Time-Map 2015 – Volle Maan van September

Child Parent Jung Nina Elshof Feng Shui

De Volle Maan van september is er één met een extra lading: er vindt een volledige eclipse plaats, een volledige verduistering van de maan dus. Tevens staat de maan erg dicht bij de aarde waardoor zij extra groot lijkt. Het hoogtepunt van de maansverduistering, waarbij de aarde tussen de zon en de maan doorschuift, valt op 04.48 uur en is bij helder weer in Nederland volledig waar te nemen. Je moet er wel je bed voor uit. 🙂

September – 28 september 2015 04:40 uur in Ram – Oogstmaan – Onsterfelijkheid: De oogst; het gewaarworden van het nieuwe zaad als schakel in de nieuwe levenscyclus

Het Nine Star Ki profiel van vandaag is: 3 – 7 – 1 – Het kenmerk is beperking door oude programmering versus ruimte door loslaten.

Het Nine Star Ki profiel van deze Volle Maan geeft op prachtige wijze weer hoe we soms gehinderd door oude conditioneringen de groei in ons leven kunnen belemmeren.

Child Parent Jung Nina Elshof Feng Shui
Child – Parent C.G.Jung

7-Metaal is het element dat verbonden is het met het levensaspect Kinderen. Dat kunnen letterlijk je eigen kinderen zijn, maar het heeft zeker ook betrekking op je eigen kindertijd en het kind in jezelf. Kinderen zijn voortdurend druk bezig om de wereld waarin ze geboren zijn te ontdekken en de grenzen ervan te verkennen. Opgroeien is één zoektocht naar de afspraken die er bestaan. Afspraken tussen mensen over hoe je met elkaar omgaat. Afspraken over welke woorden bij welke voorwerpen horen. En natuurlijk morele afspraken over wat wel en wat niet mag en niet hoort. Als kind wordt je dus voortdurend geprogrammeerd en geconditioneerd zodat je langzaam maar zeker je natuurlijke onbevangenheid, je naïviteit en daarmee ook je authenticiteit stukje bij beetje inlevert in ruil voor aanpassing aan de wensen en eisen die door de omgeving gesteld worden.

Het Nine Star Ki profiel van deze maand, start in de middelste positie waar het element 7-Metaal staat. De cyclus van dit moment wortelt daarmee in het energieveld dat ik hierboven geschetst heb. Op zich niets mee aan de hand zou je denken, ware het niet dat 7-Metaal zijn energie doorgeeft aan 1-Water. Dit water staat voor verleden, voor dat wat verborgen is – dus ook in het (collectief) onbewuste – en voor emoties, leed en trauma. Water symboliseert echter ook de wijze waarop je leven verloopt, de wendingen die het neemt en de flow die erin te herkennen is. Vanuit dit element wordt 3-Hout in de eerste positie gevoed, dat staat voor groei, vernieuwing, nieuwe mogelijkheden en het toevoegen van een nieuwe generatie aan de (familie) stamboom.

Nu is het zo dat de wijze waarop dit 3-Hout zich kan ontwikkelen en de kwaliteit van groei die hier getoond kan worden, afhankelijk is van de kwaliteit van het water waardoor het gevoed wordt. Je voelt hem al; dat water ontvangt deze maand via 7-Metaal ondermeer de oude conditioneringen en programmeringen die we in onze kindertijd hebben ontvangen en die daar mogelijkerwijze ‘schade’ hebben aangericht. Als je als onschuldig kind doktertje met je vriendje of vriendinnetje speelt en je ouders vallen bijkans in katzwijm als ze je op heterdaad betrappen, dan krijgt het fysieke en/of seksuele contact een rouwrandje. Of kan ik beter schrijven een rauw randje? Er rafelt iets, er klopt iets niet, en ook al is het lastig er de vinger op te leggen, in fysieke en seksuele betrekkingen met anderen blijft er iets hinderen vanuit een oude conditionering, waardoor je dit contact vermijdt of het iets stiekems krijgt. Het maakt op zijn minst onvrij en in het ergste geval verstoort het je leven en je relatie. Een ander voorbeeld kan zijn dat je – als meisje – altijd te horen hebt gekregen dat je braaf moest zijn en lief omdat je anders nooit een goede man zou vinden. Oude conditioneringen en programmeringen onderdrukken iets van onze authenticiteit en dat leidt altijd op enig moment tot enige vorm van frustratie.

Niemand is vrij van dit soort oude conditioneringen, want iedereen is als kind ooit opgevoed en heeft ooit geleerd om wenselijk gedrag te ontwikkelen. Gelukkig was er vroeger geen Ritalin om ‘ongewenst’ gedrag in de kiem te smoren, maar daarentegen waren fysieke en psychische bestraffingen eerder regel dan uitzondering.

Maar er is hoop!

Alles wat is aangeleerd, kan ook worden afgeleerd! Yep, dat is niet simpel, zeker niet als het hele oude mechanismen betreft, maar mogelijk is het wel. Zie het maar als het afpellen van lagen met eisen en verwachtingen die je opvoeders je opgeplakt hebben. Soms moet je het even laten weken, maar dan kan het wel loskomen. En precies daar is het element water deze maand het hulpmiddel bij uitstek. Water weekt los, maakt je letterlijk week, zacht, baby-achtig. Dobberend in water kom je bij het kind in jezelf, bij het vrije ventje of meisje dat je ooit was en dat zo dapper en hoopvol aan dit leven is begonnen. In het losweken van aangeplakte etiketten van anderen leg je jezelf bloot. Hah, letterlijk! Dat maakt kwetsbaar, want die etiketten kunnen ook een fijn vernis zijn geworden dat je een leuk buitenkantje heeft gegeven en zonder dat weet je misschien niet wie je bent. Dus al dobberend heel ontspannen de boel losweken klinkt leuk, maar vraagt ook om moed en vertrouwen. Moed om vol te houden en vertrouwen in een goede afloop van het proces. De beloning is groot! Schoon water, geeft mooie, nieuwe groei en ontwikkeling in 3-Hout. Bovendien voorkom je hiermee dat je je persoonlijke foute programmering doorgeeft aan je eigen kinderen.

Mother Child Nina Elshof Feng Shui
Mother – Child via HolySierra.com

Toch even een woord van waarschuwing; het proces dat door het Nine Star Ki profiel van deze maand in gang wordt gezet, kan behoorlijk frustrerend zijn omdat je onder ogen moet zien wat het effect op je leven is geweest van die oude conditioneringen en programmeringen. Als lief, braaf meisje heb je misschien keer op keer je eigen ontwikkeling ondergeschikt gemaakt aan dat van je partner en had je de gewoonte deze daarvan de schuld te geven. Of je seksuele frustratie kan keer op keer relaties op de klippen hebben laten lopen, waarvan je gewoonlijk ook graag de partner de schuld gaf. De eerlijke herkenning en erkenning dat het een fout in je èigen conditionering betreft, kan een moment zijn waarop je denkt; “Had ik dit maar eerder gezien dan had ik hier eerder iets aan kunnen doen”. Dat roept een heel natuurlijke reactie op om kwaad te worden. Maarrr het is de opgave van 3-Hout in de eerste positie om de gevoelde irritatie, het ongeduld en de frustratie niet naar buiten te richten en op anderen af te reageren, maar om deze energie te gebruiken om heldere en nieuwe keuzes te maken, om actie te ondernemen door wat niet goed is te verbeteren of te repareren en om je te identificeren met wat je wèl wilt maar wat je jezelf tot nu toe niet hebt toegestaan. Want in deze processen bestaan er geen schuldigen; je ouders hebben op hun wijze van je gehouden en het beste met je voorgehad. Net zoals jij van jouw kinderen houdt en het beste met hen voorhebt. De aandacht richten op gevoelens van schuld en schaamte leid je enkel weg van de oplossing.

Grote vraag van deze Volle Maan is dan ook welke oude, foute programmeringen je los dient te laten om een nieuwe beweging voorwaarts te kunnen maken. Door de maansverduistering wordt dit thema nog eens extra benadrukt en in je aangeraakt.

Oktober – 27 oktober 2015 13:05 uur in Stier –  Jachtmaan – Transformatie: Transformatie van de oogst om opgebruikt te worden; voorraad voor de winter

November – 25 november 2015 23:44 uur in Tweelingen – Bloedmaan – Overleven: Het eenvoudige overleven; maatregelen om de winter te overleven

December – 25 december 2015 12:11 uur in Kreeft – Maan van de Langste Nacht – Loslaten: Afsterven van het oude om kracht te verzamelen voor het nieuwe      

Dit jaar wordt de Time-Map gebaseerd op het Nine Star Ki profiel van de dag van Volle Maan. Een momentopname in de tijd, net als de vorige Time-Maps, maar nu verbonden met de mij zo dierbare Vijf Elementen waar ik vanuit de Feng Shui en Nine Star Ki zoveel mee werk. Het is een experiment en ik hoor graag van jullie terug hoe je deze uitleg van de energetische blauwdruk van het Volle Maan moment beleeft en ervaart. Schroom niet om je commentaar te posten! Ook als je er geen snars van snapt… verbetering is altijd mogelijk: zonder wrijving immers geen glans. Omdat we in 2015 in het jaar leven dat door 3-Hout gedomineerd wordt, zul je dit element elke maand terug zien komen in het Nine Star Ki profiel. Alleen de getallen in de tweede en derde positie zullen wijzigen.

Oh ja, als je het leuk vindt kun je hier het eerste hoofdstuk van mijn nieuwe boek Huis & Ziel lezen. #trotsop

8 gedachten over “Time-Map 2015 – Volle Maan van September”

 1. Pfffff. Nou alles in dit verhaal speelt bij mij dit jaar geloof ik! Afgelopen week hebben mijn partner en ik besloten uit elkaar te gaan n 13,5 jaar, heel verdrietig natuurlijk, vooral als je samen kinderen hebt! Maar ook zo opgelucht dat ik nu verder kan, het oude achter me te laten en opnieuw te beginnen, natuurlijk toch nog samen met de kinderen een nieuwe vorm zoeken! Ik als 5-6-4 heb heel het jaar de druk van 3 hout gevoeld als een hijgend kind in mijn nek! Zo irritant maar ook zo fijn als je actie wil ondernemen. Soms heb ik me echt verzwolgen gevoeld onder het hout( verstikkend). Ik heb het meerdere malen uitgeschreeuwd dat ik geen lucht meer kreeg en me gevangen voelde,ik moest echt de angst onder ogen zien en er doorheen breken. Achteraf geeft het zoveel meer ruimte!

  1. Lieve Elles,
   Wat een ontzettend naar bericht, maar wat goed en dapper dat je besluiten neemt om verder te komen. Het hele jaar verloopt inderdaad nogal heftig: het is de aard van 3-Hout om dingen niet voorzichtig en zachtzinnig aan te pakken, maar met de nodige vaart en heftigheid. Vooral 5-Aarde wordt daardoor behoorlijk omgewoeld.
   Houdt moed!
   Veel sterkte met het proces waar je in zit.
   liefs, Nina

 2. Dit is geen maan verduistring. Maar een maan verheldering. Door dat er een nieuwe schijnsel ontstaat is er een beter duidelijker zicht gekomen op allang bestaande schaduw zijden. Kort om herkenbaar en een sterke duiding wat eral een tijd speelt.
  Dank Nina voor dit inzicht, het water is een stuk helderder geworden. X

  1. Ha Martien,
   Wat mooi gezegd! Ja, in de verduistering van het licht wordt de schaduw minder diep waardoor zichtbaar wordt wat erin verborgen ligt zodat het herkent en erkent kan worden. En dan kun je kiezen of je los wilt laten of (nog) niet.
   liefs, Nina

 3. Weer een hele mooie en heldere uitleg. Zeer herkenbaar. Hard werken, maar met moed, vertrouwen en wat optimisme, komen we er wel. Dank weer voo rhet delen.

  1. Lieve Eline,
   Dank je wel voor je reactie. Ja, hard werken is het zeker. Het herkennen van de achterliggende processen die invloed op ons uitoefenen, helpt te begrijpen waar de beweging, de stress en de druk vandaan komt, zodat je het kunt gebruiken om je situatie te verbeteren. Helemaal Feng Shui. 🙂
   liefs, Nina

 4. Ik was er al wel langer mee bezig (proces van loslaten en helen etc), maar heb uitgerekend deze week een behoorlijke bom laten vallen bij mijn ouders. Wél nadat ik zeer slecht geslapen had en héél chagrijnig… Zwak moment, desalniettemin toch ‘blij’ dat het gebeurd is, ondanks dat de vorm beter had gekund. Het blijft een ontdekkingsreis..
  Mooi bericht, Nina, dank.

  1. Tja, bommetjes zaten ook in dit Volle Maan pakket verstopt. 😉 Soms kunnen dingen handiger of beter, maar belangrijker is dat de energie tendens van het moment, het loslaten van oude programmeringen, zijn werk kan doen.
   Liefs, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *