Kraai en raaf; boodschappers van de goden – deel 1

Hij is volhardend, Kraai. Hij tikt nu al drie dagen tegen mijn raam. Loopt vervolgens een rondje, pikt hier en daar een besje, drinkt wat uit de vijver en tikt dan weer tegen het raam. Ik werd me van hem bewust doordat hij de eerste dag mijn aandacht trok met veel gekras: kraa, kraa, kraa, kraa. En toen ik niet onmiddellijk reageerde nog meer: kraa, kraa, kraa. En daar zit hij, voor het raam, volgt mijn bewegingen en neemt zo nu en dan de moeite een paar passen achteruit te zetten, zijn hoofd te buigen en twee keer te krassen. Ben ik nou gek? De eerste dag deed ik dit voorval af als toeval. Er komen veel vogels in onze tuin. De vijver is een geliefde badder- en drinkplaats en op sommige momenten is het er een drukte van belang. Maar ja, wat is toeval als Kraai de tweede dag op rij zich weer aandient mijn zijn kraa, kraa, kraa. Als ik naar het raam loop, hipt hij een paar hipjes achteruit. Als ik blijf staan, kijkt hij aandachtig weer naar binnen. Kraai is alleen en doet zijn ding: tegen mijn raam tikken en zo nu en dan kraa, kraa, kraa roepen. Het zet me aan het denken. Worden kraai en raaf niet beschouwd als boodschappers van de goden? Had Wodan niet een zwarte raaf die hem op de hoogte hield van wat er in de wereld gebeurde. Ik betrap mezelf op wishful thinking; dat zou toch wat zijn, dat er zo’n vogel een beetje een boodschap van de goden zit over te brengen. Voor de zekerheid pak ik het vogelboek erbij; manlief zal ongetwijfeld straks gaan beweren dat het maar een kauwtje was die ik gezien heb, of een roek. Mijn lief is een soort alleswetende nee-zegger. Ik ben meer een nietswetende ja-zegger. Handig om je dan op een discussie voor te bereiden door er even wat literatuur op na te slaan. Het ornithologische boek, dat altijd in onze woonkamer paraat ligt voor het geval een buitengewoon zeldzaam vogel-exemplaar het waagt zich tegoed te doen aan het heerlijke water van onze vijver, geeft duidelijk uitsluitsel; ‘t is echt Kraai die zo opgewonden aandacht trekkerig zit te doen. Hmm, mijn denken slaat een beetje op tilt. Sinds deze zomer, sinds het overlijden van mijn broer, gebeurt er van alles en nog wat dat niet altijd even helder is. Kan ik mijn gevoel, mijn waarneming vertrouwen? Hmm, beter even checken, je maakt zelf immers onderdeel uit van de situatie wat betekent dat je wel eens ten aanzien van een of meerdere aspecten van die situatie een blinde vlek kunt hebben. Die wijsheid heb ik ooit geleerd van iemand die ik zeer bewonder, maar die ondertussen niet in staat is om zijn eigen enorm grote blinde vlek te tackelen: sex. Liefst met vrouwen, maar koeien zijn ook goed. Echt!

Enfin, terug naar Kraai. Ik bedoel van koe naar Kraai, dat is toch een wereld van verschil nietwaar. Vooral omdat Kraai en Raaf ofwel gezien worden als mediators van magie, ofwel gezien worden als verkondigers van dood en oorlog. Kies toch liever voor de eerste variant zul je begrijpen, maar dat wil nog niet zeggen dat dat in dit geval ook zo is. Als waarnemer kun je je eigen waarneming soms behoorlijk vertroebelen. Hulp is nodig. Dus post ik mijn vraag op Facebook en krijg veel reacties. Bewonderende reacties. Meelevende reacties. Kennis delende reacties en gelukkig mailt iemand mij een scan uit een boek over medicijnkaarten. Heel verhelderend de tekst over Kraai en Raaf, hier kan ik wat mee. Mijn waarneming, mijn gevoel vindt hierin bevestiging. De uitleg wijst nog wel even op wat details die niet uit het oog verloren moeten worden: Kraai wordt beschouwd als bewaker van de Heilige Wetten (het Boek der Wetten of het Boek der Zegelen is gebonden in veren van Kraai) en Kraai kan daardoor van vorm veranderen; shape-shiften. Joepie, ik zie mogelijkheden; als kloon van Doutzen Kroes kan ik in kortere tijd meer geld verdienen om in te zetten voor de Feng Shui beweging……. Ok, weer terug op aarde…. het Boek der Wetten wordt beschouwd als het boek dat de wetten van God beschrijft, zoals ontvangen door Mozes en door hem weergegeven aan het volk Israel, ook wel Pentateuch genaamd. Inderdaad, het gaat om vijf (penta) boeken: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium. Samen ook bekend als de Thora. Van het een komt het ander zoals je kunt lezen. Want, er is sprake van nog een boek dat uit vijf delen bestaat en dat niet is opgenomen in de bijbelse teksten, maar dat desalniettemin van groot belang is: het Boek Henoch, het verborgen boek, dat gevallen engelen, bloeddorstige reuzen en een waarschuwing voor de hele mensheid omvat. Maar vooral ook veel voorspellingen. Alhoewel verbannen uit hedendaagse bijbelvertalingen werd het Boek Henoch als heilig beschouwd. Het boek is apocrief verklaard wat zoveel betekent als dat het een ‘verborgen’ boek betreft dat door hiërofanten en ingewijde priesters bewaard werd en niet voor niet-ingewijden bestemd was. Kijk, als ik zoiets tegen kom dan kriebelt er iets in mijn nek; ik ben dol op geheimen!

Henoch werd door de Grieken Enoïchion genoemd wat ziener betekent. Het Boek Henoch wordt dan ook wel het Boek van de Ziener genoemd. En… Henoch wordt in verband gebracht met Thoth, Hermes en Mercurius; alledrie -door sommigen gezien als een en dezelfde persoon- schrijvers van heilige geschriften. Ze worden gezien als inwijders en beschrijvers van occulte en oude wijsheid. Nu wil het toeval -wat is toeval- dat Thoth in mijn leven een belangrijke rol heeft gespeeld. Tijdens mijn reizen naar Egypte, jaren geleden, kwam de energie van Thoth voortdurend op mijn pad, onder andere doordat ik een aantal visioenen van hem ontving. Nee hoor, er was geen sprake van geestverruimende middelen die dit teweeg brachten. Die visioenen lieten eigenlijk een visie zien op ontwikkelingen die op mijn pad zouden komen en die ook inderdaad op mijn pad zijn gekomen. Sterker nog, al die prachtige multi-color Disney plaatjes van toen zijn zich aan het manifesteren. Van Kraai via boeken naar Egypte, hoever kan je afdwalen zul je denken. Nou, niet zo ver eigenlijk, omdat Kraai voor mij inderdaad de boodschapper van de goden is. Zoals ‘Feng’ -wind- de boodschapper is van de energie uit de kosmos zoals die zich manifesteert op aarde. Kraai is, als de wind, degene die komt roepen “Your number is up”. Dat snijdt natuurlijk van geen kant nog hout als je dit leest. Maar daarover schrijf ik graag meer in deel twee van dit verhaal.

Nina

2 gedachten over “Kraai en raaf; boodschappers van de goden – deel 1”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *