Thema: Wonen in Harmonie

Allereerst die vraag: wonen in harmonie?

In harmonie waarmee?

In harmonie met jezelf; in harmonie met je huis?

Maar is je huis ook in harmonie met jou?

Ben jij in harmonie met je huisgenoten en zij met jou?

En zijn zij op hun beurt in harmonie met het huis?

Veel vragen die al aangeven hoe complex en kwetsbaar het thema wonen in harmonie is. Want, heb jij net voor je gevoel harmonie bereikt in je huis, komen je pubers de balans verstoren of wordt het esthetische plaatje overhoop gegooid door de met modder besmeurde hond die zijn handtekening op je witte, wollen vloerkleed achterlaat.

Harmonie gaat dan ook niet over bereiken van een tijdelijke status quo, van een momentopname. Dat namelijk zou je kunnen vergelijken met een foto van een toonzaal situatie: perfect gestyled en geordend, zonder smetjes of dissonanten en al helemaal zonder onwillige en/of verharende huisgenoten. Maar met een foto, met een momentopname zet je alles stil, je haalt het leven er uit en dat levert een interieur op waar, inderdaad, het leven zich niet meer kan voltrekken. Het wordt een ’te mooi om waar te zijn’ situatie die alleen nog maar tot teleurstelling en frustratie kan leiden. Een woonkamer als een toonzaal ziet er mooi uit, maar het is ook een illusie: het is een woonkamer waar niet geleefd kan worden. Elke uitdrukking van leven, zou de verstilde harmonie verstoren.

Wat is wonen in harmonie dan wel? Daar komt Feng Shui om de hoek kijken. De basis van waaruit Feng Shui werkt, zijn de vijf elementen. Dit zijn water, hout, vuur, aarde en metaal. Deze vijf elementen beïnvloeden elkaar op dusdanige wijze dat ze enerzijds elkaar nodig hebben en ondersteunen, en anderzijds elkaar in toom houden zodat ze geen van allen de baas kunnen gaan spelen. Als het goed is tenminste. Dit spel zorgt niet alleen voor balans, maar ook, paradoxaal genoeg, voor beweging. Want de vijf elementen vormen samen, in tegenstelling tot de vier elementen die we in het westen kennen, een mooi pentagram. De basisvorm waarmee ook Leonardo da Vinci de menselijke maat en menselijke verhoudingen heeft weergegeven. Een pentagram op zijn beurt is een vorm aan de hand waarvan een zuivere cirkel getekend kan worden. En dat is waar de principes van Feng Shui op gebaseerd zijn; op het feit dat alle processen cyclisch verlopen. Sterker nog, dat het levensproces zelf cyclisch is. Volgens dit cyclische principe heeft alles invloed op alles. Dus… jij hebt invloed op je huis, maar je huis ook op jou etc., etc. Wonen in harmonie gaat dus veel meer over het in harmonie komen met de beweging, de flow van energie die zich in je leven en als gevolg daarvan dus ook in je huis manifesteert. Met het herkennen van die flow van energie krijg je de mogelijkheid aangereikt in harmonie te komen met dat wat er wil zijn. Aha, wat er wil zijn… dus wat er nu nog niet IS. De wens om harmonie te bereiken komt voort uit het verlangen om een einde te maken aan de frustraties en weerstanden die zich op allerlei vormen en manieren manifesteren in jezelf en in je huis en zichtbaar maken dat je jezelf nog niet als ‘eenheid’ ervaart.  Goed beschouwd kun je de frustraties in je huis zien als metafoor voor de frustraties in jezelf. Er bestaat namelijke een directe correlatie tussen je omgeving en je succes en harmonie in je leven. Dat is waar Feng Shui je bij helpt om inzicht in en bewustzijn over te krijgen. Zie je huis als je persoonlijke healer die de sleutel naar je toekomst in zich draagt. Oh jee, zit je misschien niet op te wachten, op allerlei inzichten. Eigenlijk wil je gewoon een fijn huis om in te leven. Maar misschien is het toch niet verkeerd om eens op onderzoek uit te gaan. Want je huis reflecteert wie je bent en ook hoe je kunt zijn.

Elementen cyclus Nina Elshof Feng Shui

Daarom hierbij een stap-voor-stap methode om je eigen onderzoek te starten om harmonie in je huis te manifesteren. Allereerst gebruik je de Ba Gua om over de plattegrond van je huis te leggen zodat je kunt herkennen waar de elementen en de bijbehorende levensaspecten zich bevinden. Je ziet dan ook meteen welke functie zich daar in je huis bevindt. Vervolgens kun je kijken of de energie van de functies in harmonie is met de kwaliteit van energie van het element dat zich daar bevindt. Daardoor krijg je al meer informatie over de aanwezige balans of verstoringen. De energie van de functie van een toilet bijvoorbeeld, hoort bij water. Als deze functie zich in een van de aarde posities bevindt, of in de vuur positie van de Ba Gua, dan kun je zeggen dat het water van het toilet in conflict is met de aarde of het vuur van de positie in de Ba Gua. Zo’n conflict is merkbaar, doordat energie daar dan gaat stagneren of irriteren. Je kunt zo’n conflict oplossen door het element toe te voegen dat de cyclus kan herstellen. Bij een conflict tussen water en aarde, is dat het element metaal. Bij een conflict  tussen water en vuur, is dat het element hout. Gebruik de afbeelding met de vijf elementen om het juiste, harmonie brengende element te kiezen. Volg daarbij altijd de kringloop met de klok mee.

Ba Gua Nina Elshof Feng Shui

Verder kun je je eigen onderzoek ondersteunen met wat vragen.

Kun je horen wat je huis je te vertellen heeft?                                                                            Je kunt wel in een groot landhuis willen wonen, maar ondertussen moet je het doen met het huis waar je nu in woont met alle beperkingen en karakteristieken die daarbij horen. Die eigenheid van je huis vertelt een verhaal. De vraag is of jij bereid bent om daar naar te luisteren. En of je bereid bent dat verhaal te accepteren. Het helpt je niet verder en het brengt zeker geen harmonie als je de hele dag gaat zitten dagdromen over dat wat je NIET hebt. Dat haalt je niet alleen uit het hier en nu, het haalt je ook uit je centrum en uit je kracht.  Ga dus op zoek naar de bijzonderheden van je huis. Wat heeft jouw huis dat geen enkel ander huis heeft, ook al staan er twintig dezelfde op een rij? Het herkennen en erkennen van het unieke karakter van je huis kun je zien als het herkennen en erkennen van het unieke karakter van jezelf. Het onderzoeken van deze vraag stelt je ook in de gelegenheid om je beter af te stemmen op je huis, zodat je qua inrichting meer uitgesproken en meer bij jou en je huis passende beslissingen kunt nemen. Denk aan het moment dat je een keer een ingeving hebt gehad om een bepaalde muur oranje of blauw te verven, maar dat niet hebt gedaan omdat…. ja, vul maar in.

Maakt je huis je ziek?                                                                                                                          Is het huis donker, somber, vochtig of gewoon niet schoon, dan kan dat van grote invloed zijn op je gezondheid. Hier is altijd wat aan te doen! Begin met het opstropen van je mouwen en het klaarzetten van een emmer met een lekker ruikend sopje en maak gewoon schoon. Dat is echt -samen met opruimen- het begin van alles!

Als je huis te donker is, doe dan op strategische plekken lampen aan die de energie weer in beweging kunnen brengen. Ideaal zijn soms eenvoudige Himalaya zoutkristallampen die niet alleen licht geven, maar ook de energie nog eens zuiveren. Haal gordijnen weg die de inval van licht belemmeren. En de inkijk van de buren? Wees creatief met andere vormen om inkijk te voorkomen. Er zijn vele soorten plakplastic te koop, speciaal bedoeld om op je raam te plakken om inkijk te voorkomen. Maar je kunt ook een mooi, lichtdoorlatend vel handgeschept papier op strategische hoogte ophangen bijvoorbeeld. Of misschien kun je in je tuin een boom om struik neerzetten die je privacy beschermt zonder teveel licht weg te nemen.

Een somber huis wordt meestal veroorzaakt door gebrek aan licht in combinatie met viezigheid en rommel. Maar een enkele keer wordt het veroorzaakt door energie die is blijven hangen en die niet prettig voor je is. Dan helpt een space-clearing; een energetische reiniging van een ruimte. Hierover wil ik nog wel zeggen dat ik vind dat er geen ‘goede’ en ‘slechte’ energieën bestaan. Elke vorm van energie maakt deel uit van het grote geheel waar jijzelf ook onderdeel van uitmaakt. Een bepaald onderdeel van dat grote geheel bestempelen (demoniseren) als slecht, slaat dus uiteindelijk ook altijd weer terug op jezelf. Beter is het je te realiseren dat er vormen van energie zijn waar je je niet prettig bij voelt, of waar je moeite mee hebt om mee om te gaan. Daarmee respecteer je zonder veroordeling hun aanwezigheid, maar kies je niet voor betrokkenheid daarmee.

Vocht is een ander verhaal. Soms heeft dat een bouwkundige oorzaak die vaak om ingrijpender maatregelen vraagt, b.v. door muren te behandelen met een speciaal middel zodat er geen vocht meer doorheen komt. Het komt echter ook voor dat vochtproblemen veroorzaakt worden door gebrek aan ventilatie. Bijvoorbeeld in een badkamer of in een woonkamer die met gaskachels gestookt wordt. Daar kun je zelf wat aan doen door goed en vaak te ventileren en door in de vochtige badkamer te zorgen voor voldoende warmte om het vocht te laten verdampen. Bezuinig niet op verwarming in je badkamer, omdat vocht in je hele huis een ongunstige uitwerking heeft op het totale energieverbruik.

Staat je huis in dienst van jou en ondersteunt het je?                                                             Sommige huizen zijn nooit klaar, vragen altijd om aandacht en zijn erg bewerkelijk in het onderhoud. Geen probleem natuurlijk als je dat ook wilt en daar tijd, geld en energie voor hebt. Het wordt anders als het huis ervoor zorgt dat jij niet verder komt in je leven; wanneer het een claim op je legt en je je vrijheid ontneemt. Dan vormt het geen ondersteuning voor je, maar dan ondermijnt het je leven. Een huis dat een te grote financiële last voor je is, beperkt je in het leven van een vrij en ongedwongen leven. Misschien zorgt het er zelfs wel voor dat je niet op vakantie kunt. Of een huis dat zoveel onderhoud vraagt dat je nooit klaar bent, kan een prettig sociaal leven in de weg staan omdat je nooit tijd hebt om gezellig met vrienden of familie iets leuks te ondernemen. De grote vraag is dan: waarom heb je dit huis ooit gekocht of gehuurd? Heeft je partner zijn of haar zin doorgedreven? Heb je je teveel door je ego laten leiden? Had je er geen vertrouwen in dat er een ander, misschien beter huis op je pad zou komen? In deze gevallen laat het huis je zien dat jij jezelf niet ondersteunt en dat nodigt je uit tot een andere omgang met jezelf.                                                                                                           Maar het huis kan ook van het type zijn dat je leegzuigt niet omdat je jezelf niet ondersteunt, maar omdat het een energetisch probleem in zich draagt en je als het ware gevangen houdt. Ook in dit geval is een space-clearing een goed middel om de boel wat op te helderen en energie in het huis te verbeteren.

Praktisch:

Wat heb je nodig om harmonie te creëren in je huis?                                                            Begin met een antwoord te vinden op de bovengenoemde vragen. Die leveren inzicht op wat er nu precies aan de hand is in je relatie met je huis. Daardoor kun je doeltreffender gaan optreden en hoef je niet zo met je handen in het haar te blijven zitten.

Waar ontbreekt het je aan?                                                                                                              Als je antwoorden hebt gevonden op je vragen, heb je ook duidelijk gekregen welke punten je alleen kunt oplossen en bij welke je hulp nodig hebt. Dus als je niet kunt behangen, vraag dan hulp van iemand die dat wel kan. Of als je echt een bouwkundig vochtprobleem hebt, roep hulp in van een ter zake kundig iemand die je advies kan geven hoe je dat het beste op kunt lossen. Ben je kleurenblind? Vraag dan hulp van een kleurdeskundige. Etc.

Waar droom je van?                                                                                                                           Ga op zoek naar datgeen waar je warm van wordt. Dat is altijd een goede graadmeter om te checken of je op het goede spoor zit. Als een idee of een gedachte je blij maakt, je een warm gevoel geeft en je energiek maakt, volg dat idee of die gedachte en werk er aan om die ten uitvoer te brengen. In je interieur doe je dat bijvoorbeeld door afbeeldingen, boeken of geuren en kleuren die jij associeert met jouw idee of gedachte, in je huis aan te brengen. Elke keer als je daar naar kijkt zullen zij onbewust jou helpen herinneren aan je grote wens die je daardoor langzaam maar zeker gaat manifesteren en binnen handbereik brengt.

Waar begin je?                                                                                                                               Begin dicht bij jezelf. Het hele huis in een keer aanpakken is niet alleen een grote klus, in je huis kom je ongetwijfeld ook zaken tegen die zich niet meteen laten oplossen of waar huisgenoten een andere opvatting over hanteren. Dus begin bij jezelf. Met je eigen boekenkast. Je eigen kledingkast. Je slaapkamer of werkkamer, of een andere ruimte waar vooral jij veel gebruik van maakt. Dat kan dus ook een hobbykamer, een garage of een meditatie zolder zijn. Neem je plek in, maak hem je eigen en wen er aan dat je jezelf in je ruimtelijke omgeving laat zien en zichtbaar maakt.

Wat geef je prioriteit?                                                                                                                     De grootste ergernissen vragen als eerste om aanpak want daar loop je voortdurend tegen aan en verlies je energie aan. Vraagt misschien ook de meeste moed maar het zal je ook direct veel opleveren. Een bank die niet ok is, maar je weet nog niet wat er voor in de plaats moet komen? Zorg eerst dat je verlost wordt van wat ergernis veroorzaakt. Zet de bank bij het grof vuil of laat hem ophalen door de kringloopwinkel. Met het verwijderen van de ergernis ontstaat er letterlijk ruimte om een nieuw beeld, een nieuwe invulling te laten ontstaan. En neem daar ook de tijd voor!

Het uiteindelijke doel wat je door middel van dit proces bereikt is harmonie in en met jezelf en daardoor met je omgeving. Ik wens je veel plezier en succes!

1 gedachte over “Thema: Wonen in Harmonie”

  1. Hallo Nina. Jouw tekst komt net binnen, terwijl ik moed aan het verzamelen ben voor het vervolg van mijn schoonmaak-en opruim aktie! Met een kop koffie op de bank alles nog even doorgelezen en ik ga weer met nieuwe moed verder ! Bedankt voor dit extra zetje en fijne dag verder. Groetjes, Tineke Smit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *