Collectieve hout-reactie, recalcitrant en angst

hout, vernieuwing, Nine star Ki voorspelling

5-aarde-in-3-hout

Orde op zaken

De tendens van dit jaar […] is dat de gevestigde orde, in de vorm van 5-aarde, zijn intrek heeft genomen in de positie van 3-hout. Het huis van 3-hout wordt daardoor als het ware overgenomen door de energie van 5-aarde en zijn kwaliteiten en archetypische kenmerken, die daar nu orde op zaken gaat stellen. Typisch 5-aarde want die staat voor de autoriteit die de baas is en als een herder de kudde bij elkaar houdt en voor hen beslist wat het beste is. Het kiezen voor ‘herd-immunity’ is daar een prachtig mooi voorbeeld van.

Vrijheid

Alleen ziet 3-hout dat net even anders. Die ervaart dat door deze beslissing de individuele vrijheid en ruimte wordt aangevallen. Voor een 3-hout voelt het alsof de hele wereld hem aanvalt en er zijn twee vormen van reactie te herkennen in het omgaan met deze situatie. Nu zijn Nederlanders een innovatief volk en we zijn erg goed in het verzinnen van oplossingen. Overal voor, maakt niet uit wat. […] Naast het element water, dat in onze volksaard ook sterk tot uitdrukking komt, is hout een belangrijk element-kenmerk dat het karakter van de Nederlanders -grosso modo- bepaalt. Dus laten we collectief hout-reacties zien in antwoord op de door de regering (5-aarde) opgelegde maatregelen.

Recalcitrant

De eerste vorm van reactie is die van recalcitrantie, een rebelse dus. Gewoon je eigen gang blijven gaan, je eigen plan trekken en de opgelegde regels negeren door gezellige Corona-feestjes te organiseren, massaal het bos in te trekken of het strand op te zoeken. Oh, en gezellig na afloop natuurlijk nog een gebakken visje eten bij de kraam, waarbij de aanbevolen afstand van 1,5 meter gedecimeerd wordt tot 1,5 cm. De individualistische aard van 3-hout neemt hier de vorm aan van arrogantie die geen rekening houdt met het collectief, wat een aarde woord is. 3-Hout gaat in verzet tegen de 5-aarde verordeningen die, zo vindt 3-hout, teveel zijn onafhankelijkheden en vrijheden aantast en beperkt.

Angst

Een tweede manier van reageren wordt ingegeven door angst. Nu is angst een emotie die specifiek bij het element 1-water thuishoort. Het is dit element in wiens thuispositie 3-hout dit jaar zijn intrek heeft genomen. Op de achtergrond kan 3-hout dus ook, letterlijk gevoed door 1-water, vanuit angst gaan reageren. Die reactie is een naar binnen gekeerde beweging (yin), in tegenstelling tot de naar buiten gekeerde beweging (yang) van het doorbreken van regels door naar buiten te gaan en de vrijheid en ruimte op te zoeken en in te nemen. Handelen vanuit angst laat zich in het element 3-hout zien als alleen nog maar aan jezelf denken.

Vanuit de angst om ook besmet te worden met het virus, koopt 3-hout de laatste flesjes handgel op.

Dit gebeurt overigens niet om een ander per sè kwaad te willen doen; de handeling is impulsief en slecht doordacht.

Gevaarlijk

Het interessante daarbij is echter dat […] je niet in de gaten hebt dat de mensen om je heen nu geen handgel meer kunnen kopen en daardoor een grotere potentiële verspreider worden van het virus. Daardoor creëer je vanuit je eigen angst om ziek te worden, dus een grotere bedreiging voor je eigen gezondheid. Impulsief handelen (typisch 3-hout) vanuit een dergelijke angst zorgt er voor dat de wereld om je heen niet veiliger maar eerder gevaarlijker en bedreigender is geworden.

Gevaar

Naast dat door deze reactie je directe omgeving onveiliger is geworden, loert er op de achtergrond echter nog een ander groot gevaar. Dat zal ik verder uitdiepen in een volgend artikel; Water, element van het volk en angst

Dit blog is een uittreksel van een groter artikel dat exclusief gepubliceerd is in de online Nine Star Ki Voorspelling 2020 course.

 

12 gedachten over “Collectieve hout-reactie, recalcitrant en angst”

 1. Miriam Kuhle

  Hallo Nina en Team!

  Wat leuk om te lezen! Was er 2011 eigenlijk iets vergelijkbaars aan de hand? Dat kan ik niet herinneren. Nu is er een groot mondiaal gebeurtenis. Ik heb het woord “biblical” al gehoord, omdat deze impact in een wereld kroniek hoort opgenomen te worden.
  Betekend dit ook dat we nog tot het volgende jaar met een strikte bazige aanpak te maken hebben? Tenzij voor het voorkomen van besmettingen of de nasleep hiervan? Van economisch herstel of noodopvang tot onderzoek naar de aanpak?

  Als 1-6-9 typ heb ik ook eerst met angst gereageerd op de overheidsmaatregelen. Niet het virus was bedreigend, maar een repressieve overheid, die een gelegenheid gebruikt om macht te grijpen. Ook angst dat mensen uit angst nu gekke dingen gaan doen. Maar dan heeft de analyticus de overhand genomen en alles doorzocht wat ik over griepepidemieën kon vinden. Hoe waren de kenmerkende getallen van afgelopen jaren? Was het toen echt niet net zo erg en waarom is de reactie nu wel zo heftig? Wat is er nu anders? Waarom geeft niemand uitleg over juist deze vragen …. (dat heeft het RIVM en ook het Duitse Robert Koch Instituut nu wel gedaan).

  Het hout in de Nederlandse manier is volgens mij ook nog daarin te herkennen, dat NL de meest losse maatregels heeft, en toch ook succes ermee lijkt te hebben. Normale winkels mogen open zijn als ze de afstandsregels kunnen waarborgen. In omringende landen is echt alles dat niet systeemrelevant is dicht. Rutte doet een appel aan de Nederlandse intelligentie met de intelligente lock down. Er blijft veel mogelijk, als we het intelligent met ze allen aanpakken. Is dat ook hout?

  Ik vergelijk natuurlijk veel met Duitsland. Daar zijn ze met 26.000 IC bedden veel beter opgesteld voor de storm van patiënten. Maar ook daar zijn Corona Party’s of tenminste privé party’s, die nog steeds plaatsvinden. Ook daar heb je natuurlijk houttypes en is de ernst van de ziekte niet overall aangekomen.

  In Amsterdam is het nu heerlijk eigenlijk. Geen toeristen, alles is rustiger en het is weer makkelijker slapen sinds er geen terrasjes lawaai is, en minder verkeer. En geen keuzestress! Tussen: blijf thuis en blijf thuis … en wandelen zo veel mogelijk alleen… is makkelijker kiezen dan tussen: bios, eten, sauna, feestje, museum, tentoonstelling, vrienden, theater, terrasje, lezing, dansen, sportlessen, yoga, …… You name it!
  Eigenlijk heerlijk zo! Voor mijn 6-gevoel.

  Dank je wel en tot de volgende blog…

  Miriam

  1. Dag Miriam,
   Leuk om van je te horen!! Dank voor je uitgebreide reactie.
   Nee, in 2011 was er zeker niet iets vergelijkbaars aan de hand. Dat heeft er mee te maken dat we, naast de energie van het jaar -dit jaar dus 7-metaal- ook nog te maken hebben met grotere cycli waarin we ons bevinden. Die grotere cycli hebben nu een samenstand bereikt die voor deze heftige impact zorgen.
   Het betekent dat we dit jaar en ook volgend jaar hiermee te maken hebben, omdat deze samenstand ook volgend jaar nog actief is. Op onderdelen vindt er een verschuiving plaats, maar het voert hier en nu te ver om daar nu al op in te gaan. In mijn online Nine Star Ki voorspelling 2020 course.

   Met jouw profiel is het inderdaad voor de hand liggend dat je vanuit angst gereageerd hebt. Angst is de emotie die bij het element 1-water hoort en die als eerste ook geactiveerd wordt als er iets vreemds gebeurt. De repressieve overheid wordt dit jaar vertegenwoordigt door het element 5-aarde (autoriteit) die in de positie van 3-hout (individuele vrijheid) terecht is gekomen en daar de lakens uitdeelt. Dat verandert volgend jaar, maar verdwijnt niet helemaal.

   Op basis van cijfers is de heftige reactie op dit virus wellicht niet te duiden. Wel als je het beziet in het kader van een veranderde maatschappij waarin er eigenlijk te veel en te lang bezuinigd is op sectoren die niet voldoende gewaardeerd werden. De ‘zachte’ sectoren. Met andere woorden de sectoren die meer yin zijn en de archetypische vrouwelijke waarden als verzorging en opvoeding vertegenwoordigen (let wel: ARCHETYPISCHE vrouwelijke waarden! dat wil nog zeggen dat dit waarden zijn die enkel aan een vrouw worden toegeschreven; mannen hebben hier ook toegang toe). En dus zijn de maatregelen nodig om het systeem niet vast te laten lopen.

   De intelligente lock-down is niet per se hout, maar meer metaal: een rationele benadering. Wat er verstandig aan is, is dat mensen nog een zekere mate van ‘contact’ met elkaar kunnen hebben en niet de hele dag opgesloten zitten. De psychische schade daarvan gaat nog voor een grote spin-off zorgen! Ook dat hoort bij dit proces overigens.

   Mooi hoe jij persoonlijk de lock-down in Amsterdam ervaart. Het wegvallen van de keuze-stress werpt iedereen terug op wat essentieel van belang is en ook wat vanuit de eigen behoefte als noodzakelijk ervaren wordt. Ook dit heeft te maken met de grote 81-jarige cyclus van 9-vuur waar we ons in bevinden en die ons naar de buitenkant van het leven gejaagd heeft. De tegenbeweging die nu gemaakt wordt, is die van de beweging naar binnen. Het yin dient zich aan en laat zien dat het haar mannetje staat als yang de gordijnen in vliegt.

   Tot de volgende keer!
   Harte groet,
   Nina

 2. Dank Nina, t is idd zaak geen paniek/angst te laten reageren, t is van alle tijden, alleen waren we dat vergeten en alleen druk met de waan van de dag….., nu blijkt dat we aan ons immuun-systeem moeten werken, oa door minder vlees, stress, en meer hoogwaardig Plantaardig(!) voedsel en samen-leven(!) en terug naar de menselijke maat. crises horen bij dit krankzinnige-kapitalistische systeem, dat nu uit zijn voegen is gebarsten.

  1. Hi!, mooi wat je schrijft. Ja, we waren vooral druk met de waan van de dag en het systeem dat we daardoor gecreëerd hebben, knapt nu uit zijn voegen. Dat is noodzakelijk om plaats te maken voor een systeem dat anders georganiseerd is. Let wel: anders! Dus als we over 100 jaar terugkijken, hoeft dat nieuwe niet per se beter te zijn. Maar dat is juist het leuke aan het leven: we leren voortdurend een beetje bij. Als eigenwijs mens gaan we met het nieuw geleerde meteen aan de haal, creëeren daardoor een disbalans, waardoor Moeder Natuur of Moeder Aarde, wat je wilt, ingrijpt en ons tot de orde maant, waarna we weer een stapje verder zijn gekomen in onze ontwikkeling. We zijn kortom, gewoon kleine kinderen die moeten leren dat ze zelf met de handjes uit de koekjestrommel kunnen blijven en dat we, als we dat niet leren, een tik over de vingers krijgen.
   Harte groet, blijf gezond!, Nina

 3. Als 3-4-4 merk ik inderdaad dat ik opstandig ben.
  Als een kind dat, nu het verboden is, ineens dolgraag naar buiten will.

  1. Hi Gertrud! Ja, dat gevoel van verzet is logisch en heel natuurlijk. Dat wordt mede ook veroorzaakt door het feit dat deze lock-down plaatsvindt in het voorjaar. Dan is de hout-energie op zijn krachtigst en wil graag uit knoppen breken en de vrijheid opzoeken. In dit seizoen binnen moeten blijven is, ook voor niet-hout mensen, een grote opgave.
   Maar hout beschikt over de gave van het bedenken van oplossingen waar anderen die niet zien. Hout beschikt over de gave om visionair te zijn: een nieuwe wereld voor zich te zien. En hout beschikt ook over de gave om dat onder woorden te brengen. Het noodgedwongen binnen zitten kan dus ook een kans zijn om op te schrijven wat jij voor je ziet waar het naartoe zou moeten met ons, mensen.
   Harte groet, Nina

 4. Zo herkenbaar.
  Ik werk in de thuiszorg en daar zie je de 2 verschillende reacties. De ene cliënt is bang en de ander vindt het allemaal wel mee vallen. Als ik bij de angstige cliënten de Hongkong griep (1968/1969 700.000 doden, zonder de hele economie op slot te doen) in herinnering breng zie je ze wel denken en worden ze rustiger.
  Tja en dat de regering maatregelen neemt die een enorme impact heeft op de geestelijke gezondheid van de mensen dat roept bij mij enorme weerstand op. Onder tussen worden we min of meer gedwongen met de pin te betalen en zelf de boodschappen te scannen. Allemaal dingen die tegen mijn eigen natuur in gaan.

  1. Dag Helene, dank voor je reactie! Ik maak uit je woorden op dat jij prima kunt relativeren en rustig kunt blijven. Ook al zal het ongetwijfeld zwaar zijn om nu je werk te moeten doen. Ja, de Hongkong griep was zeer ernstig, maar met een heel andere beleving dan nu, vanwege de lock-down. Er worden momenteel veel dingen afgedwongen die tegen de natuur (3-hout) en vrije keuze (ook 3-hout) ingaat. Dat is het gevolg van 5-aarde (autoriteit) die dit jaar in de positie van 3-hout staat. Het is daarom erg belangrijk je te blijven realiseren dat (tijdelijke!) maatregelen noodzakelijk zijn, maar dat daarbinnen de eigen onafhankelijkheid gekoesterd wordt! Dus zorg ervoor dat deze maatregelen niet de nieuwe norm worden! Zodra dat kan, meteen weer met contant geld gaan betalen. En zolang je kan zoveel mogelijk -online- met mensen in gesprek en in contact blijven.
   Harte groet, Nina

 5. Hoi Nina,

  Interessant om te lezen. Bijzondere wezens zijn wij mensen.

  Ik ervaar een onrust om aan de slag te gaan. Is dat de actie energie van hout? Klaar om te branden? Ik ben productiever dan voorheen. Ik doe nog steeds meer voor anderen dan mijzelf. Wie weet kan de 5-aarden hier nog iets in betekenen voor mij.
  Daarnaast voel ik een rustig onderstroom. Samen met de huidige corona situatie brengt mij dit meer momenten voor mijzelf en van reflectie. Minder hectiek.

  Fijne avond

  1. Hoi Kirsten, dank voor je reactie. Jaha, wij zijn hele bijzondere wezens! Onbegrijpelijk ook zoals we ons soms gedragen. De onrust zit hem enerzijds in de energie van het voorjaar die mensen altijd weer aanzet om iets te gaan doen. Maar ook zorgt het Nine Star Ki profiel van dit jaar ervoor dat 3-hout, die in de positie staat van 1-water, enorm gevoed wordt. Voor mensen die daar gevoelig voor zijn, levert dit een potentieel enorme groeispurt op. Of althans een kans daartoe. Het hout van de lente en de nieuwe geboorte, kan uit een (nieuwe) bron putten. In deze fase is het verstandig vooral de rust te nemen om alles op te schrijven of uit te tekenen. Als houvast voor hoe je straks tot handelen moet komen. De eerste stap is dus concreet maken van wat er boven komt borrelen, door het te ‘vangen’ in woorden of beelden. Van daaruit kan (straks) de volgende stap gezet worden van concretiseren. Zolang je dit proces van stromen van energie toelaat, zolang blijft er vernieuwing optreden. Juist het toelaten van die woorden- of beelden-stroom, geeft rust. Ik ben benieuwd wat het je gaat brengen!
   Harte groet,
   Nina

 6. Hi Gertrud, voor Duitsland kun je meerdere profielen samenstellen, afhankelijk van het moment van ‘geboorte’ van het land. Ik heb voor nu de datum 3 oktober 1990 gehanteerd, het moment van politieke hereniging van Oost- en West-Duitsland. Dat lever het profiel 1-1-5 op. Overigens hetzelfde profiel als dat van Berlusconi; wellicht dat dit de interessante interactie tussen hem en Duitsland verklaard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *