Hoe normaal is ‘normaal’ voor jou?

‘Normaal’ is een woord dat we als heel normaal zijn gaan beschouwen.

Het is eigenlijk een woord waarmee wordt aangeduid wat we acceptabel vinden, wat zich binnen de grenzen van het toelaatbare bevindt en wat aansluit bij een persoonlijke en maatschappelijke standaard. ‘Normaal’ is het woord waarin alle normen en waarden waarmee het sociale weefsel van een maatschappij bijeen gehouden wordt, worden samengebald.

Als je dat woord zou ontrafelen of, beter gezegd, zou ontrafelen waaruit dat woord ‘normaal’ is opgebouwd, kom je terecht in een eindeloze opsomming van zaken die voor sommigen in steen gebeiteld is, en die voor anderen zich even veranderlijk laat zien als het weer. Toch wordt de basis van het woord ‘normaal’ gevormd door een grote gemene deler waarin iedereen zich kan vinden en iedereen zich in kan herkennen.

Door de eeuwen heen verandert de inhoud van dat woord ‘normaal’.

Het is, kortom, aan invloeden en veranderingen onderhevig die zich in het sociale weefsel van de maatschappij afspelen en voltrekken. Over het algemeen voltrekt de verandering van de inhoud van het woord ‘normaal’ zich heel geleidelijk. Maar af en toe gebeurt er iets waardoor er abrupte veranderingen plaatsvinden. Meestal is dat iets groots, een oorlog, een natuurramp of, zoals wij dat hebben ervaren de afgelopen twee jaar, een ‘crisis’, waarbij ik nadrukkelijk wil opmerken dat een crisis kan ontstaan maar ook gecreëerd kan worden. Maar dat voor nu ter zijde.

Waar het mij om gaat is dat duidelijk mag zijn dat de C-crisis iets heeft doorbroken.

En wel onze verslaving aan het door ons gecreëerde ‘normaal’. C heeft ons ervan bewust gemaakt, althans een deel van de mensen is zich ervan bewust geworden, dat dat wat we lang als ‘normaal’ hebben ervaren, dat misschien wel helemaal niet was. Het doorbreken van een patroon is dat. Ineens kom je daardoor tot het inzicht dat alles helemaal niet zo vanzelfsprekend is als gedacht. Verwarring valt je daardoor ten deel, maar ook het inzicht dat dit de mogelijkheid van het maken van keuzes genereert.

Als er maar genoeg mensen zijn die begrijpen dat dit nu speelt, bestaat er een kans op een fenomenaal snelle verandering van de inhoud van het ‘normaal’.

Of dat ook daadwerkelijk plaats kan gaan vinden en op welke wijze, is afhankelijk van de mate waarin mensen verslaafd zijn aan het ‘normaal’ en de mate waarin dit hun identiteit bepaalt. Een doorbreken van een patroon van afhankelijkheid, kun je zien als een interventie in een verslaving. Het leidt altijd tot ontwenningsverschijnselen en de een lijdt daar meer onder dan de ander.

Een deel van de inhoud van dit ‘normaal’ wordt gevormd door de hang naar controle en de oorlog tegen de dood.

Behoefte aan controle hebben we allemaal in meerdere of mindere mate en is in feite van alle tijden. Het is in feite ‘normaal’. Het is een vorm van het uiten van zoeken naar zekerheid en veiligheid. Per mens verschilt die behoefte en iedereen formuleert als het ware ook haar of zijn eigen antwoord op die behoefte. Een klein kind kan zich als een zuignapje aan de moeder vastklampen bijvoorbeeld, in de zoektocht naar zekerheid en veiligheid. De pestkop vindt een oplossing in het met stoere taal overschreeuwen van de eigen kwetsbaarheid en het juist verhullen van een gevoeld gemis aan zekerheid en veiligheid. In de basis raakt die hang naar controle de eigen bestaansonzekerheid die om compensatie roept.

De oorlog tegen de dood is van een andere orde.

Die is beslist niet van alle tijden en vindt eerder zijn wortels in een groter proces dat we, in de ontwikkeling van de mensheid doormaken. Of de oorlog die we voeren tegen de dood als ‘normaal’ beschouwd kan worden, staat daarom ter discussie.

Ik ben benieuwd; wat roept mijn schrijven bij je op? Hoe normaal is ‘normaal’ voor jou? Doe mee aan het gesprek en deel je gedachten in een reactie hieronder. Ik hoor graag van je!

Nina

9 gedachten over “Hoe normaal is ‘normaal’ voor jou?”

  1. Ria Halleriet-Janssen

    Normaal is voor mij dealen met wat zich aandient. Snelle reacties op gevoel. Soms er heel moe van, dan doe ik zelfzorg. Voor mij een nieuwe “chronische ziekte”.
    Nog normaler is het om alles te overgieten met liefde, hoe weinig ook, maar toch. Als ik dat niet meer voel, trek ik me terug.
    Dit gaat met vallen en opstaan, maar na veel ervaringen weet ik waar en hoe ik sta.

    1. Hi Ria, goed om tijd en aandacht te besteden aan zelfzorg. Naar mijn idee besteden we veel te weinig aandacht aan de werkelijke behoeftes van het lichaam. We rennen onszelf en daarmee onze gezondheid met zevenmijlslaarzen voorbij. Tijd nemen om te voelen wat nodig is, of dat nu harder lopen of juist terugtrekken is, is de eerste stap naar integratie van tegendelen op persoonlijk niveau. Naar het eren van de eigen archetypisch heilige vrouwelijkheid. Ben wel benieuwd wat je doet als je je terugtrekt. En ook wat maakt dat je weer uit die beweging van het terugtrekken komt en weer actiever wordt. Zou je dat willen delen?
      Harte groet, Nina

  2. Marga van den Boom

    Een bewustwordingsproces ontstaat vanzelf, vooral als men op het persoonlijke vlak chaos meemaakt. Zelfs aan die veranderingen kan men gewend raken en wie nieuwe wegen zoekt, het grote geheel bekijkt, ziet altijd nieuwe wegen. Althans dat is mijn ervaring, en een duurzame(re) lifestyle kwam vanzelf. In ieder geval veel over te leren en kan het grote geheel zien. Ook door Nine Star Ki workshop. Dat is voor mij normaal geworden, en een overlevingskans.

    1. Hi Marga, ik weet niet of het vanzelf ontstaat. Er worden door het leven wel aanzetten toe gegeven, zoals inderdaad het inzetten van de chaos factor, maar dat betekent niet dat iemand dat ook als signaal herkent om een bewustwordingsproces op gang te laten komen. Gelukkig zijn er ook mensen die dat wel herkennen en het met beide handen aangrijpen. Dat is voor hun het ‘normaal’ dat hun leven richting en inhoud geeft. Nine Star Ki helpt mij persoonlijk daar ook bij. Als er iets gebeurt dat ik als ‘niet normaal’ ervaar, dan maakt de energetische tendens vaak duidelijk hoe de vork in de steel zit. Door de aard van een element te herkennen in een gebeurtenis, kan ik het beter begrijpen en beter laten landen. Hoe is dat voor jou? Hoe pas jij Nine Star Ki toe?
      Harte groet, Nina

      1. Nine Star Ki pas ik toe door het grote geheel te bekijken, niet te oordelen en zorgen dat ik in balans blijf. Ik kreeg meer begrip voor de situaties waar ik in belandde, door Nine Star Ki getallen uit te zoeken, van mezelf en mensen in mijn omgeving. Een bewustwordingsproces kwam op gang door een brede ervaring op werkgebied, onderzoek en combineren van Nine Star Ki, wat ontstond omdat ik er tijd voor had en daardoor geld als middel ging zien, niet als doel. Voordat ik Nine Star Ki ontdekte, had ik al wel ervaren dat spiritualiteit van grote invloed is op hoe je ervoor kan zorgen dat je in balans komt en blijft. De natuur helpt daarbij. De elementen helpen daar zeker bij. Als je uitgaat van genoeg is er altijd genoeg. Vibraties, Energie en Informatie, de elementen en leven in het NU was het antwoord voor mij en meer begrip voor het grote geheel. Iedereen kan daarin zijn eigen weg vinden met eigen keuzes. Kennis over Nine Star Ki helpt daar zeker bij. Het is een proces, sommige mensen zijn koplopers en verbinders,maken werk van hun leven en iedereen heeft zijn eigen levenslessen. Er is zoveel kennis, wetenschap en noodzaak om je te verdiepen in de natuurwetten en dit combineren met Nine Star Ki voor meer begrip en positieve impact bij jezelf en het grote geheel biedt kansen, kracht en helderheid is mijn ervaring.

        1. Hi Marga, ik herken heel erg wat je schrijft over dat Nine Star Ki je heeft geholpen situaties en mensen te begrijpen. Daarin is het zo waardevol! Zeker ook omdat het helpt je te verbinden met het grote geheel inderdaad. Prachtig hoe je beschrijft dat Nine Star Ki een positieve impact heeft op jezelf. Zo heb ik dat ook ervaren. Dat is wat ik ook zo graag wil delen met anderen!
          Fijn dat je dit deelt! Veel dank daarvoor!
          Harte groet, Nina

  3. willem+van+de+Kamp

    Hai Nina,
    Tsja, wat is normaal. We zitten nu natuurlijk in een fase waar heden/ verleden, Yin/Yang een beetje botsen. Wat vroeger normaal was is het nu misschien niet meer. Maar aan de andere kant zijn ze wel te combineren. Zoals Marga noemt een soort van nieuwe Lifestyle. Maar het zal eerst een beetje chaotisch worden denk ik, de kennis van het oude loslaten en deels gebruiken en het nieuwe creeren. Leuk toch weer. Hoi,hoi, Willem

    1. Hallo Nina,

      Mooi geschreven. Ook denk ik aan het herstellen van de relatie die lang geleden al verloren is gegaan: onze relatie met de Natuur en haar schatten. De natuur is vervangen door chemische middelen, ter verrijking van bepaalde lieden. Uiterlijk vertoon zonder inhoud=betekenis geven aan zaken die mensen echt raken. Communicatiemiddelen zoals internet en videobellen, prachtige toevoeging, maar hoe ver ga je?
      Geen technologische maatschappij waarin de mens een robot wordt, die op afstand te besturen is. Weer ouderwets elkaar opzoeken en verbinden met elkaar. Wat is nieuw? Alles bestaat al. De Natuurlijke Kringloop van Het Leven hetgeen 9ki ; de Vijf Elementen is. Wij, mensen moeten altijd blijkbaar doorslaan, over de grenzen gaan, om te ervaren wat werkelijk van betekenis is. De balans vinden. Het moet eerst chaos worden, de grote opruiming, verbouwing. Zoals Nina zegt dat we weer dit jaar thuis komen in ons Eigen Huis. Tijd voor opruimen en verbouwen. Eigenlijk Thuis komen bij De Bron, waar alles ooit begon! Welkom Thuis!

      1. Hi Sonja, dank je. Het gaat inderdaad ook zeker over het herstellen van de relatie met de natuur. Die is zo ver van ons af komen staan dat de rek er uit is en om sommige punten de verbinding ook echt verbroken is. Dat werkt de technocratisering van het leven en van de mens in de hand. Een gevaarlijke tendens. Vandaar dat het ook dringend noodzakelijk is dat we ervan doordrongen raken dat de dualiteit waarin we leven, het leven zelf ondermijnt. Op weg gaan naar herstel van die verbinding, zorgt inderdaad voor chaos. Ineens wordt een andere beweging, een tegenbeweging geactiveerd. Dat duurt even voordat dat als ‘normaal’ wordt ervaren. Niet verkeerd dus om op te ruimen en waar nodig te verbouwen. Hoe doe jij dat Sonja? Ben je ook aan het opruimen geslagen en misschien zelfs aan het ‘verbouwen’?
        Harte groet,
        Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *