Voordeur versus Achterdeur; het juiste gebruik vanuit de Feng Shui

We krijgen regelmatig vragen van mensen over hun huis en hoe ze hun situatie het beste vanuit Feng Shui kunnen benaderen en oplossen. Onlangs kwam deze binnen, die ik hier (met toestemming) graag (onverkort) wil delen. Ik denk dat er meer mensen zijn op wie deze situatie van toepassing is namelijk;

wat als je de voordeur nauwelijks gebruikt en meestal door de achterdeur gaat?

“Beste Nina,

Ik volg u via de nieuwsbrieven en op Facebook en ik heb uw boek. (Huis & Ziel, red.) Daarnaast heb ik een workshop Feng Shui gevolgd bij iemand anders. Ik vind Feng Shui heel interessant.

De basis dingen van Feng Shui probeer ik ook toe te passen, maar vaak ben ik er ook heel onzeker over. De meest belangrijkste voorbeeld is de voordeur.

Deze vraag heb ik al aan 2 experts in Feng Shui gesteld en ik kreeg 2 verschillende antwoorden. Hierdoor raakte ik in de war, ik kon het ook nergens lezen in de boeken etc. Daarom vraag ik het nu ook aan u:

Wij hebben zowel een voor- als achterdeur.

Omdat onze parkeerplaatsen achter onze huizen staan en aan de voorkant geen autoverkeer is, komen wij en onze visite altijd via de achterdeur naar binnen. Ook als ik met de OV ga of lopend naar de dorp, gebruik ik de achterdeur. Dit is korter en handiger. Ook de containers etc. gaan via de achterdeur de straat op als ze geleegd worden.

Bij de voordeur komt alleen de briefpost, mensen met een collectebus e.d., of soms de nieuwe visite die eigenlijk verdwaald is en onze achterdeur niet kon vinden.

Welke deur moeten we nu beschouwen als de voordeur? En heeft u nog tips voor deze situatie?

Hartelijke groet,

Silvana”

Het juiste deur gebruik vanuit de Feng Shui

“Dag Silvana,

Dank voor je mailtje en je vraag over het gebruik van de voordeur versus de achterdeur.

Ik begrijp dat in de praktijk de achterdeur veel vaker gebruikt wordt omdat dat handiger is. Dat wil echter nog niet zeggen dat de achterdeur dan ook meteen een voordeur wordt. De voordeur is de architectonisch bepaalde voordeur, de plek waar zich de brievenbus bevindt, het naambordje en het huisnummer. Hieronder deel ik wat informatie met je over de voordeur en waarom je die moet gebruiken en wat er gebeurt als je alleen je achterdeur gebruikt.

De Ba Gua wordt toegepast binnen Conceptual Feng Shui om de plattegrond van een gebouw, een stad of een land te interpreteren. De Ba Gua wordt gebruikt om over de plattegrond van een huis, grondstuk of gebouw te worden gelegd. De richting waarin de Ba Gua gelegd wordt, is van groot belang. Het lijkt ridicuul om deze Ba Gua te oriënteren op de positie van de voordeur, maar wanneer je beseft dat de voordeur de belangrijkste opening is van een gebouw, is het heel verklaarbaar dat deze voordeur als startpunt wordt beschouwd van de interne energiestroom van een gebouw. Het is ook de plek waar buiten en binnen in elkaar overvloeien en waar deze contact met elkaar maken.

Een voordeur die niet gebruikt wordt heeft invloed op de kwaliteit van de energie die je huis binnenkomt. Daarnaast ontneemt een niet gebruikte voordeur je als bewoner de invloed die je kunt uitoefenen op wie en wat je huis binnenkomt en wanneer en onder welke voorwaarden. Daarmee verdwijnt ook in belangrijke mate de invloed die je uit kunt oefenen op je leven en op de kwaliteit van levensenergie in je huis.

Achter de voordeur heerst de energie van de gebruikers of bewoners van het betreffende gebouw en gelden eigen normen en regels. In de openbare ruimte gelden juist de algemene en ook wettelijk aanvaarde normen en regels die niet noodzakelijkerwijze altijd overeenstemmen met de eigen normen en regels. De voordeur geeft toegang tot die eigen wereld en sluit de buitenwereld buiten.

Een voordeur die niet gebruikt wordt heeft invloed op de kwaliteit en kwantiteit van energie die je huis binnenkomt.

Daarnaast heb je als bewoner minder invloed op wie letterlijk en figuurlijk je huis binnenkomt en daarmee ook in je leven. Indien een achterdeur als voordeur gebruikt wordt, kan dit het effect geven van continu ‘tegen de stroom’ in zwemmen.

Een achterdeur is een informele toegang. Daar komen de mensen binnen die je altijd, onder alle omstandigheden toegang tot je leven geeft. Vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen bijvoorbeeld, of je beste vriendin of een goede buur. Maar het is fijn als de pakketbezorger gewoon aanbelt aan de voordeur en niet zomaar je keuken binnenstapt terwijl jij in je ondergoed net een kopje thee staat te maken. Een achterdeur die als voordeur gebruikt wordt, tast je privacy aan.

Ik raad je aan om de voordeur echt vaker te gaan gebruiken. Je zult er een andere en betere energiestroom in je leven door genereren.

Ik wil deze vraag graag gebruiken voor de nieuwsbrief omdat ik denk dat er namelijk meer mensen zijn die hiermee worstelen. Ik hoop dat je dat ok vindt.

Veel succes!

Hartelijke groet,

Nina Elshof”

We zijn benieuwd naar je reactie!

Hoe is het gebruik van de voordeur versus de achterdeur in jouw huis? Welke deur gebruik je het meest? En welk inzicht of idee haal je uit het blog hierover? Deel je ervaring hieronder en doe mee aan het gesprek!

8 gedachten over “Voordeur versus Achterdeur; het juiste gebruik vanuit de Feng Shui”

  1. Ik gebruik de voordeur ook echt als voordeur , dat heeft ook te maken met de positie
    Naast het huis is geen doorgang naar achter..
    De achterdeur komt uit in de tuin en daarachter bevindt zich een gemeenteplantsoen.
    Als ik mensen via de achterdeur binnen zou laten zouden zij een behoorlijke omweg moeten maken.
    Vroeger toen kind nog thuis was kon hij via de achterdeur en bosschage naar het veld om te spelen.
    Kleinkinderen doen dit nu ook.
    Bij de voordeur bevindt zich ook een deur in de deur van de garage , waardoor men via de garage en bijkeuken in het huis komt.
    In de tijd van kind en vriendjes was deze niet op slot , zodat ze daardoor naar binnen konden.
    Nu zit die op slot.
    Ik vind dat heerlijk want ik kan zelf bepalen of ik iemand wel of niet wil toelaten in het huis.
    De achterdeur gebruik ik bijna dagelijks om even in de tuin te lopen.
    Ik ervaar echt een voor en achter het huis , waar ik nu woon.
    De achterkant heeft geen zicht op huizen , veel struiken en bomen + 2 zeer oude knotwilgen.

    Bij mijn ouders kwam bijna iedereen door de achterdeur naar binnen , als deze op slot was wisten de kinderen waar de sleutel lag.
    Zij hebben daar geen moeite meegehad , de deur stond bijna letterlijk voor iedereen open.
    Grappig is wel dat mijn moeder de stenen trap naar de voordeur , de houten voordeur , die uit 2 helften bestond , altijd heel schoon en opgeruimd hield tot op hoge leeftijd.
    In een eerder huis mocht ik vaak de brievenbus en de deurbel (koper ) poetsen.
    Toch wel bijzonder om nu te merken dat mijn moeder de voordeur als haar visite kaartje zag.

  2. Oh ja die achterdeur…. wij wonen op een hoek aan een rustige zijstraat waar we ook de auto parkeren. En gebruiken de achtertuin en deur echt altijd. Toen we er kwamen wonen stond er nog geen schutting en kwam iedereen altijd aanwaaien, altijd een huis vol gezelligheid zou je denken. Ik werd er kriegel van, niet omdat ik de mensen niet wilde zien, maar ik had er invloed op wie wanneer binnen kwam vallen. We hebben uiteindelijk een schutting gebouwd met een afsluitbare deur met bel. Dat geeft enorm veel rust. En mensen bellen nu dan toch aan bij de voordeur, dit is een portiek ingang en kan ik zelf ook beslissen of ik ze naar de ‘binnen’ voordeur laat komen of niet.
    Laatst hadden we het er over om weer meer via de voordeur te gaan, omdat via de keukendeur soms zelfs invasief voelt en de sfeer die in huis hangt op dat moment ontregelt wat op mij persoonlijk veel effect heeft elke keer…. heel gevoelsmatig allemaal, maar ik weet zeker dat het de rust en sfeer zeker ten goede komt.

    1. Wenske - by Nina

      Dankjewel voor het delen van je ervaring Ella, mooi hoe treffend ‘gevoelsmatig’ eigenlijk is. Dit is ook precies wat Nina over Feng Shui zegt; het geeft woorden aan een gevoel.

    2. Dag Ella,
      Herkenbaar jouw situatie! Goed dat je besloten hebt een schutting te bouwen en daardoor meer privacy en rust in je leven te creëren. Mensen via de voordeur binnen laten komen zorgt er inderdaad voor dat je er regie over kunt blijven voeren. En dat zorgt er weer voor dat je met meer stevigheid en zelfbewustzijn in het leven kunt staan. Mooi!
      Hartelijke groet, Nina

  3. Lieve Nina,

    In onze woning zit een voordeur en een achterdeur. Maar de voordeur (met groot raam) komt uit in de woonkamer en bevindt zich aan de drukke straatzijde. Vroeger was het een winkeltje.

    De achterdeur is te bereiken als je langs de woning richting tuin loopt. Het tuinhek is overdag altijd los. Dus alles gaat via de achterdeur, want om in de woonkamer binnen te lopen lijkt ons niet prettig. Op het tuinhek zit ook een deurbel. We beschouwen de ‘voordeur’ als een raam. Dus in de woonkamer staat er een mooie grote plant voor.

    De achterdeur was eerst een deur met aan beide zijden een deurkruk. Dus open voor iedereen. Onlangs is de deur vervangen, want de oude was rot. Nu zit er een deur in die aan de buitenzijde alleen met de sleutel opengemaakt kan worden. Ik begrijp het voordeel daarvan, ook vanuit de Feng Shui. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of het nu echt bevalt op deze wijze. Immers, nu moeten we zelf ook altijd met een sleutel naar binnen als we de tuin instappen en de deur dicht valt. #Oeps.
    Als ik zelf de BaGua leg neem ik de achterdeur wel als voordeur, omdat de oorspronkelijke voordeur niet alszijnde in gebruik is.

    Groet, Nicolien

    1. Lieve Nicolien,

      Ik begrijp de situatie. Bij huizen die vroeger een andere functie hadden, zoals in jouw geval, kan het even zoeken zijn naar wat nu precies de voordeur is en ook of dat ook inderdaad wel de voordeur moet blijven. Heel begrijpelijk dat je niet iedereen met de deur in huis wilt laten vallen via de ‘oude’ voordeur. Wel is het belangrijk binnen de Feng Shui, dat de ‘nieuwe’ voordeur ook onomstotelijk de voordeur is. Dat betekent dat de ‘oude’ voordeur als zodanig ontmantelt dient te worden. Een huisnummer, naambordje en brievenbus moeten daar verwijderd worden en een nieuwe plek krijgen bij de ‘nieuwe’ voordeur. Eventueel een pad dat naar de ‘oude’ voordeur loopt, zou ook verwijderd moeten worden. Daardoor ontstaat een vanzelfsprekendheid ten aanzien van de ‘nieuwe’ voordeur als zijnde de enige echte voordeur. Verwarring en onduidelijkheid, kortom, dienen vermeden te worden.
      Als de voordeur de enige deur is die ook toegang geeft tot de tuin, kijk dan eens of je door middel van een deurstopper oid kunt voorkomen dat de deur achter je in het slot valt. Als er nog een andere mogelijkheid is om in de tuin te komen, onderzoek dan eens of dat niet de achterdeur zou kunnen worden. Inclusief vrije toegang voor vrienden.
      Hartelijke groet,
      Nina

  4. Als je merkt dat de voordeur in veel gevallen niet geschikt is en de achterdeur in de meeste gevallen wel. En het zou ook nog kloppen met de rest van het huis als je de bagua erop zou leggen. Zou je dan een nieuwe voordeur kunt creëren op die andere plek? Of blijft dan toch die oude voordeur de energie van voordeur dragen?

    1. Dag Chantal,
      Ja, dat kan. Maar wel onder voorwaarden. De ‘oude’ voordeur zou dan uit zijn functie ontheven dienen te worden. Dat betekent dat daar de bel, de brievenbus en het naambordje verwijderd dient te worden en bij de ‘nieuwe’ voordeur dient te worden aangebracht. De ‘oude’ voordeur moet dan degraderen naar bijvoorbeeld tuindeur of achterdeur, al naar gelang de locatie in huis. Dat betekent dus ook dat er waarschijnlijk een andere deur geplaatst moet worden die er ook niet meer uitziet als voordeur maar als tuin- of achterdeur. Datzelfde geldt overigens voor de ‘nieuwe’ voordeur, die mag er niet uitzien als een achterdeur maar als een echte voordeur.
      Ik hoop dat je hier mee aan de slag kunt.
      Harte groet, Nina Elshof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *