Zo weerspiegelt je huis, jouw gezondheid

Gezondheid

Ongetwijfeld ben jij, net als velen met jou, begaan met je gezondheid. Je denkt na over wat je eet. Je beweegt lekker en naar je gevoel ook voldoende. Je neemt je rust maar slaat een gezellig avondje borrelen met vrienden ook zeker niet af. In de supermarkt spel je de etiketten. En in de keuken heb je een schapje met een fraai assortiment supplementen die je bevestigen dat je kosten nog moeite bespaart om goed voor jezelf en je lijf te zorgen.

Maar weerspiegelt je huis dat ook?

Krampachtig gestyled

Juist de bewuste mens zie ik nogal eens worstelen met het huis en alles wat daar ‘moet’. Dat leidt nogal eens tot verkramping. Bijvoorbeeld doordat angstvallig al het leefgruis in kastjes en laatjes wordt gestopt.  Hierdoor ziet het er wel heel gestyled uit, maar achter de fronten van die kastjes en laatjes vindt een oorlog van spullen plaats. Dan mist er de rust om van het leven te genieten zoals het komt. Inclusief dat er af en toe speelgoed op de vloer ligt en een krant op de bank. Verkramping is eigenlijk een vorm van de boel onder controle willen houden terwijl dat eigenlijk niet kan en lukt. Dat kost veel energie. Energie die aan je lijf, aan je gemoedsrust en aan je gezondheid wordt onttrokken.

Verkrampt met je huis omgaan is een beetje als een heel streng dieet volgen; je kunt niet meer genieten van het onverwachte en hongert je lijf uit waardoor het schade oploopt.

Levenslustige chaos

Maar het kan ook dat het je juist aan discipline ontbreekt om wat meer ordening aan te brengen. Dat je zo levenslustig en actief bent dat je alles tegelijk wilt doen en overal spullen hebt liggen en apparaten hebt staan waar je je mee bezig wilt houden. Want je wilt het nieuws volgen op de radio. Het laatste praatprogramma zien zodat je mee kunt praten op je werk. De naaimachine nodigt uit om je over een spannend patroon te ontfermen en de computer wacht op beantwoording van de laatste mails. Daardoor blijven taakjes liggen of worden niet afgemaakt. Rommelt het aanrecht vol met afwas die eigenlijk in de vaatwasser thuishoort. Staan de tassen met sportspullen op de eettafel. En leg je de nieuwste boeken op de stapel soortgenoten die ooit nieuw maar nog steeds ongelezen zijn gebleven.

Te actief met je huis omgaan is een beetje als teveel en alles door elkaar willen eten; je kunt de verschillende smaken niet meer onderscheiden en je lijf heeft moeite om alles te verwerken waardoor het dichtslibt.

Rust en ruimte in je huis

Probeer alle ruimtes in je huis eens te ontdoen van alles wat niets te maken heeft met de functie van die ruimte. Haal de tv uit de slaapkamer, de computer uit de keuken, de fitness apparatuur uit de studeerkamer etcetera. Is dat wat teveel van het goede ineens, dan kun je het je ook eerst visualiseren; je stelt je in gedachten voor hoe de ruimte eruitziet zonder het apparaat. Visualiseren is een manier om het resultaat van een inspanning te zien alsof het al gebeurd is. Kijk wat het met de rust en de ruimte doet en dus ook met jezelf.

Eenvoud en dankbaarheid

Het is een goed idee om je huis te bedanken voor alles wat het je biedt. De veilige thuishaven die het is. De plek waar je herinneringen creëert en het leven zich kan laten ontwikkelen. Het dak waaronder jij je geborgen kunt voelen en samen kunt komen met je dierbaren. Je huis bedanken kun je doen door een klein huisaltaar in te richten. Bijvoorbeeld door een paar bijzondere woonaccessoires bij elkaar te zetten. Maar ook door heel bewust het huis te verwennen door het goed te onderhouden, lekker schoon en fris te houden en blij te maken met een mooie bos bloemen. Je huis zal je dankbaar zijn!

Een sfeer van aandacht en compassie

Stress en verkramping laten zich vaak het duidelijkst in de keuken zien. Bijvoorbeeld doordat voeding er onzichtbaar schuil gaat achter glanzende strakke oppervlakken. Juist in een keuken mag het er wat losser aan toe gaan.

Wat je daarbij op weg kan helpen is een kaars aan steken als je eten gaat koken. Dat creëert bijna instant een sfeer van aandacht, warmte en compassie en geeft je een gevoel dat je met iets belangrijks bezig bent, wat uiteraard ook zo is. De kaars brengt niet alleen rust, hij zorgt er ook voor dat je meer ontspannen en met meer aandacht je eten kunt koken en de maaltijd met meer liefde bereid. Verlicht koken! Zo gemakkelijk is dat.

 

 

[za_divider style=”solid-line” width=”100%” height=”1px” position=”left” color=”#48474e”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *