The Shaping of Us; hoe de omgeving ons leven vormt

Onlangs lazen we een boeiend artikel waarin het boek ‘The Shaping of Us’ van omgevingspsycholoog Lily Bernheimer werd besproken. Het is een artikel, een boek, naar ons hart. Lily Bernheimer beschrijft hoe alledaagse ruimtes structuur geven aan ons leven, gedrag en welbevinden.

 

We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us.

– Sir Winston Churchill

 

De omgeving die ons welbevinden kan vergrootten

De wijze waarop onze omgeving ons beïnvloed, is zo groot dat het daardoor op elke wijze de vraag tart of wat we doen bepaald wordt door ‘nature’ of ‘nurture’. Bernheimer is duidelijk; zij schrijft dat het de omgeving is die onze gezondheid en schoonheid kan bevorderen. Die gevoelens van pijn en angst kan verminderen.

Onderzoek door omgevingspsychologen heeft aangetoond dat de gebouwde omgeving ons welbevinden het beste ondersteunt, als deze de natuur reflecteert. Bijvoorbeeld door natuurlijke patronen en dimensies toe te passen. Door natuurlijke lichtinval en door het toepassen van een menselijke schaal. Bovenal wordt duidelijk dat wanneer er een natuurlijke ordening aanwezig is in een gebouw, dat de mens ten goede komt.

De omgeving die ons hart inspireert

Als mens zijn we enorm afhankelijk van onze omgeving. Het is de omgeving die veiligheid, balans, zekerheid en geborgenheid dient te bieden. Maar niet alleen dat. De omgeving mag ook een beetje mysterieus zijn, verrassend en onze fantasie prikkelen. We hongeren naar een omgeving die die kwaliteiten in zich draagt. Daarom ervaren we de recht-toe-recht-aan stratengrids van bijvoorbeeld New York als heel ordelijk en overzichtelijk. Maar ons hart leeft op door een lichte bocht in de straat die een belofte inhoudt en onze nieuwsgierigheid prikkelt van wat er om de hoek zou kunnen liggen. Zoals je in een oude binnensteden als Zutphen kunt ervaren.

Enerzijds laat zo’n strak en helder stratenpatroon zich makkelijk lezen. Anderzijds is het daarom ook saai en weinig uitdagend. Het beste gedijen wij bij een omgeving die zich enerzijds makkelijk laat lezen, maar tegelijkertijd ook een mysterie in zich draagt dat ons uitnodigt om op ontdekking te gaan. Natuurlijke vormen, ritmes en patronen herkennen we en we voelen ons er bij thuis. Omdat ons lichaam volgens dergelijke vormen, ritmes en patronen is opgebouwd.

omgeving, vormgeving, omgevingspsychologie, Feng Shui, Feng Shui by Nina

 

Een persoonlijke omgeving voor de mens zelf

Bernheimer heeft over de hele wereld onderzoek gedaan naar gebouwen, werkplekken, huizen en openbare ruimtes. Zij heeft ontdekt dat in de snelheid waarmee en op de schaal waarop we in de tegenwoordige tijd bouwen, er geen ruimte meer is om passende oplossingen te bieden aan sociale problemen. Zij ziet eerder een soort van plastische chirurgie toegepast worden, waar eigenlijk onderzoek gedaan moet worden naar onderliggende sociale en energetische problemen.

Daarvoor is het nodig dat er meer ruimte wordt geboden in het bouwproces aan de gebruikers en bewoners zelf. Daarmee maak je de ruimte en het gebouw persoonlijk. Dan haal je de oplossing weg van de tekentafel en uit het hoofd van de architect en breng je het naar het hart van de situatie en van de mensen die het betreft. Het levert gebouwen op die veerkrachtiger en kosten efficiënter zijn en beter aansluiten bij de behoeften van de mensen die er wonen en werken.

De invloed van de omgeving op onszelf

Een omgeving die menselijker, persoonlijker is vormgegeven en waar mensen ook de gelegenheid hebben gekregen om betrokken te zijn bij het proces van ontwerpen en bouwen, zorgt ervoor dat die mensen bereid zijn meer verantwoording te dragen voor die omgeving. Ze tonen zich trots en betrokken en het genereert een sterke sociale cohesie van waaruit een grotere bereidheid waargenomen kan worden om actie te ondernemen voor een gemeenschappelijk belang.

Om een voortvarende, doeltreffende en efficiënte toekomst te kunnen bouwen, is het noodzakelijk dat mensen zich bewust worden welke invloed de omgeving heeft op hun leven en dat ze een actieve rol gaan spelen in het vormgeven van hun eigen omgeving, in het vormgeven van zichzelf.

Feng Shui geeft woorden aan ons gevoel bij een omgeving

Betrap je jezelf er wel eens op dat je graag bij mensen naar binnen kijkt? Gewoon omdat je reuze nieuwsgierig bent naar welke mensen er wonen en hoe hun huis eruitziet? Instinctief voel je dat iemands woonomgeving veel over die persoon kan vertellen.

Hoe waardevol is het dan als jij de vaardigheden had om jouw waarneming in begrijpbare woorden te kunnen benoemen? Zodat je heel duidelijk kunt uitleggen wat het effect van omgeving is op iemands gemoed. En ook concrete handvatten kunt geven om dit waar nodig te verbeteren.

Mooi toch?

Leer de invloed van de omgeving op de mens te begrijpen en – waar nodig –  te verbeteren

Op de Feng Shui Academie leren wij je om met gebruik van Feng Shui de relatie tussen de mens en zijn omgeving op een gestructureerde manier te analyseren en te duiden.

Hiermee leer je eerst je eigen leven beter in balans te brengen, te optimaliseren en jouw welbevinden te vergroten. Vervolgens kun je na het voltooien van de volledige opleiding als Conceptual Feng Shui Professional ook anderen helpen hetzelfde te bereiken.

Op de website van de Feng Shui Academie lees je meer over de jaaropleiding Conceptual Feng Shui Professional en onze 4-daagse cursus of korte workshop in Feng Shui.

 

The Shaping of Us: How Everyday Spaces Structure our Lives, Behavior, and Well-being – Lily Bernheimer, uitgever Robinson

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *