Grote schoonmaak? Waarom dat juist in de lente een goed idee is.

Grote schoonmaak? Waarom dat juist in de lente een goed idee is.

Bij de eerste warme zonnestralen die het voorjaar aankondigen, voel ik altijd de drang om m’n huis op de kop te zetten en lekker alles te soppen, te zemen en te dweilen.
Anderen zie ik ook druk in de weer hetzij binnenshuis, hetzij buitenshuis. Alhoewel het eigenlijk nog wat vroeg is om nu al in de tuin nu al het oude blad weg te harken en planten te snoeien. Soms roert maart nog zijn staart en geeft aprilletje zoet nog wel eens een witte hoed, Die kou is niet goed voor vers gesnoeide struiken en planten omdat ze via de verse snijwonden, dieper de gezonde stengel in kan dringen en daar schade kan veroorzaken.

In huis echter, kun je soms niet vroeg genoeg beginnen met ruimen.

Het schept letterlijk ruimte als je het spreekwoordelijke afgevallen blad opruimt en de wildgroei van spullen die je gedurende de inactieve winterperiode om je heen hebt verzameld, terugsnoeit. De lente vraagt om het herordenen van de stapels boeken naast je luie stoel en het sorteren van de kranten die geduldig tot een stapel zijn gegroeid. Doordat de natuur ontwaakt en ook in mensen de sapstromen weer op gang komen, is de lente ook uitstekend geschikt om je huis te ontdoen van klusjes die zijn blijven liggen tijdens je semi-winterslaap. Nu is daar ook de energie weer voor. Sterker nog, je lichaam en geest schreeuwen om weer in beweging te komen en weer te voelen dat je leeft.

Schoonmaak: de behoefte om weer in beweging te komen, om weer iets te doen, iets te ondernemen, om schoon te maken is gedurende geen enkele andere periode in het jaar zo groot als in de lente.

Het element hout hoort bij het voorjaar, de fase in het jaar waarin de sapstromen weer op gang komen en ook de levensenergie, de chi, zich weer begint te roeren. In je huis laat het element hout zich zien in de functie van de woonkamer. Hout is namelijk het element van de geboorte, van nieuw leven en van de verbinding die ontstaat door dat nieuwe leven. Bij elke geboorte groeit er een nieuwe loot aan de familiestamboom waardoor die stamboom van vorm verandert, beweegt en als een netwerk groeit en zich ontwikkelt. De woonkamer is de ruimte bij uitstek waar de dynamiek van de familie bij elkaar komt en zich verbindt met elkaar. Als tenminste iedereen er een plekje heeft om te zitten natuurlijk.

Lente is daarom synoniem aan het element hout en de familie waarbinnen je geboren bent en waaraan en waaruit je je ontwikkelt.

Lente is het element hout en het is beweging. In de stille teruggetrokkenheid van de winter worden processen vertraagd en is er in de natuur nauwelijks activiteit waar te nemen. Als mens gaan we daar in mee, we worden stiller, teruggetrokkener, minder beweeglijk. Maar als mens verbinden we ons ook met de cyclische processen die het leven gaande houden en zich als een golfbeweging laten zien; na een periode van stilte ontstaat als vanzelf de behoefte aan activiteit. Na een periode van activiteit ontstaat als vanzelf de behoefte aan een periode van inkeer en verstilling.

We resoneren mee met die golfbeweging die ons in de lente als vanzelf aanspoort om weer in actie te komen, net als in de natuur gebeurt.

De overgang van het winterseizoen naar de lente is een overgang die als meest significant wordt ervaren. Van de lente glijden we naadloos de zomer in. En ook de overgang van de zomer naar de herfst en van de herfst naar de winter wordt als veel milder en geleidelijker ervaren dan die van de winter naar de lente. Het is alsof de lente een startschot is dat je ineens wakker schudt en je eraan herinnert dat er meer is dan je boeken, kranten en tv. De blik opent zich weer naar buiten, zoals de energie van de lever (die met het element hout verbonden is) zich opent in je ogen.

Een goed moment dus om ook met een frisse, nieuwe blik om je heen te kijken.

Juist het voorjaar helpt je te zien wat niet meer bij je past, wat verstoft is of wat zijn geldigheid in je leven verloren heeft. Een grote schoonmaak is de beste manier om korte metten te maken en radicaal af te rekenen met opgehoopte afvalstoffen die je huis en leven belemmeren aan een nieuwe cyclus te beginnen. Als vanzelf begin je dan met je huis; daar immers maken die eerste warme zonnestralen zichtbaar dat er nodig gezeemd of gedweild moet worden. Maar vervolgens is het goed om diezelfde zonnestralen ook eens te laten schijnen op je innerlijk leven. Je emotionele wereld, je hart en je hoofd. Wat ligt daar stof te vergaren? Wat heeft daar zijn geldigheid verloren waar korte metten mee gemaakt mag worden? Welke oude afvalstoffen en stofnesten verhinderen daar nieuwe groei en beweging?

Het is makkelijker om je ramen te zemen dan om iemand uit je leven te vegen.

Het is ook veel eenvoudiger om de vloer te dweilen dan je los te weken uit een vreugdeloze werkomgeving. Nog makkelijker is het om een stapel kranten bij het oud papier te zetten, makkelijker dan een ongezonde gewoonte bij het oud vuil te zetten. Toch is het voorjaar je beste kans om resultaat te bereiken en echt een grote schoonmaak te houden. Niet alleen in je huis, maar vooral in je hoofd, je hart en je buik. Neem daarom, als je met een emmer sop in de weer gaat, de gelegenheid te baat en sop met elke veeg van je poetsdoek, gelijktijdig de vlekken van je ziel.

Schoonmaken, ook energetisch schoonmaken, zou een vast onderdeel uit moeten maken van een gezond en bewust leven.

Om je te helpen heb ik hier een aantal producten op een rijtje gezet die je kunt gebruiken om de gewone schoonmaak naar een energetisch niveau te tillen. Tenslotte heb ik niet voor niets een Energetische Huishoudwinkel! Kom trouwens gezellig eens langs als je hier meer over wilt weten. Ik informeer je graag over hoe energie, Chi of levensenergie in je huis werkt en hoe jij ermee kunt werken.

EEN: De etherische olie ‘Crystal Cleansing’ van Starchild is een absolute must.

Deze olie kun je, verdund, gebruiken in een brandertje of diffuser om de energie en sfeer in een ruimte te reinigen. Ideaal na een ruzie, ziekte of na een bezoek van iemand met zware energie. Schoonmaak op het niveau van energie en sfeer is dit.
Maar wist je dat je deze olie ook prima kunt gebruiken bij de fysieke schoonmaak? Voeg een paar druppels aan je sopje toe en het specifieke kruidenmengsel van deze olie doet de rest.

TWEE: Je wilt natuurlijk de edelstenen die je al in huis hebt ook kunnen reinigen. Daarvoor zijn de seleniet oplaadplaatjes bijzonder geschikt.

Seleniet helpt om de zonzijde van het leven te ontdekken en stimuleert in sterke mate positieve kwaliteiten en eigenschappen. Door de zuiverende werking van seleniet, helpen de oplaadplaatjes om vermoeide energie van je edelstenen te reinigen en worden ze opnieuw geactiveerd.

DRIE: Ok, soms heb je geen zin in een grootscheepse schoonmaak maar is er toch een energetische reiniging nodig. Dan kun je gebruik maken van een smudgestick.

Een smudgestick is gemaakt van witte salie die gedroogd en samengebonden is. Je steekt zo’n bundeltje aan waarna het gaat glooien. De rook die dan vrijkomt heeft een zuiverend en reinigend effect op elke vorm van energie. Dus zowel de energie in de ruimte als die van bijvoorbeeld je aura. Je ‘swiffert’ er als het ware de ruimte of je aura mee om deze te ontdoen van wat plakt en belast.
Goede tip: vooral sensitieve kinderen kunnen, als ze thuiskomen van school, nogal eens gestresst en overladen zijn. Smudge eens met een smudgestick hun aura voordat ze naar binnen gaan en kijk wat er gebeurt!

VIER: De Himalaya zoutlampen zijn een fantastisch hulpmiddel om de energie en sfeer in een ruimte te laten landen en wat aardser te maken.

Himalaya zoutlampen zijn gemaakt van puur zout uit de Himalaya. Even ter info: de Himalaya strekt zich uit van India en Tibet, via Nepal en Bhutan tot een stukje in Pakistan. Himalaya zout hoeft dus niet per se uit Pakistan te komen zoals onlangs op tv beweerd werd. Zout heeft als eigenschap dat het bijzonder mineraalrijk is en een verbinding aangaat met de bottenstructuur van je lichaam. Dat wat je lichaam dus houvast geeft. Een Himalaya zoutlamp doet dat ook met de sfeer in een ruimte: het verleent houvast waardoor de energie rustiger en meer geaard wordt waardoor hyper-activiteit en stress tot bedaren worden gebracht.

VIJF: Als laatste is er het bijzondere hulpmiddel van de ‘Magical Candles’ van Starchild.

Deze kaarsen zijn gewijd aan de planeten en met het aansteken van zo’n kaars activeer je als het ware de energie van de bijbehorende planeet in de ruimte waar je de kaars brandt. Vaak worden deze kaarsen gebruikt op altaars of voor Volle Maan ceremonies. Maar je kunt ze ook gebruiken als je even wat extra hulp kunt gebruiken in je huis.

2 gedachten over “Grote schoonmaak? Waarom dat juist in de lente een goed idee is.”

  1. Over de tip van de kaarsen…
    Mijn energie staat in het huis waar we wonen wat onder druk (Feng Shui-wise en door de situatie om me heen – ik ga ervanuit tijdelijk!) maar kan ik dan de kaars van ‘mijn’ maand daar dan ook voor gebruiken?
    Om mijn energie, door het branden van de kaars, dmv intentie te versterken?
    Groetjes Yvonne

    1. Ha lieve Yvonne, wat een mooie vraag! Ja, je kunt jouw astrologische kaars ook gebruik om jouw energie in huis te versterken. Mooi! Veel succes. Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *