Spiritualiteit werkt in je huis; praktische tips voor een weldadige woonomgeving | 7 – Een veilig onderkomen

‘For a man’s home is his castle’

of: ‘My home is my castle’

Edward Coke – Uit: Institutes III                                                                                                 (Vrij vertaald: Mijn huis is mijn vesting)

Ontdekken                                                                                                                                     Bij elke stap die je neemt ontstaat er niet alleen meer ruimte voor inzicht in jezelf, maar ook voor het ontdekken van tot dan toe nog verborgen talenten van jezelf. Zodra je met je huis aan de slag gaat en je een duidelijker beeld krijgt van de kwaliteiten van het huis, kan dit je op het spoor brengen van het ontdekken van je eigen talenten en kwaliteiten. Wanneer je huis piepklein is maar wel beschikt over een heerlijk rustige en intieme tuin, of een prachtig vormgegeven schouw, dan is dat iets waar je niet alleen heel blij mee kunt zijn, maar wat je wellicht ook een gevoel van trots en eigenheid kan geven. Het zijn dingen die je huis uniek maken. Net zoals jij uniek bent. Het is toch heerlijk om te ontdekken dat je helemaal niet als twee druppels water lijkt op iemand anders maar absoluut uniek en authentiek bent!

Een kennis, die eigenlijk een heel alledaags leven leidde, had in zijn woning overal simpele en goedkope vouwgordijntjes opgehangen, maar het optrekmechanisme wel voorzien van elektronische snufjes, waardoor alle gordijntjes met slechts een druk op de knop omhoog gehaald konden worden of juist konden zakken. Voor zijn verborgen technische talent had hij geen toepassing kunnen vinden, behalve dan in zijn huis. Het was voor hem een waar genoegen de gordijntjes keer op keer te bedienen.                                                Op een van de vele plekken waar ik gewoond heb, woonde een man naast me die zijn brood verdiende als decorbouwer. Hij maakte decors voor onder meer theatervoorstellingen, zodat het publiek zich bijvoorbeeld in Romeinse sferen kon wanen wanneer dat nodig was. Thuis gebruikte hij zijn talent om zijn simpele rijtjeshuis, met simpele standaardkeuken en simpele standaarddeuren, om te toveren tot een stijlvol geheel met – naar het leek – oude paneeldeuren, een ambachtelijke keuken en fraaie ornamenten langs het plafond. Hij had daarbij gebruik gemaakt van alles wat standaard in de woning aanwezig was, alleen had hij er zijn talent als decorbouwer op losgelaten om van het standaardhuis een geheel eigen en uniek geheel te maken. Zodra je bij hem over de drempel stapte vergat je onmiddellijk dat het slechts een simpel rijtjeshuis was.

Tijdens het werken aan je huis is het goed om een ‘veranderdagboek’ bij te houden waarin je kunt opschrijven hoe je de verschillende stappen van de uitvoering van je plannen hebt ondergaan en welke veranderingen je in jezelf ervaren hebt, bijvoorbeeld tijdens het verplaatsen van het bed of het ophangen van de nieuwe gordijnen. Elke handeling die je verricht kan op die manier een eerbetoon aan jezelf worden, want, wees eens eerlijk, wanneer heb je voor het laatst jezelf een bos bloemen cadeau gedaan, laat staan jezelf blij gemaakt met een goed en creatief idee? Het volgen van een ingeving die vervolgens goed uitpakt is buitengewoon bevredigend. Wanneer je dit regelmatig doet ontwikkel je en passant daarmee ook je intuïtie. Eerbied hebben voor je huis is dan ook eerbied tonen aan jezelf! Geef het proces van veranderen ook de ruimte en de tijd die het nodig heeft en laat de mogelijkheid open om terug te komen op de verandering die je hebt doorgevoerd; het zag er in je hoofd wellicht prachtig uit, maar in de praktijk kan blijken dat het niet werkt, echt misstaat of dat je je nek erover breekt. Het kan verkeren, weer wat geleerd. Eigenlijk is het verfraaien van je huis een metafoor voor het verfraaien van jezelf en het erkennen van de kwaliteiten van het huis staat voor het erkennen van je eigen kwaliteiten.  De strategisch gekozen gordijnen die ervoor zorgen dat je ramen er fraaier uit zien, verfraaien daarmee tevens je blik op de buitenwereld.

Gebruik maken van de mogelijkheden die je huis je biedt, maar ook omgekeerd: je woonomgeving vanuit meer bewustzijn vormen naar jouw persoonlijke voorkeuren, zorgt ervoor dat je meer bewust en meer in het hier en nu en steviger in het leven staat. Ook al was het buitengewoon waardeloos op je werk, je hebt altijd nog een veilig onderkomen in je huis. Daar ben je onaantastbaar voor het gezeur van je baas of collega, daar ben je kapitein op je eigen schip. Wel nog even heel bewust bij de voordeur afscheid nemen van die vervelende energie, of, als het heel erg was, meteen even onder de douche gaan zodat alle energetische rommel door het afvoerputje weg kan vloeien en je je huis en je leven daarmee niet bevuilt!

Een lieve vriendin besluit om na een periode van ingrijpende veranderingen de inrichting van haar huis deze veranderingen te laten volgen en eindelijk, na vijftien jaar, nieuwe vloerbedekking te nemen en een nieuwe eettafel. Het verwijderen van de oude vloerbedekking bracht letterlijk stof van jaren aan het licht en leverde net zoveel emoties en tranen op. Een week liet ze de vloer kaal in afwachting van het nieuwe tapijt. Ze gaf zichzelf en haar huis letterlijk even ruimte en lucht om te wennen aan iets nieuws, aan een nieuwe fase. Toen de tapijtleggers vertrokken waren, genoot ze van de weldaad van het nieuwe tapijt en het besef dat ze met het verwijderen van de oude vloerbedekking letterlijk afscheid had genomen van een oude fase in haar leven zodat ze nu met volle teugen kon gaan genieten van het nieuwe dat zich wilde en kon gaan aandienen.

Je gedrag in huis verschilt mogelijk ook van het gedrag dat je in de buitenwereld laat zien. Enerzijds is dat een goed teken; je voelt je in je eigen huis veilig genoeg om dat te doen wat je ook echt wilt. Anderzijds roept het vraagtekens op; waarom in twee verschillende werelden leven? Hopelijk is je dit door het werken met je huis duidelijk geworden. Zou het niet heerlijk zijn wanneer je altijd en overal jezelf kunt zijn en blijven?

Niettemin zullen er altijd activiteiten zijn die bij voorkeur voorbehouden blijven aan je eigen veilige plek. De liefde bedrijven, een uitgebreide badkamersessie inlassen om je lijf te scrubben en te verzorgen, en ook het uitbundig en hartstochtelijk ruzie maken met je gezinsleden, bijvoorbeeld. Voor het uitleven van deze intimiteiten is het nodig dat er niet iemand per ongeluk kan meekijken of -luisteren dat is wel zo prettig. Het geeft toch al snel een ongemakkelijk gevoel en maakt minder vrij, wanneer de buurvrouw opeens in je kamer kan staan, net wanneer jij je in een intieme pose met je lief bevindt.  Jij bent heer en meester over jouw domein, dus ben jij het ook die een ander toestemming geeft voor het betreden van dat domein. Of dat nu is door de deur voor iemand te openen of door letterlijk zicht te geven op je leven door de gordijnen niet te sluiten. Het is de kunst om die heerschappij ook aan te nemen. Om de telefoon níet op te nemen tijdens het eten, het moment waarop half Nederland lastig gevallen wordt door verkopende praatjesmakers. Dat die telefoon rinkelt (of zoemt, zingt, boert of een ander hip geluid maakt) wil nog niet zeggen dat je daar blindelings aan dient te gehoorzamen alsof je slaafs in dienst bent van het ding. Het is echt andersom! Jij bent de koning of koningin van jouw koninkrijk, dat niet alleen de in huis aanwezige telefoons omvat, maar ook de voordeurbellen, mailboxen, erfgrenzen en ander vormen van domeinafbakening waar een koning of koningin zoal zijn of haar gezag over kan laten gelden. Te vaak verkeert het huis in een ‘actieve modus’ waarbij de focus ligt op werken en bezig zijn, de telefoon opnemen en de mail beantwoorden, of alleen passief tv kijken. Als deze aspecten uitgeschakeld worden ontstaat er letterlijk ruimte voor een nieuwe invulling die door jezelf bepaald wordt en niet door factoren van buiten.

Veilige plek                                                                                                               Met het buiten houden van ongewenste indringers of ongewenste invloeden maak je je huis pas echt tot een veilig thuis! Aangezien ook hier de metafoor met je lichaam overeind blijft, is het raadzaam eens te onderzoeken hoe ‘open’ jouw energieveld staat voor beïnvloeding van buitenaf. Het aura, het elektromagnetische veld dat zich om je lichaam bevindt, is de energetische weergave of afspiegeling van jouw lichaam als geheel. Het is als het ware je energetische huis. Je aura laat de levensenergie of chi-energie zien waarover jij beschikt. Sommige mensen kunnen dit aura zien in de vorm van kleuren, anderen kunnen het voelen en ervaren een tinteling of een kriebelen wanneer ze het aura van iemand anders waarnemen. Ook als je niet bekend bent met dit fenomeen, heb je ongetwijfeld wel eens ervaren dat je het gevoel had dat iemand te dicht bij je kwam staan waardoor je onbewust een stap achteruit moest doen. Op zo’n moment ervaar je letterlijk dat iemand in je aura, in je energieveld en daarmee te dichtbij komt. Dit aura zou je dus kunnen zien als je een heel eigen en persoonlijk territorium, dat alleen aanwezig is om jouw lichaam te beschermen en te ondersteunen. Het is uniek bij jou behorend en de ultieme ruimte waarover je zelf zeggenschap hebt. Wanneer je dus de neiging hebt om je voordeur, letterlijk of figuurlijk, wagenwijd open te laten staan, is het goed om te kijken of je je aura ook wagenwijd hebt opengesteld voor allerhande ‘bezoekers’ en energieën van anderen die zich daardoor gemakkelijk kunnen verlekkeren aan jouw energie en levenslust. Je aura is uitsluitend een energieveld, dus niet tastbaar in de zin van materie, waardoor het veel moeilijker is om het te beschermen tegen ‘indringers’. Een voordeur kun je op slot doen en de ramen kun je desnoods beveiligen met rolluiken, maar met je aura is dat lastiger. Dat betekent dat iedereen die jouw energie als prettig en aangenaam ervaart en zich daaraan wil laven, gebruik wil maken van jouw levensenergie en dat ongehinderd kan doen zolang jij daar niets tegen inbrengt. De energie die je op deze manier verliest ben je kwijt en is dus niet meer beschikbaar voor jezelf. Wanneer dit regelmatig gebeurt, moet je eigenlijk meer energie ‘produceren’ dan alleen dat wat je nodig hebt om in je eigen behoefte te voorzien. Vind je het gek dat je ’s avonds doodmoe in bed belandt?

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid dat je aura een voertuig wordt voor de energie van anderen of van overleden mensen. In extreme vorm wordt dit ‘bezetenheid’ genoemd, maar er zijn maar weinigen zich bewust van het feit dat we er eigenlijk allemaal in meerdere of mindere mate last van hebben. Denk alleen nog maar een keer aan dat nachtkastje van je oma waardoor oma’s strenge blik nog steeds in je rug brandt en je houding en handelen beïnvloedt. Ondanks het feit dat oma niet meer fysiek aanwezig is, is haar strenge blik als een imprint in je aura gebrand en wordt deze geactiveerd, getriggerd door het nachtkastje. Ongetwijfeld is er een hele reeks van dergelijke imprints aanwezig, de meeste veroorzaakt door je opvoeding. Je kunt er een leven lang mee bezig zijn om je daarvan te bevrijden. Therapieën genoeg zou ik zeggen, maar laten we het dichterbij houden, bij je huis. Dicht dus die voordeur, zodat niet alleen de warmte niet kan ontsnappen en je de energierekening binnen de perken houdt, maar ook de buurvrouw niet onverwacht binnen kan komen, en vooral: zodat jij de gelegenheid krijgt je meer bewust te worden van de zeggenschap die je over jezelf en je eigen huis hebt.

Dicht dat aura, zodat je je energie niet verliest aan onnodige zaken of zodat heftige emoties van anderen geen wissel meer op je trekken. Dat je vriendin verdrietig is omdat haar man is vreemdgegaan is heel begrijpelijk, maar dat hoeft jou niet uit je slaap of concentratie te houden! Blijf haar steunen en waar nodig helpen, vanuit je eigen veilige huis, je eigen veilige koninkrijk, je eigen veilige aura – dan blijf jij sterk en heeft zij meer aan je dan wanneer je je aan haar verdriet aanpast en je levensenergie aan haar weggeeft.

  • Tip
  • Probeer je huis er een beetje vriendelijk uit te laten zien en niet als een niet in te nemen vesting. Dat maakt dat bezoekers opener en minder op hun hoede, minder argwanend, zullen zijn wanneer ze aanbellen.
  • Tip
  • Het is belangrijk dat vanaf de positie van de voordeur niet je hele huis te zien is. Zorg dat tussendeuren dicht zijn als je de voordeur opent. Of plak grote glasvlakken in de voordeur af met speciaal plastic dat hiervoor geschikt is en in verschillende motieven en prints te koop is. Daarmee creëer je meer privacy in je huis.
  • Boekentip
  • Licht op de aura, Barbara Ann Brennan, Becht 1995.
  • Werken met aura’s, Jane Struthers, Veltman 2008. Dit is mijn grens, Gaby Olthuis, Andromeda 2008.
  • The Selected Writings of Sir Edward Coke, edited by Steve Sheppard, Liberty Fund 2005.

2 gedachten over “Spiritualiteit werkt in je huis; praktische tips voor een weldadige woonomgeving | 7 – Een veilig onderkomen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *