Hoe Grauw is het Licht in Jouw Huis?

Licht

De invloed van licht op de mens heeft me altijd zeer geboeid. Ikzelf reageer zeer op de afwezigheid van zonlicht en met name in de maanden januari en februari ervaar ik het leven niet altijd als even makkelijk. Het is altijd een verademing als het weer maart/april is en de zon zich meer laat zien. Dan moet ik buiten zijn, ook al is de wind fris, ik zit ’s ochtends vroeg al op mijn bankje voor de winkel de zonnestralen in te drinken. Aan het einde van de dag kun je me vaak aan de IJssel vinden om te genieten van het kleurenspel van de zonsondergang.

Ramen

Ook binnen de Feng Shui speelt de aan- dan wel afwezigheid van licht in een huis of ruimte een heel belangrijke rol. Ooit was ik bij mensen die ongewenst kinderloos waren. Hun slaapkamer bleek geen ramen te hebben (hoe verzin je het!) en nadat ik ze had geadviseerd om elders in het huis te gaan slapen, bleek het paar binnen no time zwanger! Licht brengt je tot leven en via ramen kan dat licht zijn weg vinden naar binnen.

Licht brengt je tot leven en via ramen kan dat licht zijn weg vinden naar binnen.

Spaarlampen

Maar goed, bij gebrek aan zon- en daglicht nemen we onze toevlucht tot een kunstmatige lichtbron. Dat je daar kritisch mee om moet gaan, wist ik al wel. De ‘kleur’ van het licht van de lamp en de ‘warmte’ van die kleur zijn bijvoorbeeld zeer belangrijk. De kille, vaak flikkerende lampen die ze bijvoorbeeld bij bouwmarkten als Praxis en Gamma gebruiken om hun winkel te verlichten, ervaar ik als buitengewoon irritant. Nu heeft Alexander Wunsch zich daar nader in verdiept. In zijn video’s laat hij zien wat met name het licht van spaarlampen voor nadelig effect kan hebben. Dat wordt dus een duidelijke afweging maken tussen energie besparen en je gezondheid sparen!

Zweden

Waarom ik nu over licht schrijf? Omdat ik dus onlangs weer in Zweden was en iedereen maar denkt dat het in die Scandinavische landen slecht gesteld is met het licht. Er heerst een opvatting dat in Scandinavische landen het maar somber en donker is. En dat is dus helemaal niet waar! Doordat deze landen hoger op het Noordelijk halfrond zijn gelegen, wordt het daar bijvoorbeeld ’s ochtends veel eerder licht èn duurt de ochtendschemering veel korter. In de week dat ik er was begon het al om vijf uur ’s ochtends te schemeren en was het om zes uur volop licht. Om zeven uur scheen de zon knetter enthousiast het huis binnen!

Winter

Ook tijdens de winter is er maar een beperkte periode waarin de dagen heel kort zijn. Maar het licht dat zich gedurende de dag laat zien, is van ongelooflijk heldere en krachtig intense kwaliteit. Heel anders dus dan bij ons in Nederland. Wij hebben heel erg veel grijze dagen, grijs licht, grauw weer. Dàt maakt pas somber! Helemaal nu ik ook daadwerkelijk het verschil kan ervaren en aan den lijve heb ondervonden wat het effect is van helder licht op je welbevinden.

Zomertijd

Dat is de reden waarom ik een warm voorstander ben van het afschaffen van de zomertijd. Elk jaar, in het voorjaar, verheugen we ons op het lichter worden van de ochtenden. Maar de zomertijd werpt je altijd een uur terug weer het donker in. Alsof je als mens niet wakker mag worden. De symboliek die daar achter schuilt gaat, gaat heel ver! Ontwaken doe je bij helder licht. In de schemering blijf je sudderen in een wereld van onduidelijkheid. Goed om daar bij stil te staan als je lampen en verlichtingsarmaturen uit kiest!

 

 

2 gedachten over “Hoe Grauw is het Licht in Jouw Huis?”

 1. Een heel mooi artikel over licht. Wij hebben altijd een probleem gehad met goed licht, is die lamp nou geschikt of niet? Oei dan zag ik een mooie dan was die weer heel duur, kon bruin toen niet trekken. Nu wel een dure lamp gevonden/gekocht waar we heel blij mee zijn. Eindelijk. Ook een lamp voor mijn man om bij te lezen, zijn ogen gaan behoorlijk achteruit. Die werkt prima, goed instelbaar, meer of minder of andere kleur instelling. Nu komt het probleem: het is net een zendmast. Echt niet leuk. Onze poes is een kanjer in omzetten van straling en dit opsporen. Poezen zijn vlgs de dierenarts de enige dieren die dit kunnen. Ze heeft inmiddels een groot huid probleem met behoorlijke korsten en kale plekken. Je raadt het al….. de tranformator die in de stekker zit van de lamp. Dit verwacht je toch niet?!
  Dus na het lezen de stekker eruit. De poes is weer veel levendiger hoewel de huid nog niet echt over is.
  Dit kan gebeuren met een goede lamp.

  1. Dag Pia,
   Dank je wel voor je compliment!
   Ja, een transformator kan een negatief effect hebben op je gezondheid of op die van de poes. Veel mensen krijgen er bijvoorbeeld hoofdpijn van, zonder dat ze dit in verband brengen met de lamp en de transformator die er aan vast zit. Ik ben een voorstander van het beperken van de aanwezigheid van dit soort lampen in je omgeving. En vooral naast je bed horen ze niet!
   Goede armaturen vinden is lastig. Dat is de reden waarom ik zo graag de vintage lampen uit Zweden verkoop. Die zijn eenvoudig, simpel, stijlvol en zonder elektrische poespas.
   Hartelijke groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *