Bang voor het toilet? De Feng Shui van jouw WC

In de Feng Shui en zo ook in mijn blogs hebben we het vaak over de voordeur als toegang tot je eigen koninkrijk. Maar nu wil ik het even met je hebben over het toilet: de plek waar energie je huis verlaat.

Het toilet

Voor veel Feng Shui mensen staat het kleinste kamertje van het huis synoniem voor iets vreselijks, voor hel en verdoemenis. Bovenal wordt het geassocieerd met een grote kans op het leiden van een rampzalig leven. Met name Lillian Too, en haar volgers met haar, lijkt veel onbewuste angsten op het toilet te projecteren wanneer zij met uitspraken komt als: “Toilets are especially harmful […]” en “the toilet […] is going to be really bad for your husband”. Angstmakerij die er voor zorgt dat mensen vervreemd raken van hun huis en specifiek van het toilet en zijn functie. Juist die functie is ongelooflijk belangrijk en vaak onderschat en miskend!

Closet

Ik heb, opgegroeid op het platteland, nog meegemaakt dat we een toilet buiten het huis hadden. Geen water-closet (wc) maar alleen een closet; een zitmeubel van hout met een gat erin waarin je je behoefte kon doen. Met een deksel sloot je het gat na gebruik af. Toen we eenmaal een echt toilet, een echt water-closet kregen ín huis, was de hele familie dan ook ontzettend verheugd: niet meer in de kou of regen naar buiten! Wat een luxe was dat. Ondanks dat het toilet zelf niet verwarmd was en in de koude winters van de jaren zestig en zeventig, regelmatig bevroor. Het was desondanks een enorme verbetering ten opzichte van de situatie van voor die tijd. Ook nu nog ben ik erg blij dat ik een toilet in huis heb en er naar behoefte gebruik van kan maken.

Mouth of ki

Toch blijft voor velen, en met name dus de Feng Shui-ers die het leuk vinden om mensen bang te maken, het toilet een niet-positieve, beladen positie in huis innemen. Geheel ten onrechte! De voordeur is de ingang van het huis, de toegang tot je eigen koninkrijk, of zoals de Chinezen zeggen: ‘the mouth of ki’, de plek waar de chi energie het huis binnenkomt. Bij de voordeur voer je regie over wie er onder welke voorwaarden, wanneer je huis binnenkomt. Daar zeg je ‘ja’ tegen het binnentreden van de buitenwereld. Of niet.

Anus of ki

Het toilet is de uitgang van het huis, daar waar energie het huis weer verlaat: ‘the anus of ki’. Op het toilet voer je regie over welke energie je huis weer dient te verlaten. Over wat je uit de binnenwereld van je huis los wilt laten. Daar zeg je ‘nee’ tegen de aanwezigheid van wat niet langer past in de binnenwereld, tegen wat oud en in onbruik geraakt is of wat gebruikt en niet langer nodig of voedend is.

Vergif

De heftige negatieve focus op het toilet zorgt voor een probleem. Het toilet wordt op die manier als het ware gedemoniseerd terwijl een gezond lichaam juist begint bij het loslaten van datgene wat het lichaam ‘vergiftigt’ en vervuild. En dat doe je om te beginnen op het toilet.

Loslaten, ontlasten en nee! zeggen

In de wereld waarin we nu leven, hebben we veel te veel en veel te vaak overal maar ‘ja’ op gezegd. ‘Moet kunnen’ is een toevoeging daarop die veel verklaart. Onder meer de moeite die er collectief bestaat om ‘nee’ te zeggen. Dat ‘nee’ zeggen heeft betrekking op alles wat je opgedrongen wordt dat je eigenlijk niet nodig hebt. Op dat wat onnodige ballast veroorzaakt of je geest onnodige belast en op dat wat ongewenst veel aandacht of energie vraagt.

Kortom van alles wat je belast, ontlast je je op het toilet. Het ontkennen van de positieve -en belangrijke!- functie van het toilet, ontneemt je de mogelijkheid om je positief te verhouden tot het thema loslaten, ontlasten en ‘nee’ zeggen!

Jezelf beschermen

Juist in de cruciale fase van ontwikkeling tot spirituele volwassenheid, een proces waar we collectief nu midden in zitten, is het ongelooflijk belangrijk om jezelf te beschermen tegen wat je niet past, wat niet bij je past, door ‘nee’ te zeggen.

Jouw behoeften

Bij de voordeur leer je om ‘ja’ te zeggen tegen jezelf en tegen het leven. Bij de voordeur voer je regie over je eigen, persoonlijke koninkrijk.

Op het toilet leer je te herkennen wat je behoeften zijn en wat die behoeften niet langer dient en losgelaten kan worden. Op het toilet voer je regie over wat niet meer past binnen dat koninkrijk en wat jij als ongewenst ervaart. De tijd en de rust nemen voor een toiletgang, kun je dan ook beschouwen als een korte meditatie waarin er iets opgehelderd of duidelijk gemaakt wordt. Een moment waarin je de kans krijgt om tot jezelf te komen.

Tot je Zelf komen

Als jij tot jezelf gekomen bent, als je echt tot je Zelf gekomen bent, sta je totaal anders in de wereld dan wanneer je maar door blijft gaan en vergeet om in de hectiek van het leven bij jezelf, je Zelf, te rade te gaan over waar je mee bezig bent. Om te toetsen of dat nog in overeenstemming is met wie jij bent en wat je doet. En of je daardoor belast wordt of dat het je juist verder helpt in je proces.

Loslaten, ontlasten, is het grootste geschenk dat je jezelf, je lichaam, je geest en je Zelf kunt geven. Daarmee wordt het toilet de belangrijkste ruimte in je huis die je helpt om het leven los te laten dat anderen je opdringen of van je verwachten, zodat je eindelijk toekomt aan het leven dat jouw ziel ooit bedacht had te leven.

Herboren

In een jaar waarin we onder druk van een enorme kosmische stuwing, in de richting van spirituele volwassenheid gedwongen worden, is het om te beginnen van het grootste belang om dat wat ons niet (meer) dient op te ruimen. Want het kosmisch keerpunt, het kantelpunt, de vernauwing van de zandloper, de vernauwing van het spirituele geboortekanaal waar we doorheen geperst worden, duldt geen overbodigheid. Daar is geen ruimte voor overtollige ballast.

Zoals Dante Alighieri afdaalde in de hel en door de vernauwing van de trechter heen ging om aan de andere kant van de wereld herboren te worden. Zo wordt ieder van ons nu uitgedaagd individueel hetzelfde te doen.

 

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”10px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”center” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

18 gedachten over “Bang voor het toilet? De Feng Shui van jouw WC”

  1. De W.C. ervaar ik als iets prettigs, opluchting,loslaten en je even afzonderen op een plek waar je niet gestoord wordt.
    Vroeger ,als kind gebruikte ik de W.C. ook om het vlees dat ik niet doorgeslikt kreeg uit te spuwen en door te trekken.
    Het is een plek in huis waar ik aandacht aangeef b.v. door het netjes opvouwen van de handdoekjes en een grapje aan de wand te hangen. In de tijd toen ik nog bang was voor onweer ging ik wel eens op de W.C. zitten om het flitsen niet te zien.
    Ik slaag er vaak een zucht van verlichting!

    1. Hi Astrid! Mooi hoe je de wc ervaart, dat is precies zoals het bedoeld is. Een veilige plek waar je even helemaal tot jezelf kunt komen en je kunt ontlasten. Ook voor het slaken van zuchten van verlichting. 😀
      Harte groet, Nina

  2. De wc is voor mij een plek waar ik even tot rust kom en rustig het laatste nieuws op de telefoon bekijk. Ik probeer de tijd te nemen om dit te doen.
    Verder ben ik niet bang voor de wc ook nooit geweest er nooit eens bij stil gestaan om er bang voor te zijn. Na de cursus bij jou ben ik wel anders nasr dingen gaan kijken en dat helpt enorm moet ik zeggen dank hiervoor.

    1. Dag Jan Frans,
      Een rustmoment is precies waar de toiletgang voor bedoeld is. Misschien kun je dat nog intenser ervaren als je even helemaal niets doet, dus ook niet op je telefoon kijken. Probeer het maar eens. Kijken wat het voor je doet.
      Precies, er is helemaal niets om bang voor te zijn, die hysterie wilde ik graag ontzenuwen. Dat is precies mijn punt.
      En wat fijn dat je door de cursus nu anders naar dingen bent gaan kijken. Fijn om te lezen. Dank je wel!
      Harte groet,
      Nina

  3. Ik herken dat “bang zijn” want zo staat het inderdaad in veel Feng Shui boeken beschreven. Mijn toilet staat bijna loodrecht tegenover de voordeur. En met man en kids die de toiletdeur, en deksel zelden sluiten, ben ik dikwijls bezorgd dat de energie die het huis binnenkomt direct weer buiten gaat.
    Verder dan “doe het deksel dicht voor hygiënische redenen” geraak ik niet. Mijn man gelooft niet in Feng Shui of spiritualiteit.
    In diezelfde boekjes werd gesproken over werken met spiegels en windgongen om “de energie te leiden”. Sinds ik deze blog volg geloof ik daar niet meer in, wel dat ik meer mijn gevoel moet volgen.
    Iemand tips? Of doe ik verder zoals nu ? (Mijn gezin heropvoeden zodat ze wcdeksel èn deur dichtdoen)

    1. Dag Katelijne,
      Fijn dat je herkent wat ik schrijf, maar het is zo jammer dat er zo over het toilet geschreven wordt! Een toilet tegenover de voordeur is het eerste dat je ziet als je je huis binnenkomt. Dat kan ervoor zorgen dat je ook als eerste naar het toilet gaat als je thuiskomt. Maar dat hoeft niet. Het ligt een beetje aan de grootte van je hal, dus de afstand tussen toilet en voordeur. Ook, en dit is echt belangrijk, als je binnenkomt en aan je linkerhand een deur naar een ruimte hebt, bijvoorbeeld de woonkamer, dan gaat de energiestroom eerst door je huis voordat het bij het toilet komt!
      En gezinsleden opvoeden is altijd een uitdaging. Wat voor de één een ‘normale norm’ is of een vanzelfsprekendheid, hoeft dat voor de ander natuurlijk niet te zijn. Het kan helpen als je uitlegt waarom je iets graag wilt en wat het effect is. Dat betekent dus dat je, net zoals ik dat graag doe in de opleiding, echt kennis en inzicht deelt in plaats van regels oplegt.
      Als je de analogie gebruikt van het huis als een lichaam en de voordeur als mond, dan kun je makkelijker uitleggen waarom het niet zo prettig is om de hele tijd tegen de anus van het huis aan te kijken in het geval dat de wc-deur open blijft staan. Succes!!
      Harte groet, Nina

  4. Annelies Rhebergen

    Ja, zo ben ik ook opgegroeid met een houten huisje achter het huis, precies zoals je het beschrijft. Wat een armoede eigenlijk hè, brrr door weer en wind, ijs en sneeuw, dag en nacht…Maar toen was dat gewoon zo. Elke vooruitgang is dan welkom, zoals een toilet binnen mét doortrek 😉

    Als je het toilet als uitgangspunt van je huis neemt, kan dat ook anders uitgelegd worden. Ik zie mijn lijf als mijn huis waar ik in mag wonen gedurende deze incarnatie. Van mond tot anus is er een open verbinding, die je nergens anders in je lichaam ziet. Wat er ingaat moet er ook weer uit. En dat heeft ook voor mij alles met loslaten te maken. Als het lukt om de stoelgang goed te regelen voel ik me altijd beter. Loslaten is daar een mooi woord voor en voor mij juist ook opluchting, alsof je dan pas weer echt verder kunt.

    Angst voor het toilet ken ik niet, ook niet in restaurants of waar ook. Wel kijk ik altijd of het hygienisch genoeg is en heb altijd papieren zakdoekjes bij me. Vooral in het buitenland zie je vaak dat het papier niet bijgevuld wordt. Overigens had ik hetzelfde in een restaurant in Zutphen, waar ik het helemaal niet zou verwachten. Vriendelijk iets van gezegd natuurlijk en dat werd gewaardeerd.

    Handen wassen wordt nogal eens onderschat. het helpt alleen als je het langere tijd doet met zeep. Een arts leerde mij eens, “als je na de toiletgang je handen wast zing er dan happy birthday bij in een langzaam tempo, dat is genoeg” . ;-))

    Je haalt Dante Alighieri erbij en zijn “La Divina Commedia”. Niet eens zo’n gekke gedachte, alleen ondergaan Dante en Beatrice een proces waar wij levens over doen. Terzijde, een schitterend werk van Dante waar ik al jarenlang op studeer.

    Dank je wel maar weer Nina!

    1. Lieve Annelies,
      Absolute armoede inderdaad die wc buitenshuis! En dat nog niet eens zo lang geleden.
      Heel mooi wat je beschrijft over je huis en je lichaam en vooral ook voer de open verbinding tussen mond en anus. Dat is ook zo natuurlijk!
      Inderdaad ondergaan Dante en Beatrice een proces waar wij veel langer over doen. Desalniettemin een mooi werk dat veel inzicht kan verschaffen.

      Dank voor je reactie Annelies!
      Harte groet, Nina

  5. Evelyne van de Poel

    Dankjewel Nina voor je positieve kijk op dingen. Als kind was ik bang voor de wc’s met die hoge waterbakken en overlooppijp. Nu zie ik een wc als een rustgevende plek waar je even weg bent van alle stress. Ook probeer ik het deksel dicht te houden hetgeen niet makkelijk is met een partner die daar de zin niet van in ziet:) ♡

    1. Dag Evelyne,
      Als je een klein kind bent, is een wc ook een enorm ding natuurlijk. Waar je zomaar pardoes in weg kunt zakken en er dan weer moeilijk uit kunt komen. Het is dan ook fijn om te lezen dat je die angst niet meer hebt en het toilet nu als een plek van rust kunt ervaren. Precies wat het ook behoort te zijn.
      Overigens, wat het sluiten van die wc-deksel betreft, heb ik hierboven (of hieronder :D) aan Katelijne uitgelegd hoe je dat zou kunnen communiceren met je partner. Ben benieuwd of dat helpt. Laat je het even weten? Succes!
      Harte groet, Nina

  6. Evelyne van de Poel

    Dag Nina, bedankt voor je tijd en dat je zo uitgebreid antwoord geeft. Ik heb idd al vaker aan mijn partner geprobeerd uit te leggen dat een open toilet energie laat wegvloeien, maar daar wordt dan helaas wat lacherig en minzaam op gereageerd. En dus doe ik het deksel gewoon elke keer zelf dicht. Via een deur in de garage kom je het huis binnen en meteen links is de deur naar de badkamer met toilet. Die van partner altijd open moet blijven ivm kou. Zelf ben ik meer van de deur dichthouden en geen uitzicht op toilet. Er tegenover is nl de eerste open ruimte die als tv ruimte gebruikt wordt. Ik heb het gevoel dst dit huis geen goede energie heeft. Ik voel me er dan ook helemaal niet thuis. Erg onrustig.

  7. Ha Katelijne, dat is gunstig. Dan gaat de energie zeker niet rechtstreeks het toilet in! Hygiënische argumenten kunnen altijd ingezet worden lijkt me. 😀 Succes!

  8. Dag Evelyne,
    Als mensen de tijd nemen om een comment te plaatsen op een blog dat ik geschreven heb, dan is het minste dat ik kan doen dezelfde tijd en aandacht besteden aan het formuleren van een antwoord! Dat doe ik graag!
    Het klinkt overigens alsof je niet altijd de voordeur van je huis gebruikt. Klopt dat? Of begrijp ik het nu niet helemaal goed. Want als je door de garage gaat om het huis binnen te komen, lijkt alsof je de achterdeur, de achterom gebruikt. Als dat zo is, kun je veel van het gedoe wat je nu rondom het toilet ervaart, anders gaan benaderen door vaker je voordeur te gebruiken. Dat maakt veel uit voor de energie van het huis en van zijn bewoners. Laat maar weten!
    groetjes, Nina

  9. Evelyne van de Poel

    Hallo Nina, ik zou graag een cursus bij je willen volgen, maar ik woon momenteel in het buitenland dus dat gaat niet lukken helaas.

    Het klopt dat de voordeur bijna nooit gebruikt wordt. Om die te bereiken moet je via een pad rechts langs het huis naar een trap. De voordeur ligt aan de zuidkant en hoger dan de weg waar de garage is. Zelf vind ik het niet fijn om altijd via de garage naar binnen te gaan. Het werkt erg onrustig. Het huis is van mijn man en staat vol met zijn spullen. Veel uit een ver verleden. Heb hier dan ook geen thuisgevoel. Dankjewel voor je tijd.

    1. Hi Evelyne,
      Wat leuk dat je wel een cursus zou willen volgen! Ik heb goed nieuws voor je: nog voor de zomervakantie kun je bij ons online een Feng Shui cursus volgen! Hoe leuk is dat! Even de nieuwsbrief in de gaten houden…
      Interessant wat je beschrijft over je huis en hoe je het naar binnen gaan ervaart. Heb je de blog gelezen over de voordeur? Misschien goed om die nog eens na te lezen: https://fengshuibynina.shop/jouw-thuis-in-een-wereld-in-wording/
      In alles wat je doet is het goed om in de gaten te blijven houden, hoe iets voor jou voelt. Hoe jij iets ervaart. En om daar ook naar te handelen! Het is de beste en meest eenvoudige manier om eer te betonen aan jezelf, aan je Zelf, je ziel! Dat verdien je namelijk!
      Harte groet, Nina

  10. Evelyne van de Poel

    Hallo Nina, leuk te horen dat er een online cursus komt. Ik zal de nieuwsbrief zeker in de gaten houden. Ik dacht ergens op je blog gelezen te hebben dat online niet werkt voor feng shui. Bedankt ook voor de link naar de voordeurblog. Zal ik zeker lezen. Als super gevoelig persoon voel ik veel en stop ik veel weg. Ik heb altijd anderen mijn richting laten bepalen. Dat komt nu in opstand. Maar ernaar handelen en beslissingen nemen is nog altijd eng. Ben 58 en nog steeds niet kordaat genoeg. Ik woon nu in amerika en vertrek zaterdag naar bonaire waar ik nog steeds (sinds 2000) ingeschreven ben en ook nog spullen en mijn auto heb. In nederland ben ik al 12 jaar niet geweest en ook dat begint aan me te trekken. Het is erg onrustig om in meerdere werelden te leven. Ik hoop dat feng shui me kan helpen keuzes te maken.

    Bedankt weer. Lieve groet, Evelyne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *