Wat je wilt weten over de energie van vintage

Feng Shui gaat over energie, levensenergie. Ook wel chi genoemd, of c’hi of ki. Feng Shui gaat met name over het herkennen van de levensenergie in je omgeving en de mogelijkheid die je hebt om de kwaliteit van die energie te verbeteren.

De kwaliteit van energie verbeteren

Dat kun je doen door op te ruimen. Door schoon te maken. Door spullen waar je veel waarde aan hecht een prominente plek in huis te geven en door de spullen waar je veel minder waarde aan hecht maar wel nodig hebt, netjes op te bergen in een kast of doos. Als je daar nog wat hulp bij kunt gebruiken, vind je het misschien leuk om de blog ‘Ruimte In Je Huis Maakt Je Leven Lichter’ eens te lezen.

Je kunt de energie in huis ook verbeteren door letterlijk meer aandacht te hebben voor je huis. Een bos bloemen kan soms wonderen doen. Maar ook een lampje laten branden op een donkere plek in huis. Zorgen dat de tijdschriften een beetje gerangschikt zijn. Of de dode bladeren uit de planten in de vensterbank of je tuin of balkon verwijderen. Zoiets kan de aanblik van je huis een stuk opfrissen; alsof je de dode puntjes uit je haar hebt laten knippen.

Het verschil tussen origineel vintage en de doe-het-zelf opvolgers

En soms wil je meer. Een nieuw behangetje. Een andere kleur op de muur. Of een andere bank of stoel. De verleiding kan dan best groot zijn om naar onze meubel grootgrutter te gaan en een volgende Billy of Benny of Bobbie in elkaar te schroeven. Begrijp me goed, wij zijn echt fan van Ikea omdat het een bedrijf is dat als geen ander het woonklimaat in Nederland veranderd heeft en ons heeft gestimuleerd om na te denken over hoe WIJ willen wonen. Mooi!

Maar de oorsprong van al dat moois ligt natuurlijk in Zweden. En boy, wat maken ze daar mooie dingen! Mooi en vernuftig! Salontafels die je kunt uitschuiven; handig als je een feestje hebt. Kinderbedjes die je kunt uitschuiven zodat ze er minstens 10 jaar in kunnen slapen. En superslimme secretaires die niet alleen een lust zijn voor het oog, maar ook met hun vakjes en lades prachtig vormgegeven opbergers zijn. Veel van die slimmigheden zie je terug in de meubels die Ikea ontwerpt; slim, uitschuifbaar, inklapbaar, opklapbaar en ook gewoon mooi. Maar, er is wel een belangrijk verschil tussen het vintage meubilair en de bouwpakket-opvolgers en dat is de kwaliteit.

Genieten van Zweeds vintage

Doordat Nina’s middelste dochter twee jaar geleden naar Zweden is verhuisd, is er een soort ‘Sweden Connection’ ontstaan. Het is dankzij die connectie dat we die authentieke kwaliteit van het Zweedse vintage hebben ontdekt en er regelmatig de prachtigste vintage meubels hun weg naar Nederland vinden. Via ‘The Bridge’ inderdaad :D. Van die authentieke keukenbanken die in hun originele versie niet te tillen zijn, zo zwaar zijn ze. En prachtige fauteuils van Fritz Hansen uit 1957, die zo goed gemaakt zijn, dat ze in originele staat zijn en er nog steeds waanzinnig goed uitzien.

Als we het dan hebben over energie en Feng Shui, dan is het ook goed om het te hebben over de energie van gebruikte meubels. Alles wat bij ons in de winkel Feng Shui by Nina wordt verkocht, is door onze handen gegaan, schoon gemaakt, waar nodig gerepareerd en energetisch gereinigd. Dat doen we niet voor niets. Je weet immers niet waar een meubel heeft gestaan. Welk gebruiks-DNA het heeft. Dat doen we zodat jij zorgeloos van je aankoop kunt genieten, zonder de energetische last van het verleden.

Energetisch reinigen van vintage meubels

Heb jij meubels in huis staan die je tweedehands gekocht hebt, die je hebt overgenomen van iemand of die je oma je heeft nagelaten? Of heb je uit jouw favoriete vakantieland een prachtig vintage stoeltje meegesleept, dan is het goed deze te ontdoen van de indrukken die hun vorige leven wellicht nagelaten heeft.

Dat doe je door ze eerst gewoon schoon te maken met een sopje, ze te repareren en eventueel in de boenwas te zetten en ze lekker op te poetsen. Je ontdoet ze van hun energetische belasting, door bij al die handelingen je bewust te zijn dat je ze bevrijdt van hun verleden en ze je eigen maakt. Als laatste stap kun je een fijne etherische olie verdunnen in een plantenspuit, bijvoorbeeld Spaanse salie en deze over het meubel spuiten. Vergeet niet om ook de binnenkant of onderkant mee te nemen! Let op bij onbehandeld hout, of hout dat in de was staat! Dan kan die laatste handeling ongewenste vlekken geven; die is meer geschikt voor de stoffering. Als alternatief kun je dan beter salie samenbinden tot een smudge stick en die aansteken. Gebruik de rook voor de energetische reiniging. Misschien wel goed om dat even buiten te doen omdat salie veel rook produceert (rookmelders!).

Wat het je oplevert is een mooi en authentiek meubel dat een verhaal vertelt, zonder dat het jouw leven belast! Oh, en qua duurzaamheid heeft dat vintage natuurlijk altijd een belangrijke pre ten opzichte van de weg-werp-Billies. ;D.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *