Lichter leven biedt veiligheid in spannende tijden

Ben jij ook zo enthousiast geworden van het Feng Shui huis van Thèrése Östermann-Uyterlinde? Op dinsdagavond 3 december was in het programma Binnenste Buiten van de KRO-NCRV te zien. Op hun website kun je deze aflevering nog terugkijken.

Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd, zo’n groot droomhuis. Maar dat maakt voor de toepassing van Feng Shui niks uit. Dat laat ik je graag zien aan de hand van de transformatie van mijn ‘chalet’, dat ik liever boshuis noem, naar een fijn schrijfhuisje in de natuur.

Interne ordening van een huis

Het begint, natuurlijk, met het inventariseren van wat er is. Je neemt waar hoe een huis, hoe groot of klein ook, georganiseerd is. Met andere woorden, waar bevinden zich de belangrijkste ruimtes: de woonkamer, de keuken, de slaapkamer, de badkamer. En zijn deze ten opzichte van elkaar verbonden. Dus hoe kom je in de woonkamer, waar moet je naartoe om in de keuken te komen, etcetera. Met deze stap kijkt Feng Shui eigenlijk naar de interne ordening van een huis en hoe de diverse functies een plek gekregen hebben in die ordening.

Tiny boshuis

In een tiny boshuis liggen al die functies heel dicht bij elkaar. Je hoeft maar èèn stap te zetten en je bent van de keuken in de woonkamer en omgekeerd. Het voordeel van een tiny boshuis is dat je niet veel ruimte verspild aan verkeersruimtes zoals hal, gang of overloop. Alle beschikbare ruimte heeft ook echt een functie en kan gebruikt worden.

Rommel

Die beperkte ruimte lijkt lastig omdat je er niet zoveel in kwijt kunt. Maar zo’n beperkte ruimte heeft dus als mega groot voordeel dat je er niet zoveel in kwijt kunt. 😀 Er is letterlijk geen ruimte voor rommel. Kleiner gaan wonen heeft dus als voordeel dat je gaat downsizen in de hoeveelheid spullen die je om je heen verzameld hebt. Een tiny boshuis vraagt om het maken van keuzes over wat wel en wat niet belangrijk is. In mijn boek Huis & Ziel heb ik een heel proces beschreven, inclusief vragen en handige tips, die je helpen om die keuzes te maken.

Uitnodiging tot lichter leven

Maar waarom zou je dat doen? Kleiner gaan wonen, downsizen, je spullen selecteren op belangrijkheid? Wel, alles is energie, daar gaat de Feng Shui van uit. Dus ook alle sokken, boeken, pannen en bloemenvazen zijn energie en hebben een frequentie. Jij bent ook energie en je leeft vanuit een bepaalde frequentie. Wat betekent dat jij als energetisch organisme met jouw frequentie reageert op of met de frequenties van andere energetische organismen en ook energetische voorwerpen. Veel spullen om je heen vraagt kortom veel aandacht van je energie systeem. Kleiner gaan wonen, met minder spullen om je heen, is dus ook letterlijk energetisch rustiger gaan wonen. Je ontdoet je, door de keuzes die je maakt, van ballast waar je zwaar en moe van wordt. Je leven wordt lichter: je gaat lichter leven.

Het jaar 2020

En dat laatste is niet onbelangrijk in een tijd waarin er veel verandering te wachten staat. Want het jaar 2020 vormt, energetisch gezien, een belangrijk moment in het begin van een totale omslag in de ordening en structuur van waaruit de wereld en onze maatschappij is opgebouwd.

Volgend jaar worden we collectief geconfronteerd met ‘het kind’ dat we in de wereld gezet hebben. Met andere woorden, we krijgen te maken met de daadwerkelijke consequenties van ons handelen. Tot nu toe komen er wel verontrustende berichten voorbij die vertellen over walvissen die sterven omdat hun maag vol plastic zit, en monster branden die in Australië hun gang kunnen gaan omdat de verandering in het klimaat de grond en de beplanting heeft uitgedroogd. Maar het zijn verhalen die nog steeds een beetje ‘ver van ons bed’ zijn. We kunnen nog vrolijk 10 truien bij Zalando bestellen en er 9 terugsturen, ondanks dat we weten dat deze 9 vernietigd zullen worden: zelf merken we daar nog niets van.

Bevalling

Dat gaat veranderen. Dat ‘kind’ dat we op de wereld hebben gezet, blijkt een enfant terrible te zijn die onze status quo doorbreekt en iets heel anders wil dan we zelf gepland hadden. Het schopt onze wereld in de war. Nu heb ik over 2019 gezegd dat het 8-aarde dat dit jaar domineert, de boel op zijn kop zet. Dat klopt en menigeen, ik zeker niet in de laatste plaats, zal dat beamen. Maar volgend jaar is er sprake van een bijzonder samenkomen van drie elementen op rij -die van de 81-jarige, de 9-jarige en de 1-jarige cyclus, waardoor er een enorme kracht op ons uitgeoefend gaat worden die ons en onze wereld als het waren openscheurt. Net als menig moeder dat tijdens de bevalling van haar kind ervaren heeft.

Hypotheek

Kleiner wonen, maakt het leven en het wonen eenvoudiger en overzichtelijker. Dat betekent dat je bewust meer rust en ruimte in je leven creëert. Juist als het om je heen spannend gaat worden, als het bijna zeker is dat de huizenmarkt finaal in elkaar zal storten, als het niet de vraag is óf er een burgeroorlog in Amerika gaat uitbreken, maar wanneer, dan is het fijn als de plek waar je woont te overzien is en de veiligheid biedt die een huis met een grote hypotheek je straks niet meer kan bieden.

Heilzaam

Wordt het allemaal hel en verdoemenis in 2020? Nee, zeker niet! Het is ook zeker geen onheil dat ik op 12 januari tijdens de Nine Star Ki voorspellingen van 2020 ga verkondigen. Wel wordt het een aankondiging van heilzame gebeurtenissen die door mensen die vanuit angst leven, uitgelegd zullen worden als onheil. Kortom, het wordt niet makkelijk. Maar daarvoor zijn wij, jij en ik, nu hier. Om te doen wat ons te doen staat en om er niet langer doekjes om te winden dat er iets moet gebeuren.

Jouw mogelijkheden

Wat kun jij doen? Nou, kleiner gaan wonen bijvoorbeeld. En het rustiger, eerlijker, echter, overzichtelijker en eenvoudiger maken voor jezelf. Zodat je zekerheid en veiligheid vindt in jezelf en dit niet hoeft te ontlenen aan een enorme hoeveelheid spullen waar je je mee omringt.

Archetypisch vrouwelijke

Je kunt je weer bewust verbinden met archetypische vrouwelijke waarden die uit zichzelf verbinding en contact met andere mensen stimuleert zodat je weer leert waarderen om dingen samen met anderen te doen, in plaats van in je eentje met een koptelefoon op. De terugkeer van het archetypische vrouwelijke, dat wat zo geleden heeft onder het juk van het patriarchaat, vormt een antwoord op het onderdrukken van wat zwak en weerloos is. Het is het archetypische vrouwelijke dat de pasgeboren baby koestert en verzorgt zodat het op kan groeien tot een stevig, zelfstandig en volwassen mens. Maar daarvoor moet je die waarden natuurlijk eerst in jezelf laten ontwaken en (weer) omarmen.

Vijfde element

Wat ook helpt is je bewust worden dat we cyclische wezens zijn, dat ons leven, de hele aarde, georganiseerd is op basis van patronen en cycli. En dat juist het vijfde element een oplossing biedt die ons terugbrengt bij een cyclus die natuurlijk is en verantwoording neemt voor de eigen acties.

Quintessence

Het omarmen van dat vijfde element, de quintessence, het element hout in Feng Shui, opent de deur naar een nieuwe ordening van maatschappij en wereld. Maar dat betekent dat alles wat vierkant is, rond moet worden en er hier en daar dus wat hoeken van het vierkant afgebeiteld dienen te worden, wat dus niet zonder slag of stoot gaat.

Liefde

Maar bovenal is het omarmen van het vijfde element, het omarmen van de kleur groen: de kleur van de natuur natuurlijk. En ook van het hartchakra. Heel worden in een cyclisch systeem van vijf elementen, is heel worden in jezelf en je weer verbinden met je hart, met liefde. De belangrijkste drijfveer van alles!

Volgende week verder met het tiny boshuis!

 

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”10px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”center” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

2 gedachten over “Lichter leven biedt veiligheid in spannende tijden”

 1. Wat een heerlijk verhaal van je tiny boshuis. Het gekke is dat wij naar een groter huis zijn verhuisd in Frankrijk middenin de natuur, met veel minder spullen op een groter oppervlak. Geen hypotheek meer om af te lossen, dus gewoon zeker van een dak boven je hoofd en dat is zo een fijn gevoel in de tijd waarin wij nu leven.
  Het stuk is heel herkenbaar en ben heel benieuwd naar je voorspellingen van 2020, uit die van 2019 is zoveel uitgekomen.
  Lieve groet uit Frankrijk.

  PS: zo jammer dat je trainingen op locatie zijn en niet online

  1. Dag Frederike,
   Dank je wel! Ja, het is best belangrijk om onafhankelijk van geld en banken je leven te kunnen leven in deze tijd. Er is veel (stormachtige) verandering op komst namelijk.
   Zondag 12 januari geef ik weer de Nine Star Ki voorspellingen. De week daarop komt de Nine Star Ki course, inclusief de video’s van de dag, weer online beschikbaar. Daarvoor hoef je dus niet naar Nederland te komen. 😀
   Overigens ben ik in september gestart met een nieuwe vorm waarin ik mijn opleiding aanbied. Dit is een hybride vorm die de fysieke lessen combineert met online lessen. De basis wordt gevormd door 4 twee-daagse masterclasses die live hier in Zutphen gegeven worden. Deze worden aangevuld met 45 online videolessen en 15 online live Q&A’s. Het werkt heel tof voor mensen die verder weg wonen. Ik heb inmiddels studenten uit België, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Misschien een idee om die mogelijkheid eens te onderzoeken? Kijk maar eens hier: https://www.fengshuiacademie.com/25-jaaropleiding
   In ieder geval alle goeds voor het nieuwe jaar gewenst en wie weet tot ziens!
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *