze

Hoe dan ook, niemand ontsnapt aan dit proces! Daar heb je geen keuze in. Waar je wel een keuze in hebt is de mate waarin je je hieraan kunt overgeven. De mate waarin je je bereidheid toont om mee te gaan in dit proces en begrijpt dat jij nu de keuze hebt om nee te zeggen tegen wat niet meer past bij een zich spiritueel ontwikkelende wereld. In de basis is dat de keuze van het nee zeggen tegen alles wat tegen de universele levenswetten indruist. Nee tegen wat anderen tekort doet, geweld aan doet, vernederd of beledigd, of hun persoonlijke integriteit aantast. Dat is een nee dat zorgt voor een loslaten van dat wat het leven niet ondersteunt, maar ons het leven beneemt. Of dat nu 5G is of vaccinaties. Een nee is wat nodig is om ruimte te maken en te stoppen met volproppen.

Dit nee, is een expliciet ja tegen het toilet en alles waar deze ruimte in huis voor staat!

 

 

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”10px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”center” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

 

12 gedachten over “De geparfumeerde versie van onszelf. Het toilet deel 2”

  1. Hallo Nina,
    Leuke stukken over het toilet en de toiletgang. Vroeger veel op het toilet gezeten met de Donald duck of een ander tijdschrift even rust in ons drukke gezin. Ik hou van een toiletpot met een eiland zodat je kunt zien wat je produceert. Helaas bestaan er volgens mij geen “eilandpotten” die zweven. Nu vliegt alles onbekeken het riool in. Tegenwoordig zit ik met mijn tablet op het toilet even een spelletje spelen of het nieuws doornemen. Wel hebben we ons toilet mooi gemaakt, de muren zijn gestuct met tadelak en er staat een levensboom in en zo is het altijd een genot om naar het kleinste kamertje te gaan. Tegenwoordig doe ik de deksel dicht na een toiletgang dat geeft ook een prettig gevoel dan sluit je echt iets af.
    Groetjes Barbara

    1. Dag Barbara,
      Voor veel mensen is een toiletgang een moment van rust nemen en de mogelijkheid om weer tot jezelf te komen. Dan is het echter wel goed om je juist niet af te laten leiden door een tablet of tijdschrift, maar even aandacht te hebben bij je lichaam en bij het proces van loslaten. Dan heb je er nog meer profijt van!
      Een toiletpot met een ‘schotel’, een zogenaamde vlakspoeler, geeft je inderdaad zicht op wat je geproduceerd hebt. En dus zie je ook eerder als er iets niet in orde is met je stoelgang. De diepspoeler is ontworpen om de geurontwikkeling te beperken doordat je ontlasting meteen in het water valt. Ik wil altijd wel zien hoor wat het resultaat is van mijn spijsvertering. Heel gezond om daar een goede relatie mee te hebben!
      Mooi hoe je verwoord dat het sluiten van de deksel na de toiletgang je het gevoel geeft ook echt iets af te sluiten. Dat is een mooie metafoor!
      Harte groet, Nina

  2. Evelyne van de Poel

    Bedankt Nina, voor je tijd en toewijding. Ook fijn om te zien dat mijn eigen gedachten mbt energie niet raar zijn. En dit alles lees ik op het toilet:) ♡

    1. Ha Evelyne,
      Graag gedaan. Ik kan niet anders. 🙂
      Haha, lezend op het toilet kom je tot inzichten en tot jezelf.
      groetjes, Nina

  3. goedemorgen Nina,
    geweldige uitspraak de collectieve obstipatie, maar ook heel triest.
    helaas zijn er veel mensen met darmproblemen door stress, of andere trauma’s
    ik ontmoet regelmatig personen in mijn praktijk die veel last hebben van hun darmen.
    wat ik heel pijnlijk vindt is dat kinderen al heel vroeg darmproblemen ontwikkelen.
    kinderen willen niet poepen, houden hun poep vast.
    Willen niet op de WC poepen maar in hun luier, vaak is de bron van dit gedrag al heel vroeg in hun leventjes ontstaan.
    onze maatschappij is doordrenkt van spanningen, men heeft nog niet helemaal door dat energetische spanningen overdraagbaar zijn.
    het heilig moeten, netjes zijn, niet stinken etc.. Wat ik heel bijzonder vindt dat wanneer er grappen gemaakt worden waar de woorden poep en pies in voorkomen dat bijna ieder mens gaat lachen, of iemand laat een krachtige wind, dan ligt men slap.
    Lachen is gezond.
    Eerbied voor ons lichaam en liefde voor ons lichaam en vooral liefde voor jezelf daar mag men veel aandacht aan besteden. Wij mensen zijn wandelende wondertjes.
    ” JOY IS THE KEY” hartelijk gegroet Mieke Welling

    1. Dag Mieke,
      Heel triest inderdaad. De maatschappij loopt vast en ik denk persoonlijk dat de darmproblematiek daar een weergave van is. Het klopt helemaal wat je schrijft dat alles heilig, schoon, netjes moet zijn. Terwijl we juist gezond blijven door wat stinkt en belast los te laten. Het geeft te denken.
      Ik sluit me bij je motto aan: ‘Joy is the key’!
      Harte groet, Nina

  4. Dank je wel Nina, dit is heel interessant en deed bij mij wel wat belletjes rinkelen.
    Ik heb geen toilet gene (nooit gehad, in ons gezin stond de een de tanden te poetsen en de ander op de pot, doe nog steeds de deur niet altijd dicht en ik praat makkelijk over ontlasting e.d.), maar ik heb wel problemen – schijnbaar – met loslaten, dat wist ik al en kom ik veel tegen. Maar wat ik moet loslaten en waar ik de controle moet laten gaan is me nog immer niet duidelijk (best veel ‘werk’ op gedaan). Het is schijnbaar zo’n gewoonte geworden dat ik niet anders meer weet en voel. Ik heb al heel lang constipatie (2 x per week naar de wc) en menstrueer al een paar jaar niet meer (en geen overgang/arts weet het ook niet) en ik ben nooit ziek (wat ook niet gezond is), nooit eens koorts of iets dergelijks. Ik ben altijd koud. Maar goed, werk aan de winkel en ik hoop het potje veel poepjes te geven in de toekomst 😉 Dank voor deze insights.

    1. Dag Charissa,
      Geen gene ervaren op en rond het toilet hoeft nog niet te betekenen dat je makkelijk los kunt laten. Maar het scheelt al wel een hele hoop. (grapje). Want om los te laten moet je ook kunnen ontspannen, moet je de kringspier, die alles binnen en verborgen houdt, de ruimte geven om los te laten wat niet meer in je lichaam thuishoort.
      Overigens is een wc een water-closet. Dus zonder water als transportmiddel, beweegt er weinig. Ik merk het altijd meteen als ik te weinig drink: dan krijg ik last dat ik niet of niet goed kan poepen.
      Succes met de poepjes! 😀
      harte groet, Nina

  5. Hallo Nina,
    Zo kan je inderdaad ook naar een toilet kijken. Wordt het oneens een erg nuttige plek van.
    Er kwam wel een vraag bij me op nl: hoe zit het dan met aan- en afvoer- leidingen van het water in toilet en badkamer.
    Wat ik er van weet is dat deze slecht zouden zijn als je met je hoofd(in bed) tegen de muur van de badkamer en/of wc ruimte ligt.

    1. Dag Annette,
      Dank je we voor je reactie! Het toilet is een super nuttige plek! Zonder dat waren we erg onthand. Oei, ‘slecht’ is een begrip dat ervan uitgaat dat dingen niet met elkaar verbonden zijn. Als iets ‘slecht’ is, plaats je het buiten je en kun je het makkelijker veroordelen. Dat werkt het demoniseren, van het toilet bijvoorbeeld, in de hand. Maar Feng Shui gaat er echter van uit dat er een verbinding bestaat tussen alles. Dat alles samenhangt en ook van elkaar afhankelijk is en dat je er daardoor ook zelf mee verbonden bent. Vooral tussen de yin en yang componenten. Yin is het archetypische vrouwelijke en de energie daarvan beweegt naar binnen en naar beneden. Dat betekent echter niet dat yin ‘slecht’ is. Het geeft alleen de beweging van energie aan. De vraag die vervolgens gesteld kan worden is of op die plek in huis waar zich toilet of leidingen bevinden, het handig is dat daar de energie naar beneden of naar boven beweegt. En als het antwoord daarop ‘nee’ is, dat je gaat kijken hoe je de stroomrichting van energie weer kunt herstellen. Alles is goed zoals het is en ook als het niet goed is, is het goed. Want alles heeft nut en een functie. Daar past ‘slecht’ of ‘fout’ niet bij.
      Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *