Het heilige moeten

moeten, crisis,

Heilig Moeten

Van het ene op het andere moment zijn we in een wereld beland die onherkenbaar is geworden. De files zijn verdwenen. Er is ruimte genoeg in het openbaar vervoer, zelfs tijdens de spits. Je hoeft geen uren meer door een binnenstad rond te rijden voor een parkeerplaats. Je werkt in alle vrijheid vanuit huis. Je kinderen zijn vrij van school. Er is ineens tijd om samen spelletjes te doen want alle activiteiten buitenshuis zijn afgelast. Je partner is thuis en blijkt ineens veel leuker nu de werkstress wegvalt. Je bent, buiten de vakanties om, nog nooit zo lang zo dicht in elkaars nabijheid geweest. De lucht is schoner. Vogels nemen de binnensteden weer over. Er ligt veel minder afval op straat. Stilte krijgt weer ruimte.

Met het corona virus heeft het heilige moeten ineens andere gedaante aangenomen; er moet nu vooral minder.

Minder

Minder contact met anderen. Minder reizen. Minder de weg op. Minder bezig zijn met winkelen. Minder buitenshuis zijn. Minder moeten. Zelfs minder drukte om hoe je er uitziet: je gaat immers toch de straat niet op.

Is er iets dat in een nog sneller tempo een nog relativerende effect kan hebben als dit virus?

Dood

De moeder van een vriend is 96. Ze heeft van alles en nog wat meegemaakt in haar leven. Is helderder bij haar hoofd dan ik soms bij tijden, en woont nog alleen. Met hulp hier en daar en zo en dan. Maar nog wel thuis, in haar eigen huis. Aanvankelijk wilde ze even haar kinderen niet meer zien. Gegrepen als ze was door de angst (ook een virus trouwens) dat die het virus misschien wel eens haar huis binnen zou kunnen brengen. Maar ze relativeert. Iedereen is weer welkom. “Ik moet tenslotte toch ergens aan dood gaan.”

Tedere

Er is nu ruimte voor de zachte waarden van het leven. Voor het kwetsbare, het voorzichtige, het tedere, het zwakke, het lijden, het sterfelijke en ongeziene waar eerst geen ruimte voor was. Wat eerst werd weggestopt zodat we niet onder ogen hoefden te zien dat we mensen zijn met beperkingen, verre van perfect. Wat ondergesneeuwd werd in de rat-race van het bestaan en overschreeuwd werd door yange dominantie.

Dominantie

Die yange dominantie heeft een wereld gecreëerd waarin alles groter, mooier, sterker, krachtiger, succesvoller en gezonder moet zijn. Een wereld waarin geen plaats is voor falen, ziek zijn, struikelen en weer op staan. En mocht je zoiets onverhoopt toch overkomen, dan valt dat uiteraard uitsluitend jezelf te verwijten.

Waar

Wat niet waar is. De yange dominantie heeft een wereld gecreëerd die niet waar meer is. Loos, leeg. Waardeloos geworden. Tot aan lege, spirituele superioriteit aan toe; immers als je ‘The Secret’ “begrijpt”, valt het falen, het ziek zijn, het struikelen en weer op staan uitsluitend jezelf te verwijten.

Waarde

En nu blijkt dat alles dat wèl waarde heeft, verre van weerloos is. Nu het yang met z’n controlerende en graaiende handen in het haar staat en zijn winsten als sneeuw voor de zon ziet verdampen en het virus de hitte in zijn lijf tot hoogten stuwt, nu is hij overgeleverd aan de pragmatische koestering van het yin. Nu het yang in al zijn spirituele verhevenheid op de knieën over het kotsbakje wordt gedwongen, nu is hij overgeleverd aan de liefdevolle handen van een toegewijde verzorger.

Kracht

De tot kolossale proporties opgeblazen overwaardering van groter, mooier, sterker, krachtiger, succesvoller en gezonder, loopt in een oogwenk leeg om als een verschrompeld zielig hoopje treurigheid zich af te vragen waar hij dit aan te danken heeft. Waarom hij dit niet (langer) kan controleren. En de mensen die waren afgeschreven, wegbezuinigd en ondergewaardeerd schieten te hulp. Omdat zij weten hoe kracht er echt uitziet.

Soms

Soms gebeuren er dingen in iemands leven, die te groot zijn om te begrijpen en te bevatten.

Soms gebeuren er dingen in de wereld, die te groot zijn om te begrijpen en te bevatten.

Tenzij je weet waar je moet kijken. Waar je op moet letten. Hoe je moet duiden. Want niets gebeurt voor het eerst. Alles heeft al een keer plaatsgevonden en herhaald zich. Alles hebben we al een keer gezien. Alleen misschien niet in dit leven.

Koortsstuip

Niets gebeurd zomaar of is willekeurig. Alles heeft recht van bestaan. Zelfs een virus heeft een functie. Het helpt een zieke wereld aan een koortsstuip van ongekende omvang waardoor dat wat ècht ziekmakend is, het lijf uit wordt gejaagd. Precies zoals dat gebeurt in je lijf als je de griep hebt. Helaas is de schaalgrootte nu van dusdanige omvang dat mensen, zonder aanziens des persoons, er mee geconfronteerd worden.

Uitbuiting

Maar we wilden niet luisteren. De signalen van Moeder Aarde hebben we -bijna- allemaal collectief genegeerd en in de doofpot gestopt. Of er, vanuit ecologische superioriteit, weer een nieuw (Tesla) verdienmodel op losgelaten. De uitbuiting van wat waarde had maar weerloos is, ging onverminderd door. Maar kosmische wetten en principes laten zich niet zomaar door een stel mensjes-die-het-beter-denken-te-weten aan de kant schuiven, noch laten ze zich controleren of manipuleren. De wal keert het schip.

Kosmos

De kosmos doorloopt een cyclus waarin een stuwing is ontstaan die ons DWINGT ons ziek zijn onder ogen te zien en er iets aan te doen. Zij dwingt ons er persoonlijk verantwoording voor te nemen. Zij dwingt ons spiritueel volwassen te worden. Ieder voor zich, zodat we elk individueel een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan een omkering van wat was. Niet langer is dat wat weerloos is, waardeloos. Dat wat weerloos lijkt, blijkt een ongekend potentieel te bezitten om te helen wat ziek was. Het is het natuurlijke vaccin tegen de yang-disbalans.

Nine Star Ki

In deze tijden van kosmisch turbulentie, is er veel onzekerheid en onduidelijkheid. Maar weet dat we op de goede weg zijn! Maar weet ook dat dit proces nog twee jaar zal aanhouden, zeker tot einde 2021! De komende tijd zal ik mijn best doen om vaker en nog meer te schrijven over deze periode en hoe je er met behulp van Nine Star Ki, duiding aan kunt geven. En natuurlijk hoe je er mee om kunt gaan.

Voorspellende Duiding

Alhoewel ik mijn jaarlijkse Nine Star Ki voorspelling dus voorspellingen noem, zijn ze het eigenlijk niet. Het is niet meer en niet minder dan een duiding van energetische tendensen. Zoals het lezen van een hartfilmpje inzicht geeft in het functioneren van het hart. Zo geeft het lezen van een Nine Star Ki profiel van een jaar inzicht in het functioneren van kosmische processen.

De duiding is niet meer en niet minder dan het herkennen van een ritme: de hartslag van de kosmos, de natuur. Waar we in zitten is een volkomen natuurlijk proces. Dit proces veroorzaakt een crisis, maar elke crisis is altijd een kans die je kunt benutten als je niet verlamt raakt door angst, maar bereid bent te begrijpen wat er gebeurt. En vooral ook, als je bereid bent om te kijken naar je eigen aandeel in de ellende.

Blijf in contact! Met jezelf vooral!

 

12 gedachten over “Het heilige moeten”

 1. Cora Van Leeuwen

  Lieve Nina, wat een mooie analyse van wat er aan de hand is. Heel positief en duidelijk verwoord!
  Warme groet,

  Cora

 2. Sylvia Jensen

  Lieve allemaal .
  Wat je omschrijft kan ik beamen ,behalve dat er altijd uitzonderingen op de regels zijn
  Sommige mensen ervaren een grotere druk in deze onzekere tijden omdat zij letterlijk zorgen voor een kwetsbare oudere groep mensen
  Daar blijft het nog steeds moeten en soms nog meer uren maken dan anders
  Blijf gezond ,zorg voor je,elf en elkaar

  1. Lieve Sylvia,
   Dank voor je berichtje. Dat is ook precies waar ik over schrijf Sylvia. Juist in dit proces zijn er geen uitzonderingen op regels, maar hebben we allemaal te maken met dezelfde ‘regels’. Dezelfde beperkingen en uitdagingen. Juist de mensen in de zorg of met een zorgtaak laten nu zien dat ze in staat blijken te zijn om onder een idiote druk, toch het juiste te doen. Dat in tegenstelling tot een aantal werkgevers. Vanochtend hoorde ik op de radio dat er een aantal zijn die vinden dat hun werknemers ‘de kinderen maar naar de grootouders moeten brengen zodat ze door kunnen werken’. Dat zijn de mensen die op een erg laag niveau met de druk van dit moment omgaan. Vanuit angst, waarschijnlijk. Maar zij kiezen er duidelijk voor om op een andere manier met de beperkingen en uitdagingen van het moment om te gaan. En ook dat is goed en hoort exact bij dit proces!
   Harte groet, Nina

 3. Michel Hilgers

  Hallo Nina,
  Dank voor je vrijblijvende schrijven, die ik niet altijd lees maar naar deze Het Heilige moeten was ik benieuwd.
  Om de balans te herstellen door Moeder Aarde, mogen wij niet zo ‘verrast’ zijn als wij ons voordoen. Het voelt ongemakkelijk naar haar.

  Direct kreeg ik het gevoel van zuivering in de positieve zin van het woord. Hoe zwaar de neven-effecten ook zijn, vooral de zorg voor onze oude ouders, is dit een tijd van gigantische verheldering. Wij hardleerse mensen krijgen nu een koekje van eigen deeg en slechts enkelen zullen dit als een Aardse gift zien.
  Namelijk de bewustwording , verandering en inzichten vinden nu ‘gerigiseert’ plaats. De Astrale Wereld heeft zulke bijzondere oplossingen waaronder deze.
  Ons Leven heeft zeker ook een wending genomen maar blijdschap om de vele positieve veranderingen die dit teweeg brengt, overheerst de angst en zorgen.
  Privé zijn wij dankbaar voor basis als Liefde en alleen al een veilig dak boven je hoofd. Tijd om rust te pakken.
  Zakelijk staat alles stil, maar ideaal om juist nu te werken aan al datgene wat je lang wilde doen. Wij komen er zoveel sterker uit.

  Alle liefs en goeds, Michel

  1. Hi Michel, wat fijn om van je te horen! Dank voor je berichtje. Ja, je hebt helemaal gelijk dat we ons niet zo verrast en onschuldig mogen voordoen als we doen. Het zat er al lang aan te komen, zo’n situatie als deze. Een grote kans dus deze crisis, precies zoals jij ook ervaart. Mooi!
   Blijf gezond! Harte groet, Nina

 4. Beste Nina

  Ik ben steeds gecharmeerd door jouw mooie teksten rijkelijk gevuld met bewustmaking en inspiratie.
  Enkele belangrijke lessen die de Coronatijd ons ontbloot zijn naar mijn gevoel
  Verbinden en Betekenen
  In diepe verbinding met onszelf, de ander, de natuur, moeder aarde en de kosmos
  Alles op 1 lijn
  Vanuit die verbinding komt de betekenis
  Worden onze waarden en talenten aangeraakt.
  Een mooie tijd om onze waarden en unieke kosmische gifts naar buiten te brengen.
  Om nog even terug te komen over het belang van verbinden.
  Ik zou ontzettend graag een mantra van licht met zoveel mogelijk mensen willen delen.
  Een mantra die de mensheid uplift!
  Een mantra die ons vibrationele veld zuivert!
  Een mantra die onze negatieve informatie transformeert naar positieve informatie!
  Een mantra die de vibraties van angst verandert in vibraties van liefde!
  Ik speel hem 24/7 in mijn huis
  Terwijl ik werk en slaap.
  Hij staat op stil
  Het gaat niet om hem te horen, het gaat om de vibraties, de trillingen, de frequenties van de muziek
  Ik heb hem ook op mijn I phone
  Waar ik ook ben , ik heb steeds een hoog lichtveld rond mij heen
  Een veld van liefde waar angst stuk trilt

  Ik doe via alle wegen een oproep om deze link te mogen verspreiden.
  Op welke manier kan jij bijdragen om de mantra te verspreiden?
  Diegenen die mijn berichtje lezen kunnen me steeds een appje doen!

  Ik hoor graag
  Liefdevolle lentegroet uit België
  Ana Veerle Donné
  0032/475959324

  1. Dag Ana Veerle, dank je wel voor je mooie reactie en lieve woorden. Ik kan me er bij aansluiten. Echter, gaat het niet alleen om alles op een hogere trilling te brengen. Mijns inziens, en ik volg daarin het gedachtegoed van C.G. Jung, is het belangrijk om juist ook de diepten te voelen, te ervaren en er eigenaar van te worden. Dat deel in je dat een ander het pak toiletpapier niet gunt of alle laatste vier pakjes boter meeneemt en niet in staat is om er nog twee voor een ander te laten liggen. Ik schreef in mijn Nine Star Ki voorspellingen voor 2020: “Maar er is een duister dat genegeerd is. Een duister dat lang onbenoemd is gebleven en collectief en politiek genegeerd is. Maar het zal zich openbaren en zich aandienen. Juist wat zo lang genegeerd is, kan ook als een mogelijkheid beschouwd worden om tot grote verandering te komen.”
   Dat vraagt niet om iets te ontstijgen waardoor je je ervan distantieert, maar juist om het helemaal te doorvoelen, er doorheen te gaan. Zoals Dante Alighieri in zijn Divina Commedia door de hel, het hiernamaals reist, om gelouterd aan de andere zijde van de wereld ‘herboren’ te worden. Zo loutert het door de diepe lagen van je eigen duisternis heen zakken je op een manier die op geen enkele andere wijze mogelijk is. Want het licht kan alleen bestaan dankzij het duister! En verdient daarmee onze aandacht en toewijding.
   Dat neemt niet weg dat elke vorm van hulp daarbij welkom is. Ook in de vorm van een mantra. Mijn favoriete mantra is ‘OM ASATOMA SATGAMAYA, TAMASOMA JYOTIR GAMAYA, MRITYORMA AMRITAM GAMAYA’, uitstekend geschikt in tijden van overgang. Hier prachtig gezongen door Deva Premal, Mitten (die ik nog eens een energetische rondleiding heb mogen geven door de kathedraal van Wells in Engeland ) en Manose. https://mantranita.jouwweb.nl/tekst-en-uitleg/om-assatoma-satgamaya
   Misschien wil jij de link naar jouw mantra hieronder met ons delen?
   Harte groet,
   Nina

 5. Johanna van Fessem

  Dag Nina, Mooi stuk hoor! Dank je wel. We gaan erdoor heen, en alles komt in balans.Groet. Leef! Wees blij!
  liefs
  ..

  1. Lieve Johanna,
   Dank je wel voor je reactie! Jazeker gaan we er doorheen! We kunnen niet anders. En als je blij bent met het leven, hoe het zich dan ook aandient, en vrij van angst voor datzelfde leven, gaat het allemaal een stuk eenvoudiger. Ja, dan komt er uiteindelijk weer balans. Een nieuwe balans! Liefs!!

 6. Dag Nina, jij kunt met Nine Star Ki en jouw schrijven mensen bewustzijn geven. Wat zou het mooi zijn als dat in deze tijd met heel veel olie een olievlek zou worden.
  Hartelijke groet

  1. Dankjewel Astrid voor je reactie en compliment. Voel je vrij om mijn berichten verder te delen! Juist door dit samen te doen, vormen we een sterk geheel. Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: