Verbinden met de natuur. In de omgeving en in jezelf

Zo zit ik in Canada, dan weer ben ik thuis en nu ben ik in Engeland. Om precies te zijn ben ik aan de kust van North-Cornwall, in Tintagel. De vermeende geboorteplaats van Koning Arthur en de grot van Merlijn. Of het zo is weet geen mens natuurlijk, maar het levert mooie mythes en verhalen op.

Maakbaarheid van de omgeving

De reden waarom ik nu weer in Engeland ben, is omdat ik me juist hier enorm goed kan verbinden met de natuur doordat zij hier zo overweldigend en puur nog aanwezig is. Nederland is zo langzamerhand behoorlijk aangeharkt; er is geen grasspriet waar niet over is nagedacht of waar een ontwerper zijn of haar hoofd over gebogen heeft. En wat niet is aangeharkt, wordt wel gezandstraald door de bladblazerfanaten waar we in schijnen te grossieren. Ja, veel van het land waar we op wonen hebben we zelf gemaakt. Maar dat wil nog niet zeggen dat we tot op de zandkorrel nauwkeurig maar door moeten blijven gaan met het nog verder verfijnen en detailleren van die maakbaarheid.

Eikel

De natuur is rommelig en gelijktijdig heel doelgericht en doeltreffend. Een eikel weet heel goed dat ie kan uitgroeien tot een knots van een eikenboom, als je hem z’n gang maar laat gaan. Het duurt even, je moet wat geduld hebben en zo’n jonge eikenboom slungelt in het begin een beetje heen en weer op zoek naar het juiste licht, de juiste verhouding met de buren en het innemen van zijn plek, maar dan krijg je ook waar voor je geld. Als het ware.

Tijd speelt geen rol: de natuur kiest het meest efficiënte pad naar optimale groei.

En soms betekent dat even niets doen, bijvoorbeeld in de winter. En soms betekent dat als een gek groeien om gebruik te maken van de op dat moment aanwezige optimale omstandigheden.

Wij willen alles altijd controleren. Dus als wij vinden dat we nú willen groeien, dan moet dat ook nú. Ongeacht of dat het meest geschikte moment is. We verzinnen dan de een of andere vorm van kunstmest of kunstmatige groeiomstandigheden om te krijgen wat we willen. Precies zoals we dat doen met onze tomaten en chrysanten. We leggen de natuur onze wil op en doen haar geweld aan.

Verbinden met de natuurlijke omgeving

Je opnieuw verbinden met de natuur, door je er helemaal in onder te dompelen bijvoorbeeld. Door een storm te trotseren terwijl je op een rots staat en de wind aan je lijf, je kleren en haren rukt en deze je uitdaagt om stevig te blijven staan. Door ’s morgens met je blote voeten de verse dauw te voelen op het gras zodat je de puurheid daarvan op kunt zuigen. Het maanlicht door het tentdoek heen te zien schijnen en je weer bewust te worden dat de nacht verre van donker is. En door een grot te bezoeken waar de rotsen gezichten hebben en met hun aanwezigheid je een verhaal vertellen waardoor je beseft dat stenen helemaal geen dode materie zijn. Dat maakt dat je je meer bewust wordt dat die oerkracht die chi heet, verschillende gedaantes aan kan nemen en er altijd voor je is om mee te verbinden. Als je wilt.

Kunst

Het is de natuur die de kracht van creatie bezit zoals dat op geen enkele andere wijze zichtbaar wordt. Het is pure kunst. Pure scheppingskracht. Hoe meer we ons omringen met kunstmatige materialen, kunstmatige intelligentie en kunstmatige contacten, des te verder raken we verwijderd van dat wat ons echt verder helpt in het leven: de creatie kracht van de natuur.

Creatie Kracht

Het is die creatie kracht van de natuur waar je, als je het even niet meer weet, altijd naar terug kunt keren en die je laat zien hoe het verder moet. Het is de creatie kracht van je lichaam die je altijd weer, hoe hopeloos je situatie ook is, de weg wijst naar de oplossing. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je te verbinden. Met de natuur, met je lichaam. En verbinden is een van de krachtigste kenmerken van het element hout: het element dat de natuur representeert.

Verbinden met de natuur in jezelf

Je verbinden met natuur, met wat natuurlijk is -of dat nu voedsel, vormen, materialen, geuren, kleuren of geluiden zijn- is je verbinden met de kracht van creatie die ook in jezelf woont. Jij kunt creëren, alles wat je maar wilt, zolang het in overeenstemming is met de natuur en de natuurlijke processen zoals die zich door je leven heen voltrekken. Want als het niet in overeenstemming is met de natuur, is het geen creatie maar overheersing en dominantie. En daar hebben we al genoeg van in deze wereld.

 

 

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”10px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”center” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

14 gedachten over “Verbinden met de natuur. In de omgeving en in jezelf”

 1. Goeiemorgen Nina,
  Wat een mooi artikel. Inderdaad, er gaat niets boven de natuur! Ik woon midden in de natuur en ik zie dagelijks de schoonheid ervan, maar ook de kwetsbaarheid.
  Ik raak vaak ‘betoverd’ door de kleine dingen in de natuur, zoals de vogels die in grote aantallen bij ons wonen en hun kroost grootbrengen, de reeen die met hun kalfjes in het weiland grazen, het vosje dat laatst rakelings langs mijn huis liep, de uil die af en toe bij ons in een hok kiest voor een rustig plekje. Het is fantastisch! En tegelijkertijd….zo kwetsbaar.
  Zo ervaar ik mijn creativiteit ook, het is aanwezig en tegelijkertijd kwetsbaar. Het zal ongetwijfeld in overvloed aanwezig zijn, toch laat mijn creativiteit zich maar heel af en toe zien. Ik begrijp nu ook dat ik daar ook met zorg mee om moet gaan. Niet overvoeren…geen ‘kunstmest’, niet teveel water en niet te weinig (het waterpeil niet verlagen ;-)), gewoon lekker laten gaan zoals het wil gaan. Creativiteit vraagt vrijheid en ruimte, dat is de ervaring die ik pas heb opgedaan. (a2,h4,h3).

  1. Dag Anita,
   Wat heerlijk dat je midden in de natuur woont! Een schat om te koesteren zou ik zeggen! En inderdaad creativiteit en de natuur horen bij elkaar. Zijn beide alom aanwezig en tegelijkertijd kwetsbaar en juist daarom vragen ze om stille ontvankelijkheid. Mooi!
   Harte groet, Nina

 2. Prachtig omschreven! Heerlijk om te lezen, vooral ook omdat we bijna met vakantie gaan door Engeland en Schotland.
  Herkenbaar wat je uitgelegd over gevoel, creatie en natuur.
  Geniet van je vakantie Nina!
  Lieve groetjes,
  Nancy

  1. Ha Nancy,
   Dank je! En wat leuk dat je naar Engeland en Schotland gaat met vakantie. De natuur is daar (nog) zo overweldigend mooi! Even een tip: Sue Wallace en Peter Knight van Stoneseeker, hebben zojuist een nieuw boek gepubliceerd met als titel Albion Dreamtime, waarin ze een heleboel krachtplaatsen in Engeland en Schotland beschrijven. Zeer de moeite waard! http://www.stoneseeker.net/BooksCDsAndDVDs#Books
   Fijne vakantie!
   Harte groet, Nina

 3. Rene P.C. Guthschmidt

  ik heb vorige maand een kort diplomaatje Feng-shui behaald, doch is het in mijn mind niet helemaal probleemloos. Het is namelijk een totaal andere chinese cultuur. 25 jaar gelden werd mij via informatie en geheimhoudig vanuit de U.S. een juweel van lao-tsu aangeboden die carbondatief 2600 jaar zou zijn. de prijswaarde werd mij geweigerd door de ABN- Amro bank. ik was toen im&exporteur qua inschrijving. het juweel nu zou een waarde hebben van 70-80 miljoen u.s.d. Toen wat minder. maar daar in mijn ogen niets meer waar is -zeker- papier geld niet, want dat zou ooit door Chinese keizer begonnen zijn vanuit de zijde moerbei boom. later zou dat gejat worden door jezuiten uit Rome. zie je, want 5 elementen kennen een andere seizoens en jaren telling. vandaar mijn wantrouwen aangaande papiergeld banken e.d. b.v. vaticaan bank en Rothschild. Ik zelf ben dus niet chinees, en ook niet daoistisch keizerlijk opgevoed aangaande wijheid, rijkdom en langlevendheid. de kennelijke kenmerken van die amulet.

  1. Dag Rene,
   Dank je wel voor je bericht en de moeite die je genomen hebt om je verhaal te delen. Ik moet eerlijk zeggen dat het me niet helemaal duidelijk is wat je bedoelt en of je een vraag of een opmerking hebt. Ik kan in ieder geval wel bevestigen dat de Chinese cultuur waarin Feng Shui is ontstaan, niet meer dezelfde is zoals we die nu kennen. Dat vraagt om aanpassing in de toepassing van Feng Shui. Dat is ook precies wat ik in mijn werk doe. En ja de vijf elementen kennen een andere jaartelling.
   Harte groet, Nina

 4. Een reactie op de informatie van deze week schrijven…spannend en ‘onpersoonlijk’. Gevoel en overtuiging dat me tot nu weerhield te reageren. Maar de erkenning in mij voor de oerkracht is groter dan de angst en de overtuiging. Als een kiem die het asfalt breekt.
  Schrijven, echt schrijven, gebeurt bij mij met 1 hand. En een pen, of potlood. Een licht gebogen nek en toewijding. Een verdwijnen van de wereld. Ook dat lukt slecht op dit apparaat maar ik helpt mezelf door met 1 hand te typen. Of hou ik mezelf voor de gek?
  Ruis.
  De kiem die wíl is, nogmaals, de erkenning.
  Sinds de geboorte van onze zoon, ons tweede kind, lijkt het leven mij logischer. Voel ik dat míjn voeten op de aarde staan en daarmee dat míjn kompas de juiste is om de volgende stap te duiden.
  Verlegen en verdrietig wordt ik als ik me realiseer dat ik mijn zelf zolang vanuit de voetstappen van de ander wilde sturen en controleren, bevestigen, vastsjorren, uitpluizen en in elkaar zetten met lijm, plakband, ducktape.
  Opgelucht en gecentreerd wordt ik als ik weet dat ik voel wanneer ik weet waar ik heen ga.
  En dat is leuk!

  1. Dag Fionna,
   Wat een mooie reactie! Helemaal niet ‘onpersoonlijk’, integendeel! Als de verbinding met dat wat voor jou natuurlijk is, verbroken wordt, val je uit elkaar. Verlies je jezelf in bijvoorbeeld verwachtingen van anderen of de maatschappij. Dan kan het bijna niet anders dan dat je jezelf met ducktape bij elkaar moet plakken. Mooi als dat losgeweekt is en het tape niet meer nodig is!
   Harte groet, Nina

 5. Mooi verhaal in je nieuwsbrief over hoe de natuur zijn weg altijd vindt. Hoe wij ons eigenlijk aan de natuur opdringen het willen beheersen en denken dat wij recht van spreken hebben. Zelf probeer ik daar steeds meer bewust van te zijn. Ik geef mijn planten water in overeenstemming met de stand van de maan. Dan is het zo mooi om te zien hoe fris en sprankelend mijn kamerplanten erbij staan. Genieten. Het heeft even tijd gekost, geduld is daarin een schone zaak.

  1. Hoi Brenda,
   De natuur is alom aanwezig. En of je je nu verbindt met de planten in je huis, of de mieren door je keukenkastje marcheren, of met de bomen in de straat of het park, het levert eigenlijk altijd op dat je beseft hoe krachtig de natuurlijke processen zijn en hoe we deze kunnen eren en er dienstbaar aan mogen zijn. Dat alleen al kan een hele levenshouding transformeren. Super gaaf dat je die verbinding zo dichtbij ervaart en daar mee werkt! Keep up the good work!
   Harte groet, Nina

 6. Hi Nina, Wat een mooi stuk heb je weer geschreven! Bij mij resoneert t iig enorm en terwijl ik het leest merk ik, dat ik ontspan en alleen het lezen over je verbinden met de natuur al kalmeert. Fijn om te lezen! En het komt op een goed moment omdat we zo gewend zijn in de Westerse maatschappij dat je hard moet werken om te krijgen wat je wil. Soms werk je hard en lukt het niet en soms werk je hard maar lijkt het toch bijna moeiteloos te gaan. Op momenten dat het even niet lukt ben ik al snel boos op mezelf omdat ik niet bewerkstellig wat ik wil en me dus kennelijk niet genoeg inspan en ben ik vaak geneigd om nog harder ergens aan te werken wat uiteindelijk natuurlijk alleen maar contraproductief is. Dank voor deze mooie reminder. Ik ga even een wandeling maken in het park! Veel liefs, Daniëlle

  1. Hi Daniëlle,
   Jeetje, kijk dat heb ik nu weer niet beseft dat je alleen al door te schrijven over de verbinding met de natuur, kunt ontspannen. Mooi dat je dat even laat weten. Dat kan ik gebruiken in mijn werk! En inderdaad, alles heeft zijn (natuurlijke) tijd.
   Harte groet, Nina

 7. Hallo Nina,
  Mooie blog weer en zo waar!
  Natuur helpt mij om te relativeren waardoor er ruimte komt om te creëren. Staand op het havenhoofd waar de golven omheen spoelen, het tijdloze natuurgeluid, gecombineerd met het kunstmatige licht van de vuurtoren verderop die er ook al eeuwen staat, maakt dat ik ga relativeren. En regelmatig naar duinen of bosgebied met eeuwenoude bomen voor Daoistische ademhalingsoefeningen maakt dat spanningen en Qi -opgepikt van patiënten of anderszins- wegvloeien via bomen… En dan de kleuren van de natuur…zoveel schakeringen en zo intens, zo mooi…

  1. Dag Brigitte,
   Dank je wel voor je reactie! Het is zo mooi wat je beschrijft: ‘dat spanningen wegvloeien via bomen’. Feitelijk geef je energie terug aan de cyclus en laat je het niet bij jezelf ‘hangen’ waardoor er iets blokkeert en je zelf ook de verbinding met de natuurlijke cyclus kwijtraakt. De natuur vraagt om verbinding, maar biedt ook verbinding. Wij mensen, hoe slim en hoog-opgeleid we ook zijn, kunnen dat nog steeds niet zelf…
   Mooi!
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *