Weerspiegelt jouw huis je gezondheid?

Naar aanleiding van mijn blog Verhuizen; een ware les in overgave heb ik veel reacties gehad; verhuizen is kennelijk een thema dat raakt. Diep raakt.

Zo gaat dat inderdaad als het over huizen gaat. Iedereen woont ergens. Soms ideaal, soms verre van ideaal. Maar altijd is er een plek die je min of meer als ‘thuis’ aanduidt. Er zijn veel huizen, maar als het goed is is er maar een ‘thuis’! Dat zegt iets over de intensiteit die je ervaart in relatie tot het huis dat je je ‘thuis’ noemt. Het is door middel van die relatie dat je veel over jezelf te weten kunt komen.

Door te verhuizen bijvoorbeeld, zoals ik beschreven heb.

Maar ook door te kijken naar hoe ‘gezond’ je relatie met je huis is. Het zegt namelijk veel over hoe ‘gezond’ je omgaat met je eigen gezondheid.

Ongetwijfeld ben jij, net als velen met jou, begaan met je gezondheid.

Je denkt na over wat je eet. Je beweegt lekker en naar je gevoel ook voldoende. Je neemt je rust maar slaat een gezellig avondje borrelen met vrienden ook zeker niet af. In de supermarkt spel je de etiketten. En in de keuken heb je een schapje met een fraai assortiment supplementen die je bevestigen dat je kosten nog moeite bespaart om goed voor jezelf en je lijf te zorgen.

Maar weerspiegelt je huis dat ook?

Juist de ‘bewuste mens’ zie ik nogal eens worstelen met het huis en alles wat daar ‘moet’.

Dat leidt nogal eens tot verkramping. Bijvoorbeeld doordat angstvallig al het leefgruis in kastjes en laatjes weg wordt gestopt zodat alles er heel gestyled uit ziet, terwijl er zich achter die gestylde buitenkant een oorlog van spullen afspeelt.

Dan mist er rust om van het leven te genieten zoals het komt.

Inclusief het speelgoed op de vloer en de kranten op de bank. Die daar dan als het goed is tijdelijk verblijven, dat dan weer wel.

Verkramping is eigenlijk een vorm van de boel onder controle willen houden terwijl dat eigenlijk niet kan en lukt.

Het is een ietwat neurotische reactie op het eigenlijk niet in balans zijn. Dat kost veel energie. Energie die aan je lijf, aan je gemoedsrust en aan je gezondheid wordt onttrokken. Verkrampt met je huis omgaan is een beetje als een heel streng dieet volgen; je kunt niet meer genieten van het onverwachte en hongert je lijf uit waardoor het schade oploopt.

Het kan echter ook dat het je juist aan discipline ontbreekt en er teveel ontspanning is.

De discipline bijvoorbeeld om wat meer ordening en duidelijkheid aan te brengen in je huis; een laissez faire van de boel de boel laten en er van weg kijken, en geen keuzes kunnen maken. Een houding waarmee je wellicht tentoon wilt spreiden dat je zo weinig aan de materie gehecht bent, dat het je niet interesseert. Ook dat is een reactie op het eigenlijk niet in balans zijn van jezelf, want we hebben nu eenmaal een fysiek lijf en leven in een fysieke wereld waar we onszelf mee uiteen te zetten hebben.

Het kan ook zijn dat je jezelf als zo levenslustig en actief ziet, dat je alles tegelijk wilt doen en overal spullen hebt liggen en apparaten (aan) hebt staan waar je je mee bezig wilt houden.

Daardoor blijven de saaie dagelijkse huishoudelijke taakjes liggen of worden niet afgemaakt. Dan rommelt het aanrecht vol met afwas; staan de tassen met sportspullen op de eettafel; en leg je de nieuwste boeken op de stapel soortgenoten die ooit nieuw, maar nog steeds ongelezen zijn gebleven. 

Te actief met je huis omgaan is een beetje als teveel en alles door elkaar willen eten.

Je kunt de verschillende smaken niet meer onderscheiden en je lijf heeft moeite om alles te verwerken waardoor het dichtslibt of met kwalen gaat reageren.

Thema rust & ruimte:

Probeer alle ruimtes in je huis eens te ontdoen van alles wat niets te maken heeft met de functie van die ruimte. Haal de tv uit de slaapkamer, de computer uit de keuken, de fitness apparatuur uit de studeerkamer etcetera. Is dat wat teveel van het goede ineens, dan kun je het je ook eerst visualiseren; je stelt je in gedachten voor hoe de ruimte eruitziet zonder het apparaat. Visualiseren is een manier om het resultaat van een inspanning te zien alsof het al gebeurd is. Kijk wat het met de rust en de ruimte doet en dus ook met jezelf.

Thema eenvoud & dankbaarheid:

Het is een goed idee om je huis te bedanken voor alles wat het je biedt. De veilige thuishaven die het is. De plek waar je herinneringen creëert en het leven zich kan laten ontwikkelen. Het dak waaronder jij je geborgen kunt voelen en samen kunt komen met je dierbaren. Je huis bedanken kun je doen door een klein huisaltaar in te richten. Bijvoorbeeld door heel bewust het huis te verwennen door het goed te onderhouden, lekker schoon en fris te houden en blij te maken met een mooie bos bloemen. Je huis zal je dankbaar zijn!

Thema warmte & compassie:

Stress en verkramping laten zich vaak het duidelijkst in de keuken zien. Bijvoorbeeld doordat voeding er onzichtbaar schuil gaat achter glanzende strakke oppervlakken. Juist in een keuken mag het er wat meer ontspannen aan toe gaan. Een energetisch gezonde maaltijd bereiden doe je in een keuken, niet in een laboratorium.

Wat je daarbij op weg kan helpen is om in de keuken voedsel zichtbaar een plek te geven: potten met rijst, bonen en pasta. Schalen met fruit, uien en aardappelen. Etc. Ook een kaars aan steken als je eten gaat koken helpt om je als kok te ontspannen en om het vuur van creativiteit aan te steken. Dat creëert bijna instant een sfeer van aandacht, warmte en compassie en geeft je een gevoel dat je met iets belangrijks bezig bent, wat uiteraard ook zo is. De kaars brengt niet alleen rust, hij zorgt er ook voor dat je meer ontspannen en met meer aandacht je eten kunt koken en de maaltijd met meer liefde bereid. Verlicht koken! Zo gemakkelijk is dat.

Ter inspiratie lees je hier nog een mooi blog van Tara Couture over hoe een gezond huis je geborgenheid verschaft en je daardoor gekoesterd kunt voelen.

Ik ben benieuwd wat mijn schrijven in je oproept en welke thema’s er bij jou spelen. Laat je het me weten in een reactie hieronder het blog?

Harte groet, Nina

20 gedachten over “Weerspiegelt jouw huis je gezondheid?”

 1. De heftige energieën van de laatste jaren en de ontmoeting van mijn muze en zielemaatje hebben mij naar de uitgang gedreven van een leven dat ik al bijna 25 jaar op automatisme invulde. Een leven waar ik al vele jaren moeite mee had maar waarin ik geen knopen durfde door te hakken. Nu het universum toch heeft ingegrepen verandert opeens alles. Mijn hele levensomstandigheden zijn zich in recordtempo aan het voegen naar de omstandigheden zoals ik die van binnenuit meer en meer ben gaan voelen. Het is pittig, het is zwaar, zit dus midden in een scheiding en voor mijn gevoel loop ik nu elke dag een marathon. Maar oh wat kijk ik toch uit naar mijn nieuwe huisje. Ik bevind me in de zeer gelukkige positie dat ik in heel korte tijd een werkelijk waar geweldig nieuw stekkie heb gevonden. Klein en eenvoudig maar wel helemaal van mij. Ik moet afscheid nemen van heel veel vergaarde spullen maar het is allemaal oké. Ik heb mij nieuwe stekkie in gedachten al helemaal ingericht en ook de toch nog wel redelijk grote besloten tuin. Het voelt zo als mijn plekje. Ik ga eindelijk vegetarisch eten. Heb al heel veel leuke websites gevonden ter inspiratie. Pieter Pot bijvoorbeeld (reclame :)) en inderdaad met het idee om mijn keuken ook heerlijk in te richten met voedselpotten en kruiden en fruit. Ecologische gebruiksvoorwerpen en schoonmaakmiddelen. En ik ga heerlijk slapen op de grond naar Japans gebruik met stromatten en biologische katoen matrassen en beddengoed. Ga veel 2e hands spullen gebruiken en dat wat ik nieuw nodig heb daar denk ik even bewust over na. Het voelt allemaal als ware rijkdom. Ik durf te leven vanuit vertrouwen. Heb weinig nodig. Maar wat ik heb wil ik gebruiken om een warme en liefdevolle omgeving te creëren waarin ik me thuis voel en waar ik mensen opnieuw kan gaan ontmoeten in mijn nieuwe wereld.

 2. Minie de Winter

  Ja het is wat met al die huizen en thuizen.Het blijft een leven lang interessante materie.
  Gefeliciteerd Nina met je nieuwe plek en het wordt vast weer prachtig daar geloof ik in .Sjaak ook een mooi verhaal ,ik heb ook die situatie gekend
  van scheiden en meerdere keren een nieuwe plek inrichten maar had het allemaal voor geen goud willen missen.
  Het komt altijd weer op z’n pootjes terecht.
  Nu met pensioen maar weer begonnen met organizen bij diverse mensen ,zo leuk en we worden er allemaal blij van.
  Nou ik wens iedereen veel plezier bij het mooier maken van jullie nestjes net als de vogels die steeds weer mijn zadeldekje nodig schijnen te hebben voor HUN nestje,liefs Minie

 3. Lisette Rommens

  Mijn eigen ervaring met een verhuizing 5 jaar geleden is dat het uiteindelijk een “vlucht” bleek te zijn. Weggaan bij dat wat te pijnlijk was op dat moment , niet realiserend dat ik dat later toch aan dien te gaan, geen ontkomen meer aan..
  Herkennen en erkennen en het proces op eigen tempo aan durven gaan en daarbij jezelf vergeven en je kwetsbaar opstellen naar je meest dierbare personen , echtgenoot en kids (die gelukkig “gebleven” zijn, waarvoor ik ze ontzettend dankbaar ben).
  Balans herstellen en van vluchten terugkeren naar “acceptatie”, dat is wat ik te doen heb.
  Wilde dit even delen ☺️ om mensen die dit misschien lezen en het herkennen “te behoeden” voor vluchtgedrag..

  Groet, Lisette

  1. Heel herkenbaar voor mij, deze nieuwsbrief wat betreft de verschillende soorten relaties met je huis. Ik hang een beetje tussen type 1 en 2 in. Heb geen goede relatie met mijn huis, maar het stikt dan ook van de laagfrequente straling. Het huis blijkt niet goed geaard, dus die van mezelf laat ook te wensen over. Nu zul je zeggen ga dan weg daar!
   Maar op de een of andere manier houdt het me vast. Ik heb zelfs een heel goed huis laten lopen dat absoluut vrij was van deze straling. Bleek er een zendmast te komen op 100 meter afstand. Achteraf gezien was dat minder schadelijk geweest.
   Ook de blog van Tara Couture was dus heel herkenbaar voor mij. Ik ga maar eens beginnen met alles weer aan de draad te leggen. Weet niet hoe dat moet met de smartphone, waar geregeld apps binnen komen. En of ik interactieve televisie kan behouden. Iets om uit te zoeken. Heel hartelijk dank Nina voor deze nieuwsbrief met inspirerende links!!!!

   1. Hi Mariette, het is in deze tijd van draadloze communicatie en volop gebruik van elektrische voorwerpen niet eenvoudig om een heel stralingsvrij huis te creëren. Misschien vind je het interessant om daar wat meer over te lezen. Mijn vriend Dirk Verelst heeft een goed stuk geschreven voor Transitieweb: https://www.transitieweb.nl/straling/zendmasten-corona-en-orgonite/
    Feng Shui stelt trouwens ook altijd de vraag: waarom ben je op een bepaalde plek terecht gekomen? Wat heb je daar te doen of te leren? Zou je een antwoord weten op die vragen Mariette?
    Harte groet, Nina

    1. Mariëtte den Hartog

     Hartelijk dank Nina voor je suggestie. Ik heb de link gelezen, zowel als de link in de link en ga kijken hoe ik deze informatie in de praktijk kan toepassen.
     Hartelijke groet,
     Mariette

     1. Hi Mariëtte, graag gedaan! Ik hoop dat het je verder brengt en ik ben benieuwd naar hoe je het kunt gebruiken. Laat je het weten alsjeblieft?
      Harte groet, Nina

 4. Hallo met Kiki
  Mijn verhaal doet een beetje denken aan het verhaal van Sjaak. Ik ben inmiddels met werken en huis verhuisd. Een heftige 2 jaar achter de rug met veel agressie en respectloosheid. Het oude huis was een bevuilde plek geworden.
  Mijn nieuwe eenvoudige huisje heeft god zij dank weer sfeer gekregen. Ik groet mijn huis als ik thuiskom. Bloemen en kaarsjes geven een knusse sfeer. Een plant die ik al jaren heb, was in de laatste 2 jaar net zo kaal geplukt als ik zelf. Ik heb hem in de zon gezet en zowaar…. Piep kleine knopjes. Fijn toch. Veel balast van spullen heb ik niet, ook nooit gehad. Ik ben tevreden en enorm blij met mijn sobere huuske als honk voor een nieuwe weg. Met dank voor het leuke thema!

  1. Hi Kiki, dank voor je reactie. Ik neem waar in je verhaal dat de afgelopen twee jaar die je als heftig in je persoonlijk leven hebt ervaren, samenvallen met de twee grote transitiejaren die we collectief (dankzij een virups) voor de kiezen hebben gekregen. Ik hoop dat je er goed uit bent gekomen! Je plant vormt een mooi symbool van de periodes van herfst (kaal worden), winter (stil vallen) er ook altijd weer lente (nieuwe kleine knopjes) aanbreekt. Dat ervaar ik ook als zo heilzaam om me in periodes van verwarring, stress en grote uitdagingen aan vast te houden! Dat is ook wat me van het begin af aan heeft aangesproken in Feng Shui en Nine Star Ki!
   Mooi dat je nu een fijn nieuw huis hebt waar je thuis kunt komen. Zo belangrijk om een plek te hebben waar je tot jezelf kunt komen! Ik hoop van harte dat je er lang van mag genieten.
   Harte groet, Nina

 5. Margot Reuselaars

  Wat een timing, dit blog! Zo herkenbaar. Ik loop al even te kwakkelen. Deze week er een griep bovenop. Ik heb je boek Huis & Ziel gepakt en mijn stukken van de opleiding Feng Shui. Vervolgens contact gemaakt met mijn huis en eens goed ‘rondgekeken’. Wat confronterend was dat! Ja, het is op een bepaalde manier rommelig, zoals ook in mijn hoofd en gedrag. Keuzes maken, vind ik moeilijk, ik wil zoveel. En jee, dat vuur heb ik nog steeds niet in mijn huis aangebracht. Nu wel doen! De chi-stroom heb ik ook nog niet goed opgelost. Ik ben nu lekker aan de slag met mijn huis én met mijzelf.
  Dank voor je duwtje in mijn rug!
  Groetjes Margot

  1. Hi Margot, ik krijg wel vaker te horen dat de thema’s die ik kies voor blogs en de Energetische Week Berichten (voorheen de nieuwsbrieven genoemd), zo treffend kunnen zijn. Dan voel ik me extra dankbaar dat ik het geschreven heb. Het spijt me dat je loopt te kwakkelen, toch is het mooi om te lezen dat je het oppakt als een signaal om waar te nemen wat er speelt. En ja, dat kan confronterend zijn, maar wegkijken zorgt ervoor dat het later nog veel confronterender wordt. Wat je beschrijft is een mooi voorbeeld hoe je huis een reflectie vormt van jezelf en omgekeerd. Fijn dat je dat oppakt!! Laat je nog even weten wat het aanpakken van je huis je oplevert?
   Harte groet, Nina

 6. Verhuizen, ja, dat is een gevoelig onderwerp.
  Ik heb mijn plek nog niet gevonden,ik woon in een seniorenflat en heb uitzicht op een tuin omringt met muren, dat voelt voor mij bekrompen, van in het begin voelde ik dit is niet mijn plek, maar ik had geen keuze, het heeft een paar jaar geduurd voor ik er kon wennen, maar ik maak er het beste van en maak mijn huisje wel gezellig.
  Mijn droomplek heb ik al verschillende keren gezien in een droom/visioen, het is een klein huisje met een veranda openslaande deuren eeen kleine tuin met veel bloemen, bijen vlinders en is een kleine boomgaard, ik kijk uit op de natuur en ben binnen 5 min. In het bos.
  Mijn plek vinden op deze aarde is het thema in mijn leven.
  Zeker zoals de situatie nu is, door de week ben ik bij mij thuis, in het weekend bij mijn partner, Na 5 jaar relatie , hoopten we te kunnen samenwonen, maar ik voel en ervaar dat de plek waar hij woont niet mijn plek is, ik word daar niet gelukkig.
  Het heen en weer reizen breekt me op en maakt het alleen maar moeilijker.
  Dus dient zich weer de vraag aan waar is mijn thuis??
  En nu ik dit zo opschrijf vind ik het wel heel confronterend

  1. Hi Paula, oh ja, ik begrijp dat dit confronterend is als je het opschrijft. Misschien kun je in overweging nemen om een fijne recreatiewoning te vinden. Die staan meestal op prachtige plekken in de natuur. Dan heb je je eigen droomplek en kun je van daaruit misschien ook op een andere manier in je relatie staan doordat de relatie met jezelf hierdoor wellicht kan veranderen. Het enige is dat je in een recreatiewoning niet permanent mag wonen, wat betekent dat je ergens een adres moet hebben om ingeschreven te staan. Misschien wel bij je partner? Woon je toch samen maar wel op je eigen voorwaarden.
   Harte groet, Nina

   1. Paula Pulmans

    Hi Nina, dank voor je reactie, het is wat je zegt, de relatie met mezelf mag veranderen, daar vind ik mijn thuis, de natuur is daarin voor mij heel belangrijk
    Mijn droomplek is er al, die is in mij, dat weet ik, maar ik kan er niet altijd bij, daar ligt voor mij nog werk te doen
    Ik heb net de e cursus afgerond en heb nu meer inzicht in mijn levensloop gekregen, ook het ontbrekend element hout is denk heel belangrijk om te onderzoeken
    Hartegroet Paula

    1. Hi Paula, wat leuk dat je de e-cursus gedaan hebt en dat die je meer inzicht in je levensloop heeft gegeven. Dat is toch fantastisch dat je zo’n inzicht al na vier lessen hebt verkregen! Kun je nagaan wat een hele opleiding kan brengen. 🙂
     Fijn om te lezen dat je hier zo mee bezig bent. Laat je weten wat het onderzoek naar het element hout je brengt?
     Harte groet, Nina

  2. Begin juli ga ik hopelijk verhuizen naar een recreatiewoning. Het is wat Nina zegt een prima alternatief zolang je de inschrijving op een geldig woonadres maar kunt regelen. Met de nieuwe wetgeving voor het briefadres zijn er wat meer mogelijkheden dan in het verleden. Een welgemeend advies mijnerzijds. Neem een aankoopmakelaar in de hand. Ben zelf op een zeer onaangename wijze te hoop gelopen tegen verkopende makelaars die niet het beste met mij voorhadden. En let daarbij voor jezelf heel erg goed op de reglementen van het park (permanente beschikbaarheid van je woning) en de jaartarieven, met name ook die van de energie. Zomaar wat vrijblijvende ervaring adviezen. Hoop dat je droom/visioen uit mag komen dan wel een heel eind heen er in die richting mag uitzien en dat je je “thuis” gaat vinden.

 7. Paula Pulmans

  Hoi Sjaak, dank voor je reactie, hoe werkt dat met briefadres?
  Ik weet niet of een park echt wat voor mij is, te druk in de vakantieperiodes toch?
  Het gaat er denk ik vooral om dat ik mijn plekje, mijn thuis in mezelf vindt.
  Wel blijf ik uitkijken naar die plek die ik in mijn visioen gezien heb, hij is er al.
  Wie weet!
  Ik wens je heel veel woongenot in je nieuwe thuis
  Hartegroet Paula

  1. Een briefadres kun je via de gemeente aanvragen op het adres van familie of vrienden en als het echt niet anders kan zelfs op het adres van het gemeentehuis. Het is puur een administratief postadres zodat je nog wel ergens geregistreerd staat in de gemeentelijke basisadministratie. Het voordeel van een briefadres is dat het geen invloed heeft op eventuele financiële toeslagen van de briefadresverstrekker. Mensen die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld AOW, bijstand of huurtoeslagen worden hier dan niet op gekort hetgeen in het verleden wel het geval was als je je bij zo iemand liet inschrijven.
   Dank je voor je goede wensen, hoop ook voor jou dat je je fijne thuisplek vind.
   Hartelijke groeten, Sjaak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *