Volle Maan maart – Ontmoeting die tot bevruchting leidt

Volle maan april

De energie van het Nine Star Ki profiel van de Volle Maan van maart kondigt, samen met de viering van het hoogtepunt van de lente op 21 maart, een potentieel vruchtbare tijd aan.

Vruchtbaar, ja, maar niet noodzakelijkerwijze makkelijk, eenvoudig, plezierig of prettig.

Vruchtbaarheid vertelt het verhaal van de ultieme ontmoeting van man en vrouw, van yang en yin.

Van de grootste tegendelen die er bestaan maar die elkaar toch nodig hebben om leven voort te brengen. Nieuw leven, vruchtbaarheid, vraagt dus om een offer. Het offer van het accepteren van het tegendeel van jezelf. Alleen wanneer het tegendeel ontvangen kan worden kan er bevruchting plaatsvinden en nieuw leven geboren worden.

Het profiel van de Volle Maan van maart is 5-1-9. Dat is 5-aarde, 1-water, 9-vuur.

Deze maand ligt de focus in het Nine Star Ki profiel op de ontmoeting tussen water (1) en vuur (9).

Ook dit zijn twee ultieme tegendelen die respectievelijke het archetypische yin en het archetypische yang vertegenwoordigen. Deze beide krachten ontmoeten elkaar in de schoot van de 5-aarde moeder in het centrum van de Ba Gua. Verloopt deze ontmoeting voorspoedig, dan kan er van daaruit nieuw leven ontstaan, een nieuwe ontwikkeling in gang gezet worden.

Het is een ontmoeting waarin zich de dans tussen yin en yang laat zien zoals deze zich elke dag weer aandient en die, als we deze dans niet begrijpen, kan ontaarden in een strijd die een overwinnaar en een overwonnene eist. Een strijd waarin het leven ten dode is opgeschreven.

Deze maand vindt een eerste kennismaking met deze uitdagende oefening plaats.

De rest van het jaar vinden er allerlei feestelijke en zeker ook minder feestelijke variaties op dit thema plaats om te testen of we het begrepen hebben. Waarna in december dit profiel zich nog een keer herhaald als het examen dat je moet afleggen om door te gaan naar de volgende fase.

Weet dat de echte uitdagingen nog gaan komen.

We gaan naar school en leren daar van alles over de geschiedenis.

Met name over alle oorlogen die er ooit gevoerd zijn.

We leren echter op school niets over de toekomst. Weet dat de toekomst in het nu wordt gecreëerd; je oogst wat je gezaaid hebt; alleen is dat misschien niet in dit stoffelijke leven, maar in een volgend. De bevruchting van de toekomst vindt in het nu plaats.

Nina

9 gedachten over “Volle Maan maart – Ontmoeting die tot bevruchting leidt”

 1. Heel mooi verwoordt, Nina! Ja! Ik voel heel duidelijk dat we op een keerpunt staan; wat we nu zaaien, zullen we onherroepelijk gaan oogsten. En met de juiste mindset en intenties, kunnen we ons de nieuwe aarde gaan toe-eigenen, die op ons wacht. Nu is de tijd! Wij zijn degenen op wie we gewacht hebben!

  1. Hi Margriet, dank je wel! Dat we zaaien wat we oogsten, is altijd al het geval geweest. Ik denk dat we ons echter nu op een moment in de tijd bevinden waarin we dat ook veel meer gaan beseffen en, als het goed is, naar gaan handelen. Alhoewel ik daar ook bij menigeen nog wel de nodige vertraging op zie.
   Wat betreft je opmerking dat ‘we ons de nieuwe aarde gaan toe-eigenen die op ons wacht’ zou ik een aanpassing in de verwoording willen voorstellen. Toe-eigenen is een vrij yange uitdrukking die past en aansluit bij het algemeen heersende gedachtegoed dat we als mens dingen kunnen sturen en bezitten. Vooral zaken, zoals dieren en de natuur, die van zichzelf weerloos zijn. Ik hoop dan ook dat je bedoelde te schrijven dat we, als we ons minder met die aarde gaan bemoeien en minder ingrijpen in natuurlijke processen, we de aarde terugkrijgen zoals ze oorspronkelijk bedoeld was. Laat je even weten of ik het zo goed verwoord? Ik kan er ook naast zitten natuurlijk.
   Harte groet, Nina

 2. Paula Pulmans

  O wat herken ik hier heel veel in, het is best heftig, ik 1 water, en mijn partner 9 vuur.
  5jaar geleden was het dacht ik inderdaad de ultieme ontmoeting!!
  Ondertussen beseffen we ook dat we echt tegenpolen zijn.
  De verhouding tussen yin én yang loopt niet altijd soepel, waarbij er bij mij veel onevenwichtigheid in mezelf ontstaat.
  Daarom, ik was mezelf aan het verliezen, yin én yang is echt uit evenwicht, vond ik het nodig om even afstand van elkaar te nemen, om strijd en oorlog te voorkomen, het mag geen spel worden tussen overwinnaar en verliezer.
  Ik hoop dat we straks ook van de feestelijke variaties, want die zijn er zeker ook in onze relatie!! mogen genieten
  Hartegroet Paula

  1. Hi Paula, dank voor je reactie! Wat een boeiende relatie zullen jullie hebben; water en vuur! Het klopt dat het niet gaat om het creëren van een overwinnaar en een verliezer. In tegendeel, het is veel belangrijker dat het anderszijn van de ander gerespecteerd en geëerd kan worden zodat het water en vuur uiteindelijk elkaar vinden in de creatie van stoom; een derde kracht die veel in beweging kan zetten. Een mooie kans ligt hier denk ik zo. Prachtig oefenmateriaal om ook van te genieten inderdaad!
   Harte groet, Nina

 3. Paula Pulmans

  O wat herken ik mij hierin, ik 1 water, mijn partner 9 vuur
  5jaar geleden inderdaad de ultieme ontmoeting.
  Nu weten we dat we ook ultieme tegenpolen zijn.
  De uitdaging is het evenwicht zoeken, bewaren en respecteren .
  Zoals Nina het zo mooi zegt “de dans tussen yin én yang”
  Momenteel is die dans verstoort, bij mij is een onevenwicht ontstaan tussen yin én yang, daarom vond ik het wijs om even afstand te nemen.
  Het mag niet ontaarden in een strijd van winnaar en verliezer.
  Ik hoop wel dat we straks weer mogen genieten van de feestelijke variaties , want die zijn er zeker ook in deze 1 water 9 vuur relatie
  Hartegroet Paula

 4. Bij mij gaat de uitdaging yin versus yang op dit moment over doen en zijn. Mijn ‘doenerigheid’, (willen helpen, actie ondernemen, lekker aan de slag gaan, onrust) wint het maar al te vaak van het gewoon zijn, rust nemen, verbinding maken met mezelf, mijn lijf en mijn hoger bewustzijn. Leermomenten te over dus!

  1. Hi Yvonne, oh ja; doen en zijn zijn ook twee heerlijke tegenkrachten die een uitdaging vormen om mee in balans te blijven. Hoe blijf je meebewegen met beide krachten, zonder jezelf erin te verliezen? Hoe gaat dat? Lukt het een beetje om in het midden van die wip-wap te blijven staan?
   Harte groet, Nina

 5. Yvonne de Rijcke

  Mijn uitdaging in deze tijd want het gaat over yin en yang is de strijd tussen mijn ‘doenerigheid’ (lekker aan de slag, actie, behulpzaam zijn, dingen op orde brengen) en het gewoon zijn, rust nemen, naar binnen keren, mijn lichaam innemen en verbinding maken met mijn hogere zelf.
  Uitdaging genoeg dus in deze tijd!

 6. willem+van+de+Kamp

  Hai Nina en Team, Het gaat nu leuk worden maar misschien ook moeilijk…tenminste als je het zo ervaart. Het een conflict waarschijnlijk met jezelf. Dus gewoon de “”SpringCleaning”” inzetten en zien wat het teweeg brengt.Ik zie het als een uitdaging. Hoi,hoi,Willem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *