De Ba Gua en de energetische plattegrond van je huis

Wat is belangrijk?

Vraag jij je wel eens af wat belangrijk voor je is? Waar je nu echt waarde aan hecht en wat je leven inhoud geeft? Na de tweede wereldoorlog, toen een 81-jarige Nine Star Ki cyclus gedomineerd door 9-vuur de wereld energetisch is gaan domineren, is die wereld enorm ‘ver-yangd’. Het uitdijende, uitbreidende effect van het yange element 9-vuur heeft op alle fronten zijn stempel gedrukt op de transformatie (ook een 9-vuur kwaliteit) van onze maatschappij.

Beelden

Alles is groter, breder, hoger en bijzonderder geworden. Iedereen is op zoek naar aandacht en een spotlight om in te schitteren. Het hele leven is zich steeds meer gaan afspelen rond, in of met beelden of beeldschermen. Alle aandacht wordt daardoor voortdurend naar buiten getrokken, weg bij jezelf en weg van innerlijke beelden. Dat betekent dat het ook steeds moeilijker is geworden om voor jezelf duidelijk te hebben en te krijgen wat jouw persoonlijke innerlijke waarden zijn. De veelheid van beeldende informatie om je heen leidt namelijk enorm af.

Meer

Die 9-vuur beweging heeft ook met zich meegebracht dat niet alleen alles groter moet, maar ook dat het allemaal méér moet zijn. Méér vakanties, méér alcohol en drugs (ook beide behorend bij het element vuur), méér auto’s, méér t-shirts in de kast, méér potjes met kruiden in het rekje, méér CD’s, films, boeken, kranten en tijdschriften om je nog méér te laten informeren door bewegingen buiten je, die je weghalen van de bewegingen binnen je. Weg van jezelf.

Echte Mensen

Maar selecteren wat belangrijk voor je is, is een van de voorwaarden om überhaupt kleiner te kunnen gaan wonen. Niet alles kan mee. Maar niet alles is ook mogelijk. Je kunt niet meer met tien mensen voor de tv hangen. Als die überhaupt al een plek krijgt want hoe belangrijk is een tv nu eigenlijk als je ook met echte mensen een gesprek kunt voeren of samen met anderen een spelletje scrabble kunt spelen?

Kern

Kleiner gaan wonen betekent in essentie dus niet alleen downsizen, maar vooral kiezen voor een waardevolle kern waaromheen je je leven vormt. Daarmee concentreer en condenseer je als het ware je energie en aandacht. Je bundelt je kracht en focus. Je balt je levensenergie samen tot iets heel krachtigs dat door middel van een minimale beweging een maximaal effect kan sorteren. Een beetje Kung Fu maar dan in je huis. 😀

Ba Gua

Dat samenballen doe je ook met de Ba Gua, het schema dat Feng Shui gebruikt om de energetische structuur van een huis zichtbaar te maken en de kwaliteiten daarvan te onderzoeken. Letterlijk betekent Ba Gua ‘acht richtingen’. Het centrum van dit mini-universum wordt ingenomen door het element 5-aarde, dat zowel de wereld als jijzelf als mens representeert. Met een Ba Gua kun je daarom niet alleen de toestand in de wereld onderzoeken, zoals ik jaarlijks tijdens de Nine Star Ki voorspelling doe, je kunt ook de toestand in een huis onderzoeken.

Voordeur

Alles staat en valt bij het de functie in huis waar de binnenwereld van het huis, de buitenwereld ontmoet: de voordeur. De Chinezen beschouwen dit als de ‘Mouth of Ki’; de mond waardoor het ‘lichaam’ van het huis gevoed wordt met chi-energie. De Conceptual Feng Shui waar ik mee werk, oriënteert de Ba Gua op die voordeur. Zo ook in een tiny Feng Shui boshuis! 😀

ba guaTiny Feng Shui home

Hoe dat er uit ziet zie je in de bijgaande afbeelding. Een Ba Gua kan elke grootte aannemen die nodig is. Je kunt hem over een kasteel leggen, over een land, over een bureau maar dus ook over een tiny Feng Shui boshuis. De enige restrictie die de Ba Gua kent, is dat hij áltijd vier hoeken van 90º heeft. Verder kan hij langwerpig worden, rechthoekig of zuiver vierkant. Maar nooit heeft hij meer dan vier hoeken.

Intermediair

De Ba Gua zelf is verdeeld in negen posities; dus acht posities die rond de negende positie, het centrum zijn gegroepeerd. Elk van die posities is verbonden met een element en een levensaspect. Daardoor maakt de Ba Gua de koppeling enerzijds met de wereld van energie van (de negen verschijningsvormen van) de elementen en anderzijds met de echte wereld van het leven die vertegenwoordigd worden door de levensaspecten. De Ba Gua is als het ware de tolk, de intermediair tussen de stoffelijke en niet-stoffelijke wereld.

Lees verder

In het blog Energetisch ordening, in je huis en in de tijd lees je verder over de Ba Gua en het verhaal van de energetische ordening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *